Το ραντεβού των Κινηματογραφικών Λεσχών της Ελλάδας έστω και καθυστερημένα λόγω κορωνοϊού, δίνεται φέτος στη Νάξο. Η Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας (ΟΚΛΕ) και η Κινηματογραφική Λέσχη Νάξου διοργανώνουν, σε συνεργασία με τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, το 33ο Συνέδριο της ΟΚΛΕ με θέμα «Η θάλασσα στον κινηματογράφο»
Και έχουμε τις πρώτες προβολές από τη Δευτέρα… Κι όπως διαβάζουμε Η Νάξος υποδέχεται το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα: «Η θάλασσα στον κινηματογράφο». Το συνέδριο διοργανώνει η Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδος σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Νάξου και την υποστήριξη του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, το τριήμερο 11-13 Ιουνίου.
Παράλληλα, τρέχουν και οι προσυνεδριακές προβολές από την περασμένη Δευτέρα 7 Ιουνίου και οι οποίες ολοκληρώνονται σήμερα Πέμπτη 10 Ιουνίου και με σημείο αναφοράς τον Cine Naxos Open Air … Τι θα δούμε απόψε;
Αιγαίο Νυν και Αεί:
Σύμη – Ταρσανάδες και Καραβομαραγκοί
(Σειρά Ντοκιμαντέρ, Αρχείο ΕΡΤ, Γιώργος Κολόζης, Ελλάδα, 2002-2003, 30΄)
Η Σύμη υπήρξε ένα από τα σπουδαιότερα κέντρα ανάπτυξης της ξυλοναυπηγικής τέχνης.
Ο ΄Ζέπος΄ φτάνει στη Σύμη όπου, με αφορμή τις αφηγήσεις ενός παλαιού καραβομαραγκού, ταξιδεύουμε στα μυστικά μιας πανάρχαιας τέχνης, που δυστυχώς σβήνει οριστικά.
9.30 μ.μ.
Dolphin Man (Λευτέρης Χαρίτος, Ελλάδα / Γαλλία / Καναδάς / Ιαπωνία / Ιταλία / Ελβετία / Σουηδία, 2017, 80΄)
Προλογίζει ο σκηνοθέτης της ταινίας Λευτέρης Χαρίτος.
O άνθρωπος, τα όνειρα κι η θάλασσα. Συνδυάζοντας σπάνιο αρχειακό φιλμ με σύγχρονες υποβρύχιες λήψεις, το εντυπωσιακά ανθρώπινο ντοκιμαντέρ του Λευτέρη Χαρίτου συνδέει την ελεύθερη κατάδυση στον ωκεανό με ένα ταξίδι στα βάθη του εαυτού μας μέσα από το πορτρέτο του ανθρώπου-δελφίνι Ζακ Μαγιόλ. Tου θρύλου των ελεύθερων καταδύσεων Ζακ Μαγιόλ, η ζωή του οποίου αποτέλεσε την έμπνευση για την αγαπημένη ταινία “Απέραντο Γαλάζιο” του Λικ Μπεσόν.
Το φιλμ πλέκει μεταξύ τους καθηλωτικά πλάνα από το βυθό των θαλασσών, με ανθρώπινες μαρτυρίες και ιστορίες από τους κοντινότερους ανθρώπους του Μαγιόλ, μαζί με σπάνιο αρχειακό υλικό, σχηματίζοντας το πορτρέτο της εσωτερικής αναζήτησης του ανθρώπου-δελφίνι. Η εντυπωσιακή δουλειά του Λευτέρη Χαρίτου τιμήθηκε με το Ίρις Καλύτερου Ντοκιμαντέρ το 2018.