To British Board of Film Classification (BBFC), ο οργανισμός ο οποίος είναι υπεύθυνος για την εθνική ταξινόμηση ταινιών που εκτίθενται στη Βρετανία, αποφάσισε να αλλάξει το ηλικιακό όριο καταλληλότητας στην εμβληματική ταινία «Εφιάλτης στον Δρόμο με τις Λεύκες» και να το θέσει από τα 18 στα 15 έτη.
Η κλασσική ταινία τρόμου του 1985, η οποία εισήγαγε στο σινεμά τον θρυλικό «κακό» με το παραμορφωμένο πρόσωπο και το χαρακτηριστικό ριγέ πουλόβερ ονόματι Φρέντι Κρούγκερ, είχε αξιολογηθεί όταν κυκλοφόρησε ως ακατάλληλη για θεατές κάτω των 18 ετών.
Από την 1η Αυγούστου, όμως, έπειτα από αίτημα επαναξιολόγησης που κατέθεσε η Warner Bros. ενόψει επικείμενης επανέκδοσης της ταινίας, ο Φρέντι Κρούγκερ είναι και τυπικά «προσβάσιμος» σε άτομα που έχουν κλείσει τα 15 έτη.
Εκπρόσωπος του British Board of Film Classification δήλωσε στον Guardian ότι ο οργανισμός προχωρά σε ανάλογες επαναξιολογήσεις όταν η εκάστοτε εταιρεία διανομής πραγματοποιεί ανάλογο αίτημα. «Οταν συμβαίνει αυτό, η αξιολόγηση γίνεται σύμφωνα με τα τρέχοντα δεδομένα και πρότυπα που ισχύουν. Οι κατευθυντήριες γραμμές εξελίσσονται με την πάροδο του χρόνου σύμφωνα με έρευνες μεγάλης κλίμακας που αντικατοπτρίζουν τα χαρακτηριστικά του κοινού στο Ηνωμένο Βασίλειο», σημειώνεται.
Οπως αναφέρει δημοσίευμα του Guardian, η πιο πρόσφατη δέσμη κατευθυντήριων γραμμών εκδόθηκε τον Μάρτιο με το BBFC να αναγνωρίζει ότι η πρωταρχική ανησυχία του κοινού σχετίζεται με την απεικόνιση της «βίας του πραγματικού κόσμου» και ότι «το σύγχρονο κοινό τείνει να αποδέχεται περισσότερο τις βίαιες σκηνές που έχουν πιο φανταστικό χαρακτήρα».
Ο εκπρόσωπος του οργανισμού συμπληρώνει: «Στην περίπτωση του “A Nightmare on Elm Street”, αν και η ταινία διαθέτει διάφορες αιματηρές σκηνές, δεν τις απεικονίζει λεπτομερώς και με ακρίβεια. Οι δολοφονίες συχνά αφήνουν περισσότερα στη φαντασία παρά στις λεπτομέρειες και συμβαίνουν σε μεγάλο βαθμό μέσα σε στο πλαίσιο ενός σινεμά που προσεγγίζει τη φαντασία».
Από την πλευρά του BBFC εξηγούν ότι ανάλογες τροποποιήσεις πραγματοποιούνται και σε άλλες ταινίες. Ενδεικτικά παραδείγματα είναι το «A Star Is Born» του 1937, το οποίο κρίθηκε κατάλληλο για άνω των 12 ετών λόγω της απεικόνισης ενός ήρωα που αυτοκτονεί, αλλά και το θρίλερ «The Hitcher» (1986) το οποίο από ακατάλληλο για ανήλικους κρίθηκε κατάλληλο για άνω των 15 ετών.
Με πληροφορίες από Guardian