Παρασκευή, 23 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΚινηματογράφοςH Μόρια έγινε έργο και συγκλονίζει στο εξωτερικό! (video)

H Μόρια έγινε έργο και συγκλονίζει στο εξωτερικό! (video)

|

Την έχουμε θάψει στη δίνη της στυγνής καθημερινότητας. Η Μόρια όμως είναι ένα στίγμα για την Ελλάδα και τον ευρωπαϊκό «πολιτισμό». Πολλοί είναι εκείνοι που (σωστά) δεν ξεχνούν. Το δράμα των προσφύγων έγινε παράσταση στο εξωτερικό με το ίδιο όνομα.

Όπως αναφέρει η Diario De Navarra: «Η Μόρια είναι έργο για να καταγγείλει τις απάνθρωπες συνθήκες που ζουν εκεί οι πρόσφυγες. Με βάση μαρτυρίες από τον προσφυγικό καταυλισμό, παρουσιάστηκε στο θέατρο Gayarre της Παμπλόνα το διήμερο 7 και 8 Νοεμβρίου η Moria.

Είναι μια καθηλωτική θεατρική παράσταση για την καταγγελία των συνθηκών υποδοχής των προσφύγων σε ευρωπαϊκό έδαφος, αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ Teatrodix Phestibal 2023 και Teatro Gayarre. Είναι ένα διαδραστικό έργο στο οποίο το κοινό θα μπορέσει να ζήσει από πρώτο χέρι την εμπειρία του πρόσφυγα στην Ευρώπη».

To ίδιο το θέατρο στην ιστοσελίδα του αναφέρει για την παράσταση:

«Στο έργο, παραγωγής της εταιρείας Unahoramenos productions, πρωταγωνιστούν οι Marta Viera και Andrea Zoghbi και έχει ως κύρια στοιχεία την κοινωνική καταγγελία και τη δημοσιογραφική έρευνα, που προσθέτουν σκηνική καινοτομία. Επιπλέον, το έργο αυτό βραβεύτηκε το 2022 με το βραβείο Max για το καλύτερο Παραγωγικές Εργασίες.

Θα ήταν διαφορετικός ο τρόπος που βλέπουμε την πραγματικότητα αν για μια στιγμή στη ζωή μας ήμασταν μέρος της; Το αποτέλεσμα της συνεργασίας του Gayarre Theatre και του Teatrodix Phestioval 2023, η εταιρεία των Καναρίων Νήσων Unahoramenos Producciones παρουσιάζει τη «Moria» στο Κολοσσαίο της Παμπλόνα, μια καθηλωτική θεατρική πρόταση στην οποία το κοινό θα βυθίσθεί στην ιστορία δύο προσφύγων και των αντίστοιχων οικογενειών τους που δεν είχαν άλλη επιλογή από το να εγκαταλείψουν τις χώρες καταγωγής τους για να φτάσουν στην Ευρώπη.

Η δραματουργία του μοντάζ βασίζεται σε πραγματικές μαρτυρίες που γυρίστηκαν στο στρατόπεδο που δίνει το όνομά της σε αυτή τη σκηνική παραγωγή, που διαδραματίσθηκε μεταξύ 2013 και 2020 στο νησί της Λέσβου στην Ελλάδα.

Η Marta Viera και ο Andrea Zoghbi πρωταγωνιστούν σε αυτή τη σκηνική παράσταση που σκηνοθετεί ο Mario Vega που συνδυάζει κοινωνική καταγγελία, δημοσιογραφική έρευνα και σκηνική καινοτομία.

Η Zohra Amiryar, μία από τις δύο πρωταγωνίστριες, χρειάστηκε να επιβιώσει από τέσσερις βομβαρδισμούς και επιθέσεις στη χώρα της, το Αφγανιστάν, χάνοντας τον αδελφό της σε μία από αυτές και βλέποντας πώς τραυματίστηκαν τα τέσσερα παιδιά της στην τελευταία από αυτές τις επιθέσεις πριν ξεκινήσουν την έξοδο στο αναζήτηση χώρας καταφυγίου.

Ενώ η συμπρωταγωνίστρια, η τριαντάχρονη Ιρακινή Douaa Alhavatem, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη γενέτειρά της, τη Βαγδάτη, μετά την απαγωγή του συζύγου της, φοβούμενος ότι αυτή και τα τρία παιδιά της θα είχαν την ίδια μοίρα. Στο ταξίδι, αυτή και τα παιδιά της παράτησαν τα πάντα για να χαθούν μετά από 11 ώρες στην ανοιχτή θάλασσα χωρίς κανένα σημάδι από κανένα πλοίο διάσωσης.

«Και οι δύο είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους στη Μόρια επειδή ήταν ευρωπαϊκό έδαφος, αλλά αυτό που τους περίμενε ήταν ένα νέο στάδιο οδύνης που δεν είχαν φανταστεί ποτέ, και μαζί τους εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι ζούσαν την ίδια ανθρώπινη κόλαση», αναφέρεται στην περιγραφή του έργου.

«Όλοι οι άνθρωποι που ζούσαν στη Μόρια υπέστησαν απάνθρωπες συνθήκες σε αυτή την κόλαση που υποτίθεται ότι ήταν παράδειγμα στη διαχείριση ανθρωπιστικών κρίσεων. Εκεί βασίλευε βία, απόγνωση, αιώνια αναμονή και μια συνεχής μυρωδιά σκουπιδιών που ανακατευόταν με τον μαύρο καπνό που έβγαινε από το έδαφος για να απαλύνει το κρύο και τον χρησιμοποιούσαν ως φούρνους ψωμιού για να μην πεθάνουν από την πείνα. Οι ασυνόδευτοι ανήλικοι, η απόρριψη αιτημάτων ασύλου, η απομόνωση από το περιβάλλον και η κατάσταση ακραίας βίας οδηγούν σε ανησυχητική αύξηση των απόπειρων αυτοκτονίας. Αλλά τα χειρότερα ήρθαν το βράδυ, κανείς δεν κοιμήθηκε γιατί φοβήθηκε», καταγγέλλει η εταιρεία που αξίζει το βραβείο Max για την καλύτερη δουλειά παραγωγής το 2022.

Σύμφωνα με την παραγωγό σε δηλώσεις της στην ισπανική εφημερίδα: «Ο καταυλισμός της Μόρια «μαστιζόταν από βία και μια συνεχή μυρωδιά σκουπιδιών. Εξαφανίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2022 λόγω πυρκαγιάς, αλλά η Unahoramenos Producciones ήθελε να το διαιωνίσει για να ευαισθητοποιήσει το κοινό για τον φόβο και την απόγνωση που νιώθουν οι πρόσφυγες στην Ευρώπη».

Κείμενο: Γιώργος Μαζιάς (in.gr)


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΠΑΣΟΚ – Αεροδρόμια: Χωρίς ηλεκτρονικό μηχανικό και με μονή βάρδια (!!!)

«Νέα ‘’Τέμπη’’ στα σκαριά»: Αεροδρόμια της χώρας χωρίς ηλεκτρονικό μηχανικό και με μονή βάρδια!, τι ισχύει στις Κυκλάδες

ΠΝΑΙ: Δράσεις 1,6 εκ. ευρώ για την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας στα νησιά

Δράσεις 1,6 εκ. ευρώ από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας στα νησιά

Μέση Ανατολή – Γάζα: Παιδιά και ηλικιωμένοι πεθαίνουν από την πείνα

Είκοσι εννέα άνθρωποι, παιδιά και ηλικιωμένοι, πέθαναν από την πείνα στη Γάζα τις τελευταίες δύο ημέρες, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής

Η δύναμη της Νάξου είναι οι άνθρωποί της. Ένα ευχαριστώ στους εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας

Υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που προσφέρουν σιωπηλά. Και είναι εδώ, ανάμεσά μας, με αγάπη για τον τόπο και τον συνάνθρωπο.

Σύρος: Ανέλαβε τη διεξαγωγή του πανελλήνιου πρωταθλήματος υποβρύχιας αλιείας

Mtc Group: Στη Σύρο η διεξαγωγή του πανελλήνιου πρωταθλήματος υποβρύχιας αλιείας

Printec: Έκλεισε το deal για τα non-core ΑΤΜ της Τράπεζας Πειραιώς

Printec: Έκλεισε το deal για τα non-core ΑΤΜ της Τράπεζας Πειραιώς – Με την επωνυμία Cashflex η νέα εταιρεία

ΔΕΔΔΗΕ: Νέα διακοπή ρεύματος στην Κωμιακή Νάξου το Σάββατο 24 Μαΐου, πέντε ώρες χωρίς ηλεκτρικό

Εργασίες συντήρησης από τον ΔΕΔΔΗΕ στο πλαίσιο της πρόληψης για την καλοκαιρινή περίοδο – Τι πρέπει να προσέξουν οι κάτοικοι

Πρόταση Ημέρας: Φασολάκια τσαουλιά με τριμμένη ντομάτα κι όχι μόνο…

Η πρόταση ημέρας με βάση τον "Γαστρονόμο" και ... Φασολάκια τσαουλιά με τριμμένη ντομάτα, μπούκοβο και λαδόξιδο

Μ. Καφούρος: Συνάντηση με την Υπουργό Παιδείας για κρίσιμα ζητήματα της Σαντορίνης

Ποσόστωση για σεισμόπληκτους μαθητές, νέα σχολεία, στέγαση εκπαιδευτικών και ΚΕΔΑΣΥ μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν με την Υπουργό Σοφία Ζαχαράκη

Δανία: Στα 70 έτη το όριο συνταξιοδότησης από το 2040, νόμος χωρίς αντιδράσεις

Το κοινοβούλιο ενέκρινε την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης σε 70 χρόνια για όσους γεννήθηκαν μετά το 1970, με το νέο σύστημα να συνδέεται με το προσδόκιμο ζωής.

Νάξος – Αποχαιρετισμός με αγάπη: Η Ιωάννα Καραμανή – Φραγκίσκου αποχαιρετά τη μητέρα της, Κυριακή Δημητροκάλλη

Η Κυριακή Δημητροκάλλη «έφυγε» σε ηλικία 69 ετών, αφήνοντας πίσω της βαθιά αγάπη, μνήμες και αξιοπρέπεια – Η Εξόδιος Ακολουθία θα τελεστεί τη Δευτέρα στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου

Νάξος – “Ο Χάρης”: Για 4η συνεχόμενη χρονιά στα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας

Στις Εγγαρές της Νάξου, η παράδοση γίνεται γεύση και η γεύση… βραβείο. Το FNL Awards τίμησε ξανά τη μαγειρική ψυχή μιας οικογενειακής ταβέρνας

Νάξος: Περιπέτεια για το “SuperRunner Jet” – Απώλεσε άγκυρα και παραμένει αρόδου για ώρες

Το ταχύπλοο παρέμεινε εκτός λιμανιού της Νάξου από τις 7.30 περίπου το απόγευμα – Περιμένει ρυμουλκό για ασφαλή πρόσδεση

Νάξος – Στ. Φουτάκογλου: Μια γιαγιά, μια σφαίρα, μια συγγνώμη, είναι όμως αρκετή;

Η άγρια εκτέλεση της Μαρίας Δημητροκάλλη από τους Γερμανούς στη Νάξο – Μνήμη και καθήκον απέναντι στην Ιστορία

Οι Πυξ Λαξ έρχονται στη Νάξο, πότε και που;

Την Δευτέρα 11 Αυγούστου στο 1ο Γυμνάσιο Νάξου – Μουσική, μνήμες και νέες αγάπες με το συγκρότημα-σύμβολο της ελληνικής ροκ σκηνής

Ακινητοποίηση του «Super Express» στην Πάρο

Ακινητοποίηση του «Super Express» στην Πάρο λόγω μηχανικής βλάβης – Μεταφέρθηκαν οι επιβάτες

Νάξος – Δ. Λιανός: “Προτεραιότητα η έξυπνη διαχείριση του νερού, ξεκινούν εργασίες στο φράγμα Τσικαλαριού” (video)

Ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρης Λιανός ανακοινώνει την επαναλειτουργία υλοποίησης του τρίτου φράγματος στο νησί και υπογραμμίζει την ανάγκη βιώσιμων λύσεων για το νερό στον νησιωτικό χώρο (video)

Εκτακτο: Σεισμός 6 R ανοιχτά της Κρήτης, αισθητός σε όλο το Νότιο Αιγαίο

Σεισμική δόνηση μεγάλης διάρκειας λίγο μετά τις 6 το πρωί, με επίκεντρο το κρητικό πέλαγος

Οδός Παπαβασιλείου: Ένας δρόμος που περνάει από την καρδιά της Νάξου

Μια βιωματική αφήγηση για τη γλυκιά καθημερινότητα, τις μνήμες, τις ευγένειες και τις αξίες που ζουν ακόμη σ’ έναν δρόμο φτιαγμένο στο μέτρο του ανθρώπου

FNL Best Restaurant Awards 2025: Τα Κυκλαδίτικα αστέρια της γαστρονομίας που ξεχώρισαν φέτος (πίνακας)

Τιμητική Παρουσία των Κυκλάδων στα FNL Best Restaurant Awards 2025 - Τα Κυκλαδίτικα αστέρια της γαστρονομίας που ξεχώρισαν φέτος