Κυριακή, 11 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΕλλάδαΦεστιβάλ Βενετίας: Στον Γιώργο Λάνθιμο ο "Χρυσός Λέοντας"

Φεστιβάλ Βενετίας: Στον Γιώργο Λάνθιμο ο “Χρυσός Λέοντας”

|

Η τελευταία ταινία του Γιώργου Λάνθιμου, «Poor Things», κέρδισε το σημαντικό βραβείο του χρυσού λιονταριού στο 80ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας. Η νίκη αυτή σηματοδοτεί ένα σημαντικό επίτευγμα για τον καταξιωμένο Έλληνα σκηνοθέτη, γνωστό για την ιδιαίτερη και συχνά αντισυμβατική προσέγγισή του στην κινηματογραφική δημιουργία.

Η βραδιά λήξης της τελετής απονομής των βραβείων του φεστιβάλ ήταν γεμάτη προσμονή, καθώς το «Poor Things» ήταν μία από τις πιο πολυσυζητημένες συμμετοχές στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα. Υπό την καθοδήγηση του βραβευμένου με Όσκαρ σκηνοθέτη Damien Chazelle, η κριτική επιτροπή του φεστιβάλ είχε το δύσκολο έργο να επιλέξει τους πιο άξιους νικητές από ένα σύνολο εξαιρετικών ταινιών.

Ο Γιώργος Λάνθιμος, γνωστός για τις προηγούμενες δουλειές του, όπως «The Lobster» και «The Favourite», παρουσίασε και πάλι το μοναδικό του στυλ αφήγησης στην ταινία «Poor Things». Η νίκη της ταινίας στην κατηγορία του Χρυσού Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας εδραιώνει περαιτέρω την ιδιότητά του ως εξέχουσα προσωπικότητα του σύγχρονου κινηματογράφου.

Η ικανότητά του να δημιουργεί αφηγήσεις που προκαλούν προβληματισμό και να τις ζωντανεύει στην κινηματογραφική οθόνη, του έχει αποφέρει αφοσιωμένο κοινό και την αναγνώριση των κριτικών.

Το «Poor Things» αναμένεται να προκαλέσει ενθουσιασμό στην κινηματογραφική βιομηχανία και αυτό το σημαντικό βραβείο είναι πιθανό να προκαλέσει περαιτέρω ενδιαφέρον και συζητήσεις για την ταινία. Καθώς διαδίδεται η είδηση της νίκης του Χρυσού Λέοντα, το κοινό μπορεί να προσβλέπει στην εμπειρία του τελευταίου κινηματογραφικού αριστουργήματος του Λάνθιμου.

Στο «Poor Things», ο βραβευμένος Ελληνας κινηματογραφιστής εμπνέεται από το ομότιτλο βραβευμένο μυθιστόρημα του Σκωτσέζου συγγραφέα Αλασντάιρ Γκρέι και δημιουργεί μια «ιστορία αγάπης, ανακάλυψης και επιστημονικής τόλμης» που διαδραματίζεται στη βικτωριανή εποχή.

Η Στόουν, η οποία συνεργάζεται για ακόμα μία φορά με τον Λάνθιμο (σ.σ. φημολογείται ότι γύρισε μία ακόμη ταινία μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας), υποδύεται την Μπέλα Μπάξτερ, μία νεαρή γυναίκα η οποία έχει πεθάνει αλλά χάρη σε έναν επιστήμονα (Γουίλεμ Νταφόε) επιστρέφει στη ζωή, αφού ο εγκέφαλός της έχει αντικατασταθεί με αυτόν του αγέννητου παιδιού της. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη των νοητικών της δυνάμεων από την αρχή. Στο ταξίδι αυτό, θα έχει στο πλευρό της έναν δικηγόρο τον οποίο υποδύεται ο Μάρκ Ράφαλο.

Τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, καθώς θα προκύπτουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το φεστιβάλ και τις βραβευμένες ταινίες, οι σινεφίλ και οι κριτικοί θα έχουν άφθονες ευκαιρίες να εμβαθύνουν στα καλλιτεχνικά επιτεύγματα που γιορτάστηκαν στο 80ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.

Τα υπόλοιπα βραβεία

Τον Αργυρό Λέοντα – Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής κέρδισε ο Ριγιουσούκε Χαμαγκούτσι και η ταινία «Evil Does Not Exist».

Το βραβείο Μαρτσέλο Μαστρογιάνι για νέο ταλέντο πήγε στον Σεϊντού Σαρ που πρωταγωνιστεί στην ταινία του Ματέο Γκαρόνε, «Io Capitano».

Το βραβείο Σεναρίου απέσπασαν οι Γκιγιέρμο Καλντερόν και Πάμπλο Λαρέν για την ταινία «El Conde».

Το βραβείο Σκηνοθεσίας απονεμήθηκε στον Ματέο Γκαρόνε για την ταινία «Io Capitano»

Το Ειδικό Βραβείο Επιτροπής κέρδισε η ταινία «Green Border» της Αγκνιέσκα Χόλαντ.

Το βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας Coppa Volpi απέσπασε η Κέλι Σπίνι για την ερμηνεία της στην ταινία της Σοφία Κόπολα, «Priscilla».

Το βραβείο Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας Coppa Volpi πήγε στον Πίτερ Σκάρσγκαρντ για την ερμηνεία του στην ταινία «Memory» του Μισέλ Φράνκο.

Τμήμα Ορίζοντες (Orizzonti)

Καλύτερη Ταινία: «Explanation for Everything» – Γκαμπόρ Ράις

Καλύτερη Σκηνοθεσία: «Paradise is Burning» – Μίκα Γκούσταφσον

Ειδικό Βραβείο Επιτροπής: «Una Sterminata Domenica» – Αλέν Παρόνι

Καλύτερη Ηθοποιός: Μαργκαρίτα Ρόζα Ντε Φρανσίσκο – «El Paraiso»

Καλύτερος Ηθοποιός: Τεργκέλ Μπολντ – Ερντέν — «City of Wind»

Καλύτερο Σενάριο: «El Paraiso» – Ενρίκο Μαρία Αρτάλε

Καλύτερη Ταινία Μικρού Μήκους: «A Short Trip» – Ερενίκ Μπεκιρί

Βραβείο Lion of the Future: «Love is a Gun»

Με πληροφορίες από το La Biennale di Venezia

 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Δεν κλέβουν τα κινητά για να τα πουλήσουν

Στόχος τα προσωπικά σου δεδομένα για τους κλέφτες των κινητών τηλεφώνων

Τίτλοι τέλους για τον Ματίας Αλμέιδα στην ΑΕΚ

Το τελευταίο του παιχνίδι στον πάγκο της ΑΕΚ κόντρα στον ΠΑΟΚ

Τραγωδία στη Νάξο: 59χρονος εντοπίστηκε απαγχονισμένος στο σπίτι του

Σοκαρισμένη η τοπική κοινωνία από τον ξαφνικό θάνατο του αγαπητού δημοτικού υπαλλήλου – Ερευνώνται οι συνθήκες του περιστατικού

Υπερτουρισμός: Πρόβλημα στις Κυκλάδες!

Έρευνα του βρετανικού Which? αποκαλύπτει τις περιοχές με τη μεγαλύτερη «τουριστική πίεση» — κορυφή για τη Ζάκυνθο και Κυκλάδες!

Το έργο των Προγόνων: Ένα εργόχειρο, μια ζωή, μια αλυσίδα τιμής

Μια συγκινητική αφήγηση του Λεωνίδα Μαγκανάρη για τη δύναμη της μνήμης, την αξία της οικογένειας και τα ίχνη που αφήνει η θυσία στην καθημερινότητά μας

Σύρος: Βρέθηκε στο επίκεντρο της εθνικής μάχης κατά της παιδικής παχυσαρκίας (video)

Η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη επισκέφθηκε το νησί στο πλαίσιο της Εθνικής Πρωτοβουλίας σε συνεργασία με τη UNICEF και παρουσίασε δράσεις για τη διατροφική εκπαίδευση και πρόληψη στα παιδιά

Ηλιοβασίλεμα στη Νάξο: Μοναδική AI φωτογραφία

Ανακαλύψτε την απόλυτη ομορφιά του Κυκλαδίτικου ηλιοβασιλέματος μέσα από μια μαγευτική AI εικόνα από τη Νάξο — με φόντο την Πορτάρα, τη θάλασσα και τα παραδοσιακά λευκά σπίτια της Χώρας.

Αεροδρόμιο Νάξου: Απογειώνεται σε επιδόσεις, ρεκόρ αφίξεων για τον φετινό Απρίλιο

Με αύξηση 45% στις αφίξεις επιβατών και εκτεταμένες εργασίες αναβάθμισης, ο «Απόλλων» της Νάξου δείχνει έτοιμος να φιλοξενήσει το μέλλον του νησιωτικού τουρισμού

Ισπανία: Tοξικό νέφος έκλεισε 160.000 Ισπανούς στα σπίτια τους

Περίπου 160.000 άνθρωποι στην Καταλονία της βορειοανατολικής Ισπανίας προειδοποιήθηκαν να παραμείνουν στα σπίτια τους λόγω πυρκαγιάς που ξέσπασε σε βιομηχανική περιοχή, προκαλώντας τοξικό νέφος χλωρίου

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: Ταξίδεψε στη Σύρο, μία διήμερη γιορτή γνώσης, πολιτισμού και εμπειριών

Μαθητές και εκπαιδευτικοί της Γ’ Γυμνασίου Νάξου έζησαν ένα μοναδικό διήμερο στην «αρχόντισσα» των Κυκλάδων, γεμάτο ιστορία, τέχνη και συναισθηματική φόρτιση

Νάξος – Φιλώτι: Αντίο με σεβασμό και αγάπη στον Τάσο Τζιώτη, άνθρωπο του μέτρου και της προσφοράς

Ο Φιλωτίτης που δεν είπε ποτέ κακή κουβέντα, μόνο έδινε—με τα χέρια, με την καρδιά, με την ψυχή του. Μια απώλεια που βαραίνει την κοινότητα, μια μορφή που δεν ξεχνιέται.

Νάξος – Κυρ. Σκληράκη: “Οι καθηγητές να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά” (video)

«Θα ήθελα να πω στους καθηγητές πως πρέπει να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά και να δουλεύει το μυαλό τους για το τι θα τους προσφέρουν» είναι η συμβουλή της κυρίας Κυριακής Σκληράκη προς τους νέους συναδέλφους της.

Άνδρος: 68χρονη έπεσε με το αυτοκίνητό της στη θάλασσα και ανασύρθηκε νεκρή

Η γυναίκα από το Γαύριο έχασε τη ζωή της καθώς το όχημά της κατέληξε στη θάλασσα από ύψος 25 μέτρων ενώ προσπαθούσε να παρκάρει

Καλοκαιρινή εξόρμηση Raptor Club Greece στη Νάξο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Για πρώτη φορά οι ιδιοκτήτες των εντυπωσιακών pick-up επιλέγουν Κυκλάδες και ξεκινούν από τη Νάξο, με ένα τριήμερο χαλάρωσης, εξερεύνησης και απολαυστικής οδήγησης

Νάξος: Μία εικόνα που προκαλεί δέος, πραγματικότητα ή όχι;

Ένα βιομηχανικής κλίμακας έργο απειλεί το φυσικό, πολιτιστικό και κοινωνικό κεφάλαιο της Νάξου και των Κυκλάδων, με επιπτώσεις που ξεπερνούν την ενεργειακή "ανάπτυξη" - Δύο ομιλίες σήμερα και αύριο. Που; Πότε;

Νάξος: Επιτέλους, τελειώνει της χερσαίας ζώνης, ας αναλογιστούν… «νηστεύσαντες καί μή νηστεύσαντες», τις ευθύνες που τους αναλογούν

Φτάνουμε στο τέλος της διαδρομής.. Το 3Α που πέφτει και οι ..στάσεις έως να ολοκληρωθεί ένα έργο σημαντικό για τη πόλη της Νάξου

Το “Highspeed 3” αλλάζει το τοπίο στις θαλάσσιες συγκοινωνίες Κρήτης – Κυκλάδων;

Η Hellenic SeaWays ενισχύει τη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Ηράκλειο με το ταχύπλοο "Highspeed 3", φέρνοντας νέο ανταγωνισμό και πιθανές μειώσεις τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. (πίνακας δρομολογίων)

Εκτακτο: Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου σήμερα Δευτέρα 5 Μαϊου

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: Η Μιχαηλία-Ευαγγελία Γρατσία διακρίθηκε στον Πανελλήνιο διαγωνισμό φυσικής “Αρίσταρχος”

Η Μιχαηλία-Ευαγγελία Γρατσία κατέκτησε το 3ο βραβείο στη Β΄ Φάση του διαγωνισμού φυσικής "Αρίσταρχος" φέρνοντας περηφάνια στη σχολική μας κοινότητα

Β. Φλεριανός: Ξεκινά το έργο που περίμενε μια ολόκληρη γενιά

Με χρηματοδότηση 2,28 εκατομμυρίων ευρώ, η Νάξος αποκτά επιτέλους το ενιαίο Αθλητικό Κέντρο που αξίζει στους αθλητές, τους συλλόγους και τη νεολαία της - Η τοποθέτηση του Βασίλη Φλεριανού