Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήΚινηματογράφος"Easy Rider": Πάτησε γκάζι και χάθηκε στο ηλιοβασίλεμα ο Peter Fonda

“Easy Rider”: Πάτησε γκάζι και χάθηκε στο ηλιοβασίλεμα ο Peter Fonda

|

Πέθανε σε ηλικία 79 ετών ο «Easy Rider», Peter Fonda – Ο θάνατός του οφειλόταν σε αναπνευστική ανεπάρκεια εξαιτίας του καρκίνου των πνευμόνων από τον οποίο έπασχε – Το μήνυμα της αδελφής του Jane 

Ο αμερικανός ηθοποιός Πίτερ Φόντα, ο οποίος έγινε διάσημος με τον ρόλο του «μηχανόβιου» στην ταινία «Easy Rider» (Ξένοιαστος Καβαλάρης, 1969), της οποίας είχε συνυπογράψει το σενάριο, πέθανε χθες, Παρασκευή, το πρωί στην κατοικία του στο Λος Άντζελες σε ηλικία 79 ετών, αφήνοντας ορφανή μια ολόκληρη γενιά, την οποία είχε σφραγίσει αυτή η θρυλική πλέον ταινία.

Γιος του σταρ του Χόλιγουντ Χένρι Φόντα, μικρός αδελφός της Τζέιν Φόντα και πατέρας της Μπρίτζετ Φόντα, ο Πίτερ Φόντα (κεντρική φωτογραφία από το περιιοδικό variety) πέθανε από αναπνευστική ανακοπή που προκλήθηκε από καρκίνο του πνεύμονα, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον υπεύθυνο για τις δημόσιες σχέσεις του ηθοποιού.

«Ενώ θρηνούμε την απώλεια αυτού του γλυκού και αβρού άνδρα, επιθυμούμε επίσης να τιμήσουμε το αδάμαστο πνεύμα του και την αγάπη του για τη ζωή. Προς τιμήν του Πίτερ, παρακαλούμε υψώστε το ποτήρι σας σε μια πρόποση στην ελευθερία», ανέφερε η Τζέιν Φόντα σε δήλωση που εξέδωσε.

Η ταινία «Easy Rider», σε σενάριο των Πίτερ Φόντα, Ντένις Χόπερ και Τέρι Σάουδερν, με πρωταγωνιστές τους δύο πρώτους και σε σκηνοθεσία του Χόπερ, είναι μια από τις εμβληματικές ταινίες της αμερικανικής αντικουλτούρας των «σίξτις». Αναφέρεται στην αναζήτηση της ελευθερίας μέσω μιας οδύσσειας με μοτοσικλέτες στις μεγάλες εκτάσεις των νοτιοδυτικών Ηνωμένων Πολιτειών.

Η εικόνα του Πίτερ Φόντα πάνω στην τσόπερ του, μια Harley-Davidson βαμμένη στα χρώματα της αμερικανικής σημαίας, είναι εμβληματική του κινηματογράφου εκείνης της εποχής. Ένα αντίγραφο αυτής της μηχανής πωλήθηκε το 2014 σε πλειστηριασμό έναντι 1,35 εκατομμυρίου δολαρίων.

«Ίνδαλμα»

Ο θάνατος του ηθοποιού, η διασημότερη ταινία του οποίου σφράγισε την ιστορία των «σίξτις», υπάρχει κίνδυνος να αφήσει ένα μεγάλο κενό.

«Ίνδαλμα #PeterFonda», έγραψε απλώς στο Twitter ο ηθοποιός Τζόζεφ Γκόρντον-Λέβιτ, συνοδεύοντας το μήνυμά του με μια ασπρόμαυρη φωτογραφία του Πίτερ Φόντα, με δερμάτινο μπουφάν στους ώμους και τεράστια αμερικανική σημαία στην πλάτη.

«Αναπαύσου εν ειρήνη», έγραψε στο Twitter η αμερικανίδα σκηνοθέτης Άβα Ντιβερνέ δημοσιεύοντας και μια φωτογραφία του 2012, μια σέλφι της μ’ αυτόν που χαρακτηρίζει «θρύλο».

Για να γιορτάσει την 50η επέτειο της πρεμιέρας της ταινίας (είχε γίνει στις 14 Ιουλίου 1969), ο Πίτερ Φόντα είχε οργανώσει μια προβολή η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις 20 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, με μουσικούς που θα ερμήνευαν το περίφημο σάουντρακ της ταινίας, μεταξύ των οποίων το αξέχαστο τραγούδι «Born to Be Wild» των Steppenwolf.

Το 1998 ο Πίτερ Φόντα ήταν υποψήφιος για Όσκαρ για τον ρόλο του στην ταινία Ulee’s Gold (Το χρυσάφι του Οδυσσέα) του Βίκτορ Νούνιες, για τον οποίο τιμήθηκε τελικά με μια Χρυσή Σφαίρα.

Πιο πρόσφατα, ο Πίτερ Φόντα είχε υποδυθεί τον Μεφιστοφελή στην ταινία «Ghost Rider» (Καβαλάρης Φάντασμα, 2007). Η τελευταία του ταινία με τίτλο «The Last Full Measure», με τους Σάμιουελ Τζάκσον, Μόργκαν Φρίμαν και Λώρενς Φίσμπερν, πρόκειται να κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ.

Στρατευμένος οικολόγος, ο ηθοποιός είχε προκαλέσει αίσθηση στο Φεστιβάλ των Καννών το 2011, όταν είχε χαρακτηρίσει τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα «προδότη» κατηγορώντας τον για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίσθηκε τη μεγάλη διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού που είχε προκληθεί από την καταστροφή της πετρελαϊκής πλατφόρμας Deepwater Horizon. 

Πηγή: ΑΠΕ


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΥΠΕΝ – Κυκλάδες: Ζητάει από τους Δήμους να υποδείξουν περιοχές για αναστολή δόμησης

Μόλις πριν από μία εβδομάδα ζήτησε το ΥΠΕΝ από τους δήμους να υποδείξουν περιοχές για αναστολή της δόμησης, ενώ οι περισσότεροι δήμοι διαμαρτύρονται εδώ και μια τριετία για την υπερδόμηση των νησιών.

ΑΟ Θήρας: Στο “Ολυμπιακό Χωριό” το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό για το κύπελλο

Στο Ολυμπιακό Χωριό με παρέμβαση Βρούτση η αναμέτρηση (27/02) του ΑΟ Θήρας – Παναθηναϊκός για το κύπελλο βόλεϊ - Το ευχαριστώ από τη Σαντορίνη

Premier League: Τσέλσι εναντίον Σαουθάμπτον και τα γκολ πέφτουν βροχή

Η πρόταση της ημέρας: Τσέλσι - Σαουθάμπτον: Δεν σταματούν να σκοράρουν στο 2.62!

Βιώσιμες Κυκλάδες: Ο “σεισμός” της Μήλου δείχνει τα προβλήματα του αναπτυξιακού μοντέλου των Κυκλάδων

Δίκτυο για Βιώσιμες Κυκλάδες: “Ο «σεισμός» της Μήλου δείχνει τα προβλήματα του αναπτυξιακού μοντέλου των Κυκλάδων”

ΑΟ Μυκόνου: Βοηθάει παιδιά σε νηπιαγωγείο της Τανζανίας (video)

Η Μύκονος βοηθάει παιδιά σε νηπιαγωγείο της Τανζανίας - Η ανακοίνωση της ομάδας (vid)

ΠΟΥ: Μία στις 20 γυναίκες παγκοσμίως διαγιγνώσκεται με καρκίνο του μαστού

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Medicine» δείχνει ότι μία στις 20 γυναίκες παγκοσμίως διαγιγνώσκεται με καρκίνο του μαστού

Νάξος – Αεροδρόμιο: “Κλειστόν” από 11 έως και 30 Μαρτίου λόγω εργασιών

Το αεροδρόμιο Νάξου θα κλείσει από την 11η έως και την 30η Μαρτίου λόγω εργασιών - Μόνο αεροδιακομιδές θα πραγματοποιούνται

Κυκλάδες: Κάλεσμα εκπαιδευτικών για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις (28/02) για τα Τέμπη

Κοινό κάλεσμα για την απεργιακή κινητοποίηση από Εκπαιδευτικούς Συλλόγους Κυκλάδων - Τι αναφέρουν (δείτε την αφίσα)

Γραφή: το τέλος (;) μιας περιπέτειας

Η φωνή γίνεται λοιπόν το «Σουσάμι άνοιξε» για τον νέο, «έξυπνο» κόσμο - Η Πόπη Μανδηλαρά μας μιλάει για το τέλος της...γραφής;

Ελλάδα: Μετά το “Υπάρχω” έρχεται ταινία και για τον Τόλη Βοσκόπουλο

Ετοιμάζεται ταινία για τον Τόλη Βοσκόπουλο μετά την επιτυχία του «Υπάρχω» - Ποιοι είναι οι υποψήφιοι τραγουδιστές για τον ρόλο

Κυκλάδες (Σαντορίνη – Αμοργός): Παγώνουν οι κρατήσεις, τι λένε οι αρμόδιοι

Μείωση 15% από τους tour operators και 50% από τους μεμονωμένους τουρίστες - Τι λένε σε Σαντορίνη - Αμοργό και Πάρο

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη σε περιοχή προς Σταυρό Κεραμωτής

Φωτιά σε εξέλιξη στη περιοχή Σίφωνες στο δρόμο προς τον Σταυρό της Κεραμωτής

Νάξος – Αεροδρόμιο: Τον Μάρτιο θα κλείσει για τρεις εβδομάδες λόγω εργασιών αναβάθμισης

Οι εργασίες καλά κρατούν στο αεροδρόμιο της Νάξου - Ερχεται αναστολή λειτουργίας λόγω εργασιών στο διάδρομο προσγείωσης - απογείωσης για δια πλάτυνση

Νάξος – Αγερσανί: “Εφυγε” από τη ζωή ο Γιάννης “Αμερικάνος” Μαργαρίτης

Σε ηλικία 91 ετών έφυγε από τη ζωή ο Γιάννης "Μπαρμπούνης - Αμερικάνος" Μαργαρίτης - Αύριο Τρίτη (25/02) η εξόδιος Ακολουθία στον Αγιο Σπυρίδωνα Αγίου Αρσενίου

Κακοκαιρία “Coral”: Η Νάξος ξύπνησε με 0 βαθμούς θερμοκρασία και αίσθηση ψύχους στους – 4

Πως ξύπνησαν σήμερα (21/02) οι Κυκλάδες - Με αίσθηση ψύχους στους -4 βαθμούς η Απείρανθος και Κωμιακή... Πως είναι οι υπόλοιπες Κυκλάδες

Νάξος: Παγετός στο δρόμο προς Κεραμωτή, προσοχή στους οδηγούς (video)

Ορεινή Νάξος.. Χιόνισε τα ξημερώματα του Σαββάτου, η θερμοκρασία στους μηδέν βαθμούς και παγετός στο δρόμο. Προσοχή (video)

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Στη δημοσιότητα το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων Νάξου και Μικρών Κυκλάδων - Πότε ξεκινούν, οι διαδρομές των Κορδελάτων και το Καρναβάλι

Sea Jets: Σε Σχοινούσα και Ηρακλειά φέτος θα δούμε το “Champion Jet 3” (pinakas)

To "Champion Jet 3" αναλαμβάνει να καλύψει τις δρομολογιακές ανάγκες του καλοκαιριού σε Σχοινούσα - Ηρακλειά ενώνοντας με Νάξο και Κουφονήσια (πίνακας)

Σαντορίνη – Λέκκας: Δύο τα σενάρια “Σταδιακή αποκλιμάκωση ή σεισμός 6 Ρίχτερ”

Επίσκεψη Λέκκα - Ευελπίδου στην Σαντορίνη - Οι συζητήσεις, οι διαπιστώσεις και τα δύο βασικά σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι από ΕΚΠΑ

Κυκλάδες: Οι Ασφαλιστικές εξαιρούν τον .. σεισμό από ανανεώσεις συμβολαίων (!!!)

Οι ασφαλιστικές εξαιρούν τον… σεισμό από τις ανανεώσεις συμβολαίων σε νησιά των Κυκλάδων - Ποια νησιά είναι στο επίκεντρο