Στο θεατρικό Μουσείο «Ιακ. Καμπανέλλης» θα παρουσιαστεί (25/08, 21:00) μία από τις κορυφαίες ταινίες όλων των εποχών του Ελληνικού Κινηματογράφου, ο «Δράκος» με τον Καμπανέλλη να γράφει το σενάριο σε ηλικία 34 ετών
Αθήνα, 5 Μαρτίου 1956… Και στο Ρεξ ανεβαίνει η ταινία ο «Δράκος» σε σκηνοθεσία του Νίκου Κουνδούρου και σενάριο Ιάκωβου Καμπανέλλη. Ταινία που χαρακτηρίστηκε ως πρωτοποριακή για την εποχή του με τις εφημερίδες της εποχής «Εστία» και «Αυγή», να κατηγορούν την ταινία ως ανθελληνική ζητώντας την επέμβαση του εισαγγελέα (!!!) Εμπορική αποτυχία που όμως σήμερα θεωρείται ως μία από τις τρεις κορυφαίες (μαζί με «Ευδοκία» και «Θίασος») ταινίες του Ελληνικού κινηματογράφου. Και το πιο εντυπωσιακό; Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης – ο μεγάλος θεατρικός συγγραφέας – υπέγραψε σε ηλικία 34 ετών το εμπνευσμένο σενάριο της ταινίας. Ο Κούνδουρος ήταν τέσσερα χρόνια νεώτερος και η συγκεκριμένη ταινία θεωρείται η πρώτη που ξέφυγε από τον καθαρά ψυχαγωγικό και εμπορικό χαρακτήρα των ταινιών της δεκαετίας του ’50, σηματοδοτώντας την απαρχή του επονομαζόμενου νέου ελληνικού κινηματογράφου.
Δέκα χρόνια σιωπής
«Όταν η ταινία πρωτοπροβλήθηκε, λίγα χρόνια μετά τον Εμφύλιο, ο Έλληνας θεατής ήταν ανέτοιμος να διαβάσει τις νύξεις και τους συμβολισμούς της ταινίας και αρνιόταν ένα είδος κινηματογράφου που ερχόταν σε σύγκρουση με την αμερικανική κινηματογραφική κουλτούρα που για χρόνια και χρόνια κατέκλυζε τις κινηματογραφικές αίθουσες. Χρειάστηκαν δέκα χρόνια σιωπής και ο σκοταδισμός που επέβαλαν οι Συνταγματάρχες στον ελληνικό λαό για να ξεπηδήσει ο «Δράκος» σαν ένα σινιάλο αντίστασης στη σιωπή που είχαν επιβάλει οι Συνταγματάρχες προσπαθώντας να πνίξουν στη γένεσή της κάθε ελεύθερη φωνή».
Επιρροές
Ο «Δράκος» διδάσκεται σε σχολές της έβδομης τέχνης παγκοσμίως, ενώ μόλις πρόσφατα, ο φημισμένος Αμερικανός συγγραφέας Τζόναθαν Φράνζεν (ο «Aμερικανός Τολστόι», σύμφωνα με το περιοδικό Time) ενέταξε την ταινία στην πλοκή του τελευταίου μυθιστορήματός του (με τίτλο «Ελευθερία»), 54 χρόνια μετά τη δημιουργία της. Μάλιστα, ο Ντίνος Ηλιόπουλος πρωταγωνιστεί στον καλύτερο ίσως δραματικό ρόλο της καριέρας του. Αυτόν του συνεσταλμένου και μοναχικού ανθρώπου, του ασήμαντου υπαλληλάκου, που αποφασίζει μετά από μια σειρά συμπτώσεων να εκμεταλλευτεί την ομοιότητά του με έναν αδίστακτο κακοποιό, ώστε να δώσει νόημα στην ύπαρξή του.
Σενάριο
Ποια είναι η πλοκή του έργου; «Ένας ασήμαντος τραπεζικός υπάλληλος ετοιμάζεται να περάσει μόνος τις διακοπές της Πρωτοχρονιάς όταν τρομοκρατημένος συνειδητοποιεί ότι μοιάζει μ’ έναν κακοποιό που οι εφημερίδες αποκαλούν «Ο Δράκος». Λόγω της παρεξήγησης, η αστυνομία τον καταδιώκει και αυτός βρίσκει καταφύγιο σ’ ένα καμπαρέ. Μες στη διφορούμενη γοητεία της νύχτας, μία συμμορία του υποκόσμου τον αντιμετωπίζει ως τον γνήσιο Δράκο και μία χορεύτρια του καμπαρέ τον συμπαθεί. Σταδιακά ταυτίζεται με τον καινούργιο του ρόλο, και η επιθυμία του να δραπετεύσει απ’ την γκρίζα του ζωή και να γίνει «κάποιος» τον ωθεί στο να ηγηθεί μιας ληστείας αρχαιοτήτων. Όταν αποκαλύπτεται η αλήθεια, ο Δράκος βρίσκει τραγικό τέλος».
Ώρα προβολής
Και η Νάξος; Την προσεχή Πέμπτη 25/08 και στις 21:00 θα προβληθεί η ταινία στα πλαίσια του αφιερώματος στη ζωή και το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Και σημείο αναφοράς το Θεατρικό Μουσείο στην Χώρα της Νάξου. Και όπως αναφέρει η πρόσκληση προς όλους (σ.σ. η είσοδος ελεύθερη) «Σας περιμένουμε κι αυτή την Πέμπτη να απολαύσουμε παρέα μια ταινία που θεωρείται μια από τις κορυφαίες ελληνικές ταινίες όλων των εποχών, και βραβεύτηκε το 1960 στο πρώτο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ως μια από τις καλύτερες ταινίες της περιόδου 1955-1959 και έλαβε ειδική μνεία στο φεστιβάλ της Βενετίας».
Μέλη – πρωταγωνιστές
Σκηνοθεσία: Νίκος Κούνδουρος
Σενάριο: Ιάκωβος Καμπανέλλης
Μουσική/μουσική επιμέλεια: Μάνος Χατζιδάκις
Πρωταγωνιστούν: Ντίνος Ηλιόπουλος, Γιάννης Αργύρης, Μαργαρίτα Παπαγεωργίου, Θανάσης Βέγγος και έπαιζαν ακόμα oι Ανδρέας Ντούζος, Ζαννίνο, Μαρίκα Λεκάκη, Φρίξος Νάσου, κ.α.
Μοντάζ: Νίκος Κούνδουρος
Σκηνογραφία: Τάσος Ζωγράφος, Π. Παπαδόπουλος
Εικονολήπτης: Κώστας Θεοδωρίδης
Βοηθός σκηνοθέτη: Χ. Βαχλιώτης
Κοστούμια: Ντένη Βαχλιώτη
Μακιγιάζ: Νίκος Βαρβέρης
Μηχανικός ήχου: Μικές Δαμαλάς
Τραγουδά η Μαργαρίτα Παπαγεωργίου («Πώς τον λεν τον ποταμό»). Παίζουν η ορχήστρα του Λέανδρου, ο Δημήτρης Φάμπας (κιθάρα), το συγκρότημα λαϊκών τραγουδιών Χατζηδάκι και ο Βασίλης Τσιτσάνης.