Τετάρτη, 3 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΚινηματογράφοςΔονούσα: Ο "Γιώργος του Κέδρου" έρχεται στην ΕΡΤ (video)

Δονούσα: Ο “Γιώργος του Κέδρου” έρχεται στην ΕΡΤ (video)

|

«Ο Γιώργος του Κέδρου» και η Δονούσα το βράδυ της Παρασκευής στην ΕΡΤ – Μία ταινία που μας γυρίζει στα χρόνια της αθωότητας (video) 

Το ντοκιμαντέρ των Γιάννη και Γιώργου Κολόζη «Ο Γιώργος του Κέδρου», μετά τη συμμετοχή του σε φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού, με μια σειρά διακρίσεων στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η υποψηφιότητά του για καλύτερο Ντοκιμαντέρ από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, θα προβληθεί σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση στην ΕΡΤ2, την Παρασκευή 3 Ιουνίου στις 23:45 ενώ στη συνέχεια θα είναι διαθέσιμο για 15 μέρες στην πλατφόρμα ERTFLIX.

Τι περιμένουμε να δούμε; Ένα προσωπικό ταξίδι στον χρόνο, μέσα από τις ματιές δύο γενεών κινηματογραφιστών, στο νησί της Δονούσας από τη δεκαετία του ’70 ως σήμερα.

yiorgos_of_kedros_still_3.jpgΟ Γιώργος Κολόζης πήγε για πρώτη φορά στη Δονούσα το 1972, όταν δεν είχε ηλεκτρικό ρεύμα ούτε τουρισμό το νησί. Μένοντας μόνος του στην παραλία του Κέδρου, απέκτησε το προσωνύμιο “Ο Γιώργος του Κέδρου”. Ο θάνατός του το 2009, οδήγησε τον γιο του Γιάννη να συνεχίσει το έργο του, δημιουργώντας μια ιστορία στην οποία ο χρόνος αντιμετωπίζεται ως μια αναθεώρηση της παρούσας στιγμής.

“Ο Γιώργος του Κέδρου” είναι ο Γιώργος Κολόζης, συν-σκηνοθέτης της ταινίας αλλά και ένας από τους βασικούς πρωταγωνιστές της, μαζί με τους κατοίκους του νησιού. Επισκέφτηκε για πρώτη φορά τη Δονούσα όταν ήταν 19 χρονών, το 1972. Από τότε πήγαινε κάθε χρόνο, κινηματογραφώντας και φωτογραφίζοντας τους ανθρώπους και το τοπίο με μια 8άρα ή μια 16άρα κινηματογραφική μηχανή μέχρι το 1978. Όταν επέστρεψε το 1999, είχαν αλλάξει τόσα πολλά, που αποφάσισε ότι το υλικό αυτό έπρεπε να αποτελέσει ένα ολοκληρωμένο ντοκιμαντέρ.

Έτσι, το 2007 πήγαν μαζί ο Γιώργος και ο Γιάννης, ο γιος του, για αυτό που θεωρούσαν ότι θα ήταν το τελικό γύρισμα του ντοκιμαντέρ, ψάχνοντας να βρουν τους ίδιους ανθρώπους από τη δεκαετία του ’70, να ανακαλέσουν τις παλιές αναμνήσεις και να δημιουργήσουν καινούργιες.

Ο θάνατος του Γιώργου το 2009 τα έφερε έτσι ώστε να ολοκληρώσει ο Γιάννης το ντοκιμαντέρ. Πήγε μόνος του στη Δονούσα τον Απρίλη του 2010, με μια μηχανή 8mm και έμεινε στην παραλία του Κέδρου σε μια σκηνή, με σκοπό να αναβιώσει την εμπειρία του πατέρα του από το ’70 και επέστρεψε όσες φορές μπορούσε, σε μια προσπάθεια να μελετήσει την εξίσωση χρόνου, χώρου, ανθρώπινης αντίληψης και συναισθημάτων που έχει ως αποτέλεσμα αυτό που ονομάζουμε αναμνήσεις.

Αυτό είναι “Ο Γιώργος του Κέδρου” ένα απολύτως προσωπικό ντοκιμαντέρ.

yiorgos_of_kedros_still_4.jpgΓυρισμένο με όλα τα φορμά του ανεξάρτητου κινηματογραφιστή, φιλμ 8μμ, 16μμ, video BETA, miniDV, DVCPRO, HDV, DSLR HD, 4K, με γυρίσματα από το 1972 ως το 1978, το 1999 και από το 2007 ως το 2018 και χρηματοδοτημένο μόνο από μια καμπάνια crowdfunding ώστε να εξασφαλιστεί η ολοκλήρωσή του, “Ο Γιώργος του Κέδρου” δεν είναι απλώς ένα ντοκιμαντέρ αλλά ένα προσωπικό ταξίδι στον χρόνο, μια μελέτη στην έννοια της μνήμης.

Βραβεία:

Υποψηφιότητα για Καλύτερο Ντοκιμαντέρ – Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, 2021
Καλύτερο Ντοκιμαντέρ – Balkan New Film Festival, Σουηδία, 2020
Καλύτερο Ντοκιμαντέρ – Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας, 2020
Καλύτερο Ντοκιμαντέρ – Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας, 2020
Βραβείο Σκηνοθεσίας – Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας, 2020
Βραβείο Μοντάζ – Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας, 2020
2ο Καλύτερο Ντοκιμαντέρ – Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ηπείρου 2021
Εύφημος Μνεία – London Greek Film Festival, 2021
Εύφημος Μνεία – Deep Focus Film Festival, 2021
Εύφημος Μνεία – Πέρα από τα Σύνορα, Καστελλόριζο, 2020
Εύφημος Μνεία – AegeanDocs, 2020

Φεστιβάλ:

Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης / 19 – 28.5.2020 (online)
Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας / 1 – 10.8.2020 (online)
Πέρα από τα Σύνορα Καστελλόριζο / 23 – 30.8.2020
Νύχτες Πρεμιέρας / 23.9 – 4.10.2020
Aegean Docs / 1 – 6.10.2020
Houston Greek Film Festival / 13 – 15.11.2020 (online)
Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας / 24 – 29.11.2020 (online)
Balkan New Film Festival Stockholm / 7 – 8.12.2021 (online)
Signs of Night Portugal (Ταινία Έναρξης) / 27 – 31.12.2020 (online)
Travel Film Festival Russia / 10 – 14.3.2021
Berlin Greek Film Festival / 2 – 6.6.2021
Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου / 6.6.2021
Ciné-Club Hellénique de Luxembourg / 15 – 16.6.2021
Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου / 18.6 – 27.7.2021
Aegean Film Festival / 18 – 25.7.2021
Bobritsa Film Festival / 24 – 25.7.2021
West Side Mountains Doc Festival / 4 – 20.8.2021

yiorgos_of_kedros_still_1.jpg

Σκηνοθεσία: Γιάννης Κολόζης, Γιώργος Κολόζης
Δ/νση Φωτογραφίας, Μοντάζ, Σχεδιασμός Ήχου: Γιάννης Κολόζης
Παραγωγή: Γιάννης Κολόζης
Γλώσσα: Ελληνικά


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων: 10 χρόνια «ελληνικού ήχου» και συναυλία στην Κέρο

Από τις 20 Αυγούστου έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2025, το φεστιβάλ γιορτάζει τη δεκαετία του με επτά συναυλίες και αποκορύφωμα τη μυσταγωγική βραδιά στην Κέρο.

Εκδήλωση Κλασικής Μουσικής στην Παναγία Εκατονταπυλιανή για τα 100 χρόνια του Συλλόγου Παρίων – Αντιπαρίων

Με τη συμμετοχή του Μητροπολίτη Παροναξίας κ. Καλλινίκου και του κουαρτέτου εγχόρδων «Αέναο», τιμήθηκε η ιστορία και η προσφορά του Συλλόγου «Η Εκατονταπυλιανή»

ΕΕΕΕΚ Νάξου: Καταγγελίες για ακατάλληλες εγκαταστάσεις, απαντήσεις on camera από τον Φώτη Μαυρομμάτη (video)

Στο προσκήνιο οι συνθήκες φοίτησης μαθητών με αναπηρία στη Νάξο – Τι καταγγέλλει η αντιπολίτευση, τι απαντά ο αντιδήμαρχος Παιδείας. (video)

Νάξος: Πρόσκληση στους κατόχους voucher για εγγραφή στους δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς

Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων: Ανακοίνωση – Πρόσκληση για εγγραφές με voucher στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς και τις Δομές ΚΔΑΠ

Blue Star Naxos: Φήμες για πώληση σε καναδική εταιρεία – Τι απαντά η Attica Group

Συζητήσεις στην ακτοπλοϊκή πιάτσα για τίμημα 36 εκατ. ευρώ – Η ιστορία του πλοίου που έγινε «σύμβολο» για τις Κυκλάδες

Νάξος – Χαλκί: Συνελήφθησαν δύο άνδρες για κλοπή της Ελληνικής σημαίας από το Μνημείο Ηρώων

Σοβαρό περιστατικό προσβολής συμβόλων – Στα χέρια της Αστυνομίας οι δράστες - Η ανακοίνωση της Αστυνομίας

Αμοργός – Γιορτή Ξεροτήγανου: Απόψε (02/09) ένα γλυκό έθιμο που έγινε θεσμός

Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου η Αιγιάλη γεμίζει με άρωμα μελιού, κανέλας και μουσικής (αφίσα)

Αρχαία Αρκεσίνη στην Αμοργό: Από την Πρωτοκυκλαδική περίοδο έως το Ενετικό Καστέλι

Από τις πρώτες ιδιότυπες πόλεις των Κυκλάδων μέχρι το μεσαιωνικό κάστρο, μια μοναδική ιστορική διαδρομή πάνω σε λείψανα αιώνων.

Τήνος: Ομόφωνο ψήφισμα για την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά

Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Παναγιώτη Κροντηρά, το Δημοτικό Συμβούλιο Τήνου ζητά από την κυβέρνηση την πλήρη αξιοποίηση της ευρωπαϊκής οδηγίας 2022/542 για τη στήριξη της νησιωτικότητας.

Ιταλία – Ισπανία: Μεγάλο ντέρμπι στη Λεμεσό, προβάδισμα για τη «Ρόχα»

Η μάχη της 4ης αγωνιστικής στο Eurobasket 2025 αναμένεται συναρπαστική – Η Ισπανία δείχνει να βρίσκει ρυθμό και ποντάρει στη «βαριά φανέλα» της.

Νάξος: Η «Αξιώτισσα» απαντά για το επεισόδιο με τους Βρετανούς τουρίστες – «Έσκισαν το αυτοκόλλητο, δεχόμαστε απειλές»

Ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας Γιάννης Βάσιλας δίνει τη δική του εκδοχή: οι τουρίστες αποχώρησαν αφού πρώτα προκάλεσαν, ενώ μετά το δημοσίευμα της Daily Mail η επιχείρηση καταγγέλλει μπαράζ συκοφαντιών και απειλών.

Νάξος: «Μαμά με καρότσι σε πόλη αφιλόξενη», η κραυγή αγωνίας μιας νέας μητέρας

Το σχόλιο του Στράτου Φουτάκογλου και η ανοιχτή επιστολή μαθήτριας του που φωτίζει την αδιαφορία για πεζούς, μητέρες και ΑμεΑ

Άδωνις Γεωργιάδης: «Ντροπή για το επεισόδιο στη Νάξο – Οι Εβραίοι πολίτες είναι ασφαλείς στην Ελλάδα»

Σαφή θέση υπέρ των βρετανών τουριστών πήρε ο υπουργός Υγείας, καταδικάζοντας το περιστατικό αντισημιτισμού και μιλώντας για επιλεκτικές «ευαισθησίες» στην ελληνική κοινωνία.

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος το πρωί της Τρίτης 2 Σεπτεμβρίου, δείτε τις περιοχές

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών σε κεντρικές περιοχές της Χώρας Νάξου.

ΑΑΔΕ: Πρόστιμα και 48ωρο «λουκέτο» σε επιχειρήσεις νησιών (Πάρος) για φοροδιαφυγή

Εντατικοί έλεγχοι σε Ρόδο, Πάρο, Χανιά, Ύδρα, Κέρκυρα και Πειραιά αποκάλυψαν περισσότερες από 400 παραβάσεις για μη έκδοση αποδείξεων.

Νάξος: Τραυματισμός καβοδέτη στο λιμάνι, εξήλθε αυθημερόν από το Κέντρο Υγείας

εργατικό ατύχημα σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης κατά την πρόσδεση πλοίου στο λιμάνι της Νάξου, με 30χρονο καβοδέτη να τραυματίζεται ελαφρά.

Ρωγμές στο ελληνικό τουριστικό θαύμα: Η Σαντορίνη χάνει έδαφος, η κλιματική κρίση πιέζει

Μετά τα 21,7 δισ. ευρώ που απέφερε ο τουρισμός το 2024, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με υπερφόρτωση υποδομών, λειψυδρία, στεγαστικό χάος και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Νομική εκπροσώπηση για την «Αξιώτισσα» – Κ. Παπαδάκης: «Δεν θα περάσει ο εκφοβισμός και η συκοφαντία»

Ο γνωστός δικηγόρος αναλαμβάνει την υπόθεση της ταβέρνας στη Νάξο που βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς εκστρατείας συκοφαντιών και απειλών.

Εκτακτο: Τροχαίο στο δρόμο προς το αεροδρόμιο της Νάξου

Αυτοκίνητο κατέληξε σε τάφρο στον δρόμο Χώρας – Αεροδρομίου. Σώα η οδηγός, νέα ερωτήματα για το οδικό δίκτυο της Νάξου.

Νάξος – “Στου Βασιλαρακιού”: 3 γενιές, dry-aging κρέατα και «ωραιότερο επιδόρπιο του γαλαξία»

Στην καρδιά του ορεινού Κυνίδαρου, μια χασαποταβέρνα από το 1931 συνεχίζει να μαγεύει γαστρονομικά τους επισκέπτες.