Κυριακή, 17 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΚινηματογράφοςBernstein: Αυτό είναι το όραμά μου για το Στούντιο και τη Κινηματογραφική...

Bernstein: Αυτό είναι το όραμά μου για το Στούντιο και τη Κινηματογραφική Σχολή

|

Ο βραβευμένος Αμερικανός σκηνοθέτης Steven Bernstein βρέθηκε χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο Σύρου και «ξεδίπλωσε» το όραμά του για τη Σχολή Κινηματογράφου και την κατασκευή studio παραγωγής ταινιών – Το χρονοδιάγραμμα και οι 165 αιτήσεις έως τώρα για παρουσία στα πρώτα μαθήματα που ξεκινούν στις 22 Οκτωβρίου 

Λίγες ημέρες πριν από την επίσημη έναρξη των πρώτων σεμιναρίων Κινηματογράφου, ο βραβευμένος Αμερικανός σκηνοθέτης Steven Bernstein, συμμετείχε στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης.

Συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γιώργο Λεονταρίτη, ο κ. Bernstein στο πλαίσιο ενημέρωσης του ανώτατου οργάνου της Σύρου, «ξεδίπλωσε» το όραμα που έχει για το νησί και πιο συγκεκριμένα για τη δημιουργία Σχολής Κινηματογράφου, αλλά και της κατασκευής studio παραγωγής ταινιών.

Ευχαρίστησε καταρχήν για τη φιλοξενία που του παρέχεται, όπως είπε, στην όμορφή πόλη μας, αλλά και στο Δημοτικό Συμβούλιο, σημειώνοντας στη συνέχεια ότι επισκέπτεται την Ελλάδα 43 συναπτά έτη, αλλά για πρώτη φορά πέρυσι βρέθηκε στη Σύρο.

 «Είμαι ευγνώμων που με φιλοξενείτε στο νησί σας και την όμορφη πόλη σας. Στην Αμερική εάν θέλαμε ένα κτίριο σαν αυτό, θα έπρεπε να το κτίσουμε εξ αρχής. Έρχομαι στην Ελλάδα εδώ και 43 χρόνια, αλλά πέρυσι για πρώτη φορά επισκέφθηκα τη Σύρο.

Ερωτεύθηκα τον τόπο εξαιτίας της αρχιτεκτονικής του, αλλά και λόγω των υποδομών του, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι υπάρχει αεροδρόμιο.

Ξεκίνησα μία συζήτηση με τον Αντιπεριφερειάρχη, Γιώργο Λεονταρίτη, αλλά και με άλλα άτομα, σχετικά με τις εμπειρίες μου από άλλα μέρη του κόσμου, για παράδειγμα από την Κούβα, τον Καναδά, το Μεξικό και την πολιτεία της Τζόρτζια στις ΗΠΑ. Σε όλα τα μέρη παρατήρησα και διευκόλυνα διάφορες δραστηριότητες που γινόταν εκεί.

Για παράδειγμα στο Βανκούβερ υπήρχαν πολύ λίγοι κινηματογραφιστές και λίγες αποθήκες. Στη συνέχεια έφτιαξαν ένα φορολογικό σύστημα και παρουσίασαν το project στους κατοίκους και στην εργατική τάξη.

Αυτή τη στιγμή το Βανκούβερ και η Βρετανική Κολομβία έχει μία κινηματογραφική βιομηχανία ύψους 1,7 δις δολαρίων. Δεν υπάρχει καμία αρετή στο να φέρνεις μία κινηματογραφική ταινία σε έναν τόπο. Αυτό που κάνει η παραγωγή ταινιών είναι ότι μειώνει δραματικά την ανεργία, αυξάνει τον τουρισμό και χρηματοδοτεί διάφορες δραστηριότητες, όπως οι εγκαταστάσεις, τα ταξί, τα εστιατόρια, τα ξενοδοχεία.

Αυτό είναι το όραμά μου με τους Έλληνες συνεργάτες μου, διότι αυτό το βλέπω ως Ελληνικό σχέδιο και έρχομαι απλά για να συμβουλέψω, να βοηθήσω και να διευκολύνω.

Έχουμε τις φορολογικές ελαφρύνσεις χάρη στις προσπάθειες που κατέβαλε ο κ. Λεονταρίτης και άλλοι. Στοχεύουμε στην ανάπτυξη των υποδομών και στην παραγωγή ταινιών».

Για τη Σχολή Κινηματογράφου, τα σεμινάρια του οποίου ξεκινούν στις 22 Οκτωβρίου, ο κ. Bernstein τόνισε ότι υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον, καθώς μέσα σε λίγες ημέρες υπάρχει πληθώρα αιτήσεων από συμμετέχοντες. Ενδεικτικό είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, ότι σε μόλις τρεις ημέρες από την ανακοίνωση του σεμιναρίου, υπήρξαν 165 αιτήσεις, ενώ ο αριθμός αυτός αυξάνεται κατακόρυφα ώρα με την ώρα.

 «Όταν οι μαθητές θα έρθουν στη Σύρο θα τονώσουν την οικονομία του νησιού, καθώς θα διαμείνουν σε ξενοδοχεία, θα επισκεφθούν εστιατόρια, θα κυκλοφορήσουν στο νησί γενικότερα. Στην ουσία όμως θα πούμε στον Αμερικάνικο λαό, ότι υπάρχει ένα εργατικό δυναμικό στο νησί, το οποίο μπορεί να εργαστεί και να φέρει δεκάδες χιλιάδες δολάρια στον τόπο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Για την κατασκευή studio, ο Αμερικανός σκηνοθέτης σημείωσε ότι «θέλουμε να κατασκευάσουμε ένα studio στο νησί, αλλά αυτή είναι η δική σας κοινωνία, το δικό σας νησί, η δική σας πόλη και εσείς θα είστε οδηγοί μου σε αυτό. Έχω μία αρκετά επιτυχημένη καριέρα και δεν έρχομαι εδώ για να εξερευνήσω, αλλά για να απολαύσω τον πιο όμορφο τόπο του κόσμου. Ελπίζω να είστε δίπλα μου».

Στη συνέχεια ο σκηνοθέτης παρέδωσε την πρώτη αφίσα των σεμιναρίων κινηματογράφου στο Δήμαρχο Σύρου-Ερμούπολης, κ. Γιώργο Μαραγκό, ευχόμενος μία επιτυχημένη συνεργασία.

 «Θα σταθούμε αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια»

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος, κ. Μαραγκός ευχαρίστησε για την παρουσία του Steven Bernstein στο Δημοτικό Συμβούλιο, διαβεβαιώνοντάς τον ότι η Δημοτική Αρχή θα σταθεί αρωγός σε όλο αυτό το εγχείρημα.

 «Σας διαβεβαιώνουμε ότι θα κάνουμε ότι μπορούμε για να σας βοηθήσουμε. Είναι πολύ σημαντικό που σας έχουμε εδώ και μιλάμε για όσα έχετε προγραμματίσει.

Ο Δήμος μας και το νησί είναι φιλικό προς τις επενδύσεις, πολύ περισσότερο για αυτές που θα δημιουργήσουν μία προστιθέμενη αξία, μία εξωστρέφεια και τη δυνατότητα να προβάλουμε το νησί μας. Σε αυτό το πλαίσιο καλοδεχόμαστε κάθε επένδυση, μικρή ή μεγάλη.

Αντιλαμβανόμαστε ότι πρόκειται για μία ιδιωτική πρωτοβουλία και λαμβάνοντας υπ’ όψιν την θεσμική μας θέση, θα σταθούμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, όσο πιο υποβοηθητικοί μπορούμε δίπλα σας», σημείωσε ο κ. Μαραγκός ενώ στη συνέχεια ζήτησε από τον σκηνοθέτη και επιπλέον στοιχεία για την επένδυση που προγραμματίζεται να γίνει.

Συγκεκριμένα ο Δήμαρχος ζήτησε χρονοδιάγραμμα με τις φάσεις δημιουργίας, τόσο της Σχολής Κινηματογράφου, όσο και της δημιουργίας studio, το ύψος της επένδυσης, όπως επίσης και εάν έχουν εντοπιστεί οι υποδομές για τη δημιουργία των studio.

 «Το όραμά μου είναι σε 10 χρόνια να λειτουργεί ένα τεράστιο studio»

Ο σκηνοθέτης απαντώντας στις ερωτήσεις του κ. Δημάρχου, τόνισε ότι θα πρέπει όλοι να καταλάβουν τις προθέσεις του, οι οποίες πάνω από όλα σέβονται τον τόπο και την κοινωνία του νησιού.

 «Εύκολες ερωτήσεις για να απαντήσω. Για να καταλάβετε αυτά που θέλω να πω, είναι να κατανοήσετε τις προθέσεις μου.

Θέλω να φτιάξω μία υποδομή που θα σέβεται και θα βοηθήσει την κοινωνία. Αυτά εξαρτώνται από την τοπική κοινωνία, την τοπική αυτοδιοίκηση και το κεντρικό κράτος. Οι παραγωγοί ψάχνουν να βρουν ένα μέρος που θα μπορούν να έχουν το καλύτερο αποτέλεσμα.

Η Ελλάδα είναι ένα μοναδικό μέρος και θέλω να διαβεβαιώσω ότι βρίσκεται στο σωστό βηματισμό με άλλες ανταγωνιστικές χώρες. Υπάρχουν ακόμη κάποιες φορολογικές αλλαγές που μπορούν να γίνουν, όπως το ΦΠΑ, αλλά πιστεύω ότι θα το σκεφτούν. Αυτό είναι το πρώτο βήμα.

Το δεύτερο βήμα είναι το πρόγραμμα εκπαίδευσης και επειδή καταλαβαίνω ότι δεν υπάρχουν χρήματα για τη φετινή χρονιά, θα διδάξω εγώ. Την επόμενη χρονιά θα διευρύνουμε τη Σχολή, διότι υπάρχουν πανέμορφα μέρη, όπως το Θέατρο και άλλες εγκαταστάσεις, για αυτό δε θα περιμένουμε να κατασκευαστεί το στούντιο.

Το πρόγραμμα θα είναι δωρεάν για τους Έλληνες συμμετέχοντες, αλλά θα υπάρχει αντίτιμο για τους μαθητές ξένων χωρών. Οι μαθητές θα διδάσκονται από κορυφαίους επαγγελματίες του είδους.

Αυτά είναι τα δύο πρώτα βήματα και μετά θα έρθουν τα studio. Έχω δει πολλά κτίρια, αλλά δεν μπορώ να σας πω περισσότερα. Μπορώ όμως να σας πω ότι το studio θα είναι μεγάλο, ίσως από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη.

Υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον από την Ευρώπη. Υπάρχουν τρεις ομάδες επενδυτών και ήδη οι δύο έχουν επισκεφθεί μυστικά το νησί. Μία μεγάλη αρχιτεκτονική εταιρία θα αναλάβει να σχεδιάσει το studio. Το όραμά μου είναι σε 10 χρόνια να λειτουργεί ένα τεράστιο studio με πολλούς εργαζόμενους και να μου επιτρέψετε να αγοράσω ένα σπίτι για να μείνω στη Σύρο».

 «Μπορεί να αλλάξει ο βηματισμός της Σύρου και της χώρας»

 «Αυτό που φαινόταν μακρινό και δύσκολο, έχει ξεκινήσει», σημείωσε στην τοποθέτησή του ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης, ο οποίος τόνισε ότι «δουλέψαμε σκληρά απέναντι σε ανθρώπους που δεν το ήθελαν αυτό το εγχείρημα. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε το απόλυτο κενό στην ελληνική νομοθεσία και να πείσουμε ότι μπορούν να μας εμπιστευθούν οι επενδυτές. Όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να προχωρήσει η επένδυση. Είμαι σίγουρος ότι οι συγκεκριμένες προσωπικότητες από τον Κινηματογράφο, μπορούν να αλλάξουν τον τουριστικό βηματισμό της Σύρου, αλλά και της Ελλάδας. Ευχαριστώ τον Steven Bernstein για την αγάπη που δείχνει στο νησί και τους ανθρώπους του.

Θέλω να πω ότι θεωρώ πλεονέκτημα τη λειτουργία του Νεωρίου, διότι μπορεί να συμβάλει στα μέγιστα στις κινηματογραφικές λήψεις των ταινιών. Εμείς ως Περιφέρεια θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε με σύνεση και μεθοδικότητα για την ανάπτυξη των νησιών. Πρόκειται για μία επένδυση εθνικής στρατηγικής σημασίας».

Για το θέμα του ναυπηγείου της Σύρου, μίλησε και ο Αμερικανός σκηνοθέτης, ο οποίος δήλωσε ότι είναι σημαντική η συνύπαρξη της βιομηχανίας και του κινηματογράφου, υπογραμμίζοντας ότι «θέλω το ναυπηγείο να λειτουργεί επιτυχημένα και με σωστή διαχείριση, διότι τόσο το ανθρώπινο δυναμικό, όσο και οι εγκαταστάσεις του μπορούν να βοηθήσουν τα μέγιστα στην παραγωγή ταινιών».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Φάρος του Αλυκού: Ρεκόρ επισκεψιμότητας και τζίρου τον Δεκαπενταύγουστο

Tο ιστορικό εστιατόριο στον Αλυκό της Νάξου «έσπασε το φράγμα» φέτος και επιβεβαίωσε τη θέση του στην κορυφή της γαστρονομίας του νησιού.

Κ. Τσίγκας: 242 πυρκαγιές σε 4 ημέρες – «Ο μηχανισμός έφτασε στα όριά του»

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος περιγράφει το δύσκολο πενθήμερο με εκατοντάδες μέτωπα φωτιάς και δεκάδες συλλήψεις για εμπρησμούς.

Νάξος: H “βασίλισσα των Κυκλάδων” αύριο (17/08) θα μας μαγέψει …χωρίς πυξίδα (video)

Η Πηνελόπη και ο Γιάννης έδεσαν στο λιμάνι, άφησαν την καρδιά τους ελεύθερη και αφέθηκαν στη μαγεία ενός τόπου που σε καλεί να τον ανακαλύψεις ξανά και ξανά.

Αποχωρεί το Ελ Νίνιο, έρχεται η Λα Νίνια: Προειδοποίηση μετεωρολόγων

Το ψυχρό καιρικό φαινόμενο φέρνει ανατροπές στα παγκόσμια μοτίβα – Στην Ευρώπη συνδέεται με ψυχρότερους χειμώνες

Παροναξία – Υδρολογικό Ετος 2025: Σταθερά κάτω από τον μέσο όρο τα ύψη υετού (πίνακες)

Σύμφωνα με το NaxosWeather, η υδρολογική χρονιά 2024-25 ολοκληρώνεται με χαμηλά επίπεδα βροχοπτώσεων σε Νάξο και Πάρο, εντείνοντας την ανησυχία για το μέλλον.

Νάξος: Εγγαρίτικο πανηγύρι με κέφι και παράδοση (video)

Χορός, μουσική και τραγούδια μέχρι το πρωί στο πανηγύρι του Συλλόγου Εγγαριτών «Άγιος Τρύφων», με τον Νίκο Οικονομίδη και κορυφαίους καλλιτέχνες.

Δονούσα: Πεζοπορία στον Φάρο της Καλοταρίτισσας για την Παγκόσμια Ημέρα Φάρων

Μια ξεχωριστή πρόσκληση από την Κοινότητα Δονούσας για να γνωρίσουμε το βορειότερο άκρο του νησιού μέσα από μια μοναδική διαδρομή.

Με ένα πρόβατο στην αγκαλιά: Η εικόνα που συγκίνησε όλη την Ελλάδα (video)

Ο 33χρονος Ολσιέν Μουτσομπέγκα έσωσε ζώα μέσα από τις φλόγες και έγινε σύμβολο ανθρωπιάς και ελπίδας

Ρόδος – Κρεμαστή: Τέσσερις άνθρωποι εκσφενδονίστηκαν από το «ταψί» (video)

Από τη γιορτή στον πανικό – Συλλήψεις για το σοβαρό ατύχημα σε λούνα παρκ

Ο κρυμμένος θησαυρός του Χαϊδαρίου: Ο Βοτανικός Κήπος Διομήδους (video)

Ένας παράδεισος 1.860 στρεμμάτων, με περισσότερα από 550 είδη φυτών, λίγα μόλις λεπτά από το κέντρο της Αθήνας

Κυκλοφοριακό χάος στο Χαλκί Νάξου: Εικόνες αγανάκτησης και πλήγμα στον τουρισμό

Ακινητοποιημένα αυτοκίνητα, εγκλωβισμένοι οδηγοί και επισκέπτες – Ζητούνται λύσεις για υποδομές και συγκοινωνία στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων

Πολυχρόνης Ραπτάκης, πλοίαρχος “Blue Star Naxos”: «Στην ακτοπλοΐα είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με το εξωτερικό» (video)

Τι λέει για τις ελλείψεις στις υποδομές, τις “ουρές” στα λιμάνια και τη βοήθεια του Blue Star Delos σε ιστιοπλοϊκό με Γάλλους τουρίστες (video)

Νάξος: Διάσωση δύο ηλικιωμένων κολυμβητών στον Άγιο Γεώργιο με πρωταγωνιστή τον Lennart Neubauer

Ο πρωταθλητής του windsurfing εντόπισε και κράτησε στην επιφάνεια δύο ηλικιωμένους που είχαν παρασυρθεί από ρεύματα και κύματα – Κίνδυνος στην περιοχή του «Πορτοκάλι».

Χρήστος Σπανός: «Προσπαθώ να χτίσω μια γέφυρα επικοινωνίας με τη Νάξο» (video)

Ο γνωστός ηθοποιός βρέθηκε στο νησί για τη συναυλία της κόρης του Μαρίνας Σπανού, μιλά για τη δουλειά του, τις συνεργασίες του και την καταγωγή του από τον Κυνίδαρο (video)

Εκτακτο: Φωτιά στον ΧΥΤΑ της Νάξου

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα ενημέρωση για φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου

Ρεκόρ αφίξεων τον Ιούλιο στη Νάξο: +7,2% οι επιβάτες – Στο «κόκκινο» το λιμάνι και οι υποδομές

Τα στοιχεία του Λιμεναρχείου δείχνουν νέα άνοδο στην επιβατική και οδική κίνηση, αλλά και αυξανόμενη πίεση σε λιμάνι και οδικό δίκτυο, επηρεάζοντας την καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών.

Νάξος – Ταυτόχρονη άφιξη Blue Star Naxos και Blue Star Delos έφερε χιλιάδες επιβάτες και οχήματα (video)

Εντυπωσιακοί ελιγμοί, ασφυκτική κίνηση και δοκιμασία για τις υποδομές – Σε πλήρη εγρήγορση το Λιμεναρχείο Νάξου και η Δημοτική Αστυνομία. (video)

Συναγερμός στο «Ιονίς», Μπλακ άουτ με 183 επιβάτες, πλέει με μία μηχανή προς το Λαύριο

Βλάβη προκάλεσε προσωρινή ακινητοποίηση του πλοίου μεταξύ Κέας και Μακρονήσου – Στο σημείο σπεύδουν δυνάμεις του Λιμενικού.

Θυρανοίξια στο ανακαινισμένο μοναστηριακό συγκρότημα των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων στο Γλινάδο Νάξου

Παρουσία του Βουλευτή Κυκλάδων Μάρκου Καφούρου και πλήθους πιστών – Συγχαρητήρια σε Μητρόπολη, Τοπική Αυτοδιοίκηση και εθελοντές

Καθυστερήσεις, χαμένα δρομολόγια και δύο μέρες «αναγκαστική παραμονή» – Η περιπέτεια επιβάτη με το Blue Star Delos

Αναγνώστης του naxospress καταγγέλλει την πολύωρη καθυστέρηση του πλοίου που τον οδήγησε να χάσει τη μετεπιβίβαση για την Ηρακλειά, με σοβαρές οικονομικές και ψυχολογικές συνέπειες.