Δημοσίευμα της εφημερίδας “Real News” ισχυρίζεται ότι Έλληνες και Αμερικανοί αρχαιολόγοι βρήκαν τμήμα από το βασιλικό θρόνο του Αγαμέμνονα
Η είδηση από μόνη της αποτελεί σημείο αναφοράς για την ιστορία της αρχαίας Ελλάδας και προκαλεί συναγερμό στις Αρχαιολογικής υπηρεσίες… «Βρέθηκε κομμάτι, τμήμα από τον βασιλικό θρόνο του Αγαμέμνονα». Είδηση που έρχεται από την εφημερίδα «Real News» στην κυριακάτικη έκδοση (08/11) και αναφέρει ότι «Το τμήμα αυτό του βασιλικού θρόνου βρέθηκε σε απόσταση μόλις λίγων μέτρων από την Ακρόπολη των Μυκηνών. Το βάρος του ξεπερνά τα 50 κιλά και χρονολογείται από τον 13ο αιώνα π.Χ.» Όπως αναφέρει η εφημερίδα, το τμήμα του θρόνου, το οποίο βρισκόταν κρυμμένο ενάμιση χρόνο στις αποθήκες του Αρχαιολογικού Μουσείου των Μυκηνών, βρέθηκε τυχαία τον Ιούνιο του 2014 στο περιθώριο της ανασκαφής της Κάτω Πόλης των Μυκηνών. Το τμήμα του θρόνου βρέθηκε στην κοίτη του αρχαίου ποταμού Χάβου κι όπως ισχυρίζεται η ανασκαφική ομάδα (αποτελείται από Ελληνες και Αμερικανούς αρχαιολόγου), πρόκειται για τμήμα του θρόνου του Αγαμέμνονα.
Η σημασία του ευρήματος, σύμφωνα με τους ανασκαφείς, είναι ανεκτίμητη γιατί πρόκειται για τον πρώτο θρόνο μυκηναϊκού ανακτόρου που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα στον ηπειρωτικό χώρο της Ελλάδας. Η σπουδαία ανακάλυψη για την οποία έχει ενημερωθεί το υπουργείο Πολιτισμού, ενδέχεται να αναδειχθεί σε ένα από τα πιο λαμπρά κληροδοτήματα του μυκηναϊκού πολιτισμού.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα zougla.gr στο σχετικό της άρθρο σημειώνει ότι είναι επιφυλακτική η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας. Μάλιστα, επικοινώνησε με την ‘Άλκηστις Παπαδημητρίου, αρχαιολόγο, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας, η οποία εμφανίζεται επιφυλακτική σχετικά με την είδηση η οποία κυκλοφόρησε. Και όπως δηλώνει «Επίσημη ανακοίνωση από το υπουργείο Πολιτισμού δεν υπάρχει. Δεν μπορούμε ακόμα να πούμε τίποτα. Είναι μια θεωρία, μια εκτίμηση της ανασκαφικής ομάδας. Χρειάζεται τεκμηρίωση. Στην αρχαιολογία χρειάζεται μελέτη».
Τάφος Πολεμιστή
Να σημειώσουμε εδώ ότι είναι η δεύτερη σημαντική ανακάλυψη την φετινή χρονιά καθότι πριν από μερικές εβδομάδες στη Πύλο και δη στον Ανω Εγκλιανό της Χώρας του Δήμου Πύλου – Νέστορος είχαμε την ανακάλυψη ασύλητου τάφου πολεμιστή αριστοκρατικής καταγωγής, βασιλέας, ή ιερέας ηλικίας 30 με 35 ετών. Ο τάφος του ήταν στενός, ίσα που χωρούσε ένα άτομο, αλλά γεμάτος από 1.400 μοναδικά αντικείμενα: χάλκινα όπλα, ασημένια κύπελλα, χρυσά κοσμήματα, ελεφαντοστέινα χτένια, 1.000 ψήφοι από αμέθυστο και αχάτη, δόντια αγριόχοιρων που τα χρησιμοποιούσαν οι Μυκηναίοι πολεμιστές για την κατασκευή περικεφαλαίας. Η ανακάλυψη έγινε από μέλη της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών (υπό την επίβλεψη και συνεργασία της αρμόδιας Ελληνικής Εφορείας Αρχαιοτήτων) που ερευνούν την περιοχή εδώ και 25 χρόνια… Πολλά από τα 1.400 αντικείμενα είναι έργα μινωικής τεχνοτροπίας, μερικά από αυτά «μοιάζουν και ταιριάζουν με τα ευρήματα του θολωτού τάφου του Βαφειού στη Λακωνία» επισήμανε ο Τζ. Ντέιβις, μέλος της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών ενώ και «η χρονολόγησή τους είναι παρόμοια…Μερικά από τα αντικείμενα είναι μοναδικά. Τα περισσότερα μπορούμε να τα συγκρίνουμε με τα ευρήματα που ανέσκαψε ο Σλήμαν στις Μυκήνες. Αλλά και στην Κρήτη θα βρούμε παρόμοια αντικείμενα από τις ανασκαφές κοντά στο Ηράκλειο, στην Ανατολική Κρήτη, στο Μόχλο και στη Δυτική Κρήτη, στα Χανιά».
Ο χώρος της ανασκαφής δεν είναι επισκέψιμος. Το διπλανό έργο κατασκευής στεγάστρου στο Ανάκτορο του Νέστορα παραδίδεται στο τέλος του χρόνου και η οργάνωση του χώρου υπολογίζεται αρχές Μαρτίου, μαζί με τη δημιουργία χώρων αναψυχής του κοινού και πωλητηρίου. Αλλά όλα αυτά, βέβαια, μοιάζουν μακρινά.
Τα ευρήματα προορίζεται να εκτεθούν σε ειδικές προθήκες στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Χώρας του Δήμου Πύλου-Νέστορος, αφού πρώτα αναβαθμιστεί κτιριολογικά, οι δε σχετικές μελέτες, όπως ενημέρωσε η κ. Μηλίτση (Εφορος Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας), θα έχουν ολοκληρωθεί ως το τέλος Δεκεμβρίου. Την ίδια περίοδο θα παραδοθεί και το νέο σύγχρονο στέγαστρο του Ανακτόρου του Νέστορος, που αυτή τη στιγμή είναι κλειστό και το οποίο αναμένεται να ανοίξει αρχές Μαρτίου.