Σύμφωνα με το περιοδικό Nature πριν από 6000 περίπου χρόνια αγρότες που ζούσαν στην περιοχή που βρίσκεται στην Ελλάδα και Τουρκία αναμείχθηκαν με τους βρετανούς – Βοηθάει και η σχετική ανάλυση από το DNA
Τα μεταναστευτικά κύματα που κινήθηκαν προς διάφορα ρεύματα πριν από 6.000 περίπου χρόνια μελετά το περιοδικό Nature, το οποίο δημοσιεύει και σχετική έκθεση που εκπόνησε αναφορικά με το θέμα. Στους αιώνες που πέρασαν, σχεδόν αντικατέστησαν τον εγγενή «βρετανικό» πληθυσμό των κυνηγών-συλλεκτών της τροφής.
Οι μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στην πραγματικότητα συνδέουν αγρότες που κάποτε κατοικούσαν στο Αιγαίο Πέλαγος με τη σημερινή Βρετανία. Ειδικότερα, όπως γράφει το άρθρο, οι αγρότες αυτοί, που ζούσαν σε περιοχές που σήμερα βρίσκεται η Ελλάδα και η Τουρκία, αναμείχθηκαν με τους Βρετανούς κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους. Οι νεολιθικοί πολιτισμοί εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στη Βρετανία γύρω στο 4.000 π.Χ., μια περίπου χιλιετία πριν την εμφάνισή τους σε παρακείμενες περιοχές της ηπειρωτικής Ευρώπης. Η διαδικασία αυτής της καθυστερημένης βρετανικής μετάβασης παραμένει ασαφής.
Η νέα μελέτη ανέλυσε το αρχαίο DΝΑ δεκάδων ανθρώπων που ζούσαν στη Βρετανία μεταξύ του 8500 π.Χ. και του 2500 π.Χ., έξι από τους οποίους ήταν κυνηγοί-συλλέκτες τροφής (που χρονολογούνται από 11.600-6.000 χρόνια πριν), και 47 Νεολιθικοί αγρότες (που χρονολογούνται από 6.000 έως 4.500 χρόνια πριν). Ένας από αυτούς τους σκελετούς ήταν ο Cheddar Man, ο παλαιότερος σχεδόν πλήρης ανθρώπινος σκελετός που βρέθηκε στη Βρετανία.
Τα γενετικά στοιχεία δείχνουν ότι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού κυνηγών-συλλεκτών της Βρετανίας αντικαταστάθηκε από αγρότες που έχουν καταγωγή από την ακτή του Αιγαίου, η γενετική σύνθεση του οποίου πλησιάζει περισσότερο τον σημερινό πληθυσμό στην Ισπανία και την Πορτογαλία. Ανάμεσα επίσης στα σημαντικά συμπεράσματα που αξίζει να αναφερθούν είναι η διακύμανση των επιπέδων των χρωμάτων των φυλών που πέρασαν από την Ευρώπη γύρω στο 6.000 π.Χ.
Και το πιο σημαντικό, δεν άφησαν απλώς ένα γενετικό αποτύπωμα στη Βρετανία. Έφεραν μαζί τους μεθόδους προηγμένης γεωργίας που άλλαξε το παιχνίδι, καθώς και άλλες σημαντικές πολιτιστικές πρακτικές, όπως νέες ταφικές τελετές, κεραμικά και μνημεία. Η γεωργία αρχικά χρονολογείται στη Βρετανία πριν από περίπου 6.000 χρόνια. Πριν από αυτό οι άνθρωποι τρέφονταν με το κυνήγι, το ψάρεμα και τη συγκομιδή έτοιμων τροφών.
Το μνημείο Stonehenge κτίστηκε από Βρετανούς πριν 5.500 χρόνια |
«Η μετάβαση στη γεωργία σηματοδοτεί μία από τις σημαντικότερες τεχνολογικές καινοτομίες στην ανθρώπινη εξέλιξη … Για πάνω από 100 χρόνια οι αρχαιολόγοι έχουν συζητήσει εάν μεταφέρθηκαν στη Βρετανία από μετανάστες ηπειρωτικούς αγρότες ή υιοθετήθηκαν από τοπικούς κυνηγούς-τροφοσυλλέκτες», εξήγησε στη μελέτη του ο Mark Thomas, καθηγητής Γενετικής, Εξέλιξης & Περιβάλλοντος στο Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου.
«Η μελέτη μας υποστηρίζει ένθερμα την άποψη ότι οι μετανάστες αγρότες εισήγαγαν τη γεωργία στη Βρετανία και αντικατέστησαν σε μεγάλο βαθμό τους ιθαγενείς πληθυσμούς κυνηγών-συλλεκτών».
Όπως και οι περισσότεροι άλλοι ευρωπαίοι κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες, οι αυτόχθονες Βρετανοί της Μεσολιθικής εποχής είχαν σκούρο δέρμα και μπλε μάτια. Αυτά τα γονίδια καταστράφηκαν αμέσως μετά την άφιξη των αγροτών του Αιγαίου, υποδεικνύοντας ότι ο γηγενής πληθυσμός ήταν σχετικά μικρός και γρήγορα αναμείχθηκε με τους νέους πληθυσμούς. Οι πληθυσμοί των ηπειρωτικών αγροτών είχαν επίσης τη δική τους μακρά και ακανθώδη γενετική κληρονομιά. Στο ταξίδι τους από το Αιγαίο, επεκτάθηκαν κατά μήκος της Μεσογείου και του Ρήνου-Δούναβη στη σύγχρονη Γερμανία, παίρνοντας ιδέες και γονίδια στην πορεία.
Εάν η μελέτη αυτή αποδείξει κάτι, δείχνει ότι η ιστορία της μετανάστευσης και της γενετικής κληρονομιάς, στην Ευρώπη και πέρα από αυτήν, είναι πολύ πιο συνυφασμένη και πολύπλοκη που συχνά φανερώνεται.