Σάββατο, 19 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΙστορίεςΤζόγος: Το πραγματικό πρόβλημα η κοινωνική αποδοχή του

Τζόγος: Το πραγματικό πρόβλημα η κοινωνική αποδοχή του

|

Αποτελεί ίσως το καλύτερο κρυμμένο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας, και ο εθισμός στον τζόγο είναι καθημερινό φαινόμενο και σε συντριπτική πλειοψηφία, έχει τις ρίζες του στην εφηβική ηλικία. 

Η εξοικείωση των νέων με το διαδίκτυο είναι δεδομένη στη σύγχρονη εποχή Όπως σε κάθε ενασχόληση, έτσι και σε αυτήν την περίπτωση ακολουθείται από θετικές και αρνητικές επιπτώσεις. Η πρόσβαση στο ίντερνετ προσφέρει εύκολη ενημέρωση και γνώση, κρύβει όμως και αρκετές παγίδες. Δια μέσου οικονομικής κρίσης, ένας αυξανόμενος αριθμός ανηλίκων, ψάχνει να βρει εισόδημα ή εναλλακτικές πηγές διασκέδασης στο διαδίκτυο και παγιδεύεται στον επικίνδυνο κόσμο των τυχερών παιχνιδιών.

Παρ’ ότι παραμένει ένα καλά κρυμμένο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας, ο εθισμός στον τζόγο είναι καθημερινό φαινόμενο και σε συντριπτική πλειοψηφία, έχει τις ρίζες του στην εφηβική ηλικία. Η συντακτική ομάδα του bookmakers.gr αποφάσισε να κοιτάξει κατάματα το πρόβλημα και με την πολύτιμη βοήθεια από σχετικούς φορείς, έψαξε τα αίτια του εθισμού και προτείνει λύσεις και συμβουλές στους ενδιαφερόμενους γονείς και ανήλικους. Όπως σε κάθε τομέα της ιατρικής και της ψυχολογίας άλλωστε, η πρόληψη είναι πάντοτε η καλύτερη θεραπεία.

Τι καθιστά τον τζόγο τόσο επικίνδυνο;

Παρ’ ότι πολλά τυχερά παιχνίδια λανσάρονται ως αθώα, όπως ένα δελτίο τζόκερ ή ένα κουπόνι στοιχήματος, αρκετοί γονείς αγνοούν το γεγονός πως η έκθεση των ανηλίκων στον τζόγο μπορεί να δημιουργήσει ανεπανόρθωτη ζημιά. Αρκετές λανθάνουσες ή εθιστικές συμπεριφορές εκδηλώνονται στα χρόνια της εφηβείας, όταν το παιδί από φυσική περιέργεια αρχίζει και πειραματίζεται, χωρίς να έχει διαμορφώσει ολοκληρωμένη κριτική σκέψη ή να διαθέτει την ωριμότητα να διαχειριστεί απρόβλεπτες καταστάσεις. Σύμφωνα με έρευνα της Βρετανικής Επιτροπής Παιγνιών, UKGC, το 12% των εφήβων από 11 έως 16 ετών τζογάρει σε εβδομαδιαία βάση, με μόλις το 0.4% να παραδέχεται ανοιχτά πως αντιμετωπίζει πρόβλημα. Παρόλο που η συμμετοχή των νέων αφορά και τα τυχερά παιχνίδια που παίζονται με εικονικά χρήματα, τα ποσοστά που προκύπτουν είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά.

Το 75% των ανηλίκων έχει δει διαφημίσεις από τυχερά παιχνίδια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με το 10% να ακολουθεί στοιχηματικές εταιρίες και καζίνο στα social media.

Το 6% των εφήβων έπαιξε με πραγματικά χρήματα από έναν λογαριασμό των γονιών του, με το 22% εξ αυτών να το έχει πράξει χωρίς την άδειά τους.

Το 3% δημιούργησε λογαριασμό με ψεύτικα στοιχεία και έπαιξε με δικά του χρήματα.

Αυτό που καθιστά τον τζόγο πραγματικά επικίνδυνο είναι η κοινωνική αποδοχή του

Ειδικότερα τα αγόρια, ξεκινούν από νωρίς την τριβή τους με τα τυχερά παιχνίδια όπου το ποσοστό ξεπερνά το 20% στις ηλικίες κάτω των 18. Παρ’ ότι η περιστασιακή χρήση δεν καταλήγει πάντοτε σε λανθάνουσες συμπεριφορές, το ανεξέλεγχτο παιχνίδι και σε ορισμένες περιπτώσεις η ενθάρρυνση από τους γονείς, μπορεί να τα οδηγήσει στο να θεωρήσουν πως ο διαδικτυακός τζόγος αποτελεί πηγή επιβεβαίωσης και αυτοεκτίμησης.

Επιπλέον, σε αντίθεση με ορισμένες εξαρτησιογόνες ουσίες, όπως το αλκοόλ και το τσιγάρο, ο τζόγος στη χώρα μας όχι μόνο θεωρείται ως μια ψυχαγωγική ενασχόληση αλλά χαίρει και κοινωνικής αποδοχής. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως ο τζόγος καταλαμβάνει την πρώτη θέση σε επικινδυνότητα για υποτροπή, με αισθητή διαφορά από το κάπνισμα, την κατανάλωση αλκοόλ και τη χρήση ναρκωτικών, καθώς επιδρά πιο επιθετικά στους υποδοχείς ντοπαμίνης.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Μια βραδιά που είδαμε… με άλλα μάτια στην Αμοργό

Αφιέρωμα στον Γιάννη Πουλόπουλο γεμάτο συγκίνηση, με φόντο τη μουσική, τη συμπερίληψη και την τοπική περηφάνια

Πλοία γεμάτα, πορτοφόλια άδεια: Το κόστος διακοπών «βυθίζει» τις οικογένειες

Σοκ από τις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων – Πάνω από 700€ για μια οικογένεια σε νησιωτικό προορισμό

Πάρος: Ο Κ. Μπιζάς για την απένταξη του έργου του αεροδρομίου – Επιτροπή αγώνα συστήνει ο Δήμος (video)

Από το αεροδρόμιο και τα λιμάνια μέχρι τις προκλήσεις της τουριστικής περιόδου – ο Δήμαρχος Πάρου αναλύει τις επόμενες κινήσεις του Δήμου.

Με πυξίδα τη νησιωτικότητα: Ο Στέφανος Γκίκας σε Πάρο και Αντίπαρο

Συγκινητικό προσκύνημα, κρίσιμες συναντήσεις και αιχμές για τη διαχείριση του νερού – Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας ξεκίνησε την περιοδεία του από την «καρδιά» των Κυκλάδων

«Έσπασαν» το καρτέλ της Μυκόνου: Στη συμμορία και 4 αστυνομικοί!

Μεγάλη επιχείρηση των «Αδιάφθορων» εξάρθρωσε εγκληματική οργάνωση διακίνησης κοκαΐνης – Κατασχέθηκε η μεγαλύτερη ποσότητα που έχει εντοπιστεί ποτέ στο νησί

Η SEAJETS εξασφαλίζει δωρεάν μετακίνηση από και προς Ηρακλειά για όλους τους επιβάτες

Πρωτοβουλία ευθύνης από την εταιρεία και το Ίδρυμα Τάκης Ηλιόπουλος για τη στήριξη της τουριστικής σύνδεσης με τις Μικρές Κυκλάδες

Αστυνομία: Δύο συλλήψεις στη Νάξο για οπλοκατοχή και παστούρωμα

Συνελήφθησαν ένας άνδρας με όπλο και 500 φυσίγγια χωρίς άδεια και μια γυναίκα για κακομεταχείριση αιγών με παστούρωμα

Φ. Ζαννετίδης: «Υποστελεχωμένοι, αλλά θα βοηθήσουμε στους ελέγχους για τη βιολογική κτηνοτροφία»

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στο δείγμα ελέγχου για κοινοτικές ενισχύσεις σε Ρόδο, Νάξο και Κάλυμνο – Έκκληση για προσλήψεις γεωτεχνικών

Νάξος – Φράγμα Τσικαλαριού: 16 χρόνια αναμονής, ακόμα ούτε αξινιά

Η ΕΑΣ Νάξου εκπέμπει SOS για την καθυστέρηση του έργου και ζητά άμεση επανεκκίνηση και ολοκλήρωση των αρδευτικών δικτύων

Πολυχρονάκος: «Η ματαίωση του δρομολογίου στην Ηρακλειά αποκαλύπτει την κυβερνητική αδιαφορία»

Ο Τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ κατηγορεί την κυβέρνηση για εγκατάλειψη των μικρών νησιών και για έλλειψη ελέγχου στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

Απίστευτο: Πήδηξε από τον καταπέλτη του “Champion Jet 3” στην Πάρο

ναστάτωση στο λιμάνι της Παροικιάς όταν 24χρονος ημεδαπός πήδηξε από τον καταπέλτη πλοίου κατά τον απόπλου – Παρενέβη το Λιμενικό, χωρίς να υπάρξει τραυματισμός

Νάξος: Σύλληψη 70χρονου κυβερνήτη για παράνομο απόπλου σκάφους στον Πάνερμο

Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, επιβατηγό τουριστικό σκάφος απέπλευσε χωρίς άδεια από το Λιμεναρχείο

Νάξος – Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου: Αντίο στον Στέλιο Ζαφειρόπουλο, ένα δάσκαλο με ψυχή και φως

Ο Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου Νάξου αποχαιρετά με συγκίνηση τον αγαπημένο εκπαιδευτικό και επιστήμονα, που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στη μαθητική και τοπική κοινότητα.

Νάξος: Πωλείται πέτρινο ακίνητο 37τ.μ. με αυλή στο Καστράκι, πολύ κοντά στη θάλασσα

Αναζητάτε επένδυση δίπλα στη θάλασσα; Ένα γοητευτικό πέτρινο ακίνητο με δυνατότητα αναβάθμισης και επέκτασης διατίθεται προς πώληση στο Καστράκι, κοντά σε μία από τις ομορφότερες παραλίες της Νάξου

Νάξος – Κεραμωτή: Σήμερα το τελευταίο αντίο στην Σοφία Φυρογένη

Η Κεραμωτή Νάξου αποχαιρετά μια αγαπημένη μορφή της τοπικής κοινωνίας – Αντί στεφάνου, δωρεά στον Ιερό Ναό από τον Σύλλογο Κεραμωτής

Νάξος: Ψήφισμα του Προοδευτικού Ομίλου Γλινάδου για τον θάνατο του Γεωργίου Δημητροκάλλη

Ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. για να τιμηθεί η μνήμη του πρώην Προέδρου και ενεργού μέλους του Συλλόγου, Γεωργίου Δημητροκάλλη (Μίχαλου)

Καμπανάκι Γιαννάκου για το Νοσοκομείο Σύρου: “Αν εφαρμοστεί το πρωτόκολλο, κλείνει”

Σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό – Η υπερπροσπάθεια των βοηθών νοσηλευτών κρατά όρθιο το νοσοκομείο αναφοράς των Κυκλάδων

Ηρακλειά: Ειρηνική διαμαρτυρία στο λιμάνι με επίκεντρο την μη έλευση του Tera Jet 2

Μεγάλη αναστάτωση στην Ηρακλειά λόγω της αιφνίδιας διακοπής του καθημερινού δρομολογίου της SeaJets. Εκατοντάδες επισκέπτες χωρίς εισιτήρια, καταλύματα με ακυρώσεις και οι κάτοικοι σε κινητοποιήσεις για να σωθεί η τουριστική σεζόν.

Νάξος – Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου: Ομόφωνη αντίθεση στη μεταφορά των Κούρων (video)

Συζήτηση για τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ με θέμα τη συντήρηση και προστασία των αρχαϊκών Κούρων – Σαφές μήνυμα από τον Δήμο, τους φορείς και την τοπική κοινωνία υπέρ της παραμονής τους στον φυσικό τους χώρο.

Νάξος – “Κλεμμένη Άνοιξη”: Μια συγκλονιστική φωτογραφική μαρτυρία για τον πόλεμο και την ελπίδα

Η βραβευμένη έκθεση της Alena Grom φιλοξενείται στον Μουσικό Περίβολο του 1ου Γυμνασίου Νάξου και αποτυπώνει με βαθιά ευαισθησία το τραύμα και την αξιοπρέπεια των γυναικών που επέζησαν του πολέμου.