Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου, 2023
ΑρχικήΙστορίεςΘύματα και τιμητές

Θύματα και τιμητές

|

Ο Ιωάννης Ματζάκος απαντάει στην ανοιχτή επιστολή της καθηγήτριας κ. Κρητικού σχετικά με τις καταλήψεις των σχολείων 

Με αφορμή πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύτηκε σχετικά με τις καταλήψεις των σχολείων που υπογράφει η Κ Κρητικού Σοφία και ως απάντηση έχω κι΄εγώ να σας πω 2 ιστορίες.

Ιστορία 1η

Ο Παναγιώτης ήταν ένα χαρισματικό παιδί, πρόσχαρο, ευγενικό με δίψα για ζωή. Η οικογένειά του προσπαθούσε να του καλλιεργήσει τόσο το πνεύμα όσο και το σώμα εμπνεόμενη από από τα πρότυπα των αρχαίων Ελλήνων. Ασκούσε το σώμα του συμμετέχοντας από νωρίς σε αθλητικές ομάδες και πέρα από τα μαθήματά του στο σχολείο καλλιεργούσε την καλαισθησία και την αρμονία δια μέσου της μουσικής παιδείας. Ήταν κοινωνικός και πολύ αγαπητός γιατί και λίγη αγάπη να εισέπραττε, εύρισκε πάντα τον τρόπο να στο ανταποδίδει στο πολλαπλάσιο με τα καμώματά του. Είχε δε το χαρακτηριστικό να μαγνητίζει το ακροατήριό του λέγοντας ανέκδοτα τα οποία προηγούμενα είχε μελετήσει από πολλές πηγές και τα διάνθιζε με τον δικό του μοναδικό τρόπο.

Ιστορία 2η

Ο Παναγιώτης παρά την μικρή του ηλικία είχε αποκτήσει πολλές εμπειρίες από διαφορετικές κοινωνίες, σχολεία που είχε φοιτήσει και τόπους στους οποίους είχε ζήσει. Είχε πάει προνήπια στην Θεσσαλονίκη και την Ρόδο, νήπια στην Κύπρο, Δημοτικό σχολείο στην Αθήνα και τη Νάξο και μέχρι την Α΄ Γυμνασίου στο 2ο Γυμνάσιο Νάξου. Δυστυχώς όμως του έκοψαν το νήμα της ζωής κατά την διάρκεια ‘’ σχολικού περιπάτου’’ στις 20 Οκτ 2009, οι 22 καταδικασθέντες για ανθρωποκτονία εξ΄αμελείας σύμφωνα με την απόφαση της 17ης Φεβ 14 του Πρωτοδικείου Νάξου, εξ΄αιτίας των αποδεδειγμένα εγκληματικών παραλείψεων στις οποίες προέβησαν κατά συναυτουργία. Αν ζούσε σήμερα θα ήταν τελειόφοιτος του ΓΕΛ Νάξου. Το σχολείο υπάρχει αλλά δεν υπάρχει ο μαθητής. Μάταια προσπαθούν οι γονείς του να φανταστούν πως θα ήταν σήμερα, ανάμεσα στα πρόσωπα των συμμαθητών του και αυτό είναι που τους βυθίζει όλο και περισσότερο στο πένθος τους.

Επίλογος των 2 Ιστοριών

Ο Παναγιώτης έζησε σε μια παρακμιακή εποχή σαν την σημερινή, όπου η υποκρισία περισσεύει. Οι θύτες γίνονται τιμητές και τα θύματα εξακοντίζονται από αυτοαποκαλούμενους ‘’αγωνιστές’’. Οι αμετροεπείς αποσείονται τις ευθύνες τους και επιπλέον σου κουνάνε το δάχτυλο. Οι ανευθυνουπεύθυνοι υπογράφουν μεν αλλά δεν είναι οι ίδιοι που φέρουν την ευθύνη αλλά η θέση τους. Η κομματοκρατία, ο έμμισθος κακώς εννοούμενος συνδικαλισμός, η αναξιοκρατία, το ρουσφέτι, η διαπλοκή, η αυθαιρεσία και τα χαλαρά ήθη οδήγησαν την Χώρα σε ηθική και οικονομική χρεοκοπία. Η Χώρα μας και οι απλοί πολίτες της υφίστανται τις συνέπειες της κρίσης αυτής ενώ ο Παναγιώτης και η οικογένεια του έμελε να δεχθούν το πλέον βαρύ πλήγμα της, αυτό του θανάτου. Η οικογένειά του όμως αγανακτισμένη από την σήψη αυτή, ήρε όλες τις αντιστάσεις και μετά από επίπονη δικαστική διαδικασία, αποκάλυψε και έφερε ενώπιον της δικαιοσύνης αυτούς που έχουν την πλήρη ευθύνη της ανθρωποκτονίας και οι οποίοι και καταδικάστηκαν. Το έγκλημά τους είναι τόσο βαρύ που δεν μπορεί να ξεχαστεί, δεν μπορεί να παραγραφεί σαν να μην έγινε τίποτε, είναι διαρκές και οφείλουν να υφίστανται τις συνέπειες.

Σχέσεις με το σήμερα

Μεταξύ των καταδιακασθέντων με ποινή φυλάκισης 10 μηνών είναι και η σημερινή διευθύντρια του 2ου Γυμνασίου η οποία έγραψε το αναφερόμενο άρθρο. Το σκεπτικό της δικαστικής απόφασης σας στο αποστέλλω ξεχωριστά για να μπορεί να ανατρέξει κάθε ενδιαφερόμενος προς αποφυγή κάθε παρερμηνείας. Επακριβώς η απόφαση αναφέρει:

α. Στην σελ 411 …

οι μαθητές παρέμειναν επί μία ώρα και ένα τέταρτο περίπου επιπλέον στο χωριό Γαλήνη χωρίς συγκεκριμένο πρόγραμμα

β. Στην σελ 412

Συνεπώς οι παραπάνω κατηγορούμενοι εκπαιδευτικοί δεν κατέβαλαν τη δέουσα επιμέλεια και προσοχή την οποία όφειλαν κατά τις περιστάσεις και μπορούσαν να καταβάλουν ως μέσοι συνετοί άνθρωποι και εκπαιδευτικοί – καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθόσον: α) αφ’ ενός μεν παρεξέκλιναν από το πρόγραμμα του Σχολικού Περιπάτου…

β) αφ’ ετέρου δεν ασκούσαν – όπως όφειλαν – αδιάλειπτη εποπτεία και επιτήρηση στους ανηλίκους μαθητές.

οι μεν καθηγητές κάθισαν σε ένα τραπέζι ευρισκόμενο στην αυλή της ταβέρνας του Δημητρίου «ΓΚΟΥΦΑ» προκειμένου να γευματίσουν…

τόσο η Διευθύντρια του 2ου Γυμνασίου Νάξου Σ Μ-Ο όσο και οι λοιποί δεκατρείς (13) συνοδοί καθηγητές είτε δεν επόπτευαν καθόλου τους μαθητές που ευρίσκονταν μέσα στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου Γαλήνης είτε τους επόπτευαν πλημμελώς, υπό την έννοια ότι κατά τη διάρκεια μιας ώρας περίπου και πλέον παραμονής των μαθητών στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου Γαλήνης, ήτοι από ώρα 11:30′ έως 12:45′ περίπου, οι καθηγητές τους επιτηρούσαν μόνο κατά διαστήματα και όχι αδιαλείπτως με σταθερή και συνεχή παρουσία κάποιων καθηγητών στο χώρο του προαυλίου,…

γ. Στην σελ 413

Αποτέλεσμα της προπεριγραφείσας συγκλίνουσας αμελούς

συμπεριφοράς όλων των (14) πρώτων κατηγορουμένων εκπαιδευτικών ήταν να μην μπορέσουν να αποτρέψουν τον μαθητή της Α’ τάξεως του Γυμνασίου Παναγιώτη ΜΑΤΖΑΚΟ να πραγματοποιεί έλξεις από το οριζόντιο δοκάρι … να μην είναι παρόντες ώστε να του επιστήσουν την προσοχή … ενόψει του ότι – προδήλως – δεν ήταν πακτωμένο ούτε αγκυρωμένο στο έδαφος,…

ούτε επίσης οι κατηγορούμενοι καθηγητές μπόρεσαν – ακριβώς λόγω της απουσίας τους – αμέσως μετά την πτώση του τέρματος…

δ. Στην σελ 416

κατηγορούμενοι εκπαιδευτικοί με τη συγκλίνουσα άνευ συνειδήσεως αμελή συμπεριφορά τους….οδήγησαν τους ανήλικους μαθητές σε μη ασφαλή χώρο

αφήνοντας παράλληλα τους ανήλικους χωρίς επιτήρηση…

ο ανήλικος Παναγιώτης ΜΑΤΖΑΚΟΣ πραγματοποίησε τουλάχιστον τρεις (3) ταλαντώσεις από το οριζόντιο δοκάρι του μεταλλικού τέρματος, μόλις δε κατά την τρίτη κατά σειρά ταλάντωση – από όσες τουλάχιστον έγιναν αντιληπτές – ανετράπη το μεταλλικό τέρμα, έπεσε και τον καταπλάκωσε, έτσι ώστε καθίσταται προφανές ότι εάν υπήρχε παρουσία των συνοδών καθηγητών στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου, θα αποτρέπονταν το συμβάν.

Συμπέρασμα

Εν ολίγοις η Κα Κρητικού παραβιάζοντας το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της ημέρας, είτε γευμάτιζε εν ώρα υπηρεσίας της, είτε απείχε από τα καθήκοντα επιτήρησης-εποπτείας και στον χώρο του συμβάντος, την ώρα που ο Παναγιώτης εύρισκε τραγικό θάνατο. Ο δε θάνατος επήλθε εξ΄αιτίας και της ανεπαρκούς άσκησης της επιβαλλόμενης υποκατάστασης της γονεϊκής μέριμνας.

Ας κρατήσει λοιπόν τα περί ενεργών πολιτών, κοινωνίας πολιτών, δημοκρατικού σχολείου, σχολικού εκφοβισμού κλπ για τον εαυτό της γιατί αυτά δεν συνάδουν με την καταδίκη της και την ποινή που της έχει επιβληθεί. Η κοινωνία πολιτών και οι δημοκρατικοί αγώνες πρώτα απ΄όλα θέλουν ζωντανούς πολίτες! Η προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας δεν προηγούνται από την προστασία της ανθρώπινης ζωής και μάλιστα από τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι νομικά υποκαθιστούν την γονεκή μέριμνα στο σχολείο, ενέργεια στην οποία εκείνη δεν προέβη, με αποτέλεσμα μαθητής της να χάσει την ζωή του αβοήθητος. Στηλιτεύει τους μαθητές του ΓΕΛ για το σύμπτωμα της αποδόμησης του εκπαιδευτικού έργου που είναι η αναστολή λειτουργίας του σχολείου από τους ίδιους τους μαθητές ενώ απουσιάζει η αυτοκριτική και η κριτική για το παρεχόμενο προβληματικό εκπαιδευτικό έργο μέρος του οποίου είναι και η ίδια η εκπαιδευτική κοινότητα.

Κατά συνέπεια μετά από τόσο σοβαρή καταδίκη για τον θάνατο μαθητή της, μετά από τέτοια αμελή συμπεριφορά κολάσιμη πειθαρχικά και ποινικά και επίδειξη περιφρόνησης στην αξία της ανθρώπινης ζωής, θεωρώ ωμή πρόκληση προς την λογική και την ηθική την αναφερόμενη δημοσίευση. Πριν απευθυνθεί στην κοινωνία των πολιτών οφείλει να ζητήσει συγνώμη από τα πολλά παιδιά και τους γονείς των που εκείνη την ημέρα εκτέθηκαν στον ίδιο ή παρόμοιο κίνδυνο με αυτόν του Παναγιώτη. Ευτυχώς ο βωμός της αναίτιας θυσίας απαίτησε μόνο ένα θύμα. Ο Παναγιώτης προστάτευσε τα υπόλοιπα παιδιά και έκτοτε πειθανάγκασε και το σύστημα των εκδρομών να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά. Η Κυρία Κρητικού το καλύτερο που θα είχε να κάνει είναι να σιωπά κάτω από το βάρος του δικού της κρίματος.

Αιτίαση

Απευθύνομαι τόσο στον διευθυντή της Β΄ Βάθμιας Διεύθυνσης Εκπαιδεύσεως στην Σύρο τον Κο Μιχαλόπουλο, όσο και στον Περιφερειακό διευθυντή Κο Μεσσάρη για να τους θέσω τους παρακάτω προβληματισμούς :

Εφόσον η Κα Κρητικού αποδεδειγμένα απέτυχε ως απλή καθηγήτρια να επιτελέσει αποτελεσματικά τα συγκεκριμένα καθήκοντα της, εσείς πως την διατηρείτε σε καθήκοντα αυξημένης ευθύνης; και ειδικά μετά την καταδίκη της αφού δεν έχει την ευθιξία να παραιτηθεί από την θέση της, εσείς γιατί δεν παρεμβαίνετε; Δεν ξέρω αν περιμένετε να εκδικασθεί σε δεύτερο βαθμό η υπόθεση και αν είναι νόμιμο αυτό που κάνετε αλλά σίγουρα ηθικό δεν είναι και όπως γνωρίζετε το ηθικό μέρος αξιολογείται από τους προϊσταμένους.

Στηριζόμενοι σε ποιο ηθικό υπόβαθρο της έχετε δώσει την δυνατότητα συμμετοχής στη λήψη αποφάσεων σε περιφερειακό όργανο διοίκησης; Η ποινή των 10 μηνών φυλάκισης πως εκλαμβάνεται από εσάς που εκπροσωπείτε τους θεσμούς του Υπουργείου Παιδείας σε επίπεδο περιφέρειας; Αν δεν τοποθετηθείτε εσείς τότε ποιoς; Μήπως ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης;

Σε ότι αφορά στο θέμα της κατάληψης του ΓΕΛ Νάξου έχω να σας πώ ότι κάτω από την δική σας ανοχή έχει καθιερωθεί πλέον ως ‘’θεσμός’’ μια και είναι η έκτη συνεχής χρονιά που συμβαίνει. Ως ανηλεώς φορολογούμενος πολίτης απαιτώ να εργαστείτε σκληρά ώστε να ανακαλύψετε τα βαθύτερα αίτια και να προβείτε στις δέουσες ενέργειες για την εξάλειψη του παρακμιακού αυτού φαινομένου.

Σας καλώ τέλος ως δημόσιους λειτουργούς στο πλαίσιο των κανόνων της χρηστής διοίκησης, να επανεξετάσετε τα ζητήματα που σας θέτω και να επαναφέρετε τα θέματα στην ορθή ηθική τους βάση. Οι ένοχοι δεν μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις.

Με τιμή

Ιωάννης Ματζάκος

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

“Μπάρμπαρα”: Σύσταση για προσέλευση στην εργασία μετά τις 10 το πρωί της Δευτέρας

Μαζί με τον υδράργυρο, «παγώνει» η λειτουργία υπηρεσιών, καταστημάτων και σχολείων σε όλη τη χώρα και κυρίως στην Αττική τη Δευτέρα.

Λέρος: Κατέληξαν τρία παιδιά που είχαν εντοπιστεί σε ναυάγιο

Λέρος: Πέθαναν τα τρία παιδιά παρά την υπερπροσπάθεια των γιατρών

Κλειστά τα σχολεία σε Φολέγανδρο, Κύθνο και Σίφνο

Τρεις ακόμη δήμοι στις Δυτικές και Νότιες Κυκλάδες προχώρησαν σε αναστολή λειτουργίας των σχολικών τους μονάδων

Απαγορευτικό απόπλου από Ραφήνα αύριο Δευτέρα

Δεμένα και αύριο Δευτέρα (06/02) τα πλοία από την Ραφήνα προς Ανδρο, Τήνο και Μύκονο

Κλειστά τα σχολεία αύριο (06/02) στο Δήμο Θήρας

Η "Μπάρμπαρα" κλείνει τα σχολεία και στο Δήμο Θήρας

Μήλος: Κλειστά τα σχολεία αύριο Δευτέρα (06/02)

Ο Δήμος Μήλου ανακοίνωσε ότι αύριο Δευτέρα θα είναι κλειστα τα σχολεία όλων των βαθμίδων

“Μπάρμπαρα”: Πώς θα λειτουργήσει το Δημόσιο αύριο

Οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και τα δικαιώματα των εργαζομένων - Ισχυρή σύσταση προς τον ιδιωτικό τομέα για τηλεργασίας

Σίφνος: Η προσέγγιση του “Ανεμος” στο λιμάνι και η επιβίβαση της ιερής εικόνας του Αγίου Συμεών

Στο λιμάνι των Καμαρών βρέθηκε σήμερα το πλοίο "Ανεμος" που έρχεται από τη Φινλανδια και έχει προορισμό τον Πειραιά - Η παράδοση που θέλει την εικόνα του Αγίου Συμεών να επιβιβάζεται στο πλοίο (photo)

Εκτακτο: Κλειστά τα σχολεία σε Νάξο και Μικρές Κυκλάδες

Η "Μπάρμπαρα" κλείνει αύριο Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου τις σχολικές μονάδες σε Νάξο και Μικρές Κυκλάδες

Πολιτιστικός Σύλλογος Τραγαίας: Κόβει τη πίτα του μετά μουσικής

Την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τραγαίας θα κόψει την πρωτοχρονιάτική του

EOES 2023: Τα παιδιά του ΓΕΛ Νάξου πήραν το πρώτο βραβείο και πάνε Λετονία

Η τριάδα των μαθητών της Νάξου (ΓΕΛ "Μανώλης Γλέζος") έκαναν το καθήκον τους, κέρδισαν στον πανελλήνιο διαγωνισμό (EOES 2023) και θα διεκδικήσουν το μετάλλιο στην Λετονία

Γιατί στη Νάξο είναι ωραία και τον χειμώνα

Επιλέγουμε τη Νάξο, το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, που δεν χάνει την ζωντάνια του τον χειμώνα, για την πρώτη εξόρμηση-αστραπή του 2023

Blue Star Ferries: Οι αλλαγές στα δρομολόγια του διημέρου 8-9 Φεβρουαρίου

Η 48ωρη απεργία αλλάζει τα δεδομένα στην ακτοπλοϊκή σύνδεση των Κυκλάδων - Τι προβλέπει η ανακοίνωση από την Blue Star Ferries

Η μάχη της ακτοπλοϊας, νέο πεδίο δράσης η γραμμή Πειραιάς – Κρήτη μέσω Κυκλάδων

Μπορεί να είμαστε στις αρχές του έτους, όμως ήδη φουντώνει ο ανταγωνισμός σε Κυκλάδες και Κρήτη - Νέα πλοία μπαίνουν στο «παιχνίδι», ανοίγουν καινούριες γραμμές και η Minoan Lines ετοιμάζεται για τουλάχιστον 20 δρομολόγια στις Δυτικές Κυκλάδες

Τα λιμάνια της … οργής, επιτακτική η ανάγκη για βελτίωση υποδομών

Γερασμένες, ελλιπείς ή κακοσυντηρημένες λιμενικές υποδομές θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές

Εγγαρές: Κόβει ο σύλλογος τη πίτα του την προσεχή Κυριακή (05/02)

Ο Σύλλογος Εγγαριτών Νάξου «Άγιος Τρύφων» κόβει τη πίτα του.. Πότε και που

Σίφνος: Η προσέγγιση του “Ανεμος” στο λιμάνι και η επιβίβαση της ιερής εικόνας του Αγίου Συμεών

Στο λιμάνι των Καμαρών βρέθηκε σήμερα το πλοίο "Ανεμος" που έρχεται από τη Φινλανδια και έχει προορισμό τον Πειραιά - Η παράδοση που θέλει την εικόνα του Αγίου Συμεών να επιβιβάζεται στο πλοίο (photo)

Το μπάτουδο από τα χέρια της κας Μαριάννας Βαλέρη (video)

Μπάτουδο... πρόκληση από ναξιώτικα υλικά στο Action 24! (video)

Γλινάδο – ΕΑΣ Νάξου: Το νέο τυροκομείο είναι γεγονός (video)

Ξεκινά την λειτουργία του το νέο Τυροκομείο της Ε.Α.Σ. Νάξου! (video)

Θεατρικός Όμιλος Νάξου “Ο Διόνυσος”: Νέο ξεκίνημα με πρόεδρο την Ελένη Ανδριανοπούλου

Νέο διοικητικό συμβούλιο για τον Θεατρικό Ομιλο Νάξου "Ο Διόνυσος"... Ποια και πότε η πρώτη κίνηση