Τρίτη, 6 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΙστορίεςΤα φρύγανα, τα ξύλα και το μοσχομυριστό ψωμί από τους φούρνους της...

Τα φρύγανα, τα ξύλα και το μοσχομυριστό ψωμί από τους φούρνους της Νάξου του “χθες”

|

Όσα χρόνια κι αν περάσουν, όσο κι αν η τεχνολογία προχωρήσει, όσο κι αν ακούμε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αντικαταστήσει τα πάντα, δεν θα πάψει ποτέ να “ξεφυτρώνει” η ανάγκη του ανθρώπου να μαθαίνει για εκείνες τις εποχές που ο πλούτος της φύσης γινόταν εργαλείο στα χέρια του για να εξυπηρετήσει την καθημερινότητά του.

Φούρνος με ξύλα!!. Στα Ελληνικά χωριά τους συναντάς ακόμα. Κι εδώ στη Νάξο, μπορείς να βρεις. Κόπος μεγάλος βέβαια ειδικά για τους επαγγελματίες του κλάδου να διαθέσουν ψωμί βγαλμένο από φούρνο με ξύλα. Έλα όμως που αυτή η μυρωδιά δεν αντικαθίσταται με καμία και την καταλαβαίνεις από μακριά.. έλα που όσοι έχουμε εικόνες από τον φούρναρη της γειτονιάς επιμένουμε να είμαστε ρομαντικοί και να ψάχνουμε εικόνες, αφηγήσεις, ακόμα και τέτοιους φούρνους όπου υπάρχουν…

Δεν είναι μόνο για τη γεύση. Είναι για τη Νάξο του «χθες» που δεν θέλουμε να τη χάσουμε. Μπορούμε να την κρατήσουμε ζωντανή και πρέπει να το κάνουμε. Έχουμε συμμάχους τις αφηγήσεις των παλαιότερων, το φωτογραφικό υλικό που ευτυχώς υπάρχει και κάποιους «ρομαντικούς» που φροντίζουν με τη βοήθεια των μέσων που μας παρέχει η τεχνολογία να επικοινωνούν αυτούς τους θησαυρούς. Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι. Άλλωστε δέντρο χωρίς γερές ρίζες, πεθαίνει. Έτσι δε μας έλεγαν οι Δάσκαλοί μας;

Ο κ. Στράτος Φουτάκογλου μέσα από την ανάρτησή του στα social media για τους φούρνους της Νάξου, μας βοηθάει να γίνουμε κι εμείς κομμάτι της ιστορίας του νησιού. Πλάθοντας εικόνες φυσικά, σαν αυτή του Γιακουμή με το ραβδί και τα φρύγανα στους ώμους..

Ευχαριστούμε!!

Την ανάρτηση του κ. Φουτάκογλου συνοδεύει η φωτογραφία από το φούρνο του Νίκου Ι. Περιστεράκη.

“Για αυτή την φωτογραφία, η Αναστασία Περιστεράκη μας πληροφορεί μέσα από σχόλιο της σε παλαιότερη ανάρτηση μας ότι είναι ο φούρνος του παππού της Νίκου Ι. Περιστεράκη:

«ειναι ο παππούς μου Νικόλας Ιωάννου Περιστεράκης και ο φούρνος βρισκόταν στη μικρή πλατεία του Μπουργου απέναντι από το σπίτι των γονιών, του Μιχάλη και Αντώνη Μαρούλη, λίγο πριν από το ημιυπόγειο του Καρπούζη, δίπλα στο μπακάλικο της κας Ελένης. Eίναι ο δρόμος που στη συνέχεια βγαίνει στο Δεσποτικό δεξιά μας και στρίβοντας κατεβαίνουμε στη Μητρόπολη. Λειτούργησε μέχρι το 1958 και ο προπάππος μας Ιωάννης Περιστεράκης προμήθευε με ψωμί τη Γαλλική Σχολή στο Κάστρο.» Η Άνθη Περιστεράκη, ξαδέλφη της Αναστασίας, λέει ότι ο φούρνος έκλεισε το 1964.

Για τους παλιούς φούρνους της Νάξου μας πληροφορεί επίσης ο Τάσος Νικ. Σφυρόερας ότι «.. ο φούρνος των αδελφών Σφυρόερα (με το παλιό μακαρονάδικο) ήταν εκεί στου Παντελιά και έκλεισε όταν χάθηκαν ολοι τους από τη ζωή.”

Ο φούρνος του Ζαφείρη Σπυριδάκη ήταν απέναντι στου Μαθιασου και μετά πηγε πανω στην γωνία του Καβαλιέρου απέναντι από την Αγία Θεοδοσία. Τη λειτουργία του φούρνου συνέχισαν τα παιδιά του Αντώνης και Γιώργος που σήμερα διατηρούν δικούς τους φούρνους ο καθένας.

Ο φουρνος του Ρούσσου Μετζητάκου υπόγειος κάτω από το σπίτι του Μιχ. Κορρέ είχε το όνομα “Λαβύρινθος”. Δεν λειτουργεί πια. Ο φούρνος του Θανάση Περιστεράκη είχε ένα σοβαρό ατύχημα το 1952 η 53 όταν ανατινάχθηκε από έκρηξη αυτοσχέδιων βαρελότων που κατασκεύαζε ο ίδιος και διατηρούσε μέσα στο φούρνο, όπως μας ενημερώνει ο εγγονός του Θανάσης Περιστεράκης στιχουργός .

Ο φούρνος του Νίκου Βελωνη πιο παλιά ήταν φούρνος του Μακράκη. Σήμερα συνεχίζει να λειτουργεί στην παραδοσιακή του μορφή από τον γιό του Παναγιώτη και τον εγγονό του Νίκο Π. Βελώνη (είναι σήμερα ο μοναδικός παραδοσιακός φούρνος της Χώρας).

Ο φούρνος του Κώστα Σαντοριναίου (Σαγγέλα) στο Νιο Χωριό που τον κράτησε ο γιος του Γιάννης(Νταντούνας στο παρατσούκλι) μέχρι το 2000 περίπου. Ήταν επίσης ο φούρνος του Γιώργου Βαλέτα πίσω απο την Παντάνασσα, μετέπειτα του γιου του Μιχάλη και του εγγονού του Γιώργου που συνέχισε να λειτουργεί, στην παραδοσιακή του μορφή, μέχρι την προηγούμενη δεκαετία (2010-2020). Τα τελευταία χρόνια είχε μεταφερθεί στην οδό Κοντολέωντος πίσω από το σούπερ μάρκετ ΜΑΣΟΥΤΗΣ πρώην ΒΙΔΑΛΗΣ.

Ήταν επίσης, όπως μας λέει ο Τάσος Σφυρόερας ο φούρνος του Νικ. Γιαμούρη και μετέπειτα Αλέκου Αρτσάνου (εκεί που μέχρι το 2023 λειτουργούσε το μανάβικο του Μιχάλη και Νίκου Μαργαρίτη (Κόμπου). Από εκεί ξεκίνησε ο φούρνος του Γιώργου Πολυκρέτη με τα αδέλφια του, όταν αργότερα μεταφέρθηκε στον δρόμο για την πλατεία Πρωτοδικείου, εκεί που τώρα είναι το καθαριστήριο του Αποστόλη Πρεβόλη. Τον φούρνο, μετά την πρόωρη απώλεια του Γιώργου, συνέχισαν να λειτουργούν οι αδελφές του Δέσποινα και Βούλα. Ενώ οι μικρότεροι αδελφοί Παράσχος και Μιχάλης συνέχισαν στο ίδιο επάγγελμα όπως και τα παιδιά τους.

Όλοι αυτοί οι φούρνοι της παλιάς Χώρας έκαιγαν φρύγανα η ξύλα, αφου δεν υπήρχε ηλεκτρικό παρά μόνο για φωτισμό. Τα φρύγανα τα έφερναν από τον λόφο του Αγ. Χρυσοστομου. Θυμάμαι τον Γιακουμή (το Ζυό) λέει ο Τάσος Σφυρόερας τον φωνάζαμε Πόπη και γινόταν χαμός. Τον θυμάμαι να κουβαλάει φρύγανα με το ραβδί στους ώμους. Όποιοι όμως τον πήραζαν έβλεπαν το ραβδί να εκτοξεύεται σαν … “ιπτάμενος δίσκος”.!!!”

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πρεμιέρα του Δήμου Θήρας στην έκθεση Τουρισμού Arabian Travel Market 2025

Η Σαντορίνη κέντρισε το ενδιαφέρον των διεθνών τουριστικών αγορών στο Ντουμπάι – Ενισχυμένη εξωστρέφεια και στρατηγικές επαφές

Κως – Λιμάνι: Οδηγός «πάρκαρε»… στη θάλασσα

Ευτυχώς χωρίς τραυματισμούς η πτώση οχήματος στα βράχια – Άμεση η επέμβαση του Λιμενικού και της Πυροσβεστικής

Μητρόπολη Παροναξίας: Λαμπρός εορτασμός των Αγίων Ειρήνης και Εφραίμ

Με τη συμμετοχή του Μητροπολίτη Παροναξίας και πλήθους πιστών οι λατρευτικές εκδηλώσεις στον Δαμαλά και τη Γαλήνη

Νάξος – Περιβάλλον και κοινωνία: Μία εβδομάδα δράσεων για τη βιώσιμη ανάπτυξη

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ενώνει δυνάμεις με πανεπιστήμια και οργανώσεις για την περιβαλλοντική εκπαίδευση, τους καθαρισμούς ακτών και την καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης.

Amorgos Trail Challenge 2025: Η καρδιά του ορεινού τρεξίματος χτυπά στην Αμοργό

Για 8η χρονιά, η Αμοργός υποδέχεται αθλητές και φίλους της φύσης σε μια μοναδική εμπειρία ορεινού τρεξίματος που αναδεικνύει τον αθλητισμό, τον εθελοντισμό και τη φιλοξενία του νησιού

Νάξος – Φιλώτι: Αντίο με σεβασμό και αγάπη στον Τάσο Τζιώτη, άνθρωπο του μέτρου και της προσφοράς

Ο Φιλωτίτης που δεν είπε ποτέ κακή κουβέντα, μόνο έδινε—με τα χέρια, με την καρδιά, με την ψυχή του. Μια απώλεια που βαραίνει την κοινότητα, μια μορφή που δεν ξεχνιέται.

Τήνος – Τριήμερο Πίστης και συγκίνησης: Προσκυνήματα, μνημόσυνο και ξωκλήσια γεμάτα χάρη

Από το Ιωβηλαίο στον Άγιο Ιωσήφ και το μνημόσυνο του Πάπα Φραγκίσκου έως την καρδιακή λειτουργία στον Άγιο Γεώργιο στον Καράδο – Η Τήνος τίμησε την πίστη με σεμνότητα και ευλάβεια.

Πάρος: Πρόληψη και ετοιμότητα ενόψει της αντιπυρικής περιόδου

Σύσκεψη του Τοπικού Επιχειρησιακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Πάρου

Νάξος: Αφιξη και παραμονή του “Elysium” στον Αγιο Προκόπιο

Μια μοναδική θαλάσσια εμπειρία πολυτέλειας, ευεξίας και εξερεύνησης αγκυροβολεί στη Νάξο, προσφέροντας στιγμές χαλάρωσης και περιπέτειας στο νησί.

Νάξος – Baco SeaSide: Φέρνει ρυθμό στη νύχτα, ο τόνος από τον Νικόλα Λιασκώνη

Ζωντανή μουσική δίπλα στη θάλασσα, με ξεχωριστά live και αγαπημένους καλλιτέχνες – Την Τετάρτη 7 Μαΐου ο Νικόλας Λιασκώνης με την παρέα του δίνουν ραντεβού στο baco!

Νάξος – Κινητοποίηση στη ΔΟΥ: Διαμαρτυρία επαγγελματιών για το ψηφιακό πελατολόγιο (video)

Επιχειρηματίες και επαγγελματίες από τη Νάξο διαμαρτύρονται για ένα μέτρο που χαρακτηρίζουν άδικο και ανεφάρμοστο – «Επιβαρύνει αδικαιολόγητα τις μικρές επιχειρήσεις», δηλώνει ο Κ. Φαρκώνας.

Νάξος – Φιλώτι: Αντίο με σεβασμό και αγάπη στον Τάσο Τζιώτη, άνθρωπο του μέτρου και της προσφοράς

Ο Φιλωτίτης που δεν είπε ποτέ κακή κουβέντα, μόνο έδινε—με τα χέρια, με την καρδιά, με την ψυχή του. Μια απώλεια που βαραίνει την κοινότητα, μια μορφή που δεν ξεχνιέται.

Κουφονήσι: Μπαίνει νέο πλοίο; από 3 Ιουνίου το πρωινό δρομολόγιο του Blue Star Naxos

Ενημέρωση από τον ΣΤΕΚ για τις φετινές συνδέσεις, τις ανησυχίες των επαγγελματιών και τις επερχόμενες ανακοινώσεις της Hellenic Seaways – Blue Star Ferries σχετικά με την ακτοπλοϊκή σύνδεση του Κουφονησίου

Στ. Φουτάκογλου: Το περίπτερο της πλατείας πρώην Δημαρχείου, που φεύγει σιωπηλά (!!!)

Μνήμες, άνθρωποι, ιστορίες δεκαετιών γύρω από ένα μικρό περίπτερο που αποτέλεσε σταθερό σημείο αναφοράς για γενιές Χωραϊτών - Η τοποθέτηση του Στράτου Φουτάκογλου

Τάβλι – 11ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα: Ο Παναγιώτης “Βράχος” Σορώκος νέος πρωταθλητής!

Το κονκλάβιο στο Βατικανό μπορεί να περιμένει – στη Νάξο έχουμε νέο βασιλιά του τάβλι και το όνομά του γράφτηκε με ζάρια και μαεστρία!

Νάξος: Ο Προφήτης Ηλίας “ζητά βοήθεια” – Ένα μνημείο κινδυνεύει να σωπάσει

Ο ιστορικός ναός στην Παλιά Χώρα στέκει πληγωμένος από τον χρόνο και τη σιωπή, καθώς οι προσπάθειες αποκατάστασής του παραμένουν στάσιμες για πάνω από μία δεκαετία.

Διήμερο Πολιτισμού στη Νάξο με τα “Αξοπατήματα” και το 5ο Γυμνάσιο Κοζάνης

Η μουσική, ο χορός και τα έθιμα ενώνουν Κοζάνη και Νάξο σε ένα γιορτινό διήμερο πολιτιστικών ανταμωμάτων

Δονούσα – Μια νησίδα μνήμης και ταυτότητας: Παρουσιάζεται το Ιστορικό Αρχείο του νησιού

Αφηγήσεις, φωτογραφίες, ντοπιολαλιά και γενεαλογικά ίχνη συνθέτουν το πολιτιστικό αποτύπωμα της Δονούσας, μέσα από ένα ψηφιακό αρχείο που τιμά το χθες και εμπνέει το αύριο.

Καλοκαιρινή εξόρμηση Raptor Club Greece στη Νάξο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Για πρώτη φορά οι ιδιοκτήτες των εντυπωσιακών pick-up επιλέγουν Κυκλάδες και ξεκινούν από τη Νάξο, με ένα τριήμερο χαλάρωσης, εξερεύνησης και απολαυστικής οδήγησης

Νάξος: Μία εικόνα που προκαλεί δέος, πραγματικότητα ή όχι;

Ένα βιομηχανικής κλίμακας έργο απειλεί το φυσικό, πολιτιστικό και κοινωνικό κεφάλαιο της Νάξου και των Κυκλάδων, με επιπτώσεις που ξεπερνούν την ενεργειακή "ανάπτυξη" - Δύο ομιλίες σήμερα και αύριο. Που; Πότε;