Εντυπωσίασε με τη παρουσία του ο Μανώλης Γλέζος σε εκδήλωσε που έγινε στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς όπου τιμήθηκε ως Δημότης Κεφαλονιάς – Η πρόταση του Σεβασμιότατου Δημήτριου για υποψηφιότητα του Γλέζου για το Νόμπελ Ειρήνης και η απάντηση του Ναξιώτη ήρωας της Εθνικής Αντίστασης στην προσφώνηση «Κύριε»
Για μία ακόμη φορά ο Μανώλης Γλέζος έκλεψε τη παράσταση. Τι κι εάν έχει συμπληρώσει τα 90+ χρόνια του… Παραμένει ακμαίος με χιούμορ και καλή διάθεση. Είναι όμως και στιγμές που λυγίζει. Και δείχνει την τρυφερή του πλευρά… Οι Κεφαλλονίτες είχαν την περασμένη εβδομάδα και σε ένα διήμερο (4-5 του μήνα) να δουν τις δύο πλευρές του Ναξιώτη ήρωα της Εθνικής Αντίστασης πριν τον τιμήσουν ως Δημότη Κεφαλονιάς και στη συνέχεια να καταθέσουν έγγραφο με κάθε επισημότητα που θα σταλεί στην Στοκχόλμη και στην Σουηδική Ακαδημία ώστε ο γηραιός πολιτικός να θεωρηθεί ως υποψήφιος για το Νόμπελ Ειρήνης της επόμενης χρονιάς..
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.. Αρχικά βρέθηκε στην κεντρική αίθουσα του Θεάτρου Αργοστολίου «Ο Κέφαλος» όπου υπήρχε προγραμματισμένη ομιλία. Όμως, δεν εμφανίστηκε σχεδόν κανείς και η ομιλία έγινε σε μικρή αίθουσα και μπροστά σε 10 μόλις ακροατές.. Ο Γλέζος πάντως δεν έχασε το χιούμορ, μίλησε για ανέκδοτο ενώ στην προσφώνηση που του έγινε τόνισε ότι «Μη με αποκαλείτε κύριο. Κύριος είναι μόνο ο Ιησούς Χριστός». Και στη διάρκεια της ομιλίας του έκανε αναφορά στον Μαθιό Πόταγα (έφηβο που προέβη σε μια από τις πρώτες χρονικά συμβολικές πράξεις αυτοθυσίας και αντιστάσεως του Ελληνικού Λαού κατά τη γερμανική κατοχή) στις αποζημιώσεις και σε όλα εκείνα τα θέματα που έχουν σχέση με τη ζωή και τη δράση του…
Η Βράβευση
Η επόμενη ημέρα όμως ήταν έντονα φορτισμένη συναισθηματικά… Στις 10 π.μ. βρέθηκε και πάλι στο Δημοτικό θέατρο Αργοστολίου “Ο Κέφαλος” μόνο που αυτή τη φορά ήταν κατάμεστο… Αποτέλεσμα; Ο Μανώλης Γλέζος «έσπασε» και άρχισε να κλαίει… Τιμήθηκε αρχικά ως Επίτιμος Δημότης Κεφαλονιάς από τον Δήμαρχο Αλέξανδρο Παρίση, ο οποίος μίλησα για ημέρα γιορτής για τη Κεφαλονιά «Σήμερα είναι μέρα γιορτής για την Κεφαλονιά, αφού ο Μανώλης Γλέζος γίνεται Επίτιμος Δημότης μας. Είναι ένα λαμπρό κεφάλαιο της Αντίστασης, που αφιέρωσε τη ζωή του για την Ελευθερία. Είναι ένα φωτεινό παράδειγμα για όλους μας ο λαμπαδηδρόμος της Ελευθερίας και του Αγώνα…». Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ.κ. Δημήτριος τόνισε ότι «ο Μανώλης Γλέζος έχει ακέραιο χαρακτήρα με ήθος ελληνικό. Θα παραμείνει αγωνιστής της έμπρακτης αλήθειας ακόμη και μετά θάνατον». Ο Σεβασμιότατος έβαλε την υπογραφή του στο έγγραφο που συνέταξαν ο Δήμος, η Περιφέρεια και Φορείς του τόπου μας, με το οποίο ζητούν και προτείνουν στη Σουηδική Ακαδημία να δοθεί το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης στον Μανώλη Γλέζο. Ο Αντιπεριφερειάρχης, Παναγής Δρακουλόγκωνας, έκλεψε πάλι την παράσταση με τα λίγα λόγια που είπε ανεβαίνοντας στο βήμα. «Είναι τιμή για την Περιφέρεια να έχει Δημότη της σε έναν από τους Δήμους της τον Μανώλη Γλέζο. Είναι ο άνθρωπος που σηματοδοτεί το όραμα για μια καλύτερη πατρίδα, μια ανεξάρτητη Ελλάδα μακριά από οικονομικά συμφέροντα και δανειακές συμβάσεις».
Αποδοχή, κυνήγι και δάκρυα
«Αποδέχομαι τον τίτλο του Δημότη Κεφαλονιάς», ανέφερε ο κ. Γλέζος ανεβαίνοντας στο βήμα μέσα σε δυνατά χειροκροτήματα από το κοινό και συνέχισε: «Τέσσερις είναι οι λόγοι που με κάνουν να αποδεχθώ να γίνω συμπατριώτης σας. Αυτός ο τίτλος μου δίνεται τώρα που δεν έχω κανένα πολιτειακό αξίωμα, γιατί η αποφασή σας ήταν ομόφωνη, γιατί ακολουθεί μια σημαντική διαδρομή μετά από την ανακήρυξή μου σε Επίτιμο Δημότη Κέρκυρας, Λευκάδας και Ιθάκης και γιατί προέρχεται από Κεφαλλονίτες με λαμπρή ιστορία στην Αντίσταση, στον Αγώνα και τον Πολιτισμό. Ωστόσο, τώρα που είμαι δημότης Κεφαλονιάς οφείλω να τα… ψάλλω στον Δήμαρχο, ο οποίος δεν έχει κάνει όσα έπρεπε για τον Πολιτισμό και την Ιστορία του νησιού. Δήμαρχε, δεν πρόκειται να σε αφήσω ήσυχο. Ακόμη και όταν πεθάνω θα σε κυνηγάει η συνείδησή μου. Πρέπει να διοργανώσεις παντού συνελεύσεις στην Κεφαλονιά και να εκτελείς τις αποφάσεις αυτών των συνελεύσεων. Θα είμαι δίπλα σου και μαζί θα συμπλεύουσουμε σε αυτόν τον αγώνα. Θέλω να αφιερώσω αυτή την τελετή σε όλους εκείνους τους αγωνιστές που έφυγαν χωρίς τιμή, που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς, όπως ο αδελφός μου», είπε ο Μανώλης Γλέζος και ξέσπασε σε κλάματα. Ο κ. Γλέζος τιμήθηκε, πέρα από τον Δήμο Κεφαλονιάς και από τους Συλλόγους «Ιόνιος» και «Απανταχού Ελληνισμός». Η σεμνή τελετή έκλεισε με καντάδες αφιερωμένες στον νέον πλέον Δημότη Κεφαλονιάς. Στο τέλος της εκδήλωσης φωτογραφήθηκε με αρκετούς από αυτούς που πήραν το βιβλίο του, τα έσοδα του οποίου θα διατεθούν για την βιβλιοθήκη στο όνομα του εκτελεσμένου αδελφού του.
Ποιος είναι ο Μανώλης Γλέζος
Ο Μανώλης Γλέζος (9 Σεπτεμβρίου 1922) είναι Έλληνας ήρωας της Εθνικής Αντίστασης, δημοσιογράφος, συγγραφέας και πολιτικός της Αριστεράς. Μαζί με τον Απόστολο (Λάκη) Σάντα υπήρξαν οι πρωταγωνιστές μιας από τις πρώτες αντιστασιακές πράξεις στην κατεχόμενη Ελλάδα την περίοδο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, κατεβάζοντας τη νύχτα της 30ής προς 31ης Μαΐου 1941 τη σημαία της Ναζιστικής Γερμανίας από τον ιστό του βράχου της Ακρόπολης, στην Αθήνα.
Μετά τον πόλεμο εργάστηκε ως δημοσιογράφος, αναλαμβάνοντας αρχισυντάκτης της εφημερίδας Ριζοσπάστης, ενώ αργότερα υπήρξε διευθυντής και της εφημερίδας Αυγής. Ωστόσο, γρήγορα συνελήφθη για τις πολιτικές τους πεποιθήσεις, φτάνοντας μάλιστα να καταδικαστεί σε θάνατο τρεις φορές. Οι συνεχείς δικαστικές του περιπέτειες μέχρι την οριστική του απαλλαγή με τη γενική αμνηστία του 1971 προκάλεσαν συχνά την αντίδραση της Ελληνικής και της διεθνούς κοινής γνώμης.
Ο Γλέζος ασχολήθηκε ενεργά με την πολιτική. Υπήρξε βουλευτής και πρόεδρος της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς (ΕΔΑ) και αργότερα Bουλευτής και ευρωβουλευτής του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος (ΠΑΣΟΚ), Bουλευτής του Συνασπισμού της Αριστεράς, των Κινημάτων και της Οικολογίας (ΣΥΝ) και του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ). Από το 2014 έως το 2015 διετέλεσε Eυρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ερχόμενος, μάλιστα, πρώτος σε ψήφους στη χώρα στις Ευρωεκλογές του Μαΐου του 2014. Ήταν επίσης επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας της ΛΑ.Ε στις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015, αλλά δεν κατάφερε να εκλεγεί.
Ο Μανώλης Γλέζος βραβεύτηκε το 1962 από την ΕΣΣΔ με το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης Λένιν. Ο Σαρλ ντε Γκωλ, την περίοδο των πρώτων δικαστικών του περιπετειών, τον χαρακτήρισε ως τον «πρώτο παρτιζάνο της Ευρώπης».