Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΙστορίεςΣύρος: "Ζωντανεύοντας" ερειπωμένα κτίρια

Σύρος: “Ζωντανεύοντας” ερειπωμένα κτίρια

|

Η Ελληνική Αρχιτεκτονική Εταιρεία μεταξύ 1 και 8 Αυγούστου διοργάνωσε στη Σϋρο εργαστήριο Αρχιτεκτονικού και Αστικού Σχεδιασμού και επικεντρώθηκε σε κτήρια που έχουν εγκαταληφθεί στη μοίρα τους – Πως κινήθηκαν οι φοιτητές που πήραν μέρος, ποιες οι προτάσεις τους 

«Το νεοκλασικό περιβάλλον της Ερμούπολης στη Σύρο αποτελεί ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό σύνολο με φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά που παραπέμπουν σε μια εντυπωσιακή αστικότητα. Θεώρησα πως θα ήταν χρήσιμο για τους φοιτητές μας να κάνουμε εδώ ένα εργαστήριο με θέμα την επανάχρηση ενός ανενεργού κελύφους, ειδικότερα ενός κτιρίου που βρίσκεται στη βιομηχανική ζώνη», αναφέρει εισαγωγικά ο δρ Νικόλαος Ιων Τερζόγλου, επίκουρος καθηγητής στην Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ, με αφορμή την ολοκλήρωση ενός εργαστηρίου Αρχιτεκτονικού και Αστικού Σχεδιασμού, το οποίο διοργάνωσε η Ελληνική Αρχιτεκτονική Εταιρεία μεταξύ 1 και 8 Αυγούστου. Αντικείμενο μελέτης και πρότασης επανάχρησης, ο πρώην Αλευρόμυλος Βέλτσου, στην περιοχή του Νεωρίου. Η Ερμούπολη, ωστόσο, δεν είναι μόνο τα νεοκλασικά μέγαρα. «Πράγματι. Μιλώντας για τα τέλη του 19ου αιώνα, είχε ήδη ξεκινήσει η ναυπηγική δραστηριότητα στη Σύρο, ενώ καταγράφεται έντονη βιομηχανική ανάπτυξη – το συγκεκριμένο κτίριο, στο οποίο δουλέψαμε, χτίστηκε το 1865», συνεχίζει ο δρ Τερζόγλου. «Χιώτες πρόσφυγες κυρίως, αλλά και Υδραίοι και άλλοι, οι Ερμουπολίτες έμποροι επένδυσαν και στη βιομηχανία, αλλάζοντας την οικονομία και την παραγωγική δομή του νησιού». 

Ποιοι συμμετείχαν στο εργαστήριο; «Πήραν μέρος 21 προπτυχιακοί φοιτητές και φοιτήτριες από τέσσερις αρχιτεκτονικές σχολές της Ελλάδας. Προηγήθηκε αυστηρή επιλογή για να καταλήξουμε σε αυτή την “ελίτ”, τους άριστους τελειόφοιτους φοιτητές Αρχιτεκτονικής, οι οποίοι επιθυμούν ταυτόχρονα να ασχοληθούν με την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας τους. Διακεκριμένοι διδάσκοντες από διάφορα πανεπιστήμια έκαναν διαλέξεις. Και μια 12μελής ομάδα νέων ερευνητών και επιστημόνων». Οσο για τη δομή του εργαστηρίου; «Διπλή. Το πρωί, διαλέξεις, θεωρητικές συζητήσεις. Το απόγευμα, οι σπουδαστές εργάζονταν επάνω στη σχεδιαστική άσκηση επανάχρησης». 

Τι καθίσταται ως προτεραιότητα σε ένα τέτοιο πρότζεκτ; Η ταχεία ανακατασκευή του παλιού κτιρίου; Η ενσωμάτωσή του στον περιβάλλοντα χώρο; Η διασύνδεση ανακατασκευής με τη μελλοντική χρήση του; «Στις ευρωπαϊκές πόλεις που είχαν έντονη βιομηχανική δραστηριότητα, μετά τις δεκαετίες ’60 και ’70, οπότε και άλλαξε το μοντέλο οικονομίας, προέκυψε το πρόβλημα κάποια τέτοια κελύφη σε συγκεκριμένες περιοχές να έχουν μείνει ανενεργά. Η αρχιτεκτονική και ο αστικός σχεδιασμός προσανατολίστηκαν στην επανένταξη αυτών των κελυφών στη ζωή της πόλης, δίνοντάς τους νέες χρήσεις, ώστε να μη μένουν “βουβά” στον αστικό ιστό».

Ανάγνωση των αναγκών

Η πρόταση για τη μελλοντική χρήση του ερειπίου από ποιον προήλθε; Εσάς ή τους φοιτητές; «Αποφύγαμε να δώσουμε μια a priori χρήση, καθώς κρίθηκε ότι ήταν προτιμότερο οι σπουδαστές μας να εξασκηθούν στο να αναγνώσουν τις ανάγκες της πόλης και του ευρύτερου αστικού συγκειμένου, ιεραρχώντας τις ανάγκες. Θεωρούμε ότι ο αρχιτέκτονας δεν είναι απλός διεκπεραιωτής έτοιμων κτιριολογικών προγραμμάτων – όποια χρήση υιοθετηθεί επηρεάζει στη συνέχεια τον ευρύτερο αστικό ιστό, άρα πρέπει να έχει λόγο στο ποια λειτουργία είναι συμβατή στη συγκεκριμένη περιοχή. Είναι σημαντικό να μάθουν να παίρνουν αποφάσεις κάτω από πίεση, να ιεραρχούν τις επιλογές τους, να αναπτύξουν μια μεθοδολογία σχεδιασμού βάσει εννοιών».

Ποιες ήταν οι προτάσεις των φοιτητών; «Προκειμένου να διασφαλιστεί η αντικειμενικότητα, η αξιολόγηση έγινε από άλλους, προσκεκλημένους καθηγητές.

Οι ιδέες των φοιτητών κινήθηκαν σε δύο κατευθύνσεις: η πρώτη περιελάμβανε μια οικογένεια λύσεων σχετικά με την επανένταξη παραγωγικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων. Πολλοί φοιτητές οραματίστηκαν μια συνεργασία του Πανεπιστημίου Αιγαίου που ήδη υπάρχει στο νησί, με την προσθήκη νέων τμημάτων, σχετικών με τεχνικά επαγγέλματα. Μια συνεργασία, δηλαδή, ανάμεσα στους εργάτες του Νεώριου και τους φοιτητές – η γειτνίαση με το Νεώριο δεν θα μπορούσε να αγνοηθεί.

Εξάλλου, σήμερα το Νεώριο αναπτύσσει έντονη δραστηριότητα με 450 εργάτες στο δυναμικό του, υπάρχουν συνεχώς πλοία που έρχονται για επισκευές… Υστερα από επίσκεψή μας στον χώρο, τα παιδιά ανέγνωσαν τις τάσεις του τόπου και των ανθρώπων του, τη διάθεση εξωστρέφειας, προτάσσοντας μια αρχιτεκτονική που είναι σε θέση να διαβάζει τις δυνητικές καταστάσεις και δυναμικές, προσπαθώντας να τους δώσει χωρική έκφραση. Εκμεταλλεύτηκαν το κέλυφος ως “γέφυρα”, από το Νεώριο προς την πόλη. Η δεύτερη οικογένεια λύσεων που πρότειναν οι φοιτητές ήταν μια περισσότερο εννοιολογική και βιωματική εμπειρική προσέγγιση δικτύωσης κάποιων ερειπίων της βιομηχανικής ζώνης σε μια πορεία μνήμης, αυτογνωσίας ή αισθήσεων. Στην περίπτωση αυτή, κινητοποιήθηκαν έννοιες όπως περιπλάνηση, flaneur, βίωμα, ατμόσφαιρα.

Επομένως, δεν πρόκειται για σκληρές κτιριολογικές λειτουργίες αλλά περισσότερο πορείες μύησης και τελετουργίας, πορείες που κατά κάποιον τρόπο επαυξάνουν την αστική εμπειρία και δείχνουν στους επισκέπτες της Σύρου την κληρονομιά και το βιομηχανικό παρελθόν». Με ποιο τρόπο, δηλαδή, θα πετύχαιναν ένα τέτοιο αποτέλεσμα; Τι θα μπορούσε να δει κάποιος αν –υποθετικά– προχωρούσε σε υλοποίηση μια τέτοια πρόταση; «Θα έβλεπε πιο ελαφριές κατασκευές, πιο ανοικτές δομές, σαν σκαλωσιές, σαν ιστία, τρισδιάστατους καννάβους που δεν θα θύμιζαν κτίρια κλειστά, κουτιά. Θα έβλεπε μια μη ογκομετρική αρχιτεκτονική, η οποία βασίζεται στην έννοια του χώρου και των συσχετίσεων ανάμεσα σε πλατφόρμες, μια ανάπτυξη καθ’ ύψος, μια θεατρικότητα επιπέδων». 

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Αρχιτεκτονικής Εταιρείας, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Ινστιτούτου Σύρου, του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κυκλάδων, του Νεωρίου Σύρου, του Βιομηχανικού Μουσείου Ερμούπολης, της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου.

Με πληροφορίες από την εφημερίδα “Καθημερινή” 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Βέφα Αλεξιάδου: Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα της τηλεόρασης

Η αγαπημένη μαγείρισσα αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα υγείας και νοσηλευόταν τον τελευταίο καιρό στο νοσοκομείο «Παπανικολάου»

Netflix: Από την 1η Δεκεμβρίου στην πλατφόρμα “Ο Ανθρωπος του Θεού”

Η ταινία «Ο Άνθρωπος του Θεού» στο Netflix από την 1η Δεκεμβρίου

Sir Colin Renfrew: Εφυγε από τη ζωή ο αρχαιολόγος που λάτρεψε την Κέρο

Αθανασούλης: Ο λόρδος Colin Renfrew, ο ανανεωτής της αρχαιολογικής επιστήμης και ο μεγαλύτερος μελετητης του κυκλαδικού πολιτισμού, δεν είναι πια μαζί μας.

Νότιο Αιγαίο: Πόσα χρόνια ζουν οι κάτοικοι της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου;

Το Νότιο Αιγαίο παρουσιάζει το 2ο θετικότερο φυσικό ισοζύγιο μεταξύ των ελληνικών περιφερειών

Εκτακτο: Εφυγε από την ζωή ο εκδότης Αντώνης Λυμπέρης

Σε ηλικία 71 ετών έφυγε από τη ζωή ο εκδότης Αντώνης Λυμπέρης

Μητσοτάκης: “Δεν υπάρχει ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών”

12 αυξήσεις μισθών και 12 μειώσεις φόρων στον νέο προϋπολογισμό - Τι αναφέρει ο πρωθυπουργός

Cosmote: Οπτικές ίνες ενώνουν Σίφνο – Φολέγανδρο, Αμοργό και Κω

Υποθαλάσσιο δίκτυο υψηλών ταχυτήτων στο Αιγαίο με τη συμβολή της COSMOTE - Ποια νησιά περιλαμβάνει

“Πράσινες” Επενδύσεις: Τι φέρνουν στην Νησιωτική Ελλάδα

Τι θα κερδίσουν τα ελληνικά νησιά από το νέο «πράσινο» κύμα επενδύσεων

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: Αγνωστες ιστορίες αποκαλύπτονται με γυναίκες των ελληνικών νησιών

Οι Κυκλαδίτισσες από τη Βαυβώ στη Μαυρογένους - Μικρές ιστορίες που βλέπουμε στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Κων. Χριστοφορίδου: Η “Λιλίκα Καλλίτση” επιστρέφει μέσα από το “Tik Tok” με μπόλικη αισιοδοξία (video)

Η Κωνσταντία Χριστοφορίδου μιλάει στον Νίκο Σκορδιαλό για την τηλεόραση, τη προσωπική της πορεία και εκφράζει την ανασφάλειά της για τη ζωή στην Ελλάδα (video)

Νάξος – Μητσοτάκης: Συμμετοχή στη λιτανεία και καφέ για χαλάρωση

Στη Νάξο βρίσκεται από το πρωί ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης

Νάξος: Από την 1η Ιουνίου ξεκινάει η αεροπορική σύνδεση με Ηράκλειο

Η Νάξος μετά την Θεσσαλονίκη αποκτά αεροπορική σύνδεση και με το Ηράκλειο - Δύο φορές από την 1η Ιουνίου και έως τα μέσα Οκτωβρίου

The Voice: Ο Ναξιώτης Κουτελιέρης και η συγκίνηση της Παπαρίζου (video)

Μπορεί ο Μιχάλης Κουτελιέρης να μην πέρασε στον επόμενο γύρο του The Voice όμως η σχέση του με την Κλαύδια έφερε δάκρυα στα μάτια της; Παπαρίζου (video)

Ενδοκυκλαδικά: Το “Αρτεμις” κάθε Τρίτη θα ενώνει τη Σύρο με τη Παροναξία και τη Σαντορίνη

Αλλαγή στο δρομολόγιο του "Αρτεμις"... Δείτε πως θα κινείται κάθε Τρίτη

Blue Star Ferries: Το “Paros” επιστρέφει αύριο (23/11) κι όχι Κυριακή από Αμοργό

Οι αλλαγές που δρομολογούνται σε τρία πλοία της Blue Star Ferries ελέω καιρικών συνθηκών - ποια είναι;

Νάξος: Το “Blue Star Delos” δεν μπόρεσε να παραμείνει στο λιμάνι, έφυγε νωρίτερα για Πάρο

Το Blue Star Delos το απόγευμα του Σαββάτου δεν μπόρεσε να παραμείνει με ασφάλεια στο λιμάνι της Νάξου

Πάρος: Ο καπετάν – Χρήστος Τζουάνης “έφυγε” από την ζωή

Στα 42 του χρόνου ο cpt Χρήστος Τζουάνης έφυγε από τη ζωή ...

MSC: Βάζει στο πρόγραμμα την Σύρο, “βλέπει” τις υποδομές στη Σαντορίνη

MSC: Αντί για τέλη, επενδύσεις σε υποδομές για ανάπτυξη της κρουαζιέρας

Blue Star Ferries: Δίωρη καθυστέρηση στην αναχώρηση του “Paros”

Στις 7.30 το απόγευμα θα αναχωρήσει σήμερα (21/11) το Blue Star Paros από τον Πειραιά για το ταξίδι στις Κυκλάδες

Δονούσα: Ανεμογεννήτριες καλύπτουν την Καλοταρίτισσα

φωτορεαλιστικές απεικονίσεις για το πώς θα φαίνεται το συγκεκριμένο έργο στην πλήρη του ανάπτυξη (60 ανεμογεννήτριες) στη Δονούσα