Σάββατο, 31 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΙστορίεςΣτο Φιλώτι μαγειρεύουν οι άντρες

Στο Φιλώτι μαγειρεύουν οι άντρες

|

Η πρώτη παρουσίαση του μαγειρικού τμήματος του ΑΜΣ Φιλωτίου στο 10ο Φεστιβάλ «Νικόλαος Τσελεμεντές» απέδειξε περίτρανα γιατί «οι καλύτεροι σεφ είναι άντρες» – Το ανάρπαστο Μπατούδο, οι κιτροτηγανίτες και το «ευχαριστώ» σε όσους βοήθησαν 

Η αλήθεια είναι ότι το Φεστιβάλ «Νικόλαος Τσελεμεντές» φέτος εκτινάχθηκε… Οι αντιπροσωπείες δεκάδες, σχεδόν από το σύνολο των νησιών των Κυκλάδων, παρουσίες από την ηπειρωτική Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό με αποτέλεσμα οι διοργανωτές να τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση. Ένα φεστιβάλ που ξεκίνησε πριν από 10 δέκα με περίπου 500 επισκέπτες και λιγοστές συμμετοχές έχει γίνει το επίκεντρο του γαστρονομικού τουρισμού στις Δυτικές (και όχι μόνο) Κυκλάδες με περισσότερους από 6.000 επισκέπτες το διήμερο. Και η Σίφνος στις αρχές του Σεπτεμβρίου ζει ημέρες… Αυγούστου με τις τοπικές επιχειρήσεις να βλέπουν τα ταμεία τους να γεμίζουν καθότι ουκ ολίγοι συνδυάζουν διακοπές με …φαγητό.

Οι άντρες

Μία από τις μεγάλες εκπλήξεις του φετινού Φεστιβάλ ήταν η αποστολή του ΑΜΣ Φιλωτίου. Με την αρωγή του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ Νάξου και Μικρών Κυκλάδων (και τη συμπαράσταση δεκάδων επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων που αναφέρονται στο ευχαριστήριο που ακολουθεί στο τέλος του άρθρου) βρέθηκαν στη Σίφνο το προηγούμενο Σαββατοκύριακο με διπλή παρουσία. Η μία είναι γνωστή σε όλους: το χορευτικό του συγκρότημα είναι ένα από τα πιο διάσημα σε όλη την Ελλάδα με εντυπωσιακές παρουσίες σε όλες τις μεγάλες εκδηλώσεις. Όμως, στη Σίφνο αποκάλυψαν κι άλλη μία πλευρά του ταλέντου των κατοίκων και μελών του συλλόγου. Αυτή της μαγειρικής. Όπως λένε δε γελώντας τα μέλη του «οι μεγαλύτεροι σεφ δεν είναι άντρες; Ε στο Φιλώτι οι άντρες πραγματικά μαγειρεύουν»… Όχι, δεν υπάρχει κανείς λόγος να ξεκινήσει αντιδικία για το ποιος μαγειρεύει καλύτερα. Η ουσία ποια είναι;

Μπατούδο

Ότι το Φιλώτι έχει πλέον ένα πολύ δυνατό τιμ στην μαγειρική: Στέφανος Τσάφος, Δημήτρης Μανιός, Μιχάλης Βασιλάκης, Ηλίας Κύλης και Αντώνης Μανιός απέδειξαν περίτρανα ότι χώρος στη κουζίνα υπάρχει για τους άντρες. Ανεξάρτητα από τα επαγγέλματα που ακολουθούν για το προς το ζην (από πετράδες έως εκπαιδευτικοί) τον ελεύθερο χρόνο τους μαγειρεύουν. Και οι καλεσμένοι γλύφουν τα δάκτυλά τους όπως έγινε και στη Σίφνο. Μπατούδο και Κιτροτηγανίτες οι μεγάλες εκπλήξεις που ξάφνιασαν το κοινό στο Φεστιβάλ με την ιδιαιτερότητά τους. Και εάν οι περισσότεροι ξέρουν το μπάτουδο είτε από την Απείρανθο (σπανάκι και σταφίδες) είτε από την Κωμιακή (μάραθο) τώρα έχουμε το μπατούδο από το Φιλώτι. Με υπέροχη γέμιση από τυρί και εντόσθια και το γεύμα βασιλικό. Και η διαφορά όχι μόνο στο …τόνο αλλά και στον τρόπο παρασκευής και με δεδομένο ότι τη Δευτέρα του Πάσχα το τραπέζι στο Φιλώτι έχει το μπατούδο ως κύριο πιάτο. Αλλά και σε όλες τις γιορτές…

Τοπικά προϊόντα

Στην Σίφνο εκτός από το μπατούδο, ο Αντώνης Μανιός που εκτός από εκπαιδευτικός μας ανέδειξε και το ταλέντο του ως αρχισέφ στην κουζίνα, έκανε μία ακόμη υπέρβαση με την αποκάλυψη των κιτρο-τηγανίτων. Τηγανίτες με άρωμα και σβήσιμο σε κίτρο Νάξου με μία υπέροχη μυρωδιά και γεύση… Από εκεί και πέρα, τα τοπικά προϊόντα είχαν την τιμητική τους: από ποτά (ρακί, κίτρο και ούζο) έως γαλακτοκομικά (τυριά) και βέβαια κρασί, ελιές (ποικιλίες αρκετές), μέλι, αμυγδαλωτά και βέβαια το μοναδικό γαλακτομπούρεκο… Και βέβαια όλοι μένουν με την απορία: γιατί ενώ η Νάξος έχει τοπική κουζίνα και μάλιστα με πολλούς και διαφορετικού στιλ σεφ δεν μπορεί να διοργανώσει ένα φεστιβάλ γαστρονομίας; Η Μαζική Εστίαση πριν από μερικά χρόνια είχε κάνει ένα, γιατί έμεινε στη μέση; Πάλι η ιδιωτική πρωτοβουλία θα πρέπει να έχει το πρώτο λόγο;

Ευχαριστήριο

Και τέλος να σημειώσουμε ότι ο Αθλητικός Μορφωτικός Σύλλογος Φιλωτίου Νάξου «ο Ζεύς» ευχαριστεί όλους όσους συνέβαλλαν για την επιτυχημένη παρουσίαση του περιπτέρου της Νάξου στο 10ο Φεστιβάλ «Νικόλαος Τσελεμεντές» που διεξήχθει στο νησί της Σίφνου στις 8,9 και 10 Σεπτεμβρίου 2016.

Αναλυτικά ευχαριστούμε: το Ν.Ο.Π.Π.Α.Π.Π.Π.Α του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου για τις γραβιέρες, τον Βασίλειο Κρασσά και Δημήτρη Μανιό για τα κατσίκια, την Κυριακή Κοττάκη για το κρασί τη ρακή και το γαλακτομπούρικο, την ποτοποιία Βαλληνδρά για το κίτρο και το ούζο, τον Γιάννη Παπαδόπουλο (Ραντεβού) για τα αμυγδαλωτά, τον Δημήτρη Βρούτση για τις γλυκοκολοκύθες, τον Κωσταντίνο Χουζούρη για τα αυγά ορτυκιού, τον Βασίλειο Λιόφαγο και τον Μανώλη Μανιό για τις ελιές και τα ξερά σύκα καθώς και τον Ηλία Μουστάκη Κοντολιό, τους αδελφούς  Σπύρο και Γρηγόρη Λεμπέση από Σίφνο για την μουσική τους παρουσία και όλους τους διοργανωτές, Περιφέρεια Ν.Αιγαίου, τον Αντιπεριφεριάρχη Στέλιο Μπρίγγο, τον Έπαρχο Νίκο Βενάκη, το Δήμαρχο Ανδρέα Μπαμπούνη, την Πρόεδρο του Πολιτιστικού και ψυχή του φεστιβάλ Μαρία Ναδάλη με του συνεργάτες Γιάννη Αντάρτη, Φιλίππα Σπίθα, Ρόνια Αναστασιάδου 

Ευχαριστούμε την Κατερίνα Χουζούρη για τις φωτογραφίες 
 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

42 εκατομμύρια ευρώ επιστρέφονται στους νησιώτες μέσω του Μεταφορικού Ισοδύναμου – Ξεκινούν οι πληρωμές

Δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ για το Μ.Ι. – Από Δευτέρα στους λογαριασμούς 325.405 πολιτών η επιστροφή του κόστους μετακίνησης για το 2024.

Νέο πλωτό ασθενοφόρο στους Φούρνους: Σημαντική ενίσχυση για την υγειονομική ασφάλεια του ακριτικού νησιού

Πραγματοποιήθηκε ο αγιασμός του υπερσύγχρονου περιπολικού σκάφους–ασθενοφόρου που ενισχύει τις διακομιδές από Φούρνους και Θύμαινα. Παρών ο Υφυπουργός Στέφανος Γκίκας.

Μάνος Κόνσολας: Υπέρ της κοινής διεκδίκησης για κρίσιμα νησιωτικά ζητήματα

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου στηρίζει συντονισμένες πρωτοβουλίες για ΦΠΑ, ακτοπλοϊκά εισιτήρια και δημόσια υγεία – Πρόταση για νέες παροχές και κίνητρα σε γιατρούς στα νησιά.

Καινοτόμο έργο διαχείρισης όμβριων υδάτων από το ΕΜΠ στη Νάξο

Η Νάξος στο επίκεντρο ερευνητικού έργου του ΕΜΠ με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Horizon – Πιλοτική εφαρμογή συστημάτων συλλογής και αξιοποίησης ομβρίων υδάτων για την καταπολέμηση της λειψυδρίας.

Μύκονος 2025: Ρεκόρ τιμών τον Ιούλιο, αλλά με “κενά” στον Σεπτέμβριο

Παρά τη δυναμική εκκίνηση της σεζόν και τις υψηλές τιμές στα πεντάστερα, η περιορισμένη ζήτηση του φθινοπώρου επαναφέρει το ζήτημα της εποχικότητας

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

Νάξος – Πύργος Μπαζαίου: Ξεκινάει σήμερα η διήμερη συνάντηση για τη βιώσιμη ανάπτυξη (πρόγραμμα)

Ειδικοί επιστήμονες, φορείς και πολίτες συνδιαμορφώνουν τις προτάσεις για το μέλλον του νησιού – 31 Μαΐου & 1 Ιουνίου 2025 (πρόγραμμα)

«Κλείνουμε – γιατί αλλιώς θα μας κλείσουν»: Η εστίαση στην Πάρο κατεβάζει ρολά στις 5 Ιουνίου

Οι επαγγελματίες διαμαρτύρονται για τις καθυστερήσεις και τα εξοντωτικά πρόστιμα που απειλούν τη λειτουργία των επιχειρήσεων τους – Ζητούν άμεσες λύσεις

Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην Εκπαίδευση: Εκπαιδευτικό Σεμινάριο στο ΕΕΕΕΚ Νάξου

Η ομάδα της Cyberno παρουσιάζει εφαρμογές AI στην τάξη και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα THINKSAFE – Ανοιχτό κάλεσμα στους εκπαιδευτικούς του νησιού

Κυκλάδες – “Μαριέττα Γιαννάκου”: Ξεκινά η ανακαίνιση 17 σχολείων μέσω του προγράμματος (πίνακας)

Υπογράφηκε η σύμβαση για την υλοποίηση σημαντικών παρεμβάσεων σε 426 σχολικές μονάδες πανελλαδικά – Εργασίες και σε σχολεία Πάρου, Νάξου, Μυκόνου, Σύρου, Τήνου, Θήρας και Ίου

Νάξος – Χείμαρρος: Αποχαιρετισμός στον Γιάννη Ψαρρά, έναν άνθρωπο της προσφοράς

Η εξόδιος ακολουθία του 72χρονου θα τελεστεί σήμερα Δευτέρα 26 Μαΐου στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής στον Χείμαρρο – Θλίψη στο Τσικαλαριό

Νάξος: «Πώς ένα δημόσιο ακίνητο έγινε ιδιωτική “πλατεία”, η αλήθεια πίσω από την περίφραξη στον Λυώνα»

Σαφές μήνυμα από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την περίφραξη στον Λυώνα: παράνομη αυθαίρετη χρήση του χώρου, περίφραξη για λόγους ασφάλειας και αποκατάσταση της νομιμότητας

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Παροναξία: “Ηλεκτρική” νύχτα με βροχόπτωση και …λάσπη (πίνακας)

Έντονα φαινόμενα, αστραπές και «λασποβροχές» χτύπησαν τα νησιά των Κυκλάδων – Τα ύψη υετού από το NaxosWeather (πίνακας)

Γ. Παπαδόπουλος: “Μειωμένη κατανάλωση και έλλειψη προσωπικού, αλλάζουν τα δεδομένα στην εστίαση”

Ο πρόεδρος του Σωματείου Μαζικής Εστίασης Νάξου και περιφερειάρχης της ΠΟΕΣΕ στο Νότιο Αιγαίο μιλά για τις νέες τουριστικές συνήθειες, τις προσαρμογές των επιχειρήσεων και την πίεση που δέχεται ο κλάδος ενόψει καλοκαιριού.

Νάξος – Σύλλογος Μηχανικών: “Όχι σε οριζόντιους περιορισμούς, Ναι, σε στοχευμένο πλαίσιο για τις θερινές οικοδομικές εργασίες”

Ο Σύλλογος εκφράζει έντονο προβληματισμό για την αιφνιδιαστική πρόθεση του Δήμου να επιβάλει οριζόντιους περιορισμούς, χωρίς επαρκή διαβούλευση – Προτείνει στοχευμένο και ρεαλιστικό πλαίσιο που προστατεύει τόσο τον τουρισμό όσο και τον κατασκευαστικό κλάδο.

Γεύσεις Ναξιώτικες, με υπογραφή: Η συνεργασία του “Φάρου του Αλυκού” με τη “Φάρμα Ρώτα”

Με αγάπη για την τοπική παραγωγή και αφοσίωση στη γαστρονομική ποιότητα, το εστιατόριο του Αλυκού ξεκινά δυναμικά τη σεζόν με πρώτες ύλες από τη φημισμένη φάρμα της Νάξου

Πάρος: «Διακομιδές ντροπής»: Δύο ημέρες ταλαιπωρίας για ηλικιωμένη ασθενή που ταξίδεψε στη Σύρο (!!!)

Σφοδρή κριτική από τον Κώστα Αργουζή για την άρνηση ενεργοποίησης του υγειονομικού ελικοπτέρου Πάρου – Τι καταγγέλλει για την αλυσιδωτή διακομιδή και το κόστος για κράτος και ασθενή

Νάξος – Λυώνας: Όταν ο φράχτης γίνεται σύμβολο απομόνωσης και αντίστασης

Η περίφραξη στην παραλία του Λυώνα της Κορώνου και η οργισμένη αντίδραση των κατοίκων – Ένα πανό που φωνάζει πιο δυνατά από τις λέξεις.

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου