Δευτέρα, 7 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΙστορίες#StayAtHome - Σαντορίνη: "Ακούμε ξανά τον ήχο των πουλιών"

#StayAtHome – Σαντορίνη: “Ακούμε ξανά τον ήχο των πουλιών”

|

Η αντιδήμαρχος Θήρας, Σοφία Κίτσου, μοιράζεται τις σκέψεις της με την Μαργαρίτα Πουρνάρα και μας λέει ” Στη Σαντορίνη θυμηθήκαμε τις παλιές εποχές”

Με γιαγιά και προγιαγιά από το Φηροστεφάνι, μεγάλωσα με τον απόηχο της Παλιάς Σαντορίνης. Τότε που οι άνθρωποι μάζευαν το βρόχινο νερό, καλλιεργούσαν κάθε σπιθαμή της γης, περίμεναν τη βεντέμα για να βρεθούν και να γιορτάσουν μετά τον μόχθο. Φαίνεται πως αυτό το πνεύμα της κοινότητας, χαμένο για πολλά χρόνια μέσα στο χάος της φρενήρους τουριστικής ανάπτυξης, αναβίωσε στην εποχή της καραντίνας. Μου το επεσήμανε η Σοφία Κίτσου, η αντιδήμαρχος του νησιού, επιφορτισμένη με τα πολιτιστικά θέματα. «Τις τελευταίες εβδομάδες ακούμε ξανά τα πουλιά, δεν έχει τον θόρυβο των αυτοκινήτων και των επισκεπτών. Ως και οι Κοντοχωριανοί ρυθμίζουν τα ρολόγια τους με την καμπάνα της Καθολικής Επισκοπής, όπως έκαναν δεκαετίες πριν».

Οταν η ίδια εγκαταστάθηκε στη Σαντορίνη, πριν από 40 χρόνια, ως ασκούμενη δικηγόρος, πρόλαβε τις βεγγέρες, τα παλιά επαγγέλματα που σήμερα έχουν χαθεί, την αγροτική ζωή αλλά και τους ψαράδες του νησιού: «Είχε τέτοια ησυχία που, αν περπατούσες στην Οία, άκουγες τον παφλασμό των κυμάτων στο Αμμούδι και τους ψαράδες να κάνουν κουπί και να μιλάνε ο ένας στον άλλον. Ομως δεν είναι μόνο η γαλήνη που ήρθε με αυτή την προσωρινή παύση. Μερικοί άρχισαν να ξαναοργώνουν τα χωράφια τους, να τα κάνουν μπαξέδες για οικιακή χρήση. Είναι αστείο να βλέπεις ανθρώπους να επιχειρούν να σκάψουν με το κινητό στο αυτί. Προσπαθούν όμως».


Η αντιδήμαρχος Σαντορίνης Σοφία Κίτσου.

«Ενα από τα πράγματα που στενοχώρησε πολύ τον κόσμο είναι πως δεν εόρτασαν το Πάσχα, αλλά και τον Αη-Γιώργη, που έχει μεγάλη σύνδεση με το νησί και κυρίως με την Οία. Ανήμερα την εορτή ο κόσμος μαζεύεται, φέτος όμως όλα ήταν διαφορετικά. Τα πανηγύρια είναι πολύ σημαντικά για τους κατοίκους. Το καλό είναι, πάντως, ότι όλοι σεβάστηκαν τους κανόνες, δεν είχαμε κανένα κρούσμα ούτε στη Σαντορίνη ούτε στη Θηρασιά. Από τον Γενάρη και μετά δεν είχαμε τουρίστες καθόλου και έτσι όλα πήγαν καλά. Τώρα που ετοιμαζόμαστε για την άρση των μέτρων, έχει έρθει και η ανησυχία για το πώς θα πάει η σεζόν, αν θα έρθουν οι ξένοι, τι είδους καταλύματα θα επιλέξουν».

«Ναι η Σαντορίνη άλλαξε», συνεχίζει, «αλλά μερικά πράγματα μένουν ίδια. Η αλληλεγγύη των ανθρώπων και η εργατικότητά τους. Και εμείς, ως δημοτική αρχή, φροντίσαμε να σταθούμε κοντά σε εκείνους που είχαν ανάγκη. Η ελπίδα μας είναι ότι θα έχουμε ένα καλό καλοκαίρι, με πειθαρχία και καλή οργάνωση, ώστε να διατηρήσουμε τη θετική μας εικόνα ως Ελλάδα και στις διακοπές»

Κείμενο της Μαργαρίτας Πουρνάρα στην “Καθημερινή” 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Υψηλές θερμοκρασίες και υγεία: Οδηγός επιβίωσης για τις μέρες του καύσωνα

Τρόποι Προστασίας από τον Καύσωνα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας

Συλλήψεις σε Μύκονο, Σύρο, Σαντορίνη, Πάρο και Νάξο για ναρκωτικά, παραβάσεις και ηχορύπανση

Δέκα συλλήψεις για παραβάσεις ναρκωτικών, παράνομη διαμονή, ηχορύπανση, λειτουργία καταστημάτων χωρίς άδεια, Κ.Ο.Κ. και πλαστογραφία πραγματοποιήθηκαν το διήμερο 5-6 Ιουλίου 2025 σε πέντε νησιά των Κυκλάδων.

Σαντορίνη – Ε.Σ.Θ.Π.: Ενημέρωση προς τους παραγωγούς για παραλαβές, εκκαθαρίσεις και επιδοτήσεις

Σημαντικές ανακοινώσεις για την παραλαβή Τοματάκι Σαντορίνης Π.Ο.Π., την εκκαθάριση του πενταετούς προγράμματος αμπελουργίας και την καταβολή ενισχύσεων από το πρόγραμμα Μικρών Νησιών Αιγαίου

Οι Χαΐνηδες ζωντανά στη Μονή Νάξου, τη Παρασκευή 25 Ιουλίου

Η θρυλική κολεκτίβα των Χαΐνηδων έρχεται στη Νάξο για μια ξεχωριστή βραδιά γεμάτη μουσική, ποίηση και ελευθερία, στο Δημοτικό Σχολείο Μονής.

Κίμωλος σε e-book: Το ταξίδι ξεκινά από την οθόνη σου

Το κυκλαδίτικο νησί συστήνεται με ένα σύγχρονο e-book, γεμάτο εικόνες, ιστορίες και πληροφορίες για τον επισκέπτη, στα ελληνικά και αγγλικά.

Rudu Fest 2025: Η Αμοργός γίνεται νησί-σκηνή για το απόλυτο καλοκαιρινό φεστιβάλ

Από τις 27 Ιουλίου έως την 1η Αυγούστου, η μουσική, ο χορός και η δημιουργικότητα κατακλύζουν κάθε γωνιά της Αμοργού με ένα φεστιβάλ που δεν μοιάζει με κανένα άλλο στο Αιγαίο.

Καμπάνια προβολής της Σαντορίνης στο Ηνωμένο Βασίλειο από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Έκτακτο διαφημιστικό πρόγραμμα από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και την Jet2holidays για να αντιστραφεί η αρνητική εικόνα του νησιού

Με λαμπρότητα ξεκίνησαν τα «Νικοδήμεια 2025» από τον Ιερό Ναό Αγίας Κυριακής στη Χώρα Νάξου

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος κήρυξε την έναρξη των φετινών εκδηλώσεων προς τιμήν του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου, με πλήθος πιστών να συμμετέχει στον εορταστικό Εσπερινό.

Χρυσό GOOD TRAVELSEAL για το ELaiolithos, η Ορεινή Νάξος στην κορυφή της βιωσιμότητας

Με σχεδόν τέλειες βαθμολογίες σε όλες τις κατηγορίες, το ELaiolithos στη Νάξο αποδεικνύει ότι η πολυτέλεια και η υπευθυνότητα μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά, τιμώντας τον τόπο και τον πολιτισμό του.

Τα Κυκλαδονήσια στην κορυφή των ταξιδιωτικών προτάσεων του Travel+Leisure

Η Μήλος στην 1η θέση και η Νάξος μαζί με Τήνο, Σαντορίνη, Μύκονο, Πάρο και Σίφνο φιγουράρουν στη λίστα του διεθνούς φήμης ταξιδιωτικού μέσου ως κορυφαίοι ελληνικοί προορισμοί για το 2025.

Νάξος: “Σιωπή” στην τοπική κοινωνία, έφυγε πρόωρα ο Γεώργιος Λαΐος

Η Νάξος αποχαιρετά έναν νέο άνθρωπο με έντονη κοινωνική παρουσία και ανθρώπινη προσφορά – Κηδεύεται την Πέμπτη 3 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Άνω Λιοσίων

Νάξος – Κωμιακή: «Έφυγε» ο Δημήτρης Ιωάννου Καρούσης, θλίψη για τον αγαπημένο “Τζήμα”

Αποχαιρετισμός σε έναν ήσυχο και αγαπητό συγχωριανό που δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του – Το χωριό τον τιμά με συγκίνηση

«Εκεί που η θάλασσα είναι ζωή» – Φόρος τιμής στους ναυτικούς της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων (video)

Με αφορμή τη Ναυτική Εβδομάδα, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων τιμά με συγκίνηση τους ανθρώπους που ζουν, εργάζονται και αγαπούν τη θάλασσα (video)

Ο Κώστας Μακεδόνας στη Νάξο, μία καλοκαιρινή βραδιά γεμάτη συναίσθημα και τραγούδι

Στις 16 Ιουλίου, το Γυμνάσιο Νάξου υποδέχεται τον Κώστα Μακεδόνα και τη Χριστιάνα Γαλιάτσου σε μια συναυλία με άρωμα Ελλάδας και μελωδίες που μιλούν στην ψυχή

«Όπου Υπάρχει Ελλάδα»: Η Νάξος στο επίκεντρο της πρώτης εκπομπής του Ιουλίου (video)

Η Ευλαμπία Ρέβη και ο Γιώργος Κουρδής ξεκινούν τον Ιούλιο από τη Νάξο – Τοπία, πολιτισμός, προβλήματα και πρόσωπα στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων. (video)

ΔΕΔΔΗΕ: Προσωρινή διακοπή ρεύματος αύριο Τετάρτη 2 Ιουλίου σε περιοχές της Νάξου

Σύντομη διακοπή ρεύματος νωρίς το πρωί σε Άγιο Γεώργιο, Παραλία, Στελίδα και άλλες περιοχές της Χώρας – Μια απαραίτητη τεχνική παρέμβαση για την ασφάλεια του δικτύου.

Νάξος: Αλλαγές στην κυκλοφορία σε Χώρα, Αγία Άννα, Άγιο Προκόπη και Πλάκα, “εμφάνιση” του e-naxios

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ανακοινώνει τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την τουριστική περίοδο – Δωρεάν στάθμευση και έλεγχος τροφοδοσίας στα παραλιακά μέτωπα

Νέο ξενοδοχείο στο Μπατσί Άνδρου, εγκρίθηκε η προέγκριση οικοδομικής άδειας

Ένα νέο τουριστικό κατάλυμα με ενοικιαζόμενα επιπλωμένα διαμερίσματα θα ανεγερθεί σε οικόπεδο 820 τ.μ. στο Μπατσί.

Νάξος: Ο 11χρονος Παναγιώτης ξεναγεί τουρίστες στα σοκάκια του Φασολά (video)

Ένα παιδί μεγαλώνει μέσα στον πολιτισμό και μεταφέρει με αγάπη και γνώσεις την ιστορία του Φιλοτίου και της γειτονιάς του, σε ξένους επισκέπτες.

«Η Νάξος αναπνέει αλήθεια»: Η Μαρία Πολυκρέτη στην εκπομπή «Όπου Υπάρχει Ελλάδα» (video)

Με βαθιά συγκίνηση και αυθεντικότητα, η Μαρία Πολυκρέτη μίλησε για την εμπειρία μαγειρικής στο κτήμα και τη δύναμη της παράδοσης που ενώνει γη, άνθρωπο και μνήμη (video)