Δευτέρα, 16 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΙστορίες#StayAtHome: Καραντίνα: κατάθλιψη ή επαναπροσδιορισμός;

#StayAtHome: Καραντίνα: κατάθλιψη ή επαναπροσδιορισμός;

|

Η Κατερίνα Σιδερή – συγγραφέας παιδικών βιβλίων – μας λέει ότι η καραντίνα δεν ειναι απομόνωση – Τι μπορούμε να κάνουμε κλεισμένοι στο σπίτι – Κυρίως ανακαλύπτουμε αρχικά τον εαυτό μας και μετά τα κρυμμένα μας ταλέντα – “Θα βγούμε από το σπίτι, πιο δυνατοί σωματικά και πνευματικά, πιο συγκροτημένοι και πιο σίγουροι”. 

Είμαστε κλεισμένοι σπίτι κλαίγοντας τη μοίρα μας και βρίζοντας για την ατυχία μας. Νιώθουμε παγιδευμένοι μέσα σε τέσσερις τοίχους, έτοιμοι να εκραγούμε ή να αφεθούμε εντελώς. Χάθηκαν τα δεδομένα μας. Δείχνουμε να μην μπορούμε να διαχειριστούμε την κατάσταση που βιώνουμε.
Κοιτάμε γύρω και αναρωτιόμαστε: «Και τώρα, τι;»

Της Κατερίνας Σιδερή 

Που είναι αυτοί που έλεγαν ότι επιθυμούσαν, έστω ελάχιστες μέρες να μην έχουν να κάνουν τίποτα, να παρατηρούν όλη μέρα το ταβάνι; Αυτοί που λαχταρούσαν την οικογένεια γύρω από το τραπέζι, γιατί με τα τρεξίματα των μεγάλων αλλά και των παιδιών δεν υπήρχε χρόνος; Αυτοί που ήθελαν να αφοσιωθούν λιγάκι στον εαυτό τους, γιατί τον είχαν χάσει μέσα στη δίνη της καθημερινότητας; Αυτοί που ζήλευαν την ανθισμένη βεράντα του γείτονα και ήθελαν να ανανεώσουν τα φυτά τους; Αυτοί που στοίβαζαν αγαπημένα βιβλία και αναστέναζαν, βλέποντάς τα αδιάβαστα; Αυτοί που τα ενδιαφέροντά τους είχαν στριμωχτεί σε μια αποθήκη ή στο βάθος του μυαλού; Αυτοί που τους τρέλαινε το υπερφορτωμένο πρόγραμμα και ήθελαν να λειτουργούν σε πιο ήρεμους ρυθμούς;

Ισχύουν όλα αυτά ή ήταν δικαιολογίες, κυρίως, για τον εαυτό μας;  Είναι ντροπή να λέμε ότι νιώθουμε ασφυκτικά μέσα στο ίδιο μας το σπίτι. Αυτό σημαίνει ότι ο χώρος που ζούμε δεν μας εκφράζει και είναι καιρός να τον αλλάξουμε. Κοιτάζουμε γύρω και εντοπίζουμε τι θα μας ενοχλεί και τι χρειάζεται αλλαγή. Μετακινούμε έπιπλα, ξεκαθαρίζουμε βιβλιοθήκες, ντουλάπες, κομοδίνα. Τα πολλά μικροπράγματα δημιουργούν χαοτικό περιβάλλον, αφήστε που θέλουν και πολύ χρόνο να καθαριστούν. Ένα σεντόνι, μπορεί με μια μικρή επέμβαση να μετατραπεί σε κουρτίνα. Ένα κάλυμμα κρεβατιού σε ριχτάρι για τον καναπέ. Ψάχνουμε τα προικιά της γιαγιάς, που είναι καταχωνιασμένα σε κασέλες ή στο πίσω μέρος της ντουλάπας. Μπορεί και να μας εκπλήξουν όσα βρούμε. Άλλωστε αξίζουν μια ευκαιρία στη ζωή μας.

Έχουμε επίδοξους ζωγράφους ή γλύπτες στην οικογένεια; Ας είμαστε οι πρώτοι που θα εκθέσουμε τα έργα τους.
Δημιουργούμε ένα δικό μας παιχνίδι. Επιτραπέζιο ή όχι. Φτιάχνουμε πάζλ με φωτογραφίες μας.
Ξεκινάμε αγώνες σκάκι, τάβλι, κ.λ.π., σε οικογενειακό ή φιλικό επίπεδο (μέσω τηλεσυνάντησης).

Γυμναζόμαστε, δεκάδες προγράμματα για αρχάριους και προχωρημένους έχουν κατακλύσει το διαδίκτυο. Και αν δεν είμαστε αθλητικοί τύποι, χορεύουμε. Βάζουμε την αγαπημένη μας μουσική και κάνουμε πάρτι πριβέ. Οργανώνουμε βραδιές καραόκε ή θεάτρου όπου κάποιοι από εμάς ή και όλοι μαζί θα παρουσιάσουμε αποσπάσματα ή και ολόκληρες παραστάσεις ή απλά βραδιές ανέκδοτου.
Βλέπουμε τις αγαπημένες μας ταινίες. Φτιάχνουμε οικογενειακά ένα πρόγραμμα προβολής και καθορίζουμε τις ώρες.
Μαγειρεύουμε όλοι μαζί. Ο καθένας την αγαπημένη του συνταγή και δειπνούμε με κάθε επισημότητα.

Βγάζουμε στην επιφάνεια τα ταλέντα μας. Ίσως ενθουσιαστούμε από τις δεξιότητές μας. Παλιές ξεχασμένες συνταγές, πινέλα και χρώματα, εργαλεία ξυλογλυπτικής, φωτογραφικές μηχανές, νήματα, υφάσματα, σπόροι και φυτά, μουσικά όργανα… Ξεκινάμε ζωγραφίζοντας μπλουζάκια που θα φοράμε στο σπίτι, την ώρα της άθλησης ή γιατί όχι στις εξόδους (όταν έρθει η ώρα).
Κάνουμε λέσχη ανάγνωσης, οικογενειακή ή με τους φίλους μας και τους φίλους των παιδιών μας. Διαβάζουμε και συζητάμε.

Ανακαλύπτουμε νέους κόσμους. Περιπλανιόμαστε ψηφιακά σε μουσεία, εκθέσεις, εξωτικά μέρη.
Εντασσόμαστε σε εθελοντικές ομάδες αντιμετώπισης των προβλημάτων της παρούσας κρίσης. Έστω και η μικρή προσφορά μας μπορεί να είναι σημαντική.
Εκφραζόμαστε. Διατυπώνουμε τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας σε πεζό ή ποιητικό λόγο ή μέσα σε διαδικτυακές ομάδες.
Ονειρευόμαστε και σχεδιάζουμε όλοι μαζί το μέλλον.

Παραμένουμε όμορφοι. Δεν τριγυρνάμε όλη μέρα λες και μόλις βγήκαμε από το ηλεκτροσόκ. Ας περιποιηθούμε τον εαυτό μας. Ας κάνουμε μια κούρα ομορφιάς χρησιμοποιώντας φυσικά προϊόντα.
Φέρνουμε στη ζωή μας ξανά το σαπούνι. Ας σταματήσουμε να αναζητάμε απεγνωσμένα αντισηπτικά και άλλες καυστικές ουσίες. Προμηθευόμαστε παραδοσιακό σαπούνι και το χρησιμοποιούμε. Κυκλοφορούν πανέμορφες συσκευασίες, με όμορφα χρώματα και αρώματα.
Ενισχύουμε τις κάθε είδους σχέσεις μας. Τώρα έχουμε χρόνο για να επικοινωνήσουμε με συγγενείς και φίλους και σίγουρα θα χαρούν να μας ακούσουν. Το ίδιο και τα παιδιά μας.

Η καραντίνα δεν σημαίνει απομόνωση.
Το πως θα βγούμε από αυτήν την οδυνηρή περιπέτεια εξαρτάται μόνο από εμάς!
Κι εμείς, ήδη, έχουμε έτοιμο το αυριανό πλάνο.

Μπορεί να είμαστε «έξω από τα νερά μας», να εξαφανίστηκαν οι συνήθειες μας, να έχει γίνει ρευστή και απρόσμενη η ζωή μας, αλλά παραμένουμε υγιείς και έτοιμοι για δράση.
Δεν έχουμε χάσει την πίστη μας στον εαυτό μας και στους συνανθρώπους μας, αντίθετα οι σχέσεις μας είναι πιο ενισχυμένες.
Θα βγούμε από το σπίτι, πιο δυνατοί σωματικά και πνευματικά, πιο συγκροτημένοι και πιο σίγουροι. 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κυκλάδες: Πέντε νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις πήραν άδεια κατασκευής

Πέντε νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις στις Κυκλάδες – Πού θα «χτιστεί» το μέλλον του τουρισμού

Ελληνικά νησιά σε κρίσιμο σταυροδρόμι: τουρισμός ή βιώσιμη ζωή;

Η παρακμή γεωργίας και αλιείας, η απώλεια δασών και η ανεξέλεγκτη οικοδόμηση απειλούν το μέλλον των νησιών. Επιστήμονες και φορείς ζητούν άμεσα μέτρα για την ισορροπία ανάπτυξης και περιβάλλοντος.

Πάρος – Σινέ Έναστρον: Όταν το σινεμά ανθίζει κάτω από τα αστέρια

Ένα θερινό καταφύγιο πολιτισμού, μέσα στη φύση του Πάρκου Πάρου, χαρίζει ξανά μοναδικές νύχτες κινηματογραφικής μαγείας — από 17 Ιουνίου μέχρι 16 Σεπτεμβρίου, κάθε Τρίτη και Πέμπτη.

Αντώνης Παπακωνσταντής: Βαθιά θλίψη στην Ένωση Κυκλαδικού Τύπου για την απώλεια ενός αφοσιωμένου λειτουργού

Ο παλαίμαχος εκδότης, πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Κορωνιδιατών και μέλος της Ε.ΚΥ.Τ., αφήνει πίσω του σημαντική παρακαταθήκη στην πολιτιστική ζωή της Νάξου και των Κυκλάδων

«Χρυσή» διάρρηξη στην Αμοργό, άρπαξαν 200.000 ευρώ από χρηματοκιβώτιο

Δύο συλλήψεις από την Αστυνομία – Οι δράστες «χτύπησαν» νύχτα με σχέδιο, οξυγόνο και ψυχραιμία

Ναξιακά Γράμματα: 15 χρόνια πνευματικής συνέχειας, Κυκλοφόρησε το 54ο τεύχος

Μελετήματα για την αγροτική κληρονομιά, την απεραθίτικη παράδοση και τη μικρασιατική μνήμη – Αφιέρωμα στη γυναικεία ποίηση της Απειράνθου

Νίκος Ρογκαβόπουλος: “έκλεψε την παράσταση” στην τελετή λήξης της ΑΕ Σαντορίνης

Ο διεθνής άσος της Μπασκόνια και μεταγραφικός στόχος του Παναθηναϊκού βρέθηκε στο κλειστό του ΔΑΠΠΟΣ, αποθεώθηκε από μικρούς και μεγάλους και έδειξε την αγάπη του για τη Σαντορίνη

Δονούσα: Ένας καλοκαιρινός προορισμός με ψυχή, τι πρέπει να γνωρίζετε πριν το ταξίδι σας

Η Κοινότητα Δονούσας ενημερώνει με σεβασμό και αγάπη τους επισκέπτες για βασικές οδηγίες που διαφυλάσσουν την ταυτότητα, το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής στο νησί.

Η Νάξος ζωντανεύει την ιστορία της με την εφαρμογή NAXOS AR!

Καινοτόμες πινακίδες με QR code στον Ναό του Απόλλωνα προσκαλούν κατοίκους και επισκέπτες σε μια εικονική αναβίωση του μνημείου – Μια πρωτοβουλία του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

Κίμωλος: Η αθόρυβη ομορφιά του Αιγαίου, είναι ένας μυστικός Παράδεισος (video)

Από την Ψάθη στο Χωριό, ένα αυθεντικό ταξίδι στη γαλήνη, την αρχιτεκτονική και την αύρα του Αιγαίου

Κόρωνος (Λυώνας) – Αντώνης Παπακωνσταντής: Έφυγε ξαφνικά, αλλά θα μείνει για πάντα δίπλα μας

Μια συγκινητική αποχαιρετιστήρια ανάρτηση του Γιώργου Κουφόπουλου για τον αγαπημένο φίλο, συνοδοιπόρο και πρώην πρόεδρο του συλλόγου

Ν. Πιτταράς: “Το ότι χτίζουν όπου να ’ναι, το ότι βάζουν τσάπες μέσα στη θάλασσα και βγάζουν τα βράχια, είναι κατάντια για τη Νάξο”

Οι αγρότες της Νάξου πιέζονται από τον υπερτουρισμό, που απορροφάει ολοένα και περισσότερους υδάτινους πόρους και επεκτείνεται με τη δόμηση. Μπορεί να βρεθεί ισορροπία; Η «Κ» μίλησε με όλες τις πλευρές της τοπικής κοινωνίας

Δέκα σχολεία των Κυκλάδων περιμένουν διευθυντή, θέση ευθύνης και καρδιάς (πίνακας)

Ανοιχτή η προκήρυξη για τους εκπαιδευτικούς που θέλουν να στελεχώσουν τις σχολικές μονάδες νησιών όπως η Νάξος, η Σίφνος, η Κύθνος και η Μύκονος ως διευθυντές (πίνακας)

Νάξος – Βαραμέντη Στάθυ: “Ένας χρόνος χωρίς τον Κώστα μας”

Μια συγκινητική ανοιχτή επιστολή (συνάμα κάλεσμα ενόψει του ετήσιου μνημόσυνου) της συζύγου του, Βαραμέντης Στάθυ, για τον άνθρωπο που σημάδεψε με την καλοσύνη, τη γενναιοδωρία και την αγάπη του τις ζωές όλων μας

Αθήνα – Σύνταγμα: Θρήνος για τον Ανδρέα Κυριακόπουλο

Η ανακοίνωση της ProSport για τον ξαφνικό θάνατο του εκλεκτού συνεργάτη – «Το κενό του είναι δυσαναπλήρωτο, καλό ταξίδι φίλε…»

Europa Nostra: Διεθνής διάκριση για τον Πύργο “Κάμπονες 1615” στη Νάξο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ένα ζωντανό σύμβολο πολιτιστικής αναγέννησης και βιώσιμης αποκατάστασης από τις Κυκλάδες ανάμεσα στα κορυφαία παραδείγματα ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς για το 2025

“O Χαρχαλιάς”: Η νέα ταβέρνα στη Μέση Ποταμιά που μαγειρεύει με καρδιά και μνήμες

Στην πράσινη καρδιά της Νάξου, μια αυθεντική ταβέρνα σερβίρει γεύσεις που μυρίζουν πατρίδα, με σεβασμό στην τοπική παράδοση και ζεστή φιλοξενία που σε κάνει να νιώθεις σαν στο σπίτι σου.

Συρματοπλέγματα στον Λυώνα και η επικείμενη (14/06) επίσκεψη Μενδώνη στη Νάξο

Κάτοικοι καταγγέλλουν αυθαίρετη περίφραξη αιγιαλού και προσβολή ιστορικού μνημείου – Σιωπή από τις Αρχές εν αναμονή της επίσκεψης της Υπουργού Πολιτισμού

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος μεθαύριο Παρασκευή 13 Ιουνίου, ποιες περιοχές επηρεάζονται

Προγραμματισμένες εργασίες του ΔΕΔΔΗΕ από τις 09:30 έως τις 12:30 – Προειδοποίηση για πρόωρη επαναφορά ρεύματος

Στέλλα Τσουνέλλη – Φουτάκογλου: Η τελευταία κεντήστρα της παράδοσης στη Χώρα της Νάξου

Από τη Μικρά Ασία στη Νάξο, η κυρία Στέλλα υφαίνει με βελόνα και νήμα τις μνήμες, τις ρίζες και την ψυχή ενός τόπου που δεν ξεχνά.