Παρασκευή, 9 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΙστορίες#StayAtHome: Γράμμα από την Σουηδία και «εμείς… ντίνα έχουμε 12 μήνες το...

#StayAtHome: Γράμμα από την Σουηδία και «εμείς… ντίνα έχουμε 12 μήνες το χρόνο»

|

Η Άννα και ο Δημήτρης από τη πόλη Falun της Σουηδίας μας μεταφέρουν εικόνες και σκέψεις αυτές τις ημέρες της καραντίνας – «Αυτή είναι η ζωή στη Σουηδία πάντα…. οπότε κατά κάποιο τρόπο είμαστε σε καραντίνα all year through, γι’ αυτό δεν μας έβαλαν τώρα».

Θα ξεκινούσα κι εγώ όπως όλοι με τη μέρα καραντίνας, αλλά εμείς εδώ Σουηδία δεν έχουμε καραντίνα και δεν έχουμε κανένα να μας λέει να μένουμε μέσα στο σπίτι. Εμείς όμως το κάνουμε ούτως ή άλλως, επειδή ακολουθούμε το Ελληνικό πρότυπο. Όμως αυτό δε λέγεται καραντίνα αν κλεινόμαστε μόνο εμείς μέσα στο σπίτι…. οπότε ας το πούμε λοιπόν σκέτο «Ντίνα».

Κείμενο από το Falun της Σουηδίας διά χειρός Αννας και Δημήτρη 

Βασικά η Σουηδία όπου μένουμε, γενικά δεν μπήκε σε καραντίνα από μόνη της, αλλά έχει μπει από default γιατί έχουν καραντίνα και όλοι οι «γείτονες» (βασικά ολόκληρος ο πλανήτης… αλλά ας μην το κάνω και θέμα), αλλιώς μια χαρά βόλτες και ταξίδια θα κάναμε στις άλλες χώρες…

Οι μέρες εδώ είναι όπως πάντα, δηλαδή το πρωί ο κόσμος πηγαίνει στη δουλειά μετά πηγαίνει να ψωνίσει τρόφιμα από το σουπερμάρκετ και μετά σπίτι να μαγειρέψει, χαζέψει λίγο τηλεόραση και νάνι γιατί την επόμενη μέρα έχουμε πάλι τα ίδια. Αυτά δεν έχουν αλλάξει ούτε και τώρα. Εμείς (και όταν λέω εμείς εννοώ οι περισσότεροι Έλληνες) θα δούμε κι εμείς μέσω ίντερνετ τον κ.Τσιόδρα  και μετά θα αρχίσουμε ή να βρίζουμε ή να προσευχόμαστε για το τι θα γίνει.

Ευτυχώς που ήρθε και το Πάσχα!!! Ευτυχώς που ισχύουν οι άδειες κανονικά του Πάσχα!!! Τι καλά να ίσχυαν και τα εισιτήρια για Ελλάδα που είχαμε βγάλει και ακυρώθηκαν… Έχουμε ξανακάνει Πάσχα στη Σουηδία, αλλά τις άλλες φορές πηγαίναμε και σα καμιά εκκλησία και κάναμε και τα πατροπαράδοτα κι εδώ. Τώρα όμως έκλεισαν τις εκκλησίες και εδώ. Δεν έγινε από το κράτος, νομίζω το Πατριαρχείο το «επέβαλλε». Εδώ βασικά δεν επιτρέπονται οι συγκεντρώσεις άνω των 50 ατόμων μόνο… ως τα 49 άτομα όμως δεν υπάρχει πρόβλημα! Ως τα 49 μάλλον δεν κολλάμε… ό,τι να’ ναι!

93650514_641766763056761_98637686343991296_n.jpg

Οπότε μιας και είναι Πάσχα, κάνουμε και DIY εκκλησία μέσα στο σπίτι. Βάζουμε τηλεόραση για να δούμε σε απευθείας σύνδεση τις λειτουργίες, ανάβουμε τα κηροπήγια της τραπεζαρίας (γιατί κεριά που έχουμε στην εκκλησία εδώ δεν ξέρω που πουλάνε και αν έχουν), ανοίγω και τη Σύνοψη και παρακολουθώ εκκλησία με τις πιτζάμες.

Μετά θα πάρουμε σβάρνα τα τηλέφωνα και τις βιντεοκλήσεις για να μιλήσουμε με γονείς, αδέλφια, φίλους και όποιος άλλος μας έρθει στο μυαλό γιατί αν δεν μιλάς και με κανέναν άλλο δε βγαίνει η μέρα καλά. Κάνουμε οπότε και μια DIY καφετέρια στο σπίτι πάλι με πιτζάμες.

Θα νηστέψουμε κανονικά, θα κάνουμε κουλουράκια, θα κάνουμε και τσουρέκια… τι να κάνουμε… περνάει ευχάριστα η ώρα μαγειρεύοντας και τρώγοντας. Λογικά μετά θα μας κατεβάζουν με γερανούς από τα μπαλκόνια και όχι και τίποτα άλλο, αλλά εδώ οι Σουηδοί πηγαίνουν 2 φορές την ημέρα γυμναστήριο, κι αν τους το κλείσεις θα αρχίσουν να τρέχουν στους δρόμους και τα σοκάκια για να μη χάσουν τη γυμναστική τους. Πόσο διαφορετικοί είμαστε….

93670736_229184451503760_1153777856661159936_n.jpg

Κάθε 2-3 μέρες, όλο και κάποιος γενναίος θα βγει να πάει να ψωνίσει τι λείπει, τι έχει καταναλωθεί (κωλόχαρτα και εδώ σε έλλειψη είναι πάντως!!!! Να ξέρετε ότι είναι παγκόσμιο φαινόμενο), ή θα πάμε καμιά βόλτα γύρω από τη λίμνη (μιας και τις έχουμε πολλές εδώ) για να μας χτυπήσει και λίγο καθαρός αέρας γιατί κατά τα άλλα και γυμναστική σπίτι κάνουμε… πήραμε ποδήλατο γυμναστικής στο σπίτι (μεγάλη επιτυχία!!!)

Αυτή είναι η δική μας η ζωή εδώ. Όχι μόνο τώρα. Πάντα έτσι νομίζω ότι είμαστε εδώ. Σπάνια θα βγούμε έξω γιατί έχει 2 καφετέριες που κλείνουν στις 5 (όταν σχολάει ο κόσμος δηλαδή από τις δουλειές οπότε και τρέχοντας να πας δεν προφταίνεις), και  6 εστιατόρια, οπότε μόνο ΣΚ μπορείς να βγεις ουσιαστικά έξω. Αγορά, μαγαζιά κλπ εδώ πολλά δεν έχει (είμαστε σε μικρή πόλη… και βασικά μεγάλη για τα Ελληνικά δεδομένα μπορεί να θεωρηθεί μόνο Στοκχόλμη, Ουψάλα, Γκέτεμποργκ και ίσως άλλες 1-2 ακόμα, όλες οι υπόλοιπες είναι μικρές). Αυτό που κάνουν εδώ είναι βόλτες στη φύση και σκι. Εμείς δεν κάνουμε τίποτα από τα δυο γιατί είμαστε παιδιά της πόλης…. Πόσες βόλτες γύρω από τη λίμνη να πάω και να μην αρχίσω να κυνηγάω μπεκάτσες από τη βαρεμάρα;

Αυτή είναι η ζωή στη Σουηδία πάντα…. Αυτό κάνουν και οι Σουηδοί (κυρίως αυτό με το σκι!!!!), οπότε κατά κάποιο τρόπο είμαστε σε καραντίνα all year through, γι’ αυτό δεν μας έβαλαν τώρα. Έξω ο κόσμος δεν κυκλοφορεί πολύ ούτως ή άλλως. Στις μεγάλες πόλεις αυτό είναι αλλιώς βέβαια…

93376846_2584140165174500_6743570151934787584_n.jpg

Τώρα όμως με τον κορωνοΐο ο κόσμος και εδώ είναι πολύ φοβισμένος. Όντως κρατάνε αποστάσεις μεταξύ τους, αλλά από την άλλη γκρινιάζουν κιόλας που τους έκλεισαν τα χιονοδρομικά και δεν μπορούν να πάνε για σκι το Πάσχα… Ενημέρωση όπως υπάρχει στην Ελλάδα, εδώ δεν υπάρχει. Μόνο ότι ψάξει ο καθένας από μόνος του. Η λογική είναι να μην πανικοβληθεί ο κόσμος. Που πανικοβλήθηκε όμως, αλλά και πάλι τα ίδια ισχύουν και πάλι. Αρκετοί όμως ακόμα πιστεύουν ότι είναι ένα κρύωμα και δεν θα πάθουν τίποτα. Μην πω ότι ορισμένοι θέλουν να κολλήσουν για να τελειώνουν μ’ αυτό…

Ο κόσμος εδώ δεν ελέγχεται από γιατρούς αν είναι άρρωστος. Αν αισθάνεται ότι δεν είναι καλά, δεν πρέπει να βγαίνει έξω, κανείς όμως δεν τον ελέγχει. Τεστ σπάνια κάνουν και μόνο με παραπεμπτικό από ιατρό ή για όσους είναι δύσκολα περιστατικά και πρέπει να τους κάνουν εισαγωγή στο νοσοκομείο αναγκαστικά (αυτά είναι τα νούμερα που βλέπετε στην τηλεόραση). Όλοι οι υπόλοιποι, αν είναι άρρωστοι να κάτσουν σπίτι και θα περάσει, αν δεν περάσει, θα πεθάνει… όλα μέσα στη ζωή είναι σου λένε… τι να κάνουμε. Μας είπε και ο πρωθυπουργός να αποχαιρετήσουμε γονείς, γιαγιάδες και παππούδες γιατί πολλούς απ’ αυτούς δεν θα τους ξαναδούμε και μας έκανε την καρδιά περβόλι. Ευτυχώς οι δικοί μας όμως είναι Ελλάδα και αισθανόμαστε μια μεγαλύτερη ασφάλεια ότι θα τους ξαναδούμε. Ελπίζουμε τουλάχιστον.

Έτσι περνάει η μέρα μας λοιπόν εδώ «εις τας Σουηδίας». Κάθε μέρα τα ίδια και τα ίδια…. Όποιος νομίζει ότι είναι εδώ ο Παράδεισος και ότι εδώ τα κάνουν όλα τέλεια, ας κοπιάσει για να δει τη γλύκα. Μπορεί αυτόν να τον υποδεχτούν με τα κόκκινα χαλιά και την μπάντα του Δήμου. Εμάς πάντως δεν το έκαναν.

# Ευχαριστούμε την Αννα και τον Δημήτρη, ένα νέο ζευγάρι που άφησε την Ελλάδα για την Σουηδία.. Οικονομικοί μετανάστες; Μπορεί… Μένουν στη Falun μία πόλη 37.000 κατοίκων περίπου 250 χιλιόμετρα έξω από την Στοκχόλμη…. Τους ευχόμαστε Καλό Πάσχα με υγεία… 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Γιάν. Βρούτσης: “Γιορτάζει η Μύκονος, πανηγυρίζει ο αθλητισμός των Κυκλάδων !”

Θερμή υποδοχή του Α.Ο. Μυκόνου στο Υφυπουργείο Αθλητισμού για την ιστορική άνοδο στην Basket League – Ο πρώτος Κυκλαδίτικος σύλλογος στην κορυφαία κατηγορία

Άνδρος: 68χρονη έπεσε με το αυτοκίνητό της στη θάλασσα και ανασύρθηκε νεκρή

Η γυναίκα από το Γαύριο έχασε τη ζωή της καθώς το όχημά της κατέληξε στη θάλασσα από ύψος 25 μέτρων ενώ προσπαθούσε να παρκάρει

Υπουργείο Ναυτιλίας – Κικίλιας: “2,5 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του κεντρικού λιμανιού της Τήνου”

Βασίλης Κικίλιας από Τήνο: «Δημοπρατείται έργο (master plan) 2,5 εκατομμυρίων ευρώ για την αναβάθμιση του κεντρικού λιμένα της Τήνου»

Νάξος: Ξεκινούν οι αιτήσεις για τους Παιδικούς Σταθμούς και τον Β.Σ.Ο.Φ. του Δήμου για το σχολικό έτος 2025-2026

Αιτήσεις εγγραφών και επανεγγραφών από τις 12 Μαΐου έως τις 2 Ιουνίου – Για πρώτη φορά πλήρης λειτουργία βρεφικού τμήματος στον Β.Σ.Ο.Φ.

Μάρκος Καφούρος: “Απαραίτητη η άμεση αποκατάσταση του κτιρίου της Δ.Ο.Υ Θήρας”

Σε προβληματική κατάσταση το κτίριο που στεγάζει τη Δ.Ο.Υ και το Τελωνείο Θήρας – Απαιτούνται άμεσα μέτρα και η προσωρινή μεταστέγαση των υπηρεσιών

Εθελοντική αιμοδοσία: Λίγες σταγόνες αίμα, μια θάλασσα ελπίδας

Στα μικρά νησιά γεννιούνται τα μεγάλα θαύματα της ανθρωπιάς. Ξεκινά αύριο Σάββατο η 70η εθελοντική αιμοδοσία από την τράπεζα αίματος Σαντορίνης

Δεύτερο Πανελλήνιο Βραβείο για τον Νικόλα Ρουγκάλα, με παραμύθι αφιερωμένο στον θείο του Δημήτρη Ήμελλο

Ο μαθητής από τη Νάξο διακρίθηκε στον 14ο Πανελλήνιο Σχολικό Διαγωνισμό Λογοτεχνίας «Το Δέντρο της Σοφίας» με το παραμύθι «Σώμα και Αίμα»

ΔΕΔΔΗΕ: Πρωινή διακοπή ρεύματος σε Νότια Νάξο, Σχοινούσα, Ηρακλειά

Πότε και που θα έχουμε διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος ... Η ενημέρωση από τον ΔΕΔΔΗΕ

“Γιορτή Μητέρας”: 6+1 Ταινίες με την μητέρα στο επίκεντρο

Έφτασε η Γιορτή της Μητέρας και επειδή ο κινηματογράφος ξέρει να πιάνει την καρδιά της μάνας -στην τρυφερότητα, στην αφοσίωση, στη σιωπή της- διαλέξαμε 6 + 1 ταινίες όπου η μητέρα βρίσκεται στο επίκεντρο της ιστορίας. Οπότε σινεφίλ και μη, πάμε να δούμε.

Νάξος – Κυρ. Σκληράκη: “Οι καθηγητές να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά” (video)

«Θα ήθελα να πω στους καθηγητές πως πρέπει να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά και να δουλεύει το μυαλό τους για το τι θα τους προσφέρουν» είναι η συμβουλή της κυρίας Κυριακής Σκληράκη προς τους νέους συναδέλφους της.

Νάξος – Φιλώτι: Αντίο με σεβασμό και αγάπη στον Τάσο Τζιώτη, άνθρωπο του μέτρου και της προσφοράς

Ο Φιλωτίτης που δεν είπε ποτέ κακή κουβέντα, μόνο έδινε—με τα χέρια, με την καρδιά, με την ψυχή του. Μια απώλεια που βαραίνει την κοινότητα, μια μορφή που δεν ξεχνιέται.

Καλοκαιρινή εξόρμηση Raptor Club Greece στη Νάξο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Για πρώτη φορά οι ιδιοκτήτες των εντυπωσιακών pick-up επιλέγουν Κυκλάδες και ξεκινούν από τη Νάξο, με ένα τριήμερο χαλάρωσης, εξερεύνησης και απολαυστικής οδήγησης

Στ. Φουτάκογλου: Το περίπτερο της πλατείας πρώην Δημαρχείου, που φεύγει σιωπηλά (!!!)

Μνήμες, άνθρωποι, ιστορίες δεκαετιών γύρω από ένα μικρό περίπτερο που αποτέλεσε σταθερό σημείο αναφοράς για γενιές Χωραϊτών - Η τοποθέτηση του Στράτου Φουτάκογλου

Νάξος: Μία εικόνα που προκαλεί δέος, πραγματικότητα ή όχι;

Ένα βιομηχανικής κλίμακας έργο απειλεί το φυσικό, πολιτιστικό και κοινωνικό κεφάλαιο της Νάξου και των Κυκλάδων, με επιπτώσεις που ξεπερνούν την ενεργειακή "ανάπτυξη" - Δύο ομιλίες σήμερα και αύριο. Που; Πότε;

Το “Highspeed 3” αλλάζει το τοπίο στις θαλάσσιες συγκοινωνίες Κρήτης – Κυκλάδων;

Η Hellenic SeaWays ενισχύει τη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Ηράκλειο με το ταχύπλοο "Highspeed 3", φέρνοντας νέο ανταγωνισμό και πιθανές μειώσεις τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. (πίνακας δρομολογίων)

Εκτακτο: Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου σήμερα Δευτέρα 5 Μαϊου

Β. Φλεριανός: Ξεκινά το έργο που περίμενε μια ολόκληρη γενιά

Με χρηματοδότηση 2,28 εκατομμυρίων ευρώ, η Νάξος αποκτά επιτέλους το ενιαίο Αθλητικό Κέντρο που αξίζει στους αθλητές, τους συλλόγους και τη νεολαία της - Η τοποθέτηση του Βασίλη Φλεριανού

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: Η Μιχαηλία-Ευαγγελία Γρατσία διακρίθηκε στον Πανελλήνιο διαγωνισμό φυσικής “Αρίσταρχος”

Η Μιχαηλία-Ευαγγελία Γρατσία κατέκτησε το 3ο βραβείο στη Β΄ Φάση του διαγωνισμού φυσικής "Αρίσταρχος" φέρνοντας περηφάνια στη σχολική μας κοινότητα

Νάξος: Επιτέλους, τελειώνει της χερσαίας ζώνης, ας αναλογιστούν… «νηστεύσαντες καί μή νηστεύσαντες», τις ευθύνες που τους αναλογούν

Φτάνουμε στο τέλος της διαδρομής.. Το 3Α που πέφτει και οι ..στάσεις έως να ολοκληρωθεί ένα έργο σημαντικό για τη πόλη της Νάξου

Γιάννης Βρούτσης: “Η παραμελημένη Νάξος μπαίνει στον αθλητικό χάρτη της χώρας” (video)

Το έργο χαρακτηρίζεται κομβικής σημασίας για την αθλητική κοινότητα της Νάξου, καθώς αναμένεται να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες των τοπικών αθλητικών σωματείων