Οι αγρότες είναι στα … κάγκελα και ο πρόεδρος της Βίβλου και αγρότης Σπύρος Σκάρκος αποκαλύπτει στην ιστοσελίδα zougla.gr «αγρότες έχουν καταθέσει στον ΟΓΑ αιτήσεις για διακοπή της κύριας ασφάλισης των συζύγων του» – Τι λέει για την ανομβρία και τις γεωτρήσεις
Μπορεί ο αγροτικός κόσμος των Κυκλάδων να μην έχει δυναμική παρουσία στις κινητοποιήσεις που γίνονται στο σύνολο της ηπειρωτικής Ελλάδας αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν έχουν προβλήματα. Και ο Σπύρος Σκάρκος, πρόεδρος της Βίβλου (Τρίποδες) που είναι αγρότης – κτηνοτρόφος μίλησε στην ιστοσελίδα zougla.gr και αποκάλυψε μία πραγματικότητα που εκπλήσσει σε σχέση με το ασφαλιστικό. Κίνηση που σίγουρα δείχνει ότι όντως το πρόβλημα είναι μεγάλο «αγρότες έχουν καταθέσει στον ΟΓΑ αιτήσεις για διακοπή της κύριας ασφάλισης των συζύγων τους».
Από εκεί και πέρα αναφέρθηκε στα ζητήματα … καθημερινότητας αλλά και τα νέα εμπόδια που ορθώνονται στις καλλιέργειες ελέω της ανομβρίας… «Εδώ η ζωή έγινε ακόμα πιο δύσκολη με την αύξηση του ΦΠΑ. Αλλά δεν είναι μόνον αυτό. Υπάρχει και το επιπρόσθετο πρόβλημα της ανομβρίας στα νησιά. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως το κόστος του νερού είναι ιδιαίτερα δαπανηρό. Ενδεικτικά αναφέρω, πως στις γεωτρήσεις, κοστίζει 10 ευρώ την ώρα το ρεύμα».
Να σημειώσουμε ότι τον περασμένο Οκτώβριο μιλώντας στην εφημερίδα «Η Φωνή του Αγρότη» ο κος Σκάρκος για τα ίδια θέματα είχε δηλώσει «Εδώ στις Τρίποδες, κυρίως στους Τουμπακάδες, έχουμε νερό γιατί υπάρχουν γεωτρήσεις που όμως είναι σε μεγάλο βάθος. Αποτέλεσμα; Υψηλό κόστος αφού φτάνει και στα 10 ευρώ την ώρα. Εάν σκεφτείτε δε ότι χρειαζόμαστε τέσσερις μέρες για να ποτίζουμε το μήνα με περίπου 20 ώρες καταλαβαίνεις το υψηλό κόστος. Και παρακαλάμε βέβαια να μην υπάρξει βλάβη στη μηχανή, γιατί οι αντλίες και τα ανταλλακτικά είναι πανάκριβα. Ακόμη και 10.000 ευρώ μπορεί να κοστίσει μία ζημιά… Υπάρχει το ρίσκο λόγω καιρικών συνθηκών, υψηλό κόστος από την απουσία νερού και ουσιαστικά εάν θέλουμε να πούμε ότι θα βγει ένα μεροκάματο, από την καλλιέργεια της φθινοπωρινής πατάτας, τότε μία τιμή που θα καλύψει την ανάγκη μας είναι στα 50 λεπτά το κιλό».
Και είχε αναφερθεί στην λύση κατά την προσωπική του άποψη σημειώνοντας ότι «πρέπει οπωσδήποτε να δώσουμε ανάσες στο έδαφος και ο υδροφόρος ορίζοντας να βρει το ρυθμό του. Η Νάξος έχει νερά. Όμως, δεν τα αξιοποιεί, αντίθετα τα βλέπει να χάνονται… Θα μπορούσε να γίνει καλύτερη επεξεργασία του νερού με την αναβάθμιση των βιολογικών, κάτι που θα μας έδινε ακόμη και 5.000 m3 σε ημερήσια βάση μέσω της άρδευσης. Και πρέπει επιτέλους να τρέξει το φράγμα στην Ποταμιά. Είναι η μοναδική μας σωτηρία. Και το ιδανικό σενάριο είναι να λειτουργήσει ως αποταμιευτήρας που θα κρατάει το νερό μέσα του… Θα μας το προσφέρει στη συνέχεια η ίδια η φύση. Εάν «πίνει» το νερό η περιοχή, τότε θα αναζωογονηθεί ο υδροφόρος ορίζοντας που τώρα είναι… στεγνός. Και μέσα από τα υπόγεια ρεύματα θα ξαναγεμίσουν τα πηγάδια στα λιβάδια, οι πηγές στην περιοχή της Ποταμιάς και δεν θα χρειάζεται να χτυπάμε γεωτρήσεις για να πάρουμε το νερό. Απλές κινήσεις και η Νάξος μπορεί να πάρει σημαντικές ανάσες»
Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα zougla.gr και εφημερίδα «Η Φωνή του Αγρότη» (Οκτώβριος 2016)