Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου, 2023
ΑρχικήΙστορίεςΣχοινούσα: Ηρωίδες μαμάδες στην Αγονη Γραμμή

Σχοινούσα: Ηρωίδες μαμάδες στην Αγονη Γραμμή

|

Νομίζεις είναι εύκολο να διανύεις την εγκυμοσύνη σου σε κάποιο από τα ακριτικά νησιά της Ελλάδας; Η Νικολέτα (σ.σ. Σίμου) στη Σχοινούσα σου δίνει την απάντηση 

“Ηρωας είναι αυτός που κάνει ό,τι μπορεί» είχε πει ο Romain Rolland, βραβευμένος με Νόμπελ το 1915. Να καταβάλεις κάθε δυνατή προσπάθεια χωρίς το πλαίσιο να σε περιορίζει βάζοντάς σου μονάχα εμπόδια. Σύγχρονες ηρωίδες και οι μαμάδες που ζουν στα ακριτικά νησιά της χώρας μας. Το πλαίσιο αποτελεί τροχοπέδη αλλά εκείνες είναι αποφασισμένες να αγωνίζονται και να φέρνουν στον κόσμο τα παιδιά τους και να τα μεγαλώνουν χωρίς να σκέφτονται να φύγουν από τον τόπο τους. Η Νικολέτα (σ.σ. Σίμου, αντιδήμαρχος) από τη Σχοινούσα θέλησε να μοιραστεί μαζί μας (σ.σ. στην Δέσποινα Δήμα και στο Ladylike.gr) την ιστορία της.

Το νησί της Νικολέτας με τους 200 κατοίκους διαθέτει μόνο έναν αγροτικό γιατρό που μπορεί μόνο να συνταγογραφεί. Για κάθε άλλο θέμα υγείας απαιτείται η μετάβαση στο νοσοκομείο της Νάξου. Το πλοίο πιάνει λιμάνι τρεις φορές την εβδομάδα, όταν όμως τα μποφόρ δεν το επιτρέπουν το νησί μένει αποκλεισμένο. Πώς να νιώθει άραγε μία γυναίκα που σκέφτεται να μείνει έγκυος; «Οι συνθήκες είναι δύσκολες, δε γίνεται να μην το παραδεχτώ, αλλά ποτέ δεν σκέφτηκα να καθυστερήσω την εγκυμοσύνη μου ή να φύγω από το νησί μου.»

Photo Credit: rchive.gr

Μία χείρα βοηθείας θα πω εγώ, ένα δώρο θεού θα προσθέσει εκείνη. Επενδύοντας στη στήριξη των ακριτικών περιοχών της Ελλάδας, η Stoiximan δημιούργησε το πρόγραμμα «Οι Μικροί Ήρωες για την Ελλάδα», με πρωτοβουλίες που αφορούν την κάλυψη των αναγκών των κατοίκων απομακρυσμένων και δυσπρόσιτων περιοχών της χώρας και ανταποκρίνονται ιδιαίτερα στις ανάγκες των παιδιών και των οικογενειών τους.

Ενισχύοντας τη δράση της HOPEgenesis, για την ανατροπή του κλίματος υπογεννητικότητας στη χώρα η Stoiximan «υιοθετεί» 10 ακριτικά νησιά, καλύπτοντας πλήρως τις ανάγκες των γυναικών που κατοικούν στα νησιά αυτά, από τη στιγμή που μένουν έγκυες έως και τον τοκετό και συμμετέχοντας στο πρόγραμμα ευαισθητοποίησης για την υπογεννητικότητα. Η Νικολέτα έχει δύο παιδιά, το ένα είναι 2,5 ετών και το άλλο 6 μηνών.

Photo Credit: rchive.gr

Η μία εγκυμοσύνη της ήταν εκτός προγράμματος κι άλλη εντός, επομένως γνωρίζει από πρώτο χέρι πόσο σημαντική ήταν η αρωγή της Stoiximan και της HOPEgenesis για να γεμίζουν παιδικά χαμόγελα τα ακριτικά μας νησιά. Η μητρότητα είναι δικαίωμα αναφαίρετο κάθε γυναίκας και πρέπει όλοι εμείς να στηρίξουμε τους ήρωες του αύριο σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Πάντα μας προβληματίζει το γεγονός ότι στο νησί δεν έχουμε τις απαραίτητες πρώτες βοήθειες. Έχουμε μάθει να ζούμε έτσι και δεν αποτέλεσε ποτέ λόγο για να μην κάνουμε παιδιά.

Ξέρουμε ποιες είναι οι δυσκολίες και όσο μπορούμε παίρνουμε τα μέτρα μας.

Κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης η ανασφάλεια είναι στα ύψη. Και οι δύο εγκυμοσύνες μου ήταν μέσα στο χειμώνα οπότε φοβόμουν να μη συμβεί τίποτα και δεν μπορώ να μετακινηθώ λόγω καιρού. Ευτυχώς, δε συνέβη τίποτα και τα δύο παιδάκι μου είναι καλά.

Τα ποσοστά υπογεννητικότητας παραμένουν υψηλά, ιδιαίτερα στις ακριτικές γωνιές της χώρας. Εμείς εδώ στη Σχοινούσα έχουμε 4 παιδιά στο Δημοτικό και 4 παιδιά στο Νηπιαγωγείο και μας προβληματίζει ιδιαίτερα γιατί αν φύγουν κι αυτά στο τέλος το σχολείο θα κλείσει. Είναι άσχημο να μην υπάρχουν νέα παιδιά στο νησί.

Κάποτε οι νέοι έφευγαν από το νησί για ένα καλύτερο μέλλον, όπως έκανα κι εγώ. Τώρα πια συνάντησαν μεγάλες δυσκολίες και επιστρέφουν στον τόπο τους.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης υπάρχουν φόβοι και άγχη και για αυτό δεν το συζητάμε μεταξύ μας και πολύ. Λένε ότι αυτό που φοβάσαι περισσότερο μπορεί να έρθει για αυτό και με τις γυναίκες στο νησί δεν κουβεντιάζουμε για όσα μας τρομάζουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Το ότι δεν έχουμε παιδίατρο στο νησί ανησυχεί όλες τις μαμάδες. Είμαστε όμως πολύ αισιόδοξες, δεν μπορείς να κάνεις διαφορετικά.

“Αν αφήσεις το φόβο να σε επηρεάσει τότε θα ξεκινήσουν οι δυσκολίες”.

Οι συνθήκες δε θα αλλάξουν και ούτε τον καιρό μπορούμε να ελέγξουμε επομένως συμβιβαζόμαστε χωρίς να σκεφτόμαστε πως δε θα κάνουμε παιδιά λόγω αυτών.

To project Μικροί Ήρωες – HOPEgenesis ήταν δώρο θεού για όλες τις γυναίκες που ήθελαν να κάνουν παιδιά και δυσκολεύονταν οικονομικά.

Μας έδωσαν ελπίδα και ήταν η αφορμή να μεγαλώσουμε την οικογένειά μας. Χωρίς το πρόγραμμα δε θα σκεφτόμασταν να κάνουμε δεύτερο παιδί.

Το πρόγραμμα δεν ελέγχει αν έχεις οικονομική επιφάνεια. Δε μας ζήτησαν ποτέ να μάθουν την οικονομική μας κατάσταση, κάλυψαν όλα μας τα έξοδα.

Είμαι από τις γυναίκες που έζησαν την εγκυμοσύνη και χωρίς το πρόγραμμα αλλά και με το πρόγραμμα και ξέρω από πρώτο χέρι πως οι διαφορές είναι μεγάλες.

Η κάλυψη των οικονομικών αναγκών μίας εγκυμοσύνης είναι το άλφα και το ωμέγα. Για να κάνω τις εξετάσεις πρέπει να φύγω από τη Σχοινούσα, να ταξιδέψω μέχρι τη Νάξο, να βρω γιατρό. Για τις εξειδικευμένες εξετάσεις πρέπει να πάω στην Αθήνα και πέρα από το γιατρό πρέπει να εξασφαλίσω και τη διαμονή μου. Είναι πολλά τα έξοδα και με το πρόγραμμα είναι όλα καλυμμένα.

Στη δεύτερη εγκυμοσύνη μου χρειάστηκε να μείνω σε ακινησία τον τελευταίο μήνα και με δική μου ευθύνη γύρισα στο νησί γιατί είχα και το άλλο μου παιδί και δεν μπορούσα να το αφήσω τόσο καιρό. Μου είπαν: «δε χρειάζεται να σε νοιάζει τίποτα, μη φοβάσαι, αν σε περίπτωση χρειαστεί θα στείλουμε ελικόπτερο να σε πάρει από τη Σχοινούσα και να σε μεταφέρει στην Αθήνα».

Δεν μπορώ να σας περιγράψω πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει στην άλλη άκρη της γραμμής ένας άνθρωπος που σε κατανοεί και δίνει λύση στο πρόβλημά σου.

Ένιωθα συνέχεια ασφαλής. Ήμουν ανακουφισμένη γιατί ήξερα πως οτιδήποτε και να χρειαστώ είχα κάποιον δίπλα μου ανά πάσα ώρα και στιγμή.

Πέρα από το οικονομικό, η ψυχολογική υποστήριξη του προγράμματος ήταν σωτήρια. Ήξερα πως όποια στιγμή κι αν ήθελα μπορούσα να σηκώσω το τηλέφωνο και να επικοινωνήσω με τη γραμμή υποστήριξης και να πω το πρόβλημά μου. Πλέον έχουμε αναπτύξει και μία σχέση φιλίας με τα κορίτσια που μας αναλάμβαναν.

Έχω και μία ιστορία να σας πω με πρωταγωνίστρια τη μητέρα μου. Όταν ήταν έγκυος στον αδερφό μου είχαμε πάρα πολύ άσχημο καιρό και κανένα καράβι δεν μπορούσε να δέσει στο λιμάνι. Έσπασαν τα νερά και είχε μείνει πολλές ώρες έτσι με αποτέλεσμα να κινδυνεύσει και η δική της η ζωή και του αδερφού μου. Τελικά έπειτα από ιδιωτική παρέμβαση, σηκώθηκε ελικόπτερο και τους μετέφερε στην Αθήνα. Ευτυχώς, σώθηκαν και οι δύο.

Ξέρω πολύ καλά τι σημαίνει δυσκολία σε ένα ακριτικό νησί και μάλιστα όταν διανύεις την περίοδο της εγκυμοσύνης σου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Δικαίωση ανήλικης αθλήτριας στο ΑΣΕΑΔ μετά από προσφυγή

Μία ιστορία από αυτές που δεν πρέπει να ζει κανένας μα κανένας αθλητής ή αθλήτρια έζησε ο προπονητής Γιάννης Μπογιατζόλου και η κόρη του Αφεντούλα Μπογιατζόλου

Οι Ολλανδοί επιλέγουν τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου για εναλλακτικές διακοπές

Η Μήλος και τέσσερα ακόμη νησιά από τα Δωδεκάνησα στην λίστα των Ολλανδών για τη καλοκαιρινή περίοδο

Τη Βασιλόπιτά της έκοψε η Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών

Η εκδήλωση έγινε στα γραφεία του Συνδέσμου Συριανών στην Αθήνα.

To «Αμοργόραμα» υποψήφιο για το “Earth shot Prize 2023”

Το Βραβείο Earthshot απονέμεται σε πρωτοβουλίες και φορείς που αντικείμενο έχουν την προστασία του περιβάλλοντος.

Στοίχημα – Ισπανία: Θα ιδρώσει η Μπαρτσελόνα απόψε

Υπερέχει ποιοτικά η Λειψία, ζόρικη έξοδος για «Μπάρτσα» - Οι προτάσεις από την Foxbet.gr

Φίλιππος Φόρτωμας: “Να αντιμετωπιστεί η έλλειψη εποχιακών υπαλλήλων”

Ο κ. Φόρτωμας, έθεσε υπόψιν των κ.κ Υπουργών την πρόσφατη επιστολή του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Θήρας, στην οποία αναφέρεται η ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης, ώστε να παρασχεθεί η δυνατότητα να κληθούν εποχιακοί εργαζόμενοι από χώρες του εξωτερικού, με τη διαδικασία της μετάκλησης

Στοίχημα – Euroleague: Ποντάρουμε στην επιθετική δεινότητα του Μπέικον

Ρεάλ Μαδρίτης - Παναθηναίκός. Αναμέτρηση στην Ισπανία με προβλήματα για τους "πράσινους" ... Η πρόταση από τον Koubanezos

Κόνσολας: “Δωρεάν ενδονησιωτική συγκοινωνία για τα αθλητικά σωματεία των νησιών”

Πρόταση του Μ. Κόνσολα για δωρεάν ενδονησιωτική συγκοινωνία για τα αθλητικά σωματεία των νησιών και αύξηση της επιχορήγησης

Αιγιαλός: Ερχεται ρύθμιση, “συγχωροχάρτι” στους καταπατητές;

«Ψήνεται» νέο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα - Τι θα περιλαμβάνει με βάση αυτά που άφησε να εννοηθεί ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας

Πρέβελης: Στο δρόμο για την Μήλο και τον Πειραιά

Το επιβατικό πλοίο "Πρέβελης" ταξιδεύει προς Μήλο - Πειραιά - δεν μπόρεσε να πιάσει Κάσο

Ανεκτέλεστο το σημερινό (26/01) δρομολόγιο του “Blue Star Naxos”

Οι καιρικές συνθήκες αλλάζουν τα δρομολόγια... Ποιες αλλαγές δρομολογήθηκαν από την Blue Star Ferries

Γ. Βρούτσης: Από την Κυριακή ενεργοποιείται η γραμμή Νάξος (Αγία Αννα) – Πάρος (Πίσω Λιβάδι)”

Γ. Βρούτσης: “ Υπογράφτηκε και ξεκινάει άμεσα η ακτοπλοϊκή σύνδεση Νάξου - Πίσω Λιβάδι Πάρου για τους Νεφροπαθείς Πάρου-Αντιπάρου” - Ποιο πλοίο αναλαμβάνει

Αλλαγή στο αυριανό (27/01) δρομολόγιο του “Blue Star Naxos” από Πειραιά

Λόγω καιρικών συνθηκών έχουμε τροποποίηση σε δρομολόγια της Blue Star Ferries

Εξασφάλιση χρηματοδότησης για την CaptainBook

CaptainBook: Το success story της startup που εξασφάλισε χρηματοδότηση €250.000 από κορυφαίο ευρωπαϊκό επενδυτικό Δίκτυο

Δονούσα – Ειρ. Πρασίνου: “Η ΕxcellenSeas αποτελεί πλέον μια δεύτερη οικογένεια”

Υποτροφίες ExcellenSeas: Η θάλασσα ως μέσο ώθησης και όχι ως εμπόδιο - Τι λένε Ευγενία Τζαννίνη, η Ειρήνη Πρασίνου από τη Δονούσα και η Μάλαμα Γιάννου από τον Αγιο Ευστράτιο

Blue Star Ferries: Οι αλλαγές στα δρομολόγια του διημέρου 8-9 Φεβρουαρίου

Η 48ωρη απεργία αλλάζει τα δεδομένα στην ακτοπλοϊκή σύνδεση των Κυκλάδων - Τι προβλέπει η ανακοίνωση από την Blue Star Ferries

Κάλεσμα αύριο (27/01) στο Δημαρχειακό Μέγαρο για τις εκδηλώσεις των Αποκριών

Πρόσκληση για κατάθεση προτάσεων αύριο Παρασκευή για το Διονυσιακό δρώμενο που παραδοσιακά γίνεται την Παρασκευή, πρώτη ημέρα του τριημέρου των Αποκριών

Λειψοί: Αλλαξαν το λιμάνι και πήραν … βραβείο

Ο Δήμος Λειψών στο πλαίσιο του θεσμού των Best City Awards 2023 τιμήθηκε για τη ριζική ανάπλαση του λιμένα του νησιού

Blue Star Naxos: Επιστρέφει στην … κανονικότητα και αναχωρεί για Μικρές Κυκλάδες

Το Blue Star Naxos αναχωρεί κανονικά το απόγευμα της Παρασκευής (27/01) για Παροναξία - Μικρές Κυκλάδες και Αμοργό