Τα σταφύλια έχουν παραδοθεί (έως 17 Αυγούστου) όσον αφορά τη Σαντορίνη, όμως η απουσία βροχοπτώσεων και οι κλιματικές αλλαγές προκαλούν σημαντικές επιπτώσεις στην αμπελουργική ζώνη ΠΟΠ Σαντορινη ενόψει της επόμενης δεκαετίας
Μπορεί η Σαντορίνη να θεωρείται ως ένα από τα νησιά με το ωραιότερο κρασί στην Ευρώπη και με εντυπωσιακές ποικιλίες και με ταμπέλες που είναι must σε όλο το κόσμο και την αγορά του κρασιού, όμως τα πράγματα δεν είναι ρόδινα. Ο λόγος; Μα η έλλειψη βροχοπτώσεων… Και όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο ο Δ/ντης της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων (Ε.Σ.Θ.Π.) κ. Ματθαίος Δημόπουλος η αμπελουργική ζώνη ΠΟΠ της Σαντορίνης» είναι στα … όρια. «Μιλάμε για το αν μπορέσουν τα αμπέλια να συνεχίσουν την παραγωγή τους. Η ξηρασία είναι ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί το νησί τα τελευταία δέκα χρόνια. Φέτος είχαμε και «χτύπημα» από χαλάζι. Η φετινή παραγωγή σταφυλιών ήταν πολύ μειωμένη. Από το 2002 είχε να εμφανιστεί τόσο μεγάλη μείωση της παραγωγής. Θα πρέπει η πολιτεία και το ΥπΑΑΤ να δείξουν κάποιο ενδιαφέρον για έναν από τους πιο ιστορικούς αμπελώνες της χώρας».
Όλες οι ποικιλίες από το σύνολο των αμπελώνων τρυγήθηκαν με το χέρι και παραδόθηκαν στο οινοποιείο της Santo Wines έως τις 17 Αυγούστου. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι πρόσφατα (τον περασμένο Μάρτιο) έγινε γνωστό ότι οι αμπελώνες Σαντορίνης εντάχθηκαν στο Εθνικό Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΑΠΚ).
Κλιματολογικές συνθήκες κατά τη διάρκεια της χρονιάς:
Χειμώνας: Ήπιος με λιγοστές βροχοπτώσεις. Το συνολικό ύψος βροχής από Σεπτέμβριο 2017 έως Ιούλιο 2018 ήταν 155 mm (249 mm κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο).
Άνοιξη: Ζεστή, σχεδόν χωρίς βροχές στο σύνολό της (4,6 mm). Τα αμπέλια άνθισαν και έδεσαν τον καρπό πρώιμα. Η έλλειψη των συνηθισμένων για την περιοχή μας δυνατών ανέμων βοήθησε σε μία ομαλή ανάπτυξη των βλαστών καθώς και σε καρπόδεση χωρίς προβλήματα.
Καλοκαίρι: Τυπικό νησιωτικό, χωρίς πολύ υψηλές θερμοκρασίες, με δροσερά μελτέμια στην αρχή του Ιουλίου (μέχρι την έναρξη του τρύγου), χωρίς υγρασία, που επιτάχυνε την ωρίμαση. Απουσία έντονου καύσωνα.
Γενικά ήταν μια ιδιαίτερα ξηρή χρονιά. Παρά τις αρχικές προβλέψεις για όγκο παραγωγής κοντά στο μέσο όρο της Σαντορίνης, η ανομβρία δεν επέτρεψε στα αμπέλια να αποδώσουν το 100% των δυνατοτήτων τους. Παρά ταύτα, η χρονιά έδωσε υγιή σταφύλια με ποιοτική ωρίμαση λόγω της έλλειψης υγρασίας το καλοκαίρι και της απουσίας σοβαρών ασθενειών.
Από την έναρξη του τρύγου και μέχρι το τέλος Ιουλίου ασθενείς νότιοι άνεμοι και αυξημένη ατμοσφαιρική υγρασία επιβράδυναν την πρόοδο ωρίμασης των σταφυλιών. Ευτυχώς από την 1η Αυγούστου επανήλθαν οι κανονικές καιρικές συνθήκες και τα ευεργετικά μελτέμια βοήθησαν στην ομαλή ωρίμαση των σταφυλιών. Έτσι μέχρι την ολοκλήρωσή του τρύγου, κατά μέσο όρο τα σάκχαρα παρέμειναν σε ικανοποιητικά επίπεδα ανά ποικιλία, με αποτέλεσμα να μην έχουμε ιδιαίτερες εξάρσεις στον αλκοολικό τίτλο.
Η παραγωγή του 2018:
Η φετινή ανομβρία σε συνδυασμό με την έλλειψη βροχοπτώσεων των προηγούμενων ετών, έχει περιορίσει την παραγωγή. Οι αποδόσεις ήταν μειωμένες και το μέγεθος των σταφυλιών πολύ μικρό. Η συνολική παραγωγή φέτος ανήλθε στους 1.900 τόνους περίπου παρουσιάζοντας μείωση κατά 45% σε σχέση με τη μέση παραγωγή της Σαντορίνης.
Οινοποίηση και εκτιμήσεις:
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και η φετινή χρονιά έχει προϋποθέσεις για την παραγωγή κρασιών με υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Οι μούστοι που βρίσκονται πλέον στο στάδιο της αποζύμωσης, δείχνουν ότι και πάλι θα έχουμε πάρα πολύ καλό αποτέλεσμα.
- Αρωματικό μπουκέτο λευκών λουλουδιών, εσπεριδοειδών όπως λεμόνι, γκρέιπφρουτ και λευκόσαρκων φρούτων όπως μπανάνα, πεπόνι, ροδάκινο και αχλάδι.
- Στόμα νευρώδες με έντονη οξύτητα σε συνδυασμό με τη χαρακτηριστική ορυκτότητα της Σαντορίνης.
- Το σώμα τους από τώρα εμφανίζεται πλούσιο και γεμάτο με ιδιαίτερη ένταση. Η μειωμένη στρεμματική απόδοση και η μικροραγία βοήθησε στο να έχουμε οίνους με μεγάλη συμπύκνωση, με υψηλή οξύτητα και να ενισχυθεί ο τόσο ιδιαίτερος «μεταλλικός» χαρακτήρας της Σαντορίνης.
Ο αλκοολικός τίτλος που κυμαίνεται στο 13 – 14,5%, οι οξύτητες που ανάλογα με το βαθμό ωριμότητας κυμαίνονται από 6 έως 7 gr/lt (εκφρασμένη σε τρυγικό οξύ), και το pH από 2,9 έως 3,2, διασφαλίζουν ότι και τα φετινά κρασιά θα έχουν αντοχή στο χρόνο.