Μοναδικές εμπειρίες από τις δημιουργίες μαθητριών και μαθητών στο 2ο Μαθητικό Φεστιβάλ Σαντορίνης που διοργανώθηκε στο Βιομηχανικο Μουσειο Τομάτας (SAF) το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε – Τι δήλωσε ο Δήμαρχος Θήρας κος Ζώρζος
«Χόρεψα, συγκινήθηκα, απόλαυσα και πήρα μέρος σε αυτό το φεστιβάλ. Μου δόθηκε η ευκαιρία να ξαναγίνω παιδί με τα παιδιά και ταυτόχρονα ως εκπαιδευτικός να αποκομίσω εμπειρίες, χαμόγελα αλλά πολλές αγκαλιές. Και το κυριότερο την εμπιστοσύνη των παιδιών ότι θα είμαι δίπλα τους σε όλες τους τις προσπάθειες και με όποιο τρόπο μπορώ. Τα συναισθήματα και η εμπειρία που αποκόμισα δεν περιγράφονται. Θα το πρότεινα ανεπιφύλακτα σε όλους τους εκπαιδευτικούς. Η ευκαιρία μας να ξαναγίνουμε παιδιά». Με τις σκέψεις αυτές η εκπαιδευτικός Ελένη Μπλάντα περιγράφει την εμπειρία της στη διάρκεια του 2ου Μαθητικού Φεστιβάλ Θήρας, το οποίο πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 4-6 Μαϊου και μάλιστα με απόλυτη επιτυχία…..
Φεστιβάλ που διοργανώθηκε υπό την εποπτεία της Επιτροπή Πολιτισμού του Δήμου Θήρας, του ΔΑΠΠΟΣ σε συνεργασία με το Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας Δ. Νομικός (SAF) καθώς και με την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Πρωταρχικός σκοπός του Μαθητικού Φεστιβάλ ήταν να δώσει την ευκαιρία σε μαθητές και εκπαιδευτικούς τόσο από τη Σαντορίνη όσο και από τη Θηρασία να παρουσιάσουν την δουλειά που κάνουν καθόλη τη διάρκεια της σχολική χρονιάς σ’ ένα ευρύτερο κοινό. Η 4η Μαΐου ημέρα έναρξης του Φεστιβάλ με τις εικαστικές δημιουργίες ενώ η 5η και 6η Μαΐου ημέρες θεατρικών – μουσικοχορευτικών παραστάσεων και χορευτικών. Μέσα στον υπέροχο χώρο του (SAF), το παλιό εργοστάσιο τομάτας Δ. Νομικός στη Βλυχάδα, το οποίο μετατράπηκε σε σύγχρονο Βιομηχανικό Μουσείο δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να κάνουν μια υπέροχη αναδρομή στο παρελθόν, ακολουθώντας την πορεία της καλλιέργειας, της επεξεργασίας καθώς και της παραγωγής τομάτας, ενός από τα πιο διάσημα και παραδοσιακά προϊόντα της Σαντορίνης.
Ταυτόχρονα στα εκθέματα του Μουσείου περιλαμβάνονται μηχανές επεξεργασίας από το 1890, παλιά χειρόγραφα βιβλία του εργοστασίου, παλιά εργαλεία, τις πρώτες ετικέτες, καθώς και οπτικοακουστικό υλικό με μαγνητοσκοπημένες αφηγήσεις ανθρώπων που εργάστηκαν στο εργοστάσιο. Το παλιό εργοστάσιο έχει μετατραπεί σε ένα ιδανικό και άριστα διαμορφωμένο χώρο που θα ζήλευαν πολλές ευρωπαϊκές χώρες κατάλληλο για να φιλοξενεί εκθέσεις, φεστιβάλ και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις . Σε ταξιδεύει σε ένα εξωπραγματικό σεληνιακό τοπίο με την άγρια ομορφιά του και το απέραντο φιλόξενο προαύλιο ενώ ταυτόχρονα παρέχει όλο τον απαραίτητο ηχητικό και φωτιστικό μηχανισμό.
Το 2ο Μαθητικό Φεστιβάλ έδωσε μια ευκαιρία στα παιδιά για συνεργασία, έκφραση, δημιουργία και αλληλεπίδραση. Έναν κοινό τόπο επικοινωνίας. Οι άξονες δραστηριοτήτων του Φεστιβάλ περιλάμβαναν : Εικαστικές δημιουργίες, Μουσική – Χορό – Θέατρο, Τεχνολογία, Εκθέσεις/ Παρουσιάσεις. Κατάφερε να εγείρει το ενδιαφέρον και τη φαντασία των μικρών και μεγαλυτέρων παιδιών καθώς πήραν μέρος από νηπιαγωγεία ως γυμνάσια. Ο αριθμός των παιδιών που συμμετείχαν από τα σχολεία του Θήρας και Θηρασίας ήταν αρκετά μεγάλος εφόσον συμμετείχαν μαθητές από όλα τα δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια, επάλ και μερικά νηπιαγωγεία.
Δόθηκε η ευκαιρία στα παιδιά, το μέλος της κοινωνίας μας να δημιουργήσουν να μεγαλουργήσουν και να αναδείξουν τα ταλέντα και τις ανησυχίες τους με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών. Η ατμόσφαιρα εορταστική και χαρούμενη, η προέλευση του κόσμου μεγάλη και ο ενθουσιασμός στα πρόσωπα των παιδιών ζωγραφισμένος. Τι μεγαλύτερη ευχαρίστηση από τα βλέπεις παιδιά χαρούμενα και ευτυχισμένα. Μια καταπληκτική ευκαιρία για ανάδειξη πολιτισμού για λιλιπούτειους και μεγαλύτερα παιδιά, ανεξίτηλες εμπειρίες δημιουργίας και έμπνευσης που αποκομίζουν τα παιδιά αλλά και οι παραβρισκόμενοι.
Στο φεστιβάλ παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Σαντορίνης κ. Αναστάσιος Νικόλαος Ζώρζος, που αναμφισβήτητα χωρίς δεύτερη σκέψη παρείχε όλα τα οικονομικά μέσα που του ζητήθηκαν και στήριξε έμπρακτα την όλη προσπάθεια. Στην ομιλία του κηρύσσοντας την έναρξη του Φεστιβάλ. Δήλωσε ικανοποιημένος από τα όσα έβλεπε στο φεστιβάλ που εξαπλώνεται και παίρνει πλέον τον χαρακτήρα θεσμού, και ελπίζει πως αυτό θα διευρύνεται και ίσως εξαπλωθεί και πιο πέρα από τα όρια των δύο νησιών. Συνέχισε λέγοντας πως κατά την επίσκεψη του στο χώρο που φιλοξενεί τις εικαστικές δημιουργίες των παιδιών εντυπωσιάστηκε από την απέραντη ελευθερία που τα παιδιά δημιουργούν. Αναφέρθηκε επίσης στη μουσικοχώρα, μια χώρα που θα ήταν η πιο όμορφη χώρα να ζει κανείς καθώς η μουσική δεν έχει όρια και είναι γλώσσα πανανθρώπινη και καταργεί τα όρια που χωρίζουν τους ανθρώπους. Και συνέχισε ευχαριστώντας την πρόεδρο της επιτροπής πολιτισμού και τους εθελοντές. Και παρακάλεσε να γίνουν περισσότεροι οι εθελοντές καθώς είναι καλό να συμμετέχει μια κοινωνία σε τέτοιες δημιουργίες. Κλείνοντας δήλωσε καλή συνεχεία και επισήμανε πως θα παρευρεθεί ως το τέλος του φεστιβάλ για να παρακολουθήσει και να ευχαριστηθεί από τις δημιουργίες των παιδιών… .
Και όπως σημειώνει στον επίλογό της η κα Μπλάντα «Τα συναισθήματα και η εμπειρία που αποκόμισα δεν περιγράφονται. Θα το πρότεινα ανεπιφύλακτα σε όλους τους εκπαιδευτικούς. Η ευκαιρία μας να ξαναγίνουμε παιδιά. Δεν έχει σημασία ποιο σχολείο τα πήγε καλύτερα σε ζωγραφική, κατασκευές ή παράσταση σημασία έχει η συμμετοχή των παιδιών σε κάτι τόσο δημιουργικό καθώς και το γεγονός πως βοήθησαν πολλοί γονείς, εθελοντές όσο και συνάδερφοι και διευθυντές με την αμέριστη κατανόηση τους.
Ευχή δική μου, ο θεσμός αυτός όχι απλά να συνεχιστεί αλλά και να μπορέσουν τις επόμενες χρονιές να συμμετέχουν και σχολεία άλλων νησιών και να υπάρχει μεγαλύτερη συμμετοχή εθελοντών. Ζούμε στη χώρα του φωτός και της κοιτίδας του πολιτισμού. Σε ένα νησί που εκτός από την μοναδική της Καλντέρα και υπέροχο ηλιοβασίλεμα έχει να παρουσιάσει και φεστιβάλ πολιτισμού ισάξιο με μεγάλων πόλεων. Ας αναδείξουμε τον πολιτισμό μας με όποιο τρόπο και μέσα έχουμε και ας βοηθήσουμε τα παιδιά μας να πραγματοποιήσουν τα όνειρα τους ανακαλύπτοντας μέσα από τέτοια φεστιβάλ τα ταλέντα τους. Αγάπη και παρότρυνση στα παιδιά στους αυριανούς μας καλλιτέχνες και δημιουργούς!!!»
Δείτε φωτογραφίες από τις δράσεις των παιδιών και δη του Δημοτικού Σχολίου Οίας…