Με τη μηχανή αναζήτησης στο ιντερνετ να κάνει το …θαύμα της φτάνουμε στο σημείο να δούμε ότι η έκθεση της μαθήτριας που υποστήριξε ότι αδικήθηκε, αποτελεί προϊόν λογοκλοπής καθότι έχει πάρει συγκεκριμένες παραγράφους από ομιλία του καθηγητή κου Παπαβασιλείου το 1999 ενώ δεν είναι λίγοι που θεωρούν ότι είναι πλαστή…
Εδώ και μερικές ημέρες έχει ξεκινήσει μία μεγάλη κουβέντα σχετικά με την έκθεση που έγραψε υποψήφια των φετινών Πανελληνίων εξετάσεων… Και αυτό γιατί με οργισμένη ανοιχτή επιστολή προς τον αρμόδιο υπουργό Παιδείας κο Κώστα Γαβρόγλου, διαμαρτύρεται έντονα καθότι θεωρεί ότι θα έπρεπε να έχει βαθμολογηθεί με «άριστα 20» και όχι με το «δέκα 10» που της έδωσαν οι βαθμολογητές της… Μάλιστα, στην ανοιχτή της επιστολή ζήτησε να λάβει δράση το υπουργείο και οι αρμόδιοι φορείς ώστε να μην «κατακρεουργούνται τα όνειρα και ελπίδες των συμμετεχόντων». Είχε δε τίτλο η επιστολή «Γιατί τους αφήνετε να καίνε τα φτερά μας;»
Και η αλήθεια είναι ότι ειδικά στην έκθεση, η πίεση που δέχονται οι βαθμολογητές είναι μεγάλη καθότι σε μικρό χρονικό διάστημα θα πρέπει να βαθμολογήσουν σωστά εκατοντάδες γραπτά που θέλουν ιδιαίτερη προσοχή αφού το υποκειμενικό στοιχείο έχει ιδιαίτερη βαρύτητα σ’ αυτό το μάθημα…
Η υποψήφια εκτός από την ανοιχτή επιστολή όπου ανάμεσα στα άλλα αναφέρει «Όνειρα και ελπίδες, με μιας διεγράφησαν και την θέση τους κατέλαβαν η πίκρα , το παράπονο και η ανείπωτη απελπισία! Με πνίγει, με υπερβαίνει η αδικία που έγινε εις βάρος μου και δεν την αντέχω…!» και έτσι όπως αναφέρει «παίρνω το θάρρος ως μια από τους πολλούς στην βαθμολόγηση αδικημένους μαθητές να σας παραθέσω την έκθεση που έγραψα από γράμματα καρδιάς και με λέξεις-καταθέσεις ψυχής χαραγμένες βαθιά μέσα μου, καθώς την ξαναζώ και την θυμάμαι ακόμα λέξη προς λέξη…..» Και παραθέτει την έκθεση που έγραψε…
Πρώτη αντίδραση
Και άμεσα είχαμε αντιδράσεις… Ο συγγραφέας Βασίλης Παπαθεοδώρου σε σχόλιο του ανάμεσα στα άλλα σημείωσε ότι «η εν λόγω έκθεση για μένα αποδεικνύει πως αν δεν διαβάζεις βιβλία, αν δεν τα έχεις κάνεις κτήμα σου (ως προς τη δομή, ως προς την οικονομία, ως προς τη βαρύτητα κάποιων –κι όχι όλων- των λέξεων), αν δεν έχεις προχωρήσει δηλαδή στην κριτική ανάγνωση κι απλά παραθέτεις έννοιες, ρητά, επίθετα κ.ο.κ. που τα έχεις αποστηθίσει στο φροντιστήριο και δείχνεις πως τα κρατάς στο μυαλό σου μόνο για την εξέταση, τότε το αποτέλεσμα θα είναι δίκαια κακό».
Πλαστό κείμενο
Και στη συνέχεια ήρθε ο εκπαιδευτικός Δημήτρης Περβολιανάκης, γράφοντας στον Φιλολογικό Ιστότοπο, να υποστηρίξει πως η Έκθεση είναι κατασκευασμένη με σκοπό να πλήξει το κύρος των Πανελληνίων Εξετάσεων. Και αναφέρει τα επιχειρήματά του: Ανωνυμία επιστολής, γνώση της βαθμολόγησης των επιμέρους ερωτήσεων, παρουσίαση τριών βασικών προβλημάτων στη δομή του γραπτού (φλυαρία, αμέτρητες παράγραφοι, παπαγαλία) και τέλος το γεγονός ότι ένα μήνα μετά την εξέταση «θυμάται» όλη την έκθεση των 1500 λέξεων… και καταλήγει σημειώνοντας ότι «Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί με έμφαση ότι το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύθηκε μια ακριβώς ημέρα μετά την επίσημη ανακοίνωση ότι το σύστημα των Πανελληνίων Εξετάσεων όχι μόνο προστατεύεται αλλά και ενισχύεται ελλείψει άλλης ολοκληρωμένης πρότασης για ένα άλλο εξεταστικό σύστημα εξίσου αξιόπιστο και αδιάβλητο! Και αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο…»
Και λογοκλοπή
Και τέλος, φτάνουμε στην λογοκλοπή… Αφορμή για την εν λόγω κατηγορία τρεις παράγραφοι. Που αναφέρουν ότι
«Κλείνοντας, αγαπητοί μου συμμαθητές, ο επιστήμονας των αρχών του εικοστού αιώνα συγκρούστηκε με το άκαμπτο τοίχωμα πάνω στο οποίο γλιστρούσε η χλωμή αχτίδα της αλήθειας. Συνάντησε το φως σαν φόβο και την σιγουριά σαν εμπόδιο. Προσπέρασε χαράζοντας κύκλους γύρω από το μυστήριο. Είδε τις εικασίες να τρέμουν, τα συναισθήματα να ριγούν, τις υποθέσεις να κυμαίνονται.
Αισθάνθηκε την έκσταση του δυνατού και του αιωνίου κάτω από τα μάτια του ονείρου. Από όλες τις πλευρές η πυκνότητα των αποτελεσμάτων, τον περικύκλωσε. Πέρασε από την θολότητα στο έρεβος.
Είχε μόνο την εκλογή του μαύρου. Πάνω σε αυτό το μαύρο λοιπόν που αποτελούσε μέχρι τότε την γνώση του, ψηλάφισε τις υποθέσεις, τις έντυσε με αιτία και ανακαλύψεις πολύχρωμες…»
Αναγνώστης της ιστοσελίδας lifo.gr βρήκε ότι οι συγκεκριμένες παράγραφοι είναι σε Τράπεζα θεμάτων με ημερομηνία 2016/18… Αλλά με τη βοήθεια του ιντερνετ και της μηχανής αναζήτησης του google o αρθρογράφος της Lifo κος Δημοκίδης μας πηγαίνει ακόμη πιο …μακριά «Γράφτηκε στην έντυπη αλλά και ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ, από τον κ. Θανάση Παπαβασιλείου, αναπληρωτή καθηγητή Βιοχημείας στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών. Ο κύριος Παπαβασιλείου έγραφε συχνά-πυκνά στο ΒΗΜΑ για ιατρικά και άλλα επιστημονικά θέματα, και το 1999 στο άρθρο του «Πώς θα είναι ο επιστήμονας της νέας χιλιετίας» (14/11/1999) Και παραθέτει το συγκεκριμένο κείμενο όπως βλέπετε στη φωτογραφία…
Δυστυχώς με το ιντερνετ κανείς δεν μπορεί να κρυφτεί εύκολα… Και καλό θα είναι να μην παίζουν με τις ψυχές των παιδιών κάποιοι που εμπορεύονται όνειρα και ελπίδες… Γιατί αυτοί καίνε τα φτερά των νέων. Αυτοί πρώτοι και μετά το σύστημα… Γιατί αυτοί πουλάνε …ελπίδα.