Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΙστορίεςΠικρό τέλος για τους λουκουμάδες «Αιγαίον»: Κατεβάζουν ρολά λόγω κρίσης

Πικρό τέλος για τους λουκουμάδες «Αιγαίον»: Κατεβάζουν ρολά λόγω κρίσης

|

Με μια λιτή ανακοίνωση, οι φίλοι του ιστορικού καταστήματος με λουκουμάδες, «Αιγαίον», πληροφορήθηκαν ότι κατεβάζει ρολά, έπειτα από έναν αιώνα ζωής στην «καρδιά» της Αθήνας. 

«Λουκέτο» για το ιστορικό μαγαζί στη συμβολή της Πανεπιστημίου 46 με την Χαριλάου Τρικούπη – «Η εταιρεία λύνεται. Τα χρέη συσσωρεύτηκαν, η κίνηση έπεσε σημαντικά, οι φόροι ανέβηκαν. Ίσως έπρεπε να το αποφασίσουμε νωρίτερα» δηλώνει ο τελευταίος ιδιοκτήτης, Γιώργος Φύλλας

 

Με μια λιτή ανακοίνωση, οι φίλοι του ιστορικού καταστήματος με λουκουμάδες, «Αιγαίον», πληροφορήθηκαν ότι κατεβάζει ρολά, έπειτα από έναν αιώνα ζωής στην «καρδιά» της Αθήνας. 

 

«Σχεδόν ένας αιώνας πέρασε! Το “Αιγαίον” κλείνει εδώ έναν κύκλο. Αισιοδοξούμε να γλυκάνουμε και πάλι τους πελάτες μας σε νέες συνθήκες στο προσεχές μέλλον!» αναφέρει χαρακτηριστικά. 

fak_1.jpg

Από το 1926, οι Λουκουμάδες Αιγαίον, ιστορικό κατάστημα του κέντρου της Αθήνας, γλύκαιναν ακατάπαυστα την πόλη με τους λαχταριστούς τους λουκουμάδες. Ένας ολόκληρος αιώνας παράδοσης στο ημιυπόγειο κατάστημα της Πανεπιστημίου με την μυρωδιά της χιώτικης συνταγής του Γεωργίου Φύλλα, η οποία άντεξε στον χρόνο, αλλά όχι στην δύσκολη οικονομική πραγματικότητα. 

fak_2.jpg

Τα τελευταία χρόνια ο συνεχιστής της επιχείρησης και συνονόματος εγγονός του προσπαθούσε με κάθε τρόπο να βάλει σε τάξη τα χρέη, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Οι επιπλέον φόροι, το υψηλό ενοίκιο και η σημαντική πτώση της κίνησης οδήγησαν στο λουκέτο έπειτα από 91 χρόνια. 


«Κλείνουμε λόγω κρίσης. Ήταν μια δύσκολη απόφαση, αλλά δεν γινόταν αλλιώς. Η εταιρεία λύνεται. Τα χρέη συσσωρεύτηκαν, η κίνηση έπεσε σημαντικά, οι φόροι ανέβηκαν. Ίσως έπρεπε να το αποφασίσουμε νωρίτερα. Ένας ακόμη σημαντικός λόγος είναι τα ενοίκια. Το κτίριο είναι του ΙΚΑ, το ενοίκιο ήταν τεράστιο, μειώθηκε, αλλά όχι όσο έπρεπε για να είναι βιώσιμο. Δεν μπορούσαμε να το αντέξουμε. Η Πανεπιστημίου ερήμωσε πλέον. Πριν δέκα χρόνια έμπαιναν πέντε φορές περισσότεροι πελάτες» λέει με συγκίνηση στο protothema.gr ο κ. Γιώργος Φύλλας, εγγονός του ιδρυτή της επιχείρησης και τελευταίος ιδιοκτήτης.

 

Και προσθέτει:

«Ελπίζω στο μέλλον να καταφέρω να ξαναστήσω την επιχείρηση με το ίδιο όνομα και την ίδια παραδοσιακή συνταγή». 

 

fak_3.jpg

Το κατάστημα Λουκουμάδες Αιγαίον, από την ίδρυσή του και μετά, στεγάστηκε στο νεοκλασικό κτίριο κατασκευής του 1890 στην οδό Πανεπιστημίου 46 και Χαριλάου Τρικούπη, στο κέντρο της Αθήνας. Ο Γιώργος Φύλλας, με καταγωγή από τα Μεστά της Χίου, ήρθε στην Αθήνα για δουλειά και αποφάσισε να ανοίξει ένα καφενείο με την ίδια επωνυμία ως μέλος της Αδελφότητας Καφεπωλών Αθηνών. 

fak_5.jpg

Λίγα χρόνια αργότερα, εισάγει στον τιμοκατάλογό του τον λουκουμά, βασισμένο σε μια παραδοσιακή χιώτικη συνταγή της μητέρας του, που το αναγάγει σε περιώνυμο αθηναϊκό στέκι και θα του δώσει ιδιαίτερη φήμη έως σήμερα. Οι Λουκουμάδες Αιγαίον, που προπολεμικά συναγωνίζονταν αρκετά καταστήματα του είδους στην περιοχή, θα επικρατήσουν, μεταφέροντας έναν σχεδόν ολόκληρο αιώνα παράδοσης.

fak_6.jpg

«Από το κατάστημα στην οδό Πανεπιστημίου πέρασαν πολλοί επώνυμοι της Αθήνας, πολιτικοί, ηθοποιοί, τραγουδιστές. Ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν ένας από αυτούς, ερχόταν συχνά στο μαγαζί μας. Επειδή γύρω υπήρχαν πολλά θέατρα, οι περισσότεροι ηθοποιοί, μόλις τελείωναν, περνούσαν για να γλυκαθούν. Έχω χιλιάδες μνήμες στα μαρμάρινα τραπεζάκια. Εκεί μου έβαζε ο παππούς μου να φάω, εκεί έκανα πρόταση γάμου στη γυναίκα μου» αναφέρει ο κ. Φύλλας. 

fak_7.jpg

Η φιλοσοφία του ιδιοκτήτη ήταν μία: να διατηρήσει τον χαρακτήρα μιας πιστής οικογενειακής επιχείρησης, που του επέτρεψε τελικά, να μεταφέρει γνήσια μέχρι σήμερα κάτι από την ατμόσφαιρα και την κουλτούρα του παραδοσιακού αυτού γλυκού, της παραδοσιακής γεύσης και της εμπειρίας της στο ανάλογο παραδοσιακό περιβάλλον. 

Παρ’ όλη την εξέλιξη της σύγχρονης ζαχαροπλαστικής, το Αιγαίον έμεινε ανέπαφο και ανεπηρέαστο, διαιωνίζοντας μια υγιεινή, παραδοσιακή, γλυκιά συνήθεια της ελληνικής κουζίνας που τελικά τους κέρδισε όλους.

 

Τον ιδρυτή του καταστήματος, Γεώργιο Φύλλα, διαδέχονται το 1973 τα παιδιά του. Αποκομίζοντας ήδη από μικροί μια σχετική εμπειρία του καταστήματος, ο Μιχάλης και ο Ευγένιος Φύλλας παίρνουν την διοίκηση στα χέρια τους, το ανακαινίζουν, το επεκτείνουν και το οργανώνουν σε βελτιωμένα πρότυπα. Έχοντας και οι δυο κάνει ανώτατες σπουδές, ο πρώτος μηχανολόγου ενώ ο δεύτερος οικονομικών, καταφέρνουν να το στήσουν και να το ενδυναμώσουν σε πρότυπα σύγχρονης ανταγωνιστικής επιχείρησης.

fak_8.jpg

Την επιχείρηση συνέχισε ο γιος του Μιχάλη Φύλλα, Γιώργος, ο οποίος, θέλοντας να αξιοποιήσει το πτυχίο του στην Διοίκηση Επιχειρήσεων και στα Οικονομικά, επενδύοντας στη διατήρηση και εξέλιξη της οικογενειακής επιχείρησης, πάντα με σεβασμό στο όνομα, στη φήμη, στο ίδιο το προϊόν και κατ’ επέκταση στην παράδοση και στην ιστορία.

fak_9.jpg

Το Αιγαίον συνέχισε να ελίσσεται μέσα στις απαιτήσεις μιας ανταγωνιστικής αγοράς, πραγματοποίησε καινοτόμες γευστικές προτάσεις που συμπλήρωσαν τις σύγχρονες τάσεις της γευστικής επιθυμίας, με σεβασμό στην ποιότητα και την παράδοση, ενώ έκανε σημαντική στροφή προς τον ευρύτερο επαγγελματικό χώρο του επισιτισμού, με διευρυμένες συνεργασίες. 

fak_10.jpg


Ωστόσο, έπειτα από έναν αιώνα δημιουργίας δεν άντεξε στην οικονομική κρίση, που μαστίζει τις ελληνικές επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια. 

fak_11.jpg


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Το Brainobrain έρχεται για πρώτη φορά στη Νάξο – Ένα πρόγραμμα που αναπτύσσει το μυαλό και την προσωπικότητα των παιδιών

Το διεθνές εκπαιδευτικό πρόγραμμα που συνδυάζει τον άβακα, το NLP και την ανάπτυξη soft skills ανοίγει τις πόρτες του στη Χώρα Νάξου.

Κλήρωση Κυπέλλου και Πρωταθλήματος ΕΠΣ Κυκλάδων – Τα ζευγάρια και οι όμιλοι

Στην Ερμούπολη της Σύρου πραγματοποιήθηκε η κλήρωση για την Α΄ και Β΄ φάση του Κυπέλλου Κυκλάδων, καθώς και για την κατάρτιση των ομίλων της Α΄ Κατηγορίας.

Διάκριση για το 2ο Γυμνάσιο Νάξου, εθνική Ετικέτα Ποιότητας eTwinning για το έργο «Heritage on a plate»

Το σχολείο τιμήθηκε για τη δημιουργική σύνδεση της γαστρονομικής παράδοσης με τα ψηφιακά εργαλεία και την τεχνητή νοημοσύνη, σε συνεργασία με σχολεία του εξωτερικού.

Η Ίος στην κορυφή με το σκοτύρι – Το ελληνικό τυρί που ξετρελαίνει τους Ολλανδούς

Έρευνα του Griekenland.net κατατάσσει την Ίο πρώτο γαστρονομικό προορισμό για τους φίλους του τυριού, με το παραδοσιακό σκοτύρι να κερδίζει τις εντυπώσεις.

Σ.Τ.Ε.Κ. Κουφονησίου: «Το νερό δεν είναι εμπόρευμα – Είναι αγαθό ζωής»

Έκτακτη Γενική Συνέλευση των επιχειρηματιών του νησιού – Σκληρή διαμαρτυρία για τα εξοντωτικά τιμολόγια ύδρευσης και αιτήματα προς τον Δήμο Νάξου και την Πολιτεία.

Εκλογική διαδικασία και κινηματογραφική προβολή στην Κινηματογραφική Λέσχη Νάξου

Τα μέλη καλούνται να δηλώσουν υποψηφιότητα έως την Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο και την Εξελεγκτική Επιτροπή.

SEAJETS και Δήμος Αλοννήσου ένωσαν δυνάμεις για την υγεία των νησιωτών

Παιδιά και ενήλικες εξετάστηκαν δωρεάν από 13 διαφορετικές ειδικότητες, με στόχο τη θωράκιση της υγείας στο νησί.

Από τη Μαρία Κάλλας στο ψηφιακό ευρώ – Η νέα εποχή του κοινού νομίσματος

Στα 5 ευρώ θα απεικονίζεται η «La Divina», ενώ το ευρώ θα συνεχίσει να αναγράφεται και στα ελληνικά

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

ΒΙΟ.ΚΑ. Απόλλωνα: Μήνυση του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κατά της “Κίνησης Πολιτών”

Η Δημοτική Επιτροπή αποφάσισε την άσκηση μήνυσης για ψευδή καταμήνυση, δυσφήμηση και διασπορά ψευδών ειδήσεων – Αντιδράσεις μετά το Δελτίο Τύπου της Κίνησης «Σώστε τις Παραλίες της Νάξου».

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Μ. Κουτουλάκης: «Ιστορική μείωση ΦΠΑ 30% στα νησιά έως 20.000 κατοίκους»

Ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής σχολιάζει τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και μιλά για «μια νέα αρχή» στην ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική.

Κακαβιά: Συνελήφθη 37χρονη με ένταλμα από τον Ανακριτή Πλημμελειοδικών Νάξου

Η γυναίκα, υπήκοος Βουλγαρίας, εντοπίστηκε στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Ιωαννίνων

Στη Δράμα κάνει πρεμιέρα σήμερα το ντοκιμαντέρ «Σμύριδα, μάρμαρο και αμπέλι» με επίκεντρο τη Νάξο (video)

Η μικρού μήκους ταινία του Ορέστη Ρούσκα καταγράφει ιστορίες ανθρώπων που αντιστέκονται στον υπερτουρισμό και δείχνουν τον δρόμο για έναν βιώσιμο τουρισμό στο νησί.

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας