Τετάρτη, 9 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΙστορίεςΠήδα, να δούμε αν είσαι Ελληνας…

Πήδα, να δούμε αν είσαι Ελληνας…

|

Οταν ο Γιάννης έγινε Giannis, η αδιαφορία μας μετατράπηκε σε Αντετοκουνμπο-μανία. Τώρα τον καμαρώνουν κι όσοι δεν τον ήθελαν στην ομάδα τους, στη γειτονιά, στο σχολείο, στο λεωφορείο ή στο παγκάκι τους. Ζούμε στη χώρα που σου δίνει την ιθαγένεια μόνον αν «τα βάζεις»

Οταν ο Γιάννης έγινε Giannis, η αδιαφορία μας μετατράπηκε σε Αντετοκουνμπο-μανία. Τώρα τον καμαρώνουν κι όσοι δεν τον ήθελαν στην ομάδα τους, στη γειτονιά, στο σχολείο, στο λεωφορείο ή στο παγκάκι τους. Ζούμε στη χώρα που σου δίνει την ιθαγένεια μόνον αν «τα βάζεις»

Αντετοκουνμπο-μανία. Δύσκολη λέξη. Γλωσσοδέτης. Αλλά, ακόμα πιο δύσκολο είναι να χωρέσει ανθρώπου νους, αυτό που περιγράφει. Αυτό που συνέβη στη χώρα τον τελευταίο μήνα, από τα Χριστούγεννα που οι ιντερνετικές κάλπες άνοιξαν για να ψηφίσουμε ποιούς θέλουμε στο All Star Game του ΝΒΑ, και το «Giannis Antetokounmpo #NBAvote» πλημμύρισε τα social media. Αυτό που συμβαίνει καιρό τώρα, με την Ελλάδα να ξυπνάει τρεις τέσσερις φορές την εβδομάδα με τον καημό του Γιάννη. Επαιξε καλά; Νίκησε; Πόσους πόντους έβαλε το παλικάρι;

Οπου Γιάννης, ένας μαύρος κρεμανταλάς ο οποίος έχει ακούσει τη φράση «φύγε από ‘δω» περισσότερες φορές κι από τα καλάθια που έχει βάλει. Ενας ενοχλητικός πλανόδιος μικροπωλητής, ένας ξένος που (σχεδόν) κανένας δεν ανεχόταν δίπλα του. Ωσπου έγινε Giannis. Νούμερο 15 του «draft» του NBA και, πολύ σύντομα, «αστέρας» διεθνούς ακτινοβολίας στον ουρανό του μπάσκετ. Μικροί – μεγάλοι, άντρες και γυναίκες αναγνώρισαν στο πρόσωπό του τον «Ελληνα που τα πάντα μπορεί να καταφέρει». Ο «ήρωας» του διπλανού ημι-υπόγειου απέκτησε υπόσταση -και πατρίδα- 18 χρόνια αφότου βγήκε από την κοιλιά της μάνας του.

Πλέον, τον καμαρώνουν (σχεδόν) όλοι. Κι αυτοί που δεν τον ήθελαν στην ομάδα τους, στη γειτονιά, στο σχολείο, στο λεωφορείο ή στο παγκάκι τους. Και οι αμέτρητοι σπιτονοικοκύρηδες που είχαν πετάξει την οικογένειά του στον δρόμο, επειδή καθυστερούσε τα νοίκια. Αλλά και η ελληνική Πολιτεία, που του αναγνώρισε το δικαίωμα να φέρει την ιθαγένεια της χώρας στην οποία είδε το πρώτο φως, όταν έμαθε ότι πηδάει ψηλά και «τα βάζει».

Ο Γιάννης πληρούσε τις προϋποθέσεις για να γίνει Ελληνας, όμως η νομοθετική άνοιξη για την απόδοση ιθαγένειας κράτησε πολύ λίγο, κι έτσι δεν πρόφτασε να ολοκληρώσει τις σχετικές διαδικασίες. Τον νόμο 3838/2010 τον «πάγωσε» ο Αντώνης Σαμαράς, στερώντας από χιλιάδες παιδιά μεταναστών που γεννήθηκαν εδώ, το δικαίωμα να φέρουν ελληνικό διαβατήριο. Βλέπετε, εκείνα δεν ευτύχησαν να έχουν το ύψος και το ταλέντο του νεαρού Αντετοκούνμπο…

Η ιστορία του Γιάννη θα ήταν μία θλιβερή ιστορία μεταναστών, σαν όλες τις άλλες, αν στον Τρίτωνα δεν είχαν τοποθετηθεί δύο μπασκέτες. Αν ο Γιάννης και ο Θανάσης (ένα από τα αδέλφια του) δεν τις… ερωτευόντουσαν. Αν ο Σπύρος Βελλινιάτης, που προπονεί ομάδες μπάσκετ κυρίως σε υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας, δεν είχε προσέξει τα δύο πανύψηλα αγόρια με τις ασυνήθιστα καλές επιδόσεις. Αν δεν τα «έσπρωχνε», στη συνέχεια, να υπογράψουν δελτίο αθλητή στον Φιλαθλητικό. Αν δεν τα ήθελε στην Εθνική Νέων ο ομοσπονδιακός προπονητής. Αν δεν είχε καταφτάσει μια πρόσκληση, από την πρεσβεία της Νιγηρίας, να λάβει ο Γιάννης νιγηριανό διαβατήριο. Κι αν ο Δημήτρης Μπούκας, συνεργάτης του τότε υπουργού Εσωτερικών, Ευριπίδη Στυλιανίδη, δεν ήταν παλιός μπασκετμπολίστας…

Η γνωστή φάμπρικα των επιλεκτικών, κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων ανέλαβε τα περαιτέρω, και το ζήτημα λύθηκε ως δια μαγείας. Στις 2 Ιουλίου 2013, το υπουργείο Εσωτερικών είπε τη μισή αλήθεια, αποσιωπώντας την άλλη μισή: «Ο Θανάσης και ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι δύο νέα παιδιά που γεννήθηκαν στην Ελλάδα χωρίς ουδέποτε να αποκτήσουν κάποια ιθαγένεια. Η ιθαγένεια αποδόθηκε στους δύο νέους απολύτως νόμιμα, βάσει των διατάξεων περί ανιθαγενείας. Οι συγκεκριμένες διατάξεις ισχύουν εδώ και πολλά χρόνια και αφορούν σε περιπτώσεις παιδιών που γεννιούνται στην Ελλάδα και είναι ανιθαγενείς. Μοναδική παρέμβαση της ελληνικής Πολιτείας ήταν να επιταχύνει τις διαδικασίες για να μπορέσει ο ένας εκ των δύο νέων Ελλήνων να συμμετάσχει στις επιλογές του αμερικανικού NBA». Η άλλη μισή (αλήθεια) αφορούσε όλους τους υπόλοιπους δικαιούχους, που χρόνια περίμεναν τη σειρά τους: «Πήδα κι εσύ καλά, για να αξίζεις να γίνεις Ελληνας».

Την ίδια μέρα, ο τότε Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δέχτηκε την οικογένεια Αντετοκούνμπο στο Μέγαρο Μαξίμου. Την οικογένεια που επί 20 χρόνια ζούσε λαθραία στη χώρα που ο ίδιος κυβερνούσε. Μετά τη συνάντηση με τα πλατιά χαμόγελα και τις φωτογραφίες, ο Γιάννης έγραψε στο Facebook: «Θέλω να τιμήσω τη χώρα στην οποία γεννήθηκα και μεγάλωσα. Αλλά δεν είμαι μόνο εγώ, είναι χιλιάδες παιδιά μεταναστών που έχουν το ίδιο πρόβλημα, και ελπίζω να λυθεί για όλους». Δεν λύθηκε, ούτε -καν- για τα δυο μικρότερα αδέλφια του.

Γιατί; Επειδή δεν έπαιζαν, ακόμη, «σοβαρό» μπάσκετ. Δεν τους χρειαζόταν η Εθνική ή ο… Φουφουτιακός, οπότε δεν υπήρχε καμία πρεμούρα να τους κάνουμε Ελληνες. Ο Κώστας Αντετοκούνμπο πήρε ελληνικό διαβατήριο τρία χρόνια μετά, την περασμένη Ανοιξη, και τον Ιούνιο του 2016 κλήθηκε για πρώτη φορά στην Εθνική Νέων. Στην απέναντι ακτή του Ατλαντικού κάνει «πράματα και θάματα» με την ομάδα του Dominican High School. Οσο για τον «Βενιαμίν» της οικογένειας Αντετοκούνμπο, τον Αλέξη, που έκλεισε τα 16 του χρόνια τον περασμένο Δεκέμβριο και, ήδη, προπονείται σκληρά στο Μιλγουόκι, σύντομα θα έρθει η σειρά του.

Την υποκριτική στάση της ελληνικής Πολιτείας απέναντι στους μετανάστες είχε καυτηριάσει, τον Οκτώβριο του 2013, το αμερικανικό δίκτυο ΝΒC: «Η Ελλάδα δεν ήθελε να έχει καμία σχέση με την οικογένεια του (Γιάννη) Αντετοκούνμπο, μέχρι που το NBA παρατήρησε τη δεξιότητά του στο μπάσκετ. Ξαφνικά οι Ελληνες, οι οποίοι επί δυο δεκαετίες τους υποχρέωσαν να ζουν στα σκοτάδια, τους αγκάλιασαν σαν να ήταν παιδιά τους. Συνάντησαν τον Πρωθυπουργό και, τώρα, τους αντιμετωπίζουν σαν ήρωες. Οπως σε πολλά έθνη, όταν δυσκολεύουν οι καιροί και η ανεργία αυξάνεται, μερικοί άνθρωποι βρίσκουν αποδιοπομπαίους τράγους σε εκείνους που πιστεύουν ότι δεν ανήκουν στον τόπο τους».

Γιατί η Ελλάδα αγάπησε, ξαφνικά, τον Γιάννη; Επειδή με τα κατορθώματά του ικανοποιεί την ακόρεστη ανάγκη μας για λίγη εθνική υπερηφάνεια. Επειδή, σε εποχές άδοξες για το έθνος μας, συμβολίζει τον άξιο Ελληνα με τον καλό χαρακτήρα. Επειδή ο Πρόεδρος Ομπάμα τον μνημόνευσε, πλάι στον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη, στην ομιλία του στην Αθήνα. Επειδή η εικόνα του έγινε εξώφυλλο στο Sports Illustrated και έχει κατακτήσει το Διαδίκτυο. Ή, απλώς, επειδή η ιστορία του παιδιού με το καθαρό βλέμμα είναι η ελπίδα μας για τα δικά μας παιδιά.

Και ο Γιάννης; Γιατί ο Γιάννης αγάπησε μια χώρα που του έδειξε περιφρόνηση και αδιαφορία – το πιο σκληρό της πρόσωπο; Επειδή την έβαλαν στην ψυχή του, μια οικογένεια, μια ηλικιωμένη κυρία, η Εκκλησία της γειτονιάς, ένας προπονητής στον Φιλαθλητικό, ένας δάσκαλος στο σχολείο και λιγοστοί συμμαθητές του. Ανθρωποι που τα ονόματά τους δεν τα μάθαμε ποτέ, γιατί οι ίδιοι δεν γύρεψαν να προβληθούν και να καμαρώσουν για τις ευεργεσίες τους.

Ετσι κι αλλιώς, η Ελλάδα είναι η μοναδική πατρίδα που γνώρισαν ο Γιάννης και τα τρία από τα τέσσερα αδέλφια του (ο Φράνσις, ο ποδοσφαιριστής, έμεινε πίσω στη Νιγηρία). Παράξενη πατρίδα, είναι αλήθεια. Την ώρα που μαθαίναμε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για τον πρώτο All Star Ελληνα, στο Πέραμα γινόταν σαματάς, για να μη φοιτήσουν «λαθρομετανάστες» στο σχολείο του. Κι αν ανάμεσα σε αυτά τα παιδιά βρίσκεται ο επόμενος «αστέρας» του NBA; Ε, τότε, βλέπουμε. Μπορεί και να τον ψηφίσουμε…
 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Καμίνι η Ελλάδα: Στους 41°C η Φθιώτιδα – Πάνω από 35άρια σε Πάρο και Νάξο

Ιούλιος «φωτιά» στην Ελλάδα με ακραίες θερμοκρασίες, θερμική δυσφορία και υψηλές τιμές ακόμη και στο Αιγαίο – Πάνω από 180 σταθμοί με θερμοκρασίες άνω των 37°C - Η εικόνα στη Παροναξία

Κίμωλος: Το νησί με τα καθαρότερα νερά στον κόσμο, το λένε οι Αμερικανοί

Παγκόσμια διάκριση για την Ελλάδα – Η παραλία Πράσσα στην Κίμωλο στην κορυφή της λίστας με τις καθαρότερες θάλασσες, αφήνοντας πίσω εξωτικούς προορισμούς

Καθυστερήσεις στο νέο αεροδρόμιο Πάρου λόγω έλλειψης υλικών

Το έργο «Ανάπτυξη και βελτίωση υποδομών του νέου αεροδρομίου Πάρου» αντιμετωπίζει καθυστερήσεις λόγω ελλείψεων στα απαραίτητα υλικά, όπως απαντά το Υπουργείο στον Δήμο Πάρου – Κρίσιμο για την τουριστική ανάπτυξη το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης.

Καθολική Εκκλησία αφιερώνεται στην Ιερά Καρδία του Ιησού, iστορική πράξη την Κυριακή 13 Ιουλίου στην Τήνο

Η Ιερά Σύνοδος της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα αποφάσισε την αφιέρωση της τοπικής Εκκλησίας στην Ιεροτάτη Καρδία του Ιησού, στο πλαίσιο τριπλής επετείου και του Ιωβηλαίου 2025 – Κεντρική Θεία Λειτουργία στο Προσκύνημα της Ιεράς Καρδίας στο Εξώμβουργο Τήνου

HashJ Cloud Mining: Νέα εποχή εξόρυξης χωρίς όριο – Έως 4.999$ την ημέρα

Η πλατφόρμα HashJ ανατρέπει τα δεδομένα στην παγκόσμια αγορά cloud mining, προσφέροντας εύκολη πρόσβαση σε εξόρυξη κρυπτονομισμάτων με μηδενικό κόστος έναρξης, καθημερινά κέρδη και υψηλό επίπεδο ασφάλειας.

«Αγροτεμάχια φάντασμα»: Πώς Κρητικοί κτηνοτρόφοι διεκδικούν επιδοτήσεις σε ξένες γαίες

Με δασικές εκτάσεις και ελαιώνες να «μετατρέπονται» σε βοσκοτόπια για να δηλωθούν στο ΟΣΔΕ, παραγωγοί από την Κρήτη κατηγορούνται ότι εισέπρατταν ευρωπαϊκές ενισχύσεις σε βάρος των πραγματικών αγροτών

Χορεύοντας κάτω από τα αστέρια της Νάξου: Μια βραδιά γεμάτη Ελλάδα στην παραλία της Χώρας (photos)

Ήπειρος, Πόντος, Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησος συναντήθηκαν στη Νάξο σε μια μοναδική μουσικοχορευτική βραδιά με έντονο παλμό, ζωντανή παράδοση και καρδιά γεμάτη Ελλάδα

Cycladic Nexus στην Ίο: Όταν η σύγχρονη τέχνη συναντά τον Πρωτοκυκλαδικό Σκάρκο

Μια μοναδική έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ίου μετατρέπει τον θεσμικό χώρο σε πεδίο ζωντανού διαλόγου μεταξύ παρελθόντος και παρόντος, με έργα 12 καλλιτεχνών να συνομιλούν με την ιστορία του Σκάρκου.

Επίτιμος Δημότης Θήρας ανακηρύχθηκε ο καθηγητής Δημήτριος Χριστοδούλου

Σε συγκινητική εκδήλωση τιμήθηκε το επιστημονικό έργο του διακεκριμένου Έλληνα φυσικού – Βράβευση μαθητών Γ’ Λυκείου για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Περισσότεροι σχολικοί καθαριστές στη Σαντορίνη – Ενίσχυση για το 2025-2026

Από 36 σε 44 οι θέσεις καθαριότητας στα σχολεία της Σαντορίνης – Ενίσχυση της υγειονομικής ασφάλειας με μέριμνα του Δήμου Θήρας

Νάξος: “Σιωπή” στην τοπική κοινωνία, έφυγε πρόωρα ο Γεώργιος Λαΐος

Η Νάξος αποχαιρετά έναν νέο άνθρωπο με έντονη κοινωνική παρουσία και ανθρώπινη προσφορά – Κηδεύεται την Πέμπτη 3 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Άνω Λιοσίων

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Νάξος – Κωμιακή: «Έφυγε» ο Δημήτρης Ιωάννου Καρούσης, θλίψη για τον αγαπημένο “Τζήμα”

Αποχαιρετισμός σε έναν ήσυχο και αγαπητό συγχωριανό που δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του – Το χωριό τον τιμά με συγκίνηση

«Εκεί που η θάλασσα είναι ζωή» – Φόρος τιμής στους ναυτικούς της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων (video)

Με αφορμή τη Ναυτική Εβδομάδα, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων τιμά με συγκίνηση τους ανθρώπους που ζουν, εργάζονται και αγαπούν τη θάλασσα (video)

Aperto – Cucina Italiana: Η αυθεντική ιταλική εμπειρία ήρθε στη Νάξο με την υπογραφή του κορυφαίου pizzaiolo Νίκου Σωτηρόπουλου

Ένα νέο γαστρονομικό σημείο στην καρδιά της Νάξου που ενώνει την ιταλική φινέτσα με τη δημιουργικότητα του Έλληνα pizzaiolo που διακρίθηκε δύο φορές ως ο καλύτερος της χώρας και στους 50 κορυφαίους της Ευρώπης.

Νάξος: Αλλαγές στην κυκλοφορία σε Χώρα, Αγία Άννα, Άγιο Προκόπη και Πλάκα, “εμφάνιση” του e-naxios

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ανακοινώνει τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την τουριστική περίοδο – Δωρεάν στάθμευση και έλεγχος τροφοδοσίας στα παραλιακά μέτωπα

Κατ’ Οίκον Νοσηλευτική Φροντίδα στη Νάξο από τη Φραντζέσκα Λαγογιάννη

Με επιστημονική γνώση, σεβασμό και ολιστική προσέγγιση, η Φραντζέσκα Λαγογιάννη προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες νοσηλείας στο σπίτι, σε όλη τη Νάξο.

Μενδώνη για Κούρους Μελάνων: “Θα γίνει πιλοτική μεταφορά του ενός κούρου”

Οι κάτοικοι της Νάξου αντιστέκονται στην απομάκρυνση των αρχαίων αγαλμάτων από το Φλεριό, ενώ το Υπουργείο Πολιτισμού υπερασπίζεται μια μεταφορά που δημιουργεί ερωτήματα και αντιδράσεις.

Σίκινος – Β. Μαράκης: “Το λιμάνι που περιμέναμε – Ξεκινά η επέκταση τον Σεπτέμβριο” (video)

Ο Δήμαρχος Σικίνου Βασίλης Μαράκης μιλά για την πολυαναμενόμενη επέκταση του λιμανιού και τις εξελίξεις σε βασικά ζητήματα του νησιού

Γ. Καρνέζης: “Οι σκέψεις μου για το μέλλον των Κούρων στη Χώρα της Νάξου”

Και η απάντηση στη δημοσίευση στη Naxos Press της πολιτικού του κόμματος Κίνημα Δημοκρατίας, κ. Κατερίνας Γιαννακά