Τα μέλη της «Pastra Cretonoxiosa» (ανάμεσά τους και η δική μας Ευγενία Τζαννίνη) το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου κολύμπησαν με επιτυχία από το νησί της Ρω έως το Κστελόριζο (έξι χιλιόμετρα) και παρέδωσαν την υποστροφία στην μοναδική απόφοιτο του σχολείου στο Καστελόριζο, την Δέσποινα Παπουτσή
Το είπαν και το έκαναν. Αλλωστε τα έχουν καταφέρει και σε πιο δύσκολα ρεύματα…. Ομως, καθένα εξ αυτών έχει την δική του ιδιαιτερότητα. Τι δίνει όμως δύναμη στα μέλη της Pastra Cretonaxiosa ώστε να ξεπερνούν τον εαυτό τους όπως έκαναν στη θάλασσα της Μάχγης ή από τα Κύθηρα έως τα Αντικύθηρα; Μα ο σκοπός.. Κι αυτός δεν είναι άλλος από το να προσφέρουν ένα χαμόγελα στα παιδιά που το έχουν ανάγκη… Αυτό ήταν το κίνητρό τους όταν έπεσαν στη θάλασσα του Αιγαίου το πρωί του Σαββάτου 14 Σεπτεμβρίου με στόχο να καλύψουν την απόσταση από το νησί της Ρω έως το Καστελόριζο. Εκεί που ενώνεται το Αιγαίο με την Μεσόγειο. Παρά την αλλαγή ρευμάτων και τον κίνδυνο τα έξι μέλη της ομάδας, με πρώτη και καλύτερη την Ναξιώτισσα Ευγενία Τζαννίνη, τα κατάφεραν. Και; παρέδωσαν χθες Κυριακή την υποτροφία στην Δέσποινα Παπουτσή, την μοναδική απόφοιτο του Καστελόριζου… Αυτό διαβάσαμε στην σελίδα της ομάδας στα social media, ενώ όπως έχουμε μάθει έχουν ήδη εξασφαλίσει οκτώ υποτροφίες, μέσω του φορέα ExcellenSeas (Θάλασσες Αριστείας). Κάθε μια ύψους 6.000 ευρώ ετησίως και μάλιστα για όλα τα χρόνια των σπουδών. Μεταξύ άλλων για μια μαθήτρια του Καστελλόριζου αλλά και άριστων μαθητών από την Νίσυρο, τους Φούρνους, την Αστυπάλαια, τον Αη Στράτη και το Μεγανήσι.
Τι αναφέρει η ανάρτηση στην ιστοσελίδα της ομάδας Pastra Cretonaxiosa; “Χτες Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου τερματίσαμε επιτυχώς τον τιμητικό μας αγώνα για τους άριστους μαθητές των ακριτικών μας νησιών: ενα αγώνα δύσκολο απο την Ρω στο Καστελλόριζο λογω ισχυρών ρευμάτων που αλλοτε μας έτρεπαν προς τα τουρκικά παράλια με κινδυνο να βρεθούμε στην υδάτινη συνοριακή γραμμή με την γείτονα, αλλοτε προς τα νότια του Καστελόριζου! Ενα αγώνα υπο την αιγίδα της Α.Ε του Προέδρου της Δημοκρατίας Κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου. Με την ευκαιρία αυτή θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τις αρμόδιες λιμενικές και στρατιωτικες αρχές οι οποίες υπήρξαν ιδιαίτερα υποστηρικτικές στην απρόσκοπτη και ασφαλή διεξαγωγή του διάπλου. Επίσης ενα θερμό «ευχαριστώ» στους κατοίκους του Καστελόριζου για την ζεστή φιλοξενία. Τέλος ενα ευχαριστώ οφείλει η ομάδα μας στην κα Γιάννα Μαυροφρίδου για την φροντίδα και επίλυση τεχνικών θεμάτων της διοργάνωσης”.
Και ακολουθεί η δεύτερη ανάρτηση με θέμα την απονομή της υποτροφίας στην Δέσποινα Παπουτσή από το Καστελόριζο ” Απονέμοντας την υποτροφία στην μοναδική απόφοιτο του ακριτικού Καστελόριζου, Δέσποινα Παπουτσή ενωπιον του μνημείου των ηρώων του Καστελόριζου! Με την ευκαιρία αυτή, η οικογένεια του ΕxcellenSeas θα ήθελε να στείλει θερμές ευχαριστίες σους χορηγούς των υποτροφιών που προορίζονται για τους άριστους μαθητές των ακριτικών μας νησιών. Οι χορηγοί μας: Boston Consulting, Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ), Grand Thornton, Sofreh NY, GianniniLawOffices, Fraport, Β.Α&Κ.Π, ΑΙΑ, Attica Group, Ertif επε. Βεβαιως, η κολυμβητική μας δράση Ρω- Καστελόριζο θα ηταν αρκετά πιο δυσχερής στην οργάνωση της αν δεν είχαμε την υποστήριξη της Γενικής Γραμματειας Νησιωτικής Πολιτικής”
Η ΑΜΚΕ ExcellenSeas (Θάλασσες Αριστείας) της Pastra Cretonaxiosa.
– Η ΑΜΚΕ ExcellenSeas (Θάλασσες Αριστείας) ιδρύθηκε από τα μέλη της κολυμβητικής ομάδας και είναι φορέας με αποκλειστικό σκοπό την επιβράβευση άριστων μαθητών – φοιτητών των ακριτικών μας νησιών μέσω της παροχής υποτροφιών. Υποτροφίες που θα καλύπτουν όλο το φάσμα των πανεπιστημιακών σπουδών. Από την έναρξη ως την ολοκλήρωση τους.
– Την υλοποίηση του προγράμματος υποστηρίζει η Επιστημονική Επιτροπή των ExcellenSeas η οποία στελεχώνεται από τακτικούς ή ομότιμους Καθηγητές Ελληνικών και αλλοδαπών Πανεπιστημίων καθώς και από διακεκριμένες για το ήθος και το υψηλό ακαδημαϊκό τους επίπεδο, προσωπικότητες.
– Κομβικό έργο της Επιτροπής αποτελεί η επιλογή των υποτρόφων και η στενή παρακολούθηση της ακαδημαϊκής τους εξέλιξης, αλλά και η παροχή πολύτιμου συμβουλευτικού έργου κατά το επόμενο στάδιο, αυτό της επαγγελματικής τους αποκατάστασης.
– Απώτερος στόχος της ExcellenSeas, αποτελεί η δημιουργία μιας Κοινότητας Υποτρόφων ώστε στο μέλλον αφενός να ενισχύουν και αυτοί το έργο της, με την οικονομική συνδρομή τους ως μία μικρή «επιστροφή», και αφετέρου να βοηθούν συμβουλευτικά τις νεότερες γενιές των φοιτητών των ακριτικών νησιών της χώρας μας.
– Στο πρόγραμμα της ExcellenSeas σε πρώτη φάση έχουν ενταχθεί ακριτικά νησιά των Περιφερειών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου με πληθυσμό μικρότερο των 2.000 κατοίκων.
Η Pastra Cretonaxiosa
– Η Pastra Cretonaxiosa ξεκίνησε τα πρώτα της βήματα τον Σεπτέμβριο του 2013, όταν τρεις αχώριστοι φίλοι οι Βαγγέλης Ζουρμπάκης, Βασίλης Μαρούλης και Ευγενία Τζαννίνη αποφάσισαν να κολυμπήσουν μαζί, στον πρώτο τους αγώνα. Τότε δεν ήταν ομάδα. Μια πολύ ωραία παρέα ήταν με πολύ κέφι. Αργότερα προστέθηκε και ο Σωτήρης Πάστρας ως προπονητής και έτσι σιγά σιγά η παρέα έγινε ομάδα και βαφτίστηκε. Για να έχει «διαβατήριο» για τις εξορμήσεις της ανά τον κόσμο. Τον Ιούλιο του 2015 διέσχισαν κολυμπώντας τα νερά του Βοσπόρου.
– Τον Αύγουστο του 2016 οι κολυμβητές κατάφεραν να διασχίσουν, κάτω από αντίξοες συνθήκες, τα αφιλόξενα νερά της θάλασσας της Μάγχης. Μάλιστα με χρόνο 12 ώρες και 12 λεπτά έγινε η πρώτη ομάδα στη κατηγορία της που έσπασε το προηγούμενο ρεκόρ στην πολύχρονη ιστορία του θεσμού του Channel Swimming Association (CSA). Η CSA από το 1927 έχει την ευθύνη της διεξαγωγής των αγώνων επιβλέποντας και καταγράφοντας όλους τους κολυμβητές που διασχίζουν το «Κανάλι». Ο αγώνας αφιερώθηκε στα γενναία παιδιά της ΕΛΕΠΑΠ – Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας Αναπήρων Προσώπων για την απόκτηση ενός σχολικού λεωφορείου- στόχος ο οποίος επετεύχθη.
– Τον Ιούνιο του 2017 η Pastra Cretonaxiosa κολύμπησε από τα Κύθηρα στα Αντικύθηρα για την υποστήριξη, μέσω του Charity4u – Αθλητισμός για Όλους, τεσσάρων νέων αθλητών που θα συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο το 2020. Ήταν η πρώτη φορά που μια ομάδα διέσχισε το άγνωστο, για τους κολυμβητές, στενό πέρασμα των 40 χιλιομέτρων της περιοχής. Μια θάλασσα που είναι συνδεδεμένη με τον μηχανισμό των Αντικυθήρων, την ιστορία αλλά και την μυθολογία της Ελλάδος.
– Τον Οκτώβριο του 2018, διέσχισαν, για πρώτη φορά παγκοσμίως, το πέρασμα Αη Στράτη – Λήμνου, μια απόσταση 45 χιλιομέτρων. Σκοπός αυτής της δράσης ήταν να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη και να συγκεντρωθούν όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα για να καλυφθεί το κόστος των πανεπιστημιακών σπουδών της μοναδικής αποφοίτου του Αη Στράτη, για το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018.
Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα thenewspaper.gr