Παγκόσμια Ημέρα Φάρων και ανοιχτοί σε όλη την Ελλάδα 30 φάροι. Στις Κυκλάδες; Τέσσερις σε Πάρο, Σαντορίνη, Σέριφο και Κέα. Και όλα τα βλέμμάτα πέφτουν στον Αγιο Φωκά, στην είσοδο του λιμανιού της Πάρου όπου το κτήριο έχει εγκαταληφθεί και υπάρχει η ανάγκη για την αποκατάστασή του – Τι αναφέρει ο Σύλλογος Παραδοσιακού Οικισμού Παροικιάς για την αποκατάσταση του φάρου
Παγκόσμια Ημέρα Φάρων η σημερινή… Κυριακή 19 Αυγούστου και όπως είναι λογικό όλα τα βλέμματα πέφτουν πάνω σ’ αυτά τα μοναδικά κτήρια, τους φρουρούς των θαλασσών. Λόγω τεχνολογίας … χάνονται, αλλά η μοναδική τους αρχιτεκτονική τα καθιστά κτήρια που αξίζουν όχι μόνο αναφοράς αλλά και διαχρονικής παρατήρησης… Στην Ελλάδα όπου υπήρχε ένα τεράστιο δίκτυο φάρων, χρόνο με το χρόνο έχουν μειωθεί σημαντικά όσοι διαθέτουν φαροφύλακες…
Σήμερα, στις Κυκλάδες λόγω της εορτής είναι ανοιχτοί τέσσερις. Σε Πάρο, Σαντορίνη, Σέριφο και Κέα. Ομως, όλοι κοιτάζουν αυτούς που για διάφορους λόγους έκλεισαν.. Ενας εξ αυτών είναι ο φάρος του Αγίου Φωκά στην είσοδο του λιμανιού της Πάρου… Και η “Λαική Συσπείρωση Πάρου” με ανακοινωσή της ζητά από το Δήμο να παρέμβει ώστε να σωθούν τα όποια κτήρια.. Τι αναφέρει στην ανακοίνωσή της; “Τα κτήρια του φάρου του Αγίου Φωκά δεν είναι απλώς ερειπωμένα, είναι επικίνδυνα για τη σωματική ακεραιότητα και τη ζωή όσων τα επισκέπτονται. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας μέσω του Πολεμικού Ναυτικού και της υπηρεσίας Φάρων έχουν ακέραια την ευθύνη για ότι συμβεί, πράγμα που απευχόμαστε. Χωρίς μια στοιχειώδη περίφραξη, που να αποτρέπει την είσοδο των επισκεπτών στα κτήρια, με δυο πινακίδες στα ελληνικά μόνο!!! «απαγορεύεται η είσοδος, κίνδυνος ατυχήματος» , έχουν εκπληρώσει το καθήκον τους για τη προστασία αυτών που επισκέπτονται το χώρο. Δεκάδες επισκέπτες μεταβαίνουν στο συγκεκριμένο σημείο, ιδιαίτερα την ώρα του ηλιοβασιλέματος για φωτογράφηση.
Η πρωτοβουλία του Συλλόγου του παραδοσιακού οικισμού να προχωρήσει στη σύνταξη μελέτης αποκατάστασης των κτηρίων στην αρχική τους μορφή και η σχετική αξιοποίηση τους προφανώς είναι αξιέπαινη και ίσως ευαισθητοποιήσει τους αρμόδιους. Όμως μπροστά στην αδιαφορία που επιδεικνύουν μέχρι σήμερα, δεν μπορεί να αδιαφορεί και ο Δήμος Πάρου. Άμεσα πρέπει να περιφράξει το χώρο, να τοποθετηθούν ξενόγλωσσες απαγορευτικές πινακίδες και ας έρθουν οι ανεύθυνοι –υπεύθυνοι να ζητήσουν τα ρέστα.
Εμείς από τη μεριά μας ζητάμε από το Πρόεδρο και το Δήμαρχο να φέρουν το θέμα της αποκατάστασης και της αξιοποίησης των κτηρίων του φάρου του Αγ. Φωκά, στο πρώτο δημοτικό συμβούλιο σαν θέμα ημερήσιας διάταξης”.
Και όπως σωστά διαβάσατε, έχουμε την παρέμβαση του Συλλόγου Παροαδοσιακού Οικισμού της Παροικιάς. Που δεν θέλει απλά να στηρίξει τα κτήρια αλλά προχώρησε και σε αποτύπωση του συγκροτήματος με 3D Laser Scanning. Και όπως βλέπουμε στην ιστοσελίδα του συλλόγου όπου υπάρχει η ανάλυση του σκεπτικού της δράσης από το ΔΣ του Συλλόγου και αναφέρεται: