Παρασκευή, 2 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΙστορίεςΠαροναξία - Καλλίνικος: Το μήνυμα ενόψει του Πάσχα του Καλοκαιριού

Παροναξία – Καλλίνικος: Το μήνυμα ενόψει του Πάσχα του Καλοκαιριού

|

Πάσχα του Καλοκαιρού… Εορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου και ο Μητροπολίτης Παροναξίας κκ Καλλίνικος στέλνει το δικό του μήνυμα – τι αναφέρει για την πανδημία 

Πάσχα του καλοκαιριού.. Κοίμηση της Θεοτόκου. Παναγία. Το πιο σημαντικό πρόσωπο στην Ορθόδοξη Εκκλησία καθότι αποτελεί τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα τον άνθρωπο και τον Θεό… Μητέρα άλλωστε του Υιού του Κυρίου. Και η Κοίμησή της όπως αναφέρει και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Παροναξίας κκ Καλλίνικος στο μήνυμά του “ η Παναγία μας μεταβαίνει από τα πρόσκαιρα στα αιώνια και γίνεται «γέφυρα μετάγουσα τους εκ γης προς ουρανόν» και «σκέπη του κόσμου πλατυτέρα νεφέλης». Ενθρονίζεται ως «Δέσποινα του κόσμου, ελπίς και προστασία των πιστών» και καθίσταται «πρεσβεία θερμή και τείχος απροσμάχητον, ελέους πηγή του κόσμου καταφύγιον».

Επίκεντρο των εορταστικών εκδηλώσεων η Πάρος.... Και στο μήνυμα του ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Παροναξίας, κκ. Καλλίνικος, αναφέρει τα εξής:

«Εν τη γεννήσει την παρθενίαν εφύλαξας εν τη Κοιμήσει τον κόσμον ου κατέλιπες Θεοτόκε».

Αυτές τις δύο πολύ σημαντικές αλήθειες για το πάνσεπτο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου επισημαίνει ο ιερός υμνογράφος στο απολυτίκιο της εορτής της ενδόξου  Κοιμήσεώς και Μεταστάσεώς Της που μας αξιώνει ο Πανάγιος Θεός να εορτάζουμε για μια ακόμη φορά.

Πράγματι η Πανάχραντος Μήτηρ του Θεού αφ’ ενός κοσμείται με την μεγάλη αρετή της παρθενίας την οποία, κατά θαυμαστό τρόπο, διεφύλαξε ο Θεός την στιγμή της Γεννήσεως του Κυρίου μας Ιησού Χριστού αλλά και με την αγία της βιοτή διατήρησε ως πολυτιμότατο θησαυρό η Κυρία Θεοτόκος μέχρι το τέλος της επίγειας ζωής της. Αφ’ ετέρου  με την Κοίμηση και την Μετάστασή Της στους ουρανούς δεν εγκαταλείπει τον κόσμο αλλά πολύ περισσότερο πλέον συμπαρίσταται και συμπορεύεται μαζί του παρηγορώντας, ενισχύοντας και προστατεύοντας όλη την ανθρωπότητα και παράλληλα πρεσβεύουσα υπέρ των ψυχών ημών.

Η συνεχής παρουσία της Παναγίας μας στον κόσμο αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός που μαρτυρείται περίτρανα από την μεγάλη αγάπη που εκφράζουν τα πλήθη των πιστών προς το πανίερο πρόσωπό της σε κάθε αφορμή εορτασμού Της ιδιαίτερα δε κατά την εορτή της Κοιμήσεώς Της την οποία πολύ όμορφα η λαϊκή μας παράδοση ονομάζει το Πάσχα του καλοκαιριού. Μυριάδες είναι οι προσευχές που ανεβαίνουν σαν θυμίαμα τούτες τις μέρες στον ουρανό και φτάνουν μπροστά στην Μεγαλόχαρη είτε ως ευχαριστία για την θερμή προστασία της, είτε ως παράκληση για βοήθεια και λύτρωση από τις δοκιμασίες αυτού του κόσμου. Με τήν Κοίμησή Της η Παναγία μας μεταβαίνει από τα πρόσκαιρα στα αιώνια και γίνεται «γέφυρα μετάγουσα τους εκ γης προς ουρανόν» και «σκέπη του κόσμου πλατυτέρα νεφέλης». Ενθρονίζεται ως «Δέσποινα του κόσμου, ελπίς και προστασία των πιστών» και καθίσταται «πρεσβεία θερμή και τείχος απροσμάχητον, ελέους πηγή του κόσμου καταφύγιον».

Ο Ορθόδοξος λαός μας θα τιμήσει και φέτος το πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου μέσα από τη λατρεία της Εκκλησίας μας αλλά και μέσα από την Ελληνορθόδοξη παράδοσή μας. Στην Μητροπολιτική μας περιφέρεια της Παροναξίας η καρδιά της εορτής χτυπά ξανά στο Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου, το οποίο εκτός από σημαντικό θρησκευτικό κέντρο αποτελεί και σπουδαίο χριστιανικό μνημείο, χτισμένο τον 4ο μ.Χ. αιώνα από τον Μεγάλο Κωνσταντίνο προς εκπλήρωση τάματος της μητέρας του Αγίας Ελένης.

Παρά το γεγονός ότι η σκιά της πανδημίας εξακολουθεί να βαραίνει την ατμόσφαιρα, λόγω της άρσης των περιοριστικών μέτρων που είναι σε ισχύ όλες οι Ιερές Ακολουθίες καθώς και η Λιτάνευση της Θαυματουργού Ιεράς Εικόνος της Παναγίας Εκατονταπυλιανής θα πραγματοποιηθούν κανονικά βάσει του προγράμματος που έχει ανακοινώσει το Ιερό Προσκύνημα. Καλό όμως είναι να μην ξεχνάμε την ατομική μας ευθύνη απέναντι στην προστασία των συνανθρώπων μας αλλά και του ίδιου μας του εαυτού αποφεύγοντας όσο το δυνατόν περισσότερο τον συγχρωτισμό και κάνοντας χρήση των προστατευτικών μέσων που ενδείκνυνται για την αποφυγή της διασποράς του ιού.

Εύχομαι ολόψυχα η Χάρη της Παναγίας μας της Εκατονταπυλιανής να μας αξιώσει να εορτάσουμε την μεγάλη εορτή της Κοιμήσεώς Της με υγεία και η θερμή σκέπη και προστασία Της να σκεπάζει το έθνος μας αλλά και τον κόσμο ολόκληρο.

Καλό και ευλογημένο Δεκαπενταύγουστο!

† Ο ΠΑΡΟΝΑΞΙΑΣ ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Aegean Air: Ιστορικές επιδόσεις το 2024, ισχυρή εκκίνηση και στρατηγική ανάπτυξης για το 2025

Αύξηση επιβατικής κίνησης, ενίσχυση στόλου και επενδύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό και υπηρεσίες χαρακτηρίζουν την πορεία της AEGEAN, σύμφωνα με την παρουσίαση του CEO Δ. Γερογιάννη.

Ο «Τυφώνας» που καθαρίζει τις ελληνικές ακτές – Μια θαλάσσια αποστολή ελπίδας και αλλαγής

Με 17,8 εκατομμύρια σκουπίδια λιγότερα, το επιχειρησιακό πλοίο του Ιδρύματος Λασκαρίδη ταξιδεύει από νησί σε νησί για να αποκαταστήσει το φυσικό μας περιβάλλον και να δώσει νέα πνοή στις παραλίες της Ελλάδας.

Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Παγώνουν, τι είπε ο Κικίλιας από τη Σύρο (video)

Η μείωση των λιμενικών τελών συγκράτησε το μεταφορικό κόστος. Αποφεύχθηκαν αυξήσεις έως και 15%, ύστερα από τις πρωτοβουλίες του υπουργού Nαυτιλίας. Πίνακας με παραδείγματα

Ανδρος: Η Μονή Παναχράντου εγκαινιάζει τη μόνιμη συλλογή «Τέχνης Φυλακτήριον»

Ένας νέος πνευματικός και καλλιτεχνικός θεσμός με τη συμμετοχή 46 σπουδαίων Ελλήνων δημιουργών, στην καρδιά της μοναστικής ζωής.

Δραματικές ελλείψεις διασωστών στο ΕΚΑΒ: Στο «κόκκινο» τα νησιά ενόψει καλοκαιριού (video)

Ο πρόεδρος των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ προειδοποιεί για σοβαρούς κινδύνους σε Κυκλάδες και ηπειρωτικές περιοχές λόγω αδυναμίας 24ωρης λειτουργίας των ασθενοφόρων.

Κώδικα Αυτοδιοίκησης: Ενίσχυση γονεϊκότητας και κοινωνικής πολιτικής από τους δήμους

Επιδοτήσεις έως 3.000€ για κάθε γέννηση, στήριξη εκπαιδευτικών και δομών υγείας φέρνει το νέο θεσμικό πλαίσιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση – Ζητείται αναδρομική ισχύς για αδικημένες οικογένειες.

Ανάσα στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Μειώσεις μέσω λιμενικών τελών ανακοίνωσε ο Β. Κικίλιας

Μεσοσταθμική μείωση 3,2% και σημαντικές εκπτώσεις για οικογένειες υπόσχεται η κυβέρνηση, με στόχο πιο προσιτά ταξίδια στα νησιά για το 2025.

Η 10η γενιά Pokémon εμπνέεται από τις Κυκλάδες

Η θρυλική σειρά Pokémon φαίνεται να στρέφει το βλέμμα της στο Αιγαίο, αντλώντας έμπνευση από το κυκλαδίτικο τοπίο και τις θαλάσσιες μετακινήσεις μεταξύ νησιών.

Σίφνος – Κινητές Ιατρικές Μονάδες: Ολιστική Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας το τριήμερο 8-10 Μαΐου

Δωρεάν εξετάσεις από 12 ειδικότητες, σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών και πρόγραμμα πρόληψης πτώσεων για άτομα άνω των 65 ετών – Μόνο ηλεκτρονικά τα ραντεβού.

Κίνα: Από την ανάβαση με ιδρώτα, στην άνεση με κυλιόμενες σκάλες

Στην Κίνα, ένα φιλόδοξο έργο μεταμορφώνει την παραδοσιακή ανάβαση στο βουνό Lingshan, ύψους 1.500 μέτρων, με την εγκατάσταση κυλιόμενων σκαλών που επιτρέπουν στους επισκέπτες να φτάσουν στην κορυφή με άνεση.

Νάξος – Αστυνομία: Σύλληψη έξι ατόμων για διακίνηση κοκαΐνης και κάνναβης

Συνελήφθησαν στη Νάξο από Αστυνομικούς του ΑΤ Νάξου έξι άτομα για διακίνηση κοκαΐνης και κάνναβης

Αλλοίωση αποτελέσματος στο Πανναξιακός – Θύελλα (1-1): Δεν δόθηκε καθαρό πέναλτι στο 90’!

Σε φάση εντός περιοχής, ο Μανούσος της Θύελλας έκανε ξεκάθαρο χέρι, με τον διαιτητή να υποδεικνύει φάουλ εκτός περιοχής — παρότι το σημείο της παράβασης ήταν ξεκάθαρα μέσα στη μεγάλη περιοχή.

Αμοργός – Νέα Πνοή: Κίνδυνος απαξίωσης της περιουσίας από το Π.Δ. 129/2025

Ο κίνδυνος απώλειας οικοδομησιμότητας στους οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων προκαλεί αναστάτωση και έντονες αντιδράσεις στην Αμοργό - Δελτίο Τύπου από την παράταξη "Νέα Πνοή"

Κυκλάδες: Κατασκευαστικά παράδοξα σε Πάρο – Σέριφο προκαλούν αντιδράσεις

Δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις σε νησιά των Κυκλάδων οι οποίες προκάλεσαν τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών

Blue Star Naxos: Ο Cpt Πολυχρόνης Ραπτάκης μιλά για τη ζωή στη θάλασσα και τις δυσκολίες της ακτοπλοΐας (video)

Ο cpt Πολυχρόνης Ραπτάκης άνοιξε την καρδιά του στην κάμερα της ΕΡΤ3, περιγράφοντας τη μοναξιά του ναυτικού και τα προβλήματα των λιμενικών υποδομών. (video)

Νάξος: “Fast & Furious” στις Αμμοθίνες της Πλάκας

Επεισόδιο με όχημα μέσα σε προστατευόμενη περιοχή Natura 2000 στη Νάξο – Καταγγελία πολιτών και άμεση παρέμβαση της Αστυνομίας

Κίνηση για τη Προστασία των Νησίδων – Νάξος: “Όχι στη θυσία της Δονούσας”, έρχονται ενημερωτικές συναντήσεις

Δύο εκδηλώσεις στη Νάξο για την απειλή που συνιστούν τα πλωτά αιολικά στη Δονούσα και οι νέες ανεμογεννήτριες στο Αιγαίο - Πότε και Που ;

Blue Star Ferries: Τροποποίηση δρομολογίων σε πλοία προς Βόρειο Αιγαίο και Δωδεκάνησα

Με την ένταξη των ανέμων να αγγίζει και τα 9 μποφόρ έχουμε τροποποίηση δρομολογίων από τον Πειραιά προς Δωδεκάνησα και Βόρειο Αιγαίο

Κουφονήσι: Μπαίνει νέο πλοίο; από 3 Ιουνίου το πρωινό δρομολόγιο του Blue Star Naxos

Ενημέρωση από τον ΣΤΕΚ για τις φετινές συνδέσεις, τις ανησυχίες των επαγγελματιών και τις επερχόμενες ανακοινώσεις της Hellenic Seaways – Blue Star Ferries σχετικά με την ακτοπλοϊκή σύνδεση του Κουφονησίου