Σάββατο, 13 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΙστορίεςΠαραολυμπιακοί 2016: Στεφανουδάκης από χρυσάφι

Παραολυμπιακοί 2016: Στεφανουδάκης από χρυσάφι

|

Χωρίς αντίπαλο ο Μανώλης Στεφανουδάκης κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο στον ακοντισμό F54 αφήνοντας δεύτερο τον Μεξικανό Ζεπέδα με 4 μέτρα διαφορά (!!!) – Το δεύτερο χρυσό για την Ελλάδα 

Και η χρυσοθηρία των Ελλήνων Αθλητών στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο καλά κρατούν… Και μπορεί η λέξη «Χρυσοθηρία» να φέρνει σκληρές αναμνήσεις, όμως οι Έλληνες αθλητές αποδεικνύονται πολύ σκληροί για τους αντιπάλους και φεύγουν νικητές από τον αγωνιστικό χώρο. Μετά τον Κωνσταντινίδη (σφαιροβολία) ήρθε η σειρά του

Μανώλη Στεφανουδάκη να κατακτήσει σήμερα το χρυσό μετάλλιο στον ακοντισμό F54, με καλύτερη βολή στα 29.45μ. Και ουσιαστικά είναι το 3ο μετάλλιο καθότι έχουμε και το χάλκινο του Δημήτρη Ζησίδη στη σφαιροβολία… Και ο Στεφανουδάκης έκανε πάρτι… Εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο τρόπο την απουσία του παγκόσμιου ρέκορμαν, Ρώσου Αλεξέι Κουζνέτσοφ και με βολή στα 29.45 πήρε το χρυσό μετάλλιο αφήνοντας στη 2η θέση τον Μεξικανό Ζεπέδα που έριξε τέσσερα μέτρα …λιγότερα. Οσο για τη σχέση του με τον Κουζνέτσοφ και πως θα εξελίσσονταν η μάχη; Οι δύο αθλητές έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς από πέρυσι στο Γκροσέτο της Ιταλίας. Πέρυσι ο κρητικός αθλητής είχε σημειώσει παγκόσμιο ρεκόρ με βολή 29.54. Φέτος οι δύο αθλητές αναμετρήθηκαν στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου ΑμΕΑ που έγινε στο Γκροσέτο στις 12 Ιουνίου. Ο Στεφανουδάκης έριξε 29.96 μέτρα αλλά ο μεγάλος του αντίπαλος έριξε το ακόντιο στα 29.91 μέτρα που του έδωσε όχι μόνο την 1η θέση αλλά πήρε και το παγκόσμιο ρεκόρ. Οπότε η μάχη τους στο Ρίο θα ήταν συναρπαστική και όπως αποδείχτηκε ο Έλληνας αθλητής ήταν σε καλή κατάσταση με δεδομένο ότι οι βολές του ήταν: 29.42μ., 27.47μ., 28.02μ. και 28.84μ. Να σημειώσουμε τέλος ότι το ατομικό του ρεκόρ από φέτος είναι στα 29.75 μέτρα ενώ έχει τον τίτλο του Παγκόσμιου πρωταθλητή από το 2015 στη Ντόχα και για 2η φορά ανεβαίνει στο βάθρο Παραολυμπιακών αγώνων, μετά το χάλκινο μετάλλιο που είχε κατακτήσει στο Λονδίνο το 2012.

Η ζωή γεμάτη ρεκόρ

Γεννήθηκε στις 05 Απριλίου 1983 στο Ηράκλειο Κρήτης και κατοικεί στη Γαλιά. Από τις 23 Απριλίου 2007, εξαιτίας ενός τροχαίου ατυχήματος, είναι παραπληγικός. Μετά το ατύχημα παντρεύτηκε την Ερμιόνη Κυριακάκη και απέκτησε μαζί της μια κόρη τη Γεωργία. Είναι Πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία Γονέων και Φίλων Νότιας Κρήτης «ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ». Στα πλαίσια της αποκατάστασής του ασχολήθηκε με τον αθλητισμό εντασσόμενος στον αθλητικό σύλλογο «Η ΜΕΓΑΛΟΝΗΣΟΣ». Αρχικά ασχολήθηκε με την κολύμβηση στην κατηγορία S5. Το 2008 συμμετείχε για πρώτη φορά στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ατόμων με Αναπηρία, στο όποιο κατέκτησε το πρώτο του χρυσό μετάλλιο στην σκυταλοδρομία 4×50 m., ενώ στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα του 2009 κατέκτησε ένα χρυσό μετάλλιο στα 100 m. ελεύθερο, ένα ασημένιο στα 50 m. ύπτιο, ένα χάλκινο στα 50 m. ελεύθερο και ένα χρυσό στη σκυταλοδρομία 4×50 m.

Και από το 2009 πέρασε στο στίβο ελέω απουσίας κατάλληλων υποδομών στην Κρήτη. Τον επόμενο χρόνο στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα καταρρίπτει το ρεκόρ με 22.20 μέτρα ενώ παράλληλα είναι ο απόλυτος κυρίαρχος και στη σφαίρα. Στο Λονδίνο κάνει το όνειρό του πραγματικότητα και συμμετέχει στους Παραολυμπιακούς αγώνες, όπου είχε 27.37 μέτρα στον ακοντισμό και καταλαμβάνει την 3η θέση ενώ πρέπει να σημειώσουμε ότι γυμνάζεται υπό τις οδηγίες του Γιώργου Βαρβεράκη και στον τελικό της σφαιροβολίας στο Ρίο ήταν στην 17η θέση…

Με πληροφορίες από το Wikipedia.org


 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ιάκωβος Καμπανέλλης: «Ο μπαμπάς ο πόλεμος» ζωντάνεψε στο Κηποθέατρο Νίκαιας

Το Θεατρικό Εργαστήρι του Ωδείου Τερψιθέας τίμησε τον Ναξιώτη δημιουργό με μια δυνατή σατιρική παράσταση

Νάξος – Μικρή Βίγλα: Τέταρτη φωλιά θαλάσσιας χελώνας φέτος

Μικρή Βίγλα ... 31 νεογέννητες χελώνες έφτασαν στη θάλασσα με τη βοήθεια εθελοντών και Λιμεναρχείου

Γυμνάσιο Σκαδού: 22 μαθητές φέτος δίνουν ζωή στο σχολείο της Ορεινής Νάξου

Από το παλιό δημοτικό του Σκαδού στο σύγχρονο Γυμνάσιο: Ένα σχολείο που κρατά ζωντανή την εκπαίδευση στα ορεινά χωριά της Νάξου

Πανηγύρι του Σταυρού στη Δονούσα: Παράδοση, γλέντι και πίστη 13–14 Σεπτεμβρίου

Η Δονούσα ντύνεται γιορτινά για την Υψωση του Τιμίου Σταυρού με παραδοσιακά έθιμα, φαγητό, χορό και περιφορά εικόνας στο λιμάνι.

Γιάννης Σιώτος: «Η προσπάθεια του Δημάρχου Τήνου να παραπλανήσει τη Δικαιοσύνη κατέρρευσε»

Με αιχμηρή ανακοίνωση, ο πρώην Δήμαρχος Τήνου απαντά στον Παναγιώτη Κροντηρά μετά την αρχειοθέτηση της μήνυσης για τα «διαγραμμένα αρχεία».

Φ. Φόρτωμας: “Είναι λάθος που δεν έχουν συμπεριληφθεί μικρά νησιά των Κυκλάδων στη μείωση του ΦΠΑ” (video)

Στη συνέντευξή του στην εκπομπή Cyclades On Air, ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε σε ζητήματα φορολογίας, υγείας, παιδείας, πολιτισμού και υποδομών.

Αντίο στον Γιώργο Κωβαίο: Ο 92χρονος Σχοινουσιώτης που χόρεψε μέχρι το τέλος

Η Σχοινούσα αποχαιρετά έναν άνθρωπο-σύμβολο χαράς και λεβεντιάς, που κάθε χρόνο έδινε το δικό του ρυθμό στη Γιορτή Φάβας.

Hike n’ Capture – Τετραήμερο retreat φωτογραφίας και πεζοπορίας στην Αμοργό

Από τις 17 έως τις 20 Οκτωβρίου, η Αμοργός φιλοξενεί ένα μοναδικό σεμινάριο που συνδυάζει τη φωτογραφία με την πεζοπορία, σε συνεργασία με τη σχολή φωτογραφίας Luz Visual Studies.

«Έφυγε» ο Γιώργος Κωβαίος – Ο χορευταράς παππούς της Σχοινούσας που έγινε σύμβολο ζωής και παράδοσης

Μέχρι τα 92 του χρόνια χόρευε με πάθος στη Γιορτή Φάβας, δίπλα στην εγγονή του Ποθητή – Ένας άνθρωπος που ένωσε γενιές μέσα από τη μουσική και την αγάπη για τον τόπο του.

Αστροβραδιά στη Νάξο: Μια μοναδική εμπειρία παρατήρησης του ουρανού

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, σε συνεργασία με την Ελληνική Ερασιτεχνική Αστρονομική Ένωση, διοργανώνει απόψε μια μαγευτική βραδιά στο ΔΑΚ Νάξου με τηλεσκόπια και ξενάγηση στον νυχτερινό ουρανό.

«Έφυγε» ο Γιώργος Κωβαίος – Ο χορευταράς παππούς της Σχοινούσας που έγινε σύμβολο ζωής και παράδοσης

Μέχρι τα 92 του χρόνια χόρευε με πάθος στη Γιορτή Φάβας, δίπλα στην εγγονή του Ποθητή – Ένας άνθρωπος που ένωσε γενιές μέσα από τη μουσική και την αγάπη για τον τόπο του.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

Κακαβιά: Συνελήφθη 37χρονη με ένταλμα από τον Ανακριτή Πλημμελειοδικών Νάξου

Η γυναίκα, υπήκοος Βουλγαρίας, εντοπίστηκε στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Ιωαννίνων

Στη Δράμα κάνει πρεμιέρα σήμερα το ντοκιμαντέρ «Σμύριδα, μάρμαρο και αμπέλι» με επίκεντρο τη Νάξο (video)

Η μικρού μήκους ταινία του Ορέστη Ρούσκα καταγράφει ιστορίες ανθρώπων που αντιστέκονται στον υπερτουρισμό και δείχνουν τον δρόμο για έναν βιώσιμο τουρισμό στο νησί.

Κωμιακή: «Έφυγε» η «Κούλα του Σταματοβασίλη» που σημάδεψε με την παρουσία της το χωριό

Συγκινητικό αντίο στην Κυριακή Πρεβενιού, από τον Γιώργο Κρητικό μέσα από τα social media