Τετάρτη, 9 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΙστορίεςΌταν η Νάξος γιορτάζει τον Άγιο της…

Όταν η Νάξος γιορτάζει τον Άγιο της…

|

Η ιστορία της εορτής του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτη από το 1957 έως … σήμερα – Η διαδρομή από το Καλόξυλο έως τη Χώρα – Από τον Άγιο Μόδεστο στον Άγιο Νικόδημο του Γλινάδου και η άρνηση για την ανακήρυξη ως Πολιούχου της Χώρας Νάξου 

Για τους παλαιότερους  μοιάζει σαν …χθες. Όταν μεταφέρθηκε ακτοπλοϊκώς η ιερή εικόνα του Αγίου Νικοδήμου (από τον αγιογράφο Στρατούλη μετά από την παραγγελία του Μορφωτικού Συλλόγου Νάξου) την 12η Ιουλίου 1957, ημέρα έναρξης για πρώτη φορά των εορταστικών εκδηλώσεων προς τιμή του Αγίου του νησιού… Η σεπτή εικόνα είχε μείνει εκείνο το βράδυ στον ναό της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας και το επόμενο πρωί με το σύνολο των ιερέων του νησιού να δίνουν το παρών, αλλά και πλήθος κόσμου να παρακολουθεί την πρωτόγνωρη τελετή, μεταφέρθηκε μέσα σε κλίμα κατάνυξης στην Ιερά Μητρόπολη όπου στον προαύλιο χώρο ανέμενε για να υποδεχτεί την Εικόνα του Αγίου Νικοδήμου, ο Αείμνηστος Μητροπολίτης Αμβρόσιος…  Τα χρόνια πέρασαν και φέτος συμπληρώνονται 59 χρόνια από εκείνο το πρωινό όπου για πρώτη φορά η σεπτή εικόνα του Αγίου Νικοδήμου έστω και για μερικά μέτρα περιφέρεται στο νησί της Νάξου. Από τότε πολλά έχουν αλλάξει. Η γιορτή χρόνο με το χρόνο γίνεται όλο και λαμπρότερη. Δεν είναι λίγες οι εκκλησίες που φέρουν το όνομά του και εορτάζουν τη μνήμη ενός Αγίου που με το συγγραφικό του έργο λειτούργησε ως η κολώνα της Ορθοδοξίας τα δύσκολα τελευταία χρόνια της Τουρκοκρατίας. Η Χώρα της Νάξου έχει επιτέλους το δικό της Ναό για να τιμήσει το άξιο τέκνο της πόλης… Όμως δεν ήταν πάντα όλα ρόδινα…

Καλόξυλος

Τον Μάιο του 1955 με απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου υπό την προεδρία του Μακαριστού Αθηναγόρα έχουμε την «συναρίθμηση με τους Όσιους και Άγιους της Εκκλησίας Άνδρες» του τέκνου της Νάξου, του Μοναχού Νικοδήμου του Αγιορείτη, είδηση που προκάλεσε όπως αναφέρεται στα βιβλία της εποχής κύμα ενθουσιασμού στους κατοίκους του νησιού. Υπάρχει βέβαια και η εγκύκλιος (10.06.1955) του τότε Μακαριστού Μητροπολίτη Παροναξίας Αμβροσίου του Α’ προς την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδας όπου αναφέρει ανάμεσα στα άλλα για την χαρά που κυριαρχεί στο νησί με την ευκαιρία της ανακήρυξης του Νικοδήμου εις Αγιον και για πρώτη φορά υπάρχει η αναφορά για μεγαλοπρεπή εορτή αλλά και για ανέγερση Ιερού Ναού προς τιμή του Αγίου… Όμως για τον Ναό θα περάσουν πολλά χρόνια έως την ανέγερσή του. Αντίθετα, η πρώτη πανηγυρική Θεία Λειτουργία προς τιμή του Ναξίου Αγίου πραγματοποιείται την 14η Ιουλίου 1956 στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας στο Καλόξυλο. Γιατί στο Καλόξυλο κι όχι στη Χώρα όπου και είχε μεγαλώσει και υπήρχε το πατρικό του σπίτι; Πολύ απλά γιατί ο σύλλογος Καλοξυλιτών έδρασε γρήγορα και φιλοτεχνήθηκε εικόνα του Αγίου με δαπάνες των κατοίκων του χωριού… Πληροφορίες όμως αναφέρουν ότι και στις Εγγαρές αλλά και στις Μέλανες είχε πραγματοποιηθεί Θεία Λειτουργία την 14η Ιουλίου του 1956 χωρίς όμως την λαμπρότητα που υπήρχε στον Καλόξυλο…

Επταήμερο

Έναν χρόνο αργότερα, όπως μαρτυρεί άλλωστε και το δημοσίευμα του «Ναξιακού Μέλλοντος» της 20ης Αυγούστου του 1957, η τελετή ανακτά την πρώτη της λαμπρότητα με το σύνολο του Ιερού κλήρου, του πολιτικού κόσμου του νησιού να δίνει το παρών και την εικόνα του Αγίου που έρχεται για πρώτη φορά στο νησί να τοποθετείται διά χειρός Αμβροσίου του Α στο δεξί κλίτος του Μητροπολιτικού Ναού… Μάλιστα, με την εγκύκλιο υπ αριθμόν 967 του Μητροπολίτου Παροναξίας Αμβροσίου θεσπίζεται και το σχετικό Απολυτίκιο προς τιμή του Αγίου Νικοδήμου και το οποίο ψάλλετε επίσης για πρώτη φορά σε όλη σχεδόν την Νάξο… Οι εκδηλώσεις παίρνουν την μορφή υπέρλαμπρου πανηγυριού, καθώς ξεκινούν στις 7 Ιουλίου και ολοκληρώνονται στις 14 κάτι που ουσιαστικά ισχύει έως και σήμερα. Μάλιστα έχουμε  την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στην Αγία Κυριακή (μετόχι της Μονής Φανερωμένης), στην Αγία Θεοδοσία, στον Άγιο Νικόλαο (της Παραλίας) εκεί όπου βαπτίζεται ο Άγιος Νικόδημος. Στην Ιερά Μονή του Αγίου Χρυσοστόμου όπου και είχε μονάσει η μητέρα του με το όνομα Αγάθη, στον Άγιο Γεώργιο Γρόττας (όπου και ήταν η σχολή όπου έμαθε τα πρώτα του γράμματα) και τέλος στον Ναό της Μυρτιδιώτισσας στο λιμάνι σε ανάμνηση της αναχώρησής του κολυμπώντας το 1775 για το Άγιο Όρος… Η κορύφωση των εκδηλώσεων πραγματοποιείται την 14η Ιουλίου όταν και μετά τη Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό ακολουθούσε η Θεία Λιτανεία…

Ναυτικό

Η ενθρόνιση όμως το 1960 του Μακαριστού Επιφανίου στη θέση του Μητροπολίτη Παροναξίας φέρνει και την εκτίναξη των εκδηλώσεων με σημείο αναφοράς την άριστη σχέση του Μητροπολίτη (καθότι Αρχιμανδρίτης στο τότε Βασιλικό Ναυτικό) με το Υπουργείο Άμυνας… Το 1960 έρχεται στη Νάξο με αντιτορπιλικό του Βασιλικού Ναυτικού και μεταφέρει μαζί του τμήμα της Τίμιας Κάρας του Αγίου από το Άγιο Όρος, το οποίο φυλάσσονταν στον Μητροπολιτικό Ναό έως την ανέγερση του Ιερού Ναού Αγίου Νικοδήμου στη περιοχή Έλλη της Χώρας Νάξου, όπου και μεταφέρθηκε και βρίσκεται έως και σήμερα. Είναι χαρακτηριστικό ότι Ιερός Κλήρος, μαθητές του Γυμνασίου αλλά και άγημα Ναυτικού δημιουργεί αψίδα ώστε ο νέος μητροπολίτης και το τμήμα της Κάρας του Αγίου να φτάσουν στον Μητροπολιτικό Ναό… Από το 1961 έχουμε την καθιέρωση της Λιτανείας το απόγευμα της 14ης Ιουλίου όταν και κλείνει το επταήμερο των εκδηλώσεων ενώ το παρών πάντα δίνει άγημα του Βασιλικού Ναυτικού. Λέγεται ότι ήταν τόσο καλή η σχέση που υπήρχε ανάμεσα στον Μακαριστό Μητροπολίτη Επιφάνιο με τους κρατούντες του Υπουργείου Αμύνης, όπου άλλαζε ακόμη και το πρόγραμμα των ασκήσεων της πάλε ποτέ Ναυτικής Εβδομάδας. Και το τελευταίο της μέρος έπεφτε πάνω στις εκδηλώσεις του Αγίου Νικοδήμου με αποτέλεσμα το λιμάνι της Χώρας Νάξου να θυμίζει ειδικά τις τρεις τελευταίες ημέρες κάτι από ναύσταθμο. Μέχρι και υποβρύχια την δεκαετία του 70 εμφανίζονται στο λιμάνι με τα αγήματα στρατού να παρατάσσονται για να εορταστεί με κάθε μεγαλοπρέπεια η γιορτή του Αγίου Νικοδήμου. Επίσης έχουμε και την πρώτη λαμπαδηφορία στη Νάξο που ξεκινούσε από το άλλοτε εστιατόριο του Κομνηνού (νυν Jack Pot) και κατέληγε στα Παλάτια (στο Ναό του Απόλλωνα), υπήρχε πάντα Φιλαρμονική (αρχικά του Δήμου Νάξου και στη συνέχεια της Σύρου) αλλά και βεγγαλικά που αρχικά εκτοξεύονταν από τα πολεμικά πλοία που βρίσκονταν στο λιμάνι του νησιού

Παράπονο

Όμως ο Μακαριστός Επιφάνιος δεν μπόρεσε να κάνει πράξη δύο μεγάλα του όνειρα: την ανακήρυξη του Αγίου Νικοδήμου ως πολιούχο της Χώρας Νάξου και την ανέγερση Ιερού Ναού εντός της πόλης. Η πρώτη προσπάθεια για ανέγερση Ναού φέρεται να έγινε σχεδόν με το καλημέρα της έλευσης του Επιφανίου, σε σημείο που βρίσκεται το σπίτι του άλλοτε Δημάρχου Ααρών αλλά δεν πέτυχε. Η δεύτερη προσπάθεια έγινε στο νυν δημοτικό παρκινγκ του σημερινού Δημαρχείου καθότι τα χτήματα τότε ανήκαν στην αεροπορία. Είχαν ανακαλύψει οι νομικοί της Μητρόπολης ότι το ¼ της έκτασης αυτής μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από την Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας, επιχείρησε να θεμελιώσει εκεί τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικοδήμου, αλλά και πάλι η προσπάθεια αυτή δεν είχε αίσιο τέλος. Λες και κάποια ανώτερη δύναμη ήθελε η πρώτη εκκλησία προς τιμήν του Αγίου Νικοδήμου να ανεγερθεί σε ένα χωριό έξω από τη Χώρα και χωρίς να υπάρχει προηγούμενο ιστορικό. Κι έτσι το Γλινάδο, πέντε χιλιόμετρα εκτός Χώρας είχε την τύχη να κατασκευάσει έναν Ναό – κόσμημα και μάλιστα σε απίστευτα μικρό χρονικό διάστημα για τα δεδομένα της εποχής. Με τον νέο ιερέα του Χωριού, Αιδεσιμότατο Κων/νο Λιανό να εκτελεί άριστα τις εντολές του πνευματικού του πατέρα, Μακαριστού Επιφανίου, ο Ναός αλλάζει όνομα (είχε πάρει άδεια για κατασκευή εις μνήμη του Αγίου Μοδέστου με δεδομένο ότι αποτελεί τον προστάτη των ζώων και των αγροτών, που ήταν και η πλειοψηφία των κατοίκων του Γλινάδου) και τα θεμέλια ρίχνονται το 1970… Δύο χρόνια σχεδόν αργότερα, στις 9 Ιουλίου 1972 πραγματοποιούνται τα θυρανοίξια και είναι ο πρώτος εν Ελλάδι ναός που φέρει το όνομα του Αγίου Νικοδήμου.

Άρνηση

Και μιλάμε για έναν Ναό που έχει εμβαδόν περίπου 600 m2 ενώ ο τρούλος του βρίσκεται σε ύψος 17,5 μέτρων με 85 εργάτες σε διάστημα μικρότερο της εβδομάδας να εργάζονται για την ολοκλήρωσή του. Και να σκεφτεί κανείς ότι ουσιαστικά όλα έγιναν με χειρονακτική εργασία καθώς εκείνη τη περίοδο μηχανήματα που να βοηθήσουν την κατασκευή ενός τόσο μεγάλου Ναού ήταν δυσεύρετα. Τέσσερις ημέρες αργότερα, έχουμε τα επίσημα εγκαίνια του Ιερού Ναού με την τέλεση του Εσπερινού προς τιμή του Αγίου Νικοδήμου.

Το δεύτερο ζήτημα που τέθηκε επί ημερών Μακαριστού Επιφανίου ήταν η αλλαγή του Πολιούχου της Χώρας Νάξου. Συζητήθηκε αρκετά το 1963 όμως λέγεται ότι υπήρξε σθεναρή αντίδραση από τους δημοσίους υπαλλήλους και τους διδασκάλους… Ο λόγος; Πολιούχος της Χώρας είναι ακόμη και σήμερα η Παναγία η Χρυσοπολίτισσα η μνήμη της οποίας εορτάζεται την 21η Νοεμβρίου. Κάτι που σε απλά ελληνικά σημαίνει αργία για τους εργαζόμενους στην Δημόσια Διοίκηση. Αντίθετα, η εορτή του Αγίου Νικοδήμου είναι στις 14 Ιουλίου, στην μέση του καλοκαιριού, κάτι που σημαίνει ότι ελάχιστοι είναι αυτοί που θα ..ξεκουραστούν. Το Δημόσιο καλώς ή κακώς από την δεκαετία του 60 έχει τον τρόπο του να παίζει ρόλο στις εξελίξεις..

Άτομα

Με τα χρόνια, ο εορτασμός του Αγίου Νικοδήμου γίνεται όλο και πιο λαμπρός. Ο εκάστοτε Μητροπολίτης βάζει την δική του σφραγίδα στις εορταστικές εκδηλώσεις που συγκεντρώνουν χιλιάδες κόσμου και αποτελούν ουσιαστικά την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου για το νησί καθώς από την επομένη της εορτής η Νάξος για πολλά χρόνια «βυθίζονταν» κυρίως από τους Έλληνες επισκέπτες και δη τους Ναξίους που επέστρεφαν στο νησί τους για τις καλοκαιρινές τους διακοπές… Σημαντικά όμως είναι τα πρόσωπα που έπαιξαν ρόλο (είτε λαϊκοί είτε κληρικοί) στην προβολή της προσωπικότητας  και της συγγραφικής προσφοράς του Αγίου Πατρός Ημών Νικοδήμου του Αγιορείτου…  Οι σημαντικότεροι όλων; Ο Μακαριστός Μητροπολίτης Πατρών Νικόδημος Βαλληνδράς, ο αείμνηστος καθηγητής Πανεπιστημίου Στυλιανός Κορρές, ο Ηγούμενος Νικόδημος Παυλόπουλος, ο αείμνηστος ιστοριοδίφης και συγγραφέας Ιάκωβος Καμπανέλλης, ο αείμνηστος Δάσκαλος Ιωάννης Δρύλλης και πολλοί άλλοι.

Πρέπει δε να σημειώσουμε ότι το 2011 είχαμε στο Άγιο Όρος και την θεμελίωση του Ναού προς τιμή του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτη. Ο Ναός ανεγέρθη δίπλα στην σκύτη που έζησε και πέθανε ο Αγιος, στις Καρυές και το κόστος ανέλαβε εξ ολοκλήρου ο ομογενής, Ιβάν Σαββίδης (πρόεδρος της Ομοσπονδίας ελληνικών συλλόγων της Ρωσίας) γόνος ελλήνων εργατών (γεννήθηκε όμως στο Τσάλκα της Γεωργίας). Μάλιστα, στην τελετή ανήμερα της εορτής του Αγίου Νικοδήμου ήταν καλεσμένος και ο Νάξιος Βαγγέλης Παπαδόπουλος με την ιδιότητα του προέδρου του Συλλόγου Φίλων του Αγίου Όρους…
 

Εφημερίδα Κυκλαδική 12/07/2013


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Γιώργος Πρίντεζης στην Ηρακλειά: Ο θρύλος του μπάσκετ δείπνησε στο εμβληματικό “Αράκλεια”

Μετά το AegeanBall Festival, ο Πρίντεζης χαλάρωσε στις Μικρές Κυκλάδες, απολαμβάνοντας τις γεύσεις του Γιάννη Γαβαλά σε ένα από τα κορυφαία εστιατόρια του Αιγαίου.

Σέριφος: 87χρονη ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της από την παραλία Συκαμιά

Η άτυχη γυναίκα διακομίστηκε στο Πολυδύναμο Ιατρείο του νησιού, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της – Προανάκριση από το Λιμεναρχείο

Σαντορίνη – 9 Ιουλίου 1956: Ο φονικός σεισμός και το τσουνάμι που σημάδεψαν το Αιγαίο

69 χρόνια από τον σεισμό μεγέθους έως 7,8 Ρίχτερ στην Αμοργό – 54 νεκροί, 100 τραυματίες και κύματα άνω των 20 μέτρων στη Σαντορίνη - Η ανάρτηση της κας Νομικού

Στασιμότητα στην επιβατική και οχηματική κίνηση στο λιμάνι Νάξου το πρώτο εξάμηνο του 2025

Οριακή πτώση στους επισκέπτες και τα οχήματα φέτος, με έντονη πτώση τον χειμώνα αλλά θετικά σημάδια από την άνοιξη και μετά (πίνακας)

Αποκαλύφθηκε σκάνδαλο 40 εκατ. ευρώ στο μεταφορικό ισοδύναμο, έγκαιρη παρέμβαση Παππά έσωσε το Δημόσιο

Χάρη σε διοικητικούς ελέγχους και αποφασιστικές κινήσεις, απετράπη καταβολή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε ύποπτες αιτήσεις επιχειρήσεων – Η συντριπτική πλειονότητα από την Κρήτη

Νάξος – Κατερίνα Καινούργιου: Ρομαντικό ηλιοβασίλεμα και η ξακουστή πατάτα στο τραπέζι της

Η παρουσιάστρια περνά τις διακοπές της στο νησί των Κυκλάδων με τον Παναγιώτη Κουτσουμπή, απολαμβάνοντας τα τοπικά εδέσματα, τη γαλήνη του τοπίου και τις συγκινήσεις μετά το φινάλε της σεζόν.

Χρυσές βολές και ταχύτητα πανελλήνιας εμβέλειας για τους αθλητές του Πανναξιακού ΑΟ

Εντυπωσιακές εμφανίσεις σε Τρίπολη και Θήβα από τους νέους του Πανναξιακού – Προκρίσεις, ρεκόρ και πρώτες θέσεις για τους αθλητές του συλλόγου

Ανάφη – Μ. Καφούρος: «Η παρουσία του κράτους στα μικρά νησιά είναι αναγκαία»

Σε μια ιστορική ημέρα για την Ανάφη, ο Βουλευτής Κυκλάδων Μάρκος Καφούρος παρευρέθηκε στον Αγιασμό του νέου Λιμενικού Φυλακίου, αναδεικνύοντας τη σημασία ενίσχυσης της κρατικής παρουσίας στις απομακρυσμένες νησιωτικές περιοχές.

Συνάντηση Φ. Φόρτωμα με τον Υπουργό Μ. Χρυσοχοΐδη: Ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας στις Κυκλάδες

Ο Βουλευτής Κυκλάδων έθεσε την ανάγκη για άμεση και μακροπρόθεσμη στήριξη των αστυνομικών υπηρεσιών στα νησιά, ενόψει της τουριστικής αιχμής – «Η ασφάλεια δεν είναι πολυτέλεια, αλλά αναγκαιότητα».

Τένις: Ένα άθλημα που δεν μένει ποτέ στατικό

Δεν αρκεί να είσαι γρήγορος ή δυνατός. Το τένις απαιτεί ισορροπία. Και αυτή η ισορροπία κρύβεται σε λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Νάξος – Κωμιακή: «Έφυγε» ο Δημήτρης Ιωάννου Καρούσης, θλίψη για τον αγαπημένο “Τζήμα”

Αποχαιρετισμός σε έναν ήσυχο και αγαπητό συγχωριανό που δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του – Το χωριό τον τιμά με συγκίνηση

Aperto – Cucina Italiana: Η αυθεντική ιταλική εμπειρία ήρθε στη Νάξο με την υπογραφή του κορυφαίου pizzaiolo Νίκου Σωτηρόπουλου

Ένα νέο γαστρονομικό σημείο στην καρδιά της Νάξου που ενώνει την ιταλική φινέτσα με τη δημιουργικότητα του Έλληνα pizzaiolo που διακρίθηκε δύο φορές ως ο καλύτερος της χώρας και στους 50 κορυφαίους της Ευρώπης.

Κατ’ Οίκον Νοσηλευτική Φροντίδα στη Νάξο από τη Φραντζέσκα Λαγογιάννη

Με επιστημονική γνώση, σεβασμό και ολιστική προσέγγιση, η Φραντζέσκα Λαγογιάννη προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες νοσηλείας στο σπίτι, σε όλη τη Νάξο.

Νάξος: Αλλαγές στην κυκλοφορία σε Χώρα, Αγία Άννα, Άγιο Προκόπη και Πλάκα, “εμφάνιση” του e-naxios

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ανακοινώνει τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την τουριστική περίοδο – Δωρεάν στάθμευση και έλεγχος τροφοδοσίας στα παραλιακά μέτωπα

Νάξος: “Σιωπή” στην τοπική κοινωνία, έφυγε πρόωρα ο Γεώργιος Λαΐος

Η Νάξος αποχαιρετά έναν νέο άνθρωπο με έντονη κοινωνική παρουσία και ανθρώπινη προσφορά – Κηδεύεται την Πέμπτη 3 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Άνω Λιοσίων

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.

Μενδώνη για Κούρους Μελάνων: “Θα γίνει πιλοτική μεταφορά του ενός κούρου”

Οι κάτοικοι της Νάξου αντιστέκονται στην απομάκρυνση των αρχαίων αγαλμάτων από το Φλεριό, ενώ το Υπουργείο Πολιτισμού υπερασπίζεται μια μεταφορά που δημιουργεί ερωτήματα και αντιδράσεις.

Σίκινος – Β. Μαράκης: “Το λιμάνι που περιμέναμε – Ξεκινά η επέκταση τον Σεπτέμβριο” (video)

Ο Δήμαρχος Σικίνου Βασίλης Μαράκης μιλά για την πολυαναμενόμενη επέκταση του λιμανιού και τις εξελίξεις σε βασικά ζητήματα του νησιού

Γ. Καρνέζης: “Οι σκέψεις μου για το μέλλον των Κούρων στη Χώρα της Νάξου”

Και η απάντηση στη δημοσίευση στη Naxos Press της πολιτικού του κόμματος Κίνημα Δημοκρατίας, κ. Κατερίνας Γιαννακά