Ο Πέτρος Μαράκης σηκώνει το …γάντι που του έριξε η γενική συνέλευση του Πανναξιακού ΑΟ
Στην τελευταία γενική συνέλευση του Πανναξιακού ΑΟ είναι η αλήθεια ότι για αρκετή ώρα το ενδιαφέρον μονοπώλησε ο ΠΑΣ Νάξου και ο Πέτρος Μαράκης. Ο λόγος; Μία παλιά οφειλή που υπάρχει ανάμεσα στον Πανναξιακό και τον Μαράκη από την εποχή που οι δύο τους συνεργάστηκαν ώστε ο Πανναξιακός να έχει τμήματα υποδομής. Τμήματα που για τον Πανναξιακό ήταν ανύπαρκτα και τα είχε ανάγκη για να μπορέσει να έχει συμμετάσχει στο πρωτάθλημα. Η συνεργασία ανάμεσα στις δύο πλευρές ήταν για πέντε χρόνια, όμως την 3η χρονιά, το 2011 αυτή χάλασε και οι δρόμοι τους χώρισαν. Από τότε είναι η αλήθεια δεν διατηρούν και τις πλέον άριστες σχέσεις. Κάτι που φαίνεται διαβάζοντας κανείς αναφορές στο διαδίκτυο κυρίως μετά τους φετινούς αγώνες των δύο ομάδων στα τμήματα υποδομής. Συν τοις άλλοις είχαμε την καταγγελία από τον πρώην πρόεδρο του Πανναξιακού κ. Τομπά για κλίμα φανατισμού στο 1ο Δημοτικό σχολείο ανάμεσα στα παιδιά και το γεγονός ότι στην τελευταία του ανακοίνωση (ψήφισμα) του Πανναξιακού γίνεται λόγος για «ιδιωτικές επιχειρήσεις» φωτογραφίζοντας ουσιαστικά την επιχείρηση που διατηρεί ο κ Μαράκης, Και όπως ήταν λογικό του δώσαμε το λόγο αμέσως μετά την επιστροφή του από το Λουτράκι όπου το τμήμα Νέων του ΠΑΣ Νάξου πήρε μέρος με επιτυχία στο τουρνουά που διοργάνωσε ο Ατρόμητος Αθηνών και υπάρχει μία άτυπη συνεργασία ανάμεσα στις δύο ομάδες… και οι απαντήσεις που έδωσε ο κ. Μαράκης έχουν ως σκοπό να υπάρχει μία ολοκληρωμένη εικόνα γύρω από τα θέματα που θίχτηκαν στην Γενική Συνέλευση του Πανναξιακού.
Γήπεδο
Και ξεκίνημα από το θέμα που ανέκυψε μέσω του ψηφίσματος που εξέδωσε ο Πανναξιακός για την ανάγκη άμεσης κατασκευής γηπέδου 8χ8 στον ανοιχτό χώρο ανάμεσα στο κλειστό γήπεδο και το ΔΑΚ αφήνοντας στην άκρη το σχέδιο αναβάθμισης του γηπέδου στον Άγιο Αρσένιο. Τι μας είπε ο κ. Μαράκης; «αυτό που χρειάζεται η Νάξος άμεσα, χθες θα λέγαμε είναι ένα γήπεδο στην Ορεινή Νάξο και μετά ένα ακόμη γήπεδο στην Χώρα αλλά κανονικών διαστάσεων 11χ11. Το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλες οι ομάδες είναι αυτό των προπονήσεων. Και δεν θα λυθεί με ένα γήπεδο 8χ8 όπως ζητάει μία συγκεκριμένη ομάδα. Πρέπει να δούμε το πρόβλημα στο σύνολό του και να το λύσουμε. Με ένα γήπεδο 11χ11 σε πλαστικό πάντα θα μπορούν να γίνουν ακόμη και αγώνες. Ενώ με το 8χ8 γήπεδο, ουσιαστικά εξυπηρετείτε μία μόνο ομάδα και τίποτα περισσότερο. Πέρυσι, όλες οι ομάδες συμφώνησαν ‘ώστε να αναβαθμιστεί το γήπεδο στον Άγιο Αρσένιο και να μπει φωτισμός. Τι άλλαξε από τότε; Δεν μπορώ να καταλάβω και τώρα έχουμε πρόβλημα με το συγκεκριμένο γήπεδο. Κι άλλωστε στη συζήτηση που είχαμε κάνει, είχαμε ζητήσει να υπάρχει και δημοτική συγκοινωνία για τις μετακινήσεις αθλητών στον Άγιο Αρσένιο. Και να πω και κάτι άλλο; Πριν από το Πανκυκλαδικό, ο κ. Ζαφείρης μου ζήτησε να παίξουμε φιλικά παιχνίδια σε επίπεδο υποδομών για καλύτερη προετοιμασία ενόψει των αγώνων στο Πανκυκλαδικό. Δέχτηκα χωρίς δεύτερη κουβέντα, οι γονείς ανέλαβαν μαζί με εμάς να μεταφέρουμε τα παιδιά, έγιναν τρία παιχνίδια με αρκετούς θεατές, περισσότερους απ΄ όσους στο ανδρικό και όλοι έφυγαν ευχαριστημένοι. Και όλο αυτό έγινε χωρίς κανένα πρόβλημα. Επαναλαμβάνω. Δεν μπορώ να καταλάβω, πως ξαφνικά υπάρχει ζήτημα με το γήπεδο στον Άγιο Αρσένιο;» Σχολιάζει δε και την χρήση του ιδιωτικού γηπέδου – που διατηρεί ως επιχειρηματίας – το τρίμηνο Οκτώβριο – Δεκέμβριο από όλες τις ομάδες της Νάξου λέγοντας «επειδή υπήρχε πρόβλημα με το μεγάλο γήπεδο, έγινε μία σύσκεψη και αποφασίστηκε από το Δήμο να ενοικιαστεί το ιδιωτικό γήπεδο ώστε να μπορέσουν οι ομάδες να κάνουν προπονήσεις μέχρι να λυθεί το θέμα με το μεγάλο γήπεδο στο ΔΑΚ. Η αρχική πρόταση ήταν να πληρωθώ από το Δήμο, όμως λόγω δυσκολιών του Δήμου, τα μισά χρήματα δόθηκαν από τις ομάδες για το διάστημα που προπονήθηκαν. Μόνο το Φιλώτι έκανε μία προπόνηση. Όλες οι άλλες έδωσαν κανονικά το παρών»
Σχολείο
Στη συνέχεια σχολιάζει την έκφραση του κ. Τομπά σχετικά με τις διαμάχες που υπάρχουν στα σχολεία ανάμεσα σε μικρά παιδιά και όπως τονίζει «αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι γιατί αυτή η …κόντρα εντοπίζεται μόνο στο 1ο Δημοτικό όπου φοιτούν τα παιδιά του κ. Τομπά και όχι στα υπόλοιπα σχολεία; Μήπως το πρόβλημα δεν έχει να κάνει με τον Πανναξιακό και τον ΠΑΣ αλλά είναι πιο προσωπικό; Σύμφωνα με μαρτυρίες γονιών και της γυμνάστριας του σχολείου, ο κ. Τομπάς πιάνει τα παιδιά και τους μιλάει για «ανύπαρκτη ομάδα», για «ιδιώτες», χρησιμοποιεί εκφράσεις όπως «δεν υπάρχετε», «ποιος σας ξέρει εσάς;» και ότι «μαζί με τον Ναξιακό είμαστε διασπαστικά σωματεία»… Ποιος λοιπόν πυροδοτεί και δηλητηριάζει το κλίμα; Και η καλύτερη επαναλαμβάνω απόδειξη για το εάν υπάρχει πρόβλημα ανάμεσα στα δύο σωματεία είναι ότι σε κανένα άλλο σχολείο δεν υπάρχει αυτή η …κόντρα». Και συνεχίσει λέγοντας: « Και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί συνέχεια μιλάει για ιδιωτική επιχείρηση και ιδιώτη; Απ’ αυτό ζω και δεν το έχω κρύψει. Αυτός, όμως, αλήθεια τι ώρα δουλεύει όταν όλη την ημέρα είναι στο δρόμο ή γυρίζει από σταθμό σε σταθμό;»
Συμφωνία
Ο κ. Μαράκης επίσης ξεδιπλώνει την υπόθεση «χρέος» όπως αναφέρθηκε στην γενική συνέλευση του Πανναξιακού με τον κ. Τομπά να αναρωτιέται πως είναι δυνατόν τη μία χρονιά να είναι 7.500 ευρώ και την επόμενη 8.500 ευρώ; Κι εδώ απαντάει ξεκινώντας από την αρχή «για να απαντήσω θα πρέπει να αναφέρω τι είχε γίνει… Ο Πανναξιακός δεν είχε τίποτα. Μόνο τα δύο αδέλφια Δαμίγους. Ουσιαστικά οι υποδομές του διαλύθηκαν όταν έφυγε ο Μανώλης Κατσούλης. Η συμφωνία λοιπόν έγινε με τους Βασίλη Φλεριανό (σ.σ. ήταν τότε παίκτης), Μανώλη Κατσούλη και Βαγγέλη Βουτσίνο. Και θα πρέπει να ξεκαθαρίσω ότι δεν πιστεύω ότι δεν υπάρχει κανείς που να είναι πιο …Πανναξιακός από τον Κατσούλη. Αυτοί ήρθαν σε εμένα, δεν πήγα ποτέ εγώ σ΄αυτούς. Εγώ ξεκίνησα τις ακαδημίες το 2000 και το 2006 είχαμε τις πρώτες μεγάλες επιτυχίες σε έφηβους και Παίδες με τον ΠΑΣ. Και το 2009 ήρθαν και μου πρότειναν συνεργασία. Μιλήσαμε για 5ετες πλάνο και χαίρομαι που άκουσα τον Μιχάλη Αγγελή να μιλάει σήμερα για ένα αντίστοιχο πλάνο με στόχο να βγάλει παιδιά δικά του ο Πανναξιακός. Τι είχα ζητήσει τότε; Τρία πράγματα: να παίρνω μισθό, να προσέχουν τα παιδιά της ομάδας όσον αφορά τις ανάγκες τους σε ρουχισμό και είδη πρώτης ανάγκης για την προπόνησή τους και ότι εάν χαλάσει η συμφωνία για τον οποιοδήποτε λόγο να πάρω τα δελτία των παιδιών που έτσι κι αλλιώς ήταν δικά μου. Η συμφωνία ήταν απόλυτα υγιής και έκλεισε σε ένα λεπτό. Δεν υπήρχε καμία αντίρρηση, ή δεύτερη σκέψη. Δεν ξέρω σήμερα γιατί μέλη της διοίκησης αναφέρουν ότι δεν ξέρουν για τη συμφωνία. Είναι δική τους ευθύνη που δεν ενημερώθηκαν και κυρίως της διοίκησης που δεν ενημέρωσε τα μέλη για το τι είχαμε συμφωνήσει».
Επιλογή
Κι από εκεί και πέρα; «Η πρώτη χρονιά κύλισε τέλεια. Δικοί μου ήταν οι παίκτες που στελέχωσαν ακόμη και την ανδρική ομάδα, όπως ο Γρηγορόπουλος, ο Δρυς, ο Πολυκρέτης, ο Ανεβλαβής, ο Φάρκωνας, ο Βασιλάκης που τη 2η χρονιά τους έδωσε την άνοδο στην Δ’ Εθνική, ο Μπανακάκης και ο Καρελέμογλου. Ο τότε ταμίας του συλλόγου, ο κ. Κώτσος ήταν απόλυτα συνεπής και μάλιστα με είχε πληρώσει και πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων. Στη δεύτερη χρονιά άρχισαν κάποια προβλήματα κυρίως όταν είδαν ότι η ομάδα μπορούσε να ανέβει κατηγορία. Ο πρωταθλητισμός κάνει κακό στα σωματεία όταν γίνεται αυτοσκοπός. Τα τμήματα υποδομής πέρασαν σε 2η μοίρα. Και την 3η χρονιά με την ομάδα στη Δ’ Εθνική, όλα τελείωσαν. Δεν πληρώθηκα για τη δουλειά μου. Και δεν κατάλαβα γιατί αδιαφόρησαν για τα τμήματα υποδομής. Να φανταστείς ότι ήταν να παίξουμε στο φάιναλ φορ της Σύρου και δεν ήρθε κανείς από την Διοίκηση. Πως θα πήγαινα μόνος με 18 παιδιά; Τεράστια ευθύνη. Τελικά ήρθε μαζί μου ένας γονιός (σ.σ. Σκιαδάς) και πήγαμε στο τουρνουά. Όταν τελείωσε η σεζόν πήγαμε στη διακοπή της συνεργασίας από τη στιγμή που έβλεπα ότι δεν ενδιαφέρονταν. Ζήτησα να μου δώσουν τα δελτία των παιδιών που μπορούσα να έχω στα τμήματά των υποδομών που είχε ο ΠΑΣ. Όχι τα άλλα. Μάλιστα, έπιασα γονείς και παιδιά, τους εξήγησα τι είχε γίνει και τους ζήτησα να αποφασίσουν. Εάν θέλουν να έρθουν στον ΠΑΣ ή να μείνουν στον Πανναξιακό. Και όλοι αποφάσισαν να έρθουν στον ΠΑΣ. Ο Πανναξιακός έδιωξε ουσιαστικά τα παιδιά. Αυτό που πιστεύω είναι ότι χαλάστηκαν γιατί ακούγονταν ο ΠΑΣ και όχι ο Πανναξιακός. Και χάρη στον Νίκο Κατσάνη πήρα τα δελτία των παιδιών και δη την τελευταία ημέρα καθώς δεν μου τα έδιναν».
Χρήματα
Και ολοκληρώνει τις σκέψεις του λέγοντας: «Αυτό που δεν μπορώ πάντως να καταλάβω είναι γιατί μιλάνε για κακή συμφωνία; Κακές συμφωνίες είναι αυτές που έκαναν με παίκτες οι οποίοι πέρασαν, πληρώθηκαν και δεν πρόσφεραν τίποτα. Ο κόσμος ξέρει ποιες είναι οι κακές συμφωνίες και ποιες οι καλές. Και σχετικά με τα χρήματα που μου οφείλουν, όπου ο κ. Τομπάς είπε ότι τη μία ήταν 7.500 και την άλλη 8.500. Με βάση τη συμφωνία που είχαμε κάνει έπρεπε να πληρώνομαι κάθε μήνα για τη δουλειά που έκανα από τον Σεπτέμβριο έως τον Μάιο. Για εννέα μήνες έπρεπε να πάρω 9.000 ευρώ και δεν βάζω τη δουλειά που έκανε τον Αύγουστο με διπλές προπονήσεις για την έναρξη της προετοιμασίας. Άλλωστε για τον συγκεκριμένο μήνα, τρία χρόνια δεν πήρα χρήματα. Δεν διεκδίκησα τίποτα άλλο. Ούτε ζήτησα. Να πληρωθώ για τη δουλειά μου. Ο κ. Βουτσίνος μου έδωσε 500 ευρώ μέσω μίας διαφήμισης κι από εκεί και πέρα μένουν 8.500 ευρώ. Κάποια στιγμή τους είπα να μου δώσουν 7.500 και να κλείσει το θέμα. Οπότε καλό θα ήταν να ήξερε ποια είναι η αλήθεια ο κ. Τομπάς πριν πει οτιδήποτε. Και επίσης εάν δεν ξέρει, τότε δεν πρέπει να μιλάει. Ας μιλήσουν αυτοί που γνωρίζουν». Κάπου εδώ η κουβέντα ολοκληρώθηκε. Αλλά μην αποκλείσετε ότι δεν θα υπάρξει συνέχεια…
Πηγή: Εφημερίδα Κυκλαδική