Δευτέρα, 18 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΙστορίεςΟι Απεραθίτες τάισαν κουκουλομαεργιά τους Αθηναίους

Οι Απεραθίτες τάισαν κουκουλομαεργιά τους Αθηναίους

|

Ο Απεραθίτικος Σύλλογος Νάξου προχώρησε σήμερα, προπαραμονή της  έλευσης του νέου έτους σε μία ξεχωριστή κίνηση: έκανε κοινωνούς των παραδοσιακών εθίμων της Απεράθου (βλ Κουκουλομαεργιά) τους κατοίκους Γαλατσίου και όχι μόνο 

Αλήθεια γνωρίζεται τι είναι τα κουκουλομαεργιά? Παραδοσιακό φαγητό της Πρωτοχρονιάς στ’ Απεράθου. Πρόκειται για μια σούπα, από φασόλες άσπρες, σιτάρι, καλαμπόκι και μπόλικο λάδι. Δεν έπρεπε την πρώτη μέρα του χρόνου οι άνθρωποι να είναι πεινασμένοι, γιατί θα πεινούσαν όλο τον χρόνο. Έτσι οι Απεραθίτες, φύλαγαν όσπρια και δημητριακά από την αγροτική συγκομιδή τους, ώστε να τους βρει ο νέος χρόνος χορτασμένους.

Παράλληλα όμως, τα κουκουλομαεργιά, έχουν και συμβολική σημασία. Κάνουν ευοίωνο ποδαρικό, ώστε να πάει καλά η χρονιά, όσον αφορά την παραγωγή. Δηλαδή φέρνουν πλούσια σοδειά στο σπίτι που τα μαγειρεύει. Έτσι νέος χρόνος, θα γεμίσει τους απεραθίτικους ματζέδες λάδια, κρασιά, πατάτες, κρεμμύδια, ξερά σύκα, μπιδόκοπα φασόλια, όσπρια, δημητριακά, σταφίδες για τα πάτουδα της Λαμπρής και άλλων ειδών αγροτικά προϊόντα της άγονης και φτωχής απεραθίτικης γης.

Ένα άλλο γεγονός που αφορά στα κουκουλομαεργιά και αξίζει να σημειωθεί, είναι πως οι Απεραθίτες έκαναν ανταλλαγές. Δηλαδή κάποιος που είχε πολύ σιτάρι έδινε λίγο σε κάποιον που δεν είχε, για να πάρει λίγο καλαμπόκι. Επίσης σ’ εκείνους που δεν είχαν καθόλου γιατί ήταν πολύ φτωχοί, οι συγγενείς και οι γείτονες έδιναν από μια φουθιά ο καθένας, ώστε να συγκεντρωθεί η απαραίτητη ποσότητα των συστατικών του γεύματος και τα κρεμούσαν στις πόρτες των σπιτιών τους. Αυτό δείχνει την αλληλεγγύη, τη συνεργασία και την ανθρωπιά που υπήρχε τα δύσκολα χρόνια της Κατοχής και της πείνας στ’ Απεράθου, κάτι που σήμερα λείπει…

Κι όλα αυτά τα γνωρίζουν μέσα σε λίγες ώρες και οι κάτοικοι Αθηνών και δη στο Γαλάτσι… με την αρωγή του Απεραθίτικου Συλλόγου Νάξου, όπως βλέπουμε στην ιστοσελίδα της Μαργαρίτας Μανδηλαρά. Οι γυναίκες του Συλλόγου μαγείρεψαν το αγαπημένο έδεσμα των Απεραθιτών και το πρόσφεραν στους περαστικούς στην Γαλατσίου. Και τα σχόλια; Μοναδικά…. 

Μαγείρεμα 

Όσο για το μαγείρεμα; Η διαδικασία του μαγειρέματος των κουκουλομαεργιών, είναι αρκετά δύσκολη και κουραστική, καθώς η προετοιμασία γίνεται μέρες πριν. Και το σιτάρι και τα φασόλια αλλά κυρίως το καλαμπόκι, δεν μαγειρεύονται εύκολα κι έτσι μπαίνουν μέρες πριν στο νερό για να μαλακώσουν και βράζονται το καθένα ξεχωριστά πριν μαγειρευτούν όλα μαζί. Κάτι άλλο που δυσκολεύει τη διαδικασία, είναι ότι επειδή είναι πολύ πηχτά και μελωμένα, υπάρχει περίπτωση να “πιάσουν” στον πάτο της κατσαρόλας και να τσικνωθούν. 
Και για να έχουμε μία εικόνα, ζητήσαμε από τον Γιάννη Γαβαλά, τον σεφ από την Ηρακλειά, ο οποίος τα τελευταία χρόνια δουλεύει στην Μύκονο και στο Bakalo, να μας μαγειρέψει την κουκουλομαεργιά… Και η συνταγή που μας προτείνει (και η οποία βρίσκεται στο βιβλίο ”Ξερολιθιές της γεύσης” του Άξιου & Νάξιου συναδέλφου Δημήτρη Παπαδόπουλου) μέσω της ιστοσελίδας lifο.gr είναι η ακόλουθει … 

Υλικά για 4 άτομα
2 κούπες καλαμπόκι ξερό
1 κούπα σιτάρι
1 κούπα άσπρα φασόλια
4 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι,
πιπέρι  

Εκτέλεση
Μουλιάζουμε χωριστά το στάρι και τα φασόλια σε νερό αποβραδίς. Ξεπλένουμε το καλαμπόκι και το βράζουμε σε σιγανή φωτιά για 2 ώρες. Προσθέτουμε το σιτάρι συνεχίζουμε το βράσιμο για 15 λεπτά και μετά προσθέτουμε τα φασόλια που βράζουμε για 30 λεπτά. Μόλις χυλώσουν, σερβίρουμε στα πιάτα και προσθέτουμε από μια κουταλιά ελαιόλαδο και προαιρετικά αλάτι και πιπέρι.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Το πέρασμα του “Blue Star 1” και η σιωπή της θάλασσας

Στο ξημέρωμα μιας ήσυχης μέρας, η θάλασσα γίνεται καθρέφτης συναισθημάτων και το Blue Star 1, κάτι παραπάνω από ένα πλοίο: σύμβολο ελπίδας, μνήμης και συνέχειας.

Έλτσε – Μπέτις: Επιστροφή με… Μπακαμπού στην Πριμέρα Ντιβισιόν

Η Έλτσε υποδέχεται την πιο έμπειρη Μπέτις στην πρεμιέρα της La Liga, με στόχο μια δυναμική επιστροφή στα «σαλόνια» – Στο προσκήνιο ο Σεντρίκ Μπακαμπού.

Στη Νάξο «μίλησε» ξανά ο Καμπανέλλης μέσα από το έργο του (photos+video)

Η παρουσίαση του βιβλίου του Μανόλη Σέργη έγινε μια ζεστή γιορτή μνήμης, με λόγους, θεατρικά αποσπάσματα και προτάσεις για θεσμοθέτηση ετήσιας εκδήλωσης.

Σειρά σημαντικών συναντήσεων του Δημάρχου Τήνου Παναγιώτη Κροντηρά με αφορμή την εορτή της Μεγαλόχαρης

Στρατηγικές συνεργασίες και διάλογος με κορυφαία πολιτικά πρόσωπα – Από τον Νίκο Δένδια και τη Σοφία Ζαχαράκη έως τον Χάρη Δούκα και τον Κώστα Κουμή.

Οι φάροι άνοιξαν τις πύλες τους – Συναπάντημα με την ιστορία τους

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φάρων, 18 φάροι σε όλη τη χώρα δέχθηκαν επισκέπτες, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία γνωριμίας

Οι ψαράδες της Αμοργού σώζουν τη θάλασσα – Αφιέρωμα των Financial Times στην πρωτοβουλία

Παρά τη μείωση των αποθεμάτων και τις δυσκολίες επιβίωσης, οι μικροί αλιείς του νησιού πήραν την κατάσταση στα χέρια τους

Το καλαμάρι που… πήρε εκδίκηση! (video)

Ένα απίθανο περιστατικό σημειώθηκε στα ανοιχτά της Ρομπλόν στις Φιλιππίνες, όταν ψαράς που καμάρωνε για το τεράστιο καλαμάρι Χούμπολντ που έπιασε, βρέθηκε ξαφνικά μούσκεμα στο μελάνι του

Η Τήνος σώζει τον Φάρο της Λιβάδας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φάρων, ο Δήμος Τήνου αναλαμβάνει πρωτοβουλία για τη διάσωση και ανάδειξη του ιστορικού μνημείου.

Καλοκαίρι Πολιτισμού (συνέχειας) στη Νάξο 2025: Συναυλίες, θέατρο, βιβλίο και τέχνη σε κάθε γωνιά του Δήμου (πρόγραμμα)

Ένα πολύχρωμο πολιτιστικό μωσαϊκό απλώνεται σε όλο το νησί με τη σφραγίδα του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων – από το Φιλώτι μέχρι τις Μικρές Κυκλάδες, η μουσική, το θέατρο και η παράδοση δίνουν ραντεβού σε μια μεγάλη καλοκαιρινή γιορτή.

Η Ελεονώρα Ζουγανέλη στο Φιλώτι: Μια μαγική καλοκαιρινή συναυλία στη Νάξο!

Ο Σύλλογος Φιλωτιτών Νάξου υποδέχεται την αγαπημένη ερμηνεύτρια σε μια βραδιά γεμάτη μουσική, συναίσθημα και καλοκαιρινή αύρα.

Κυκλοφοριακό χάος στο Χαλκί Νάξου: Εικόνες αγανάκτησης και πλήγμα στον τουρισμό

Ακινητοποιημένα αυτοκίνητα, εγκλωβισμένοι οδηγοί και επισκέπτες – Ζητούνται λύσεις για υποδομές και συγκοινωνία στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων

Πολυχρόνης Ραπτάκης, πλοίαρχος “Blue Star Naxos”: «Στην ακτοπλοΐα είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με το εξωτερικό» (video)

Τι λέει για τις ελλείψεις στις υποδομές, τις “ουρές” στα λιμάνια και τη βοήθεια του Blue Star Delos σε ιστιοπλοϊκό με Γάλλους τουρίστες (video)

Εκτακτο: Φωτιά στον ΧΥΤΑ της Νάξου

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα ενημέρωση για φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου

Νάξος – Ταυτόχρονη άφιξη Blue Star Naxos και Blue Star Delos έφερε χιλιάδες επιβάτες και οχήματα (video)

Εντυπωσιακοί ελιγμοί, ασφυκτική κίνηση και δοκιμασία για τις υποδομές – Σε πλήρη εγρήγορση το Λιμεναρχείο Νάξου και η Δημοτική Αστυνομία. (video)

Συναγερμός στο «Ιονίς», Μπλακ άουτ με 183 επιβάτες, πλέει με μία μηχανή προς το Λαύριο

Βλάβη προκάλεσε προσωρινή ακινητοποίηση του πλοίου μεταξύ Κέας και Μακρονήσου – Στο σημείο σπεύδουν δυνάμεις του Λιμενικού.

Αγ. Προκόπιος Νάξου: Όταν οι αμμοθίνες γίνονται… πάρκινγκ και η Natura απλώς κοιτά

Η οργισμένη ανάρτηση του Λεωνίδα Μαγκανάρη για την καταστροφή στον Άγιο Προκόπιο φέρνει ξανά στο φως το ετήσιο δράμα των προστατευόμενων περιοχών που γονατίζουν κάτω από τις ρόδες και την αδιαφορία.

Νάξος – Κεραμωτή: Μια βραδιά μνήμης και συγκίνησης για την Ειρήνη Κονιτοπούλου – Λεγάκη (photos)

Ο Σύλλογος Κεραμιωτών Νάξου τίμησε την αξεπέραστη φωνή της νησιώτικης μουσικής με μια εκδήλωση γεμάτη ήχους, αναμνήσεις και αγάπη

Νάξος – Μενδώνη για Πορτάρα: “θα τοποθετηθεί νέα περίφραξη και θα μπουν κάμερες ασφαλείας”

Περιστατικά βανδαλισμών και έλλειψης σεβασμού σε μνημεία φέρνουν στο προσκήνιο την ανάγκη για παιδεία, ευαισθητοποίηση και προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Νάξος: H “βασίλισσα των Κυκλάδων” αύριο (17/08) θα μας μαγέψει …χωρίς πυξίδα (video)

Η Πηνελόπη και ο Γιάννης έδεσαν στο λιμάνι, άφησαν την καρδιά τους ελεύθερη και αφέθηκαν στη μαγεία ενός τόπου που σε καλεί να τον ανακαλύψεις ξανά και ξανά.

Νάξος: Εγγαρίτικο πανηγύρι με κέφι και παράδοση (video)

Χορός, μουσική και τραγούδια μέχρι το πρωί στο πανηγύρι του Συλλόγου Εγγαριτών «Άγιος Τρύφων», με τον Νίκο Οικονομίδη και κορυφαίους καλλιτέχνες.