Κάποιοι χαρακτηρίζουν «προκλητικό» πρόσφατο άρθρο στην ηλεκτρονική έκδοση της τουρκικής εφημερίδας hurriyetdailynews.com, ίσως γιατί λέει «σκληρές αλήθειες»
Διαβάζουμε καθημερινά νέα, απόψεις αλλά και σενάρια γύρω από την πορεία των ανασκαφών στον τύμβο Καστά στην Αμφίπολη. Η Ελλάδα μοιάζει να κινείται γύρω από τις εξελίξεις αυτές και η καθημερινότητα έχει πάει περίπατο… οι μόνοι που δεν μιλούν είναι οι πραγματικοί πρωταγωνιστές, δηλαδή ο τάφος που ακόμη δεν έχει αποκαλύψει τα μυστήρια που κρύβει εδώ και αιώνες και βέβαια οι αρχαιολόγοι που είναι καθημερινά εντός του τύμβου και παλεύουν να αποκαλύψουν αυτά που κρύβονται… Α συγνώμη, οι αρχαιολόγοι μιλάνε, αλλά σε απολογητικό ύφος απέναντι είτε στους συναδέλφους τους, είτε στους σεναριολάγνους, είτε και στους πολιτικούς που προτρέχουν… Και το μόνο που συνιστούν είναι «υπομονή» …
Μπορούν όμως κυρίως οι πολιτικοί να κάνουν υπομονή; Που την έμαθαν άλλωστε; Κι έρχεται πριν από τρεις ημέρες η Αριάνα Φερεντίνου, η οποία υπογράφει άρθρο στην τουρκική ιστοσελίδα hurriyetdailynews.com, με τίτλο «Ένα νέο στοιχείο στην ελληνική πολιτική: η Αρχαιολογία», όπου δεν κάνει τίποτα περισσότερο από το να πει τα πράγματα με το όνομά τους: «καυτηριάζει» την ελληνική οικονομική κρίση, την ανασκαφή της Αμφίπολης αλλά και τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού σχετικά με την ελληνική κληρονομιά που μας άφησαν οι αρχαίοι πρόγονοί μας.
«Όταν μια ζεστή ημέρα του Αυγούστου ο πρωθυπουργός, η σύζυγός του, μια σειρά από αξιωματούχους και πλήθος δημοσιογράφων έσπευσαν να φωτογραφηθούν μπροστά στις δύο σφίγγες, ελάχιστοι σκέφτηκαν πως η τρέχουσα πολιτική μπορεί να διαταράξει την μυστικιστική ιδιωτικότητα του αρχαίου μνημείου», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο άρθρο της Hurriyet. Εν συνεχεία σχολιάζονται τα λόγια του πρωθυπουργού περί μακεδονικής γης και αναφέρονται τα εξής: «Τα λόγια του είχαν σκοπό να αγγίξουν τις βαθιές χορδές της ελληνικής ψυχής και να δώσουν μια τόνωση στο ηθικό του λαού που άρχισε να το χάνει. Άλλωστε η δημοτικότητά του παραμένει ψηλά, καθώς είναι γνωστός για την πατριωτική του θέρμη. Κάπως έτσι θα μπορούσε, ίσως, να εντυπωσιάσει κάποιους ψηφοφόρους».
Υποστηρίζοντας ότι η Αμφίπολη έχει συνεπάρει την Ελλάδα λόγω… οικονομικής κρίσης, αλλά και χρησιμοποιείται για πολιτικούς – εκλογικούς λόγους, το άρθρο επισημαίνει πως οι ανασκαφές άρχισαν το 2012 αλλά δεν είχαν γίνει ευρέως γνωστές, καθώς «εκείνη τη χρονιά υπήρχε χιονοστιβάδα πολιτικών εξελίξεων: δύο επιτυχημένες γενικές εκλογές, δύο συμφωνίες για πακέτα διάσωσης και ένας απεγνωσμένος αγώνας για την διασφάλιση της θέσης της Ελλάδας στην Ε.Ε. ήταν αρκετά για την ελληνική κοινή γνώμη. Δύο χρόνια αργότερα, όμως, η εικόνα δείχνει διαφορετική. Η κυβέρνηση συνεργασίας που έχει προκύψει από εκείνες τις εκλογές έχει καταφέρει να επιβιώσει, ισχυριζόμενη ότι “πήρε τη στροφή” και κέρδισε την διεθνή αξιοπιστία. Αλλά αντιμετωπίζει και μία σκληρή αντιπολίτευση, τη ριζοσπαστική Αριστερά και μπορεί να μην καταστεί δυνατή η επιβίωσή της, αν τον ερχόμενο Φεβρουάριο δεν καταφέρει να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες ψήφους στη Βουλή για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Μία αποτυχία θα οδηγήσει σε εθνικές εκλογές, σύμφωνα με το Σύνταγμα».
Μάλιστα, αναφέρεται ότι ο τάφος παίρνει την “εκδίκησή του” καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει αποκαλυφθεί ο ένοικος σχολιάζοντας. «Ο μυστηριακός τύμβος της Αμφίπολης παίρνει την εκδίκησή του. Μετά την αποκάλυψη της μαγικής εισόδου, τις δύο σφίγγες και τις Καρυάτιδες, τίποτα άλλο δεν έχει βρεθεί που να σηματοδοτεί ένα στοιχείο για τη χρονολογία του τύμβου. Ούτε κεραμικά, ούτε μεταλλικά ευρήματα, ούτε οστά. Ήδη οι αρχαιολόγοι τσακώνονται μεταξύ τους για το αν ο τάφος είναι ελληνικός ή ρωμαϊκός. Και αν οι πρόθυμοι πατριώτες σπεύδουν να βαφτίσουν τον τάφο της Αμφίπολης στο όνομα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, θα πρέπει να περιμένουν περισσότερο για να το επιβεβαιώσουν ή να απογοητευτούν».
Εκτός των άλλων στο στόχαστρο της δημοσιογράφου μπαίνει και το έκδηλο ενδιαφέρον των Ελλήνων πολιτών για τα ευρήματα του αρχαίου μνημείου. «Κάποιοι από εσάς μπορεί να έχουν ακούσει το όνομα της Αμφίπολης. Αλλά για τους Έλληνες, αυτό το κάποτε διάσημο αρχαίο λιμάνι, γνωστό για τα αποθέματά του σε χρυσό και ασήμι έγινε περισσότερο γνωστό από μία αρχαία πόλη της Μακεδονίας. Για τους Έλληνες, που ακόμη προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με την οικονομική κρίση και το αβέβαιο μέλλον, έγινε μία χώρα – ουτοπία για το μεγαλόπρεπο αρχαίο παρελθόν, το οποίο έδωσε παγκόσμιους ήρωες, όπως ο Μέγας Αλέξανδρος. Ήταν ένα λιμάνι από όπου ξεκίνησε ο στόλος του Μακεδόνα βασιλέα» Είναι λογικό, λοιπόν, το ότι οι Έλληνες βρίσκονται σε μια ονειρική κατάσταση, αφήνοντας στην άκρη τα προβλήματα της καθημερινότητας»…
Και η κατάληξη; «ο χρόνος στην Αρχαιολογία κυλά με αργότερους ρυθμούς και δεν μπορεί να επιταχύνει ακόμη και σε περίπτωση πρόωρων εκλογών». Αλήθεια που διαφωνούμε; Ίσως στο γεγονός ότι δεν έχει γραφτεί από ελληνικό έντυπο, αλλά από τουρκικό. Κι αυτό μας πληγώνει περισσότερο …