Από το 1887 στέκει αγέρωχος ο Τουρλίτης της Άνδρου, που είναι ο μοναδικός φάρος που έχει χτιστεί πάνω σε βράχο θάλασσας
Από τότε που ο άνθρωπος ξεκίνησε να ταξιδεύει με οδηγό την περιέργεια και την ανάγκη του να συντηρηθεί και ο ίδιος αλλά και η οικογένεια του, γεννήθηκε η ανάγκη της ύπαρξης των φάρων, που φωτίζουν τα επικίνδυνα ακρωτήρια. Οι φάροι αποτελούν σημαντικό κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς μας και συντέλεσαν στην εξέλιξη της ναυσιπλοΐας και της οικονομίας. Οι πέτρινοι φάροι που στέκουν αγέρωχοι στα βράχια των ελληνικών ακτών έχουν ιδιαίτερη γοητεία. Και στις Κυκλάδες, οι φάροι έχουν τη δική τους ιστορία και μάλιστα σήμερα έχουμε τουλάχιστον 20 σε όλα τα νησιά. Μάλιστα, ορισμένοι εξ αυτών όπως ο ο Τουρλίτης και η Φάσα της Ανδρου, της Πάρου, ο Πλανήτης στον Πάνορμο Τήνου κ.ά. έχουν τη δική τους γοητεία και φυσικά μια αξεπέραστη αρχιτεκτονική κληρονομιά. Είναι κομμάτια ενός ευρύτερου δικτύου και δείγματα τεχνολογίας και τεχνογνωσίας, που ξεκινά με τους πυρσούς, από την εποχή των πρωτοπόρων ναυτικών της Λιβύης και της Φοινίκης. Με την πάροδο του χρόνου και συγχρόνως με την ανάπτυξη πολιτισμών στη Μεσόγειο, ανοίχτηκαν περισσότεροι θαλάσσιοι δρόμοι, δημιουργώντας δίκτυο για την εξυπηρέτηση των ναυτικών.
Μένουμε όμως στον Τουρλίτη της Άνδρου, φάρος ο οποίος κατασκευάστηκε το 1887. Το ύψος του κυλινδρικού του πύργου είναι 7 μέτρα και το εστιακό του ύψος είναι 36 μέτρα. Βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το ενετικό κάστρο στην πρωτεύουσα της Άνδρου στην Χώρα. Είναι ο μοναδικός φάρος χτισμένος πάνω σε βράχο μέσα στην θάλασσα. Ο Φάρος πρωτολειτούργησε την 1η Ιανουαρίου του 1897 και ήταν καταδιοπτρικός Ε” τάξεως με φωτοβολία 11 ν. μίλια. Είναι πύργος στρογγυλός ύψους 5 μέτρων. Βρίσκεται επάνω στον ομώνυμο βράχο αριστερά των εισερχομένων στο λιμάνι της Άνδρου. Το 1943 καταστράφηκε από τους… Γερμανούς και το 1950, στα πλαίσια ανασυγκρότησης του φαρικού δικτύου, λειτούργησε ως αυτόματος ασετιλίνης αλλά σε σιδηρόπλεκτο οβελό επάνω στα ερείπια του παλαιού. Το 1994, με δωρεά της οικογένειας Γουλανδρή, -ζεύγος Αλέκου και Μαριέττας Γουλανδρή εις μνήμην της κόρης τους Βιολάντας- ο πύργος ανακατασκευάστηκε στην αρχική του μορφή και από τότε λειτουργεί και πάλι ως αυτόματος ασετιλίνης.
Τεχνικά χαρακτηριστικά
Τοποθεσία / Περιοχή / Νησί: Andros Island, Aegean Sea
Χώρα: Greece [GR]
Γεωγρ. Πλάτος/Μήκος: 37.84312° / 24.94644° (Map)
Τύπος: Lighthouse
Τύπος Αναλαμπής: Flashing (Fl)
Πλήθος Αναλαμπών: 2
Χρώμα Φωτός: White / W
Περίοδος Αναλαμπής: 10 s
Ύψος Φακού (Εστίαση): 19 m
Εμβέλεια:
Έτος κατασκευής: 1887
Γραμματόσημο
Για δεύτερη φορά τα πρόσφατα χρόνια, τα ΕΛΤΑ θέτουν σε κυκλοφορία αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων με θέμα «Φάροι της Ελλάδος». Σε αυτή τη σειρά, το 2009 έχουν επιλεγεί οι φάροι της Σύρου (Νησίδα Δίδυμη, Γαϊδουρονήσι), της Άνδρου (Τουρλίτης), των Χανίων, της Πάρου (Κόρακας) και του Καστελόριζου (Στρογγύλη). Δεν είναι μόνο το θέμα που είναι ιδιαίτερα συλλεκτικό διεθνώς, αυτό που κάνει τη σειρά των ΕΛΤΑ ξεχωριστή. Είναι το αισθητικό αποτέλεσμα που είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικό. Είναι καθαρό, ήρεμο, σαφές και εντάσσεται στην κλασική εικαστική απόδοση των φάρων με τον καλύτερο τρόπο. Και οι πέντε αξίες είναι έργα του Γήση Παπαγεωργίου, του ανθρώπου που είναι ειδήμων στους ελληνικούς φάρους. Τους έχει αποδώσει θαυμάσια όχι μόνο στην προηγούμενη σειρά των ΕΛΤΑ, αλλά και στο λεύκωμα «Ελληνικοί Πέτρινοι Φάροι» (εκδ. Άμμος). Το ελληνικό γραμματόσημο έχει ανακτήσει σε ικανό βαθμό το χαμένο έδαφος. Αλλά πολλά μπορούν να γίνουν ακόμη για τον ελληνικό φιλοτελισμό.