Στο Κουρουνοχώρι Νάξου, ανάμεσα σε ελιές, ξερολιθιές και την αλμύρα της αιγαιοπελαγίτικης αύρας, βρίσκεται το τυροκομείο του Νικόλα Πιτταρά. Εκεί, η τυροκόμηση δεν είναι απλώς επάγγελμα. Είναι τρόπος ζωής, είναι καθημερινός διάλογος με τη φύση, με τα ζώα, με τη μνήμη του τόπου.
Ο Νικόλας Πιτταράς δεν συστήνεται πρώτα ως τυροκόμος. «Είμαι κτηνοτρόφος», λέει. Και δεν είναι ψέμα. Στην αυλή του, στην καρδιά της Νάξου, τα ζώα δεν είναι αριθμοί ή εργαλεία παραγωγής. Είναι “τα κορίτσια μου”, όπως αποκαλεί τρυφερά τις αγελάδες του. Σε αυτά τα «κορίτσια» οφείλονται τα τυριά που ταξιδεύουν την αυθεντική Νάξο στα πιάτα όλης της Ελλάδας.
Η γραβιέρα ΠΟΠ Νάξου, το κεφαλοτύρι, η ξινομυζήθρα, η γλυκιά μυζήθρα, ο ανθότυρος και το ξινότυρο που παράγει ο Νικόλας έχουν «τη γεύση του σπόρου που φουσκώνει και σκάει στο χωράφι», όπως περιγράφει ποιητικά ο ίδιος. Και δεν είναι σχήμα λόγου. Είναι ο γευστικός καρπός μιας μακρόχρονης εμπειρίας, χωρίς επίσημες σπουδές, αλλά με απεριόριστη παρατηρητικότητα, μεράκι και αφοσίωση.
🌿 Βιωσιμότητα που ξεκινά από το χωράφι
Ο Πιτταράς είναι από εκείνους που δεν περιμένουν τις έννοιες να γίνουν μόδα για να τις εφαρμόσουν. Εδώ και χρόνια, έχει κάνει πράξη τη βιωσιμότητα:
-
Αξιοποιεί την κοπριά ως λίπασμα
-
Μετατρέπει το τυρόγαλα σε ζωοτροφή
-
Επενδύει σε σύγχρονο εξοπλισμό, χωρίς να ξεχνά τις αρχές της παράδοσης
-
Εφαρμόζει γενετική βελτίωση με σεβασμό στο ζώο
-
Καλλιεργεί δικές του ζωοτροφές, ελέγχοντας την ποιότητα από το μηδέν
Δεν ακολουθεί απλώς τις τάσεις. Δημιουργεί ένα πρότυπο οικογενειακής, τοπικής αγροδιατροφικής μονάδας που παράγει ποιοτικά τυριά με ταυτότητα, χωρίς εκπτώσεις στην ηθική ή την ποιότητα.
🧀 Μια γεύση που κρύβει ιστορία
Ο Νικόλας δεν φτιάχνει «ένα ακόμα τυρί». Φτιάχνει εκείνο το τυρί που μυρίζει παιδικές μνήμες, στάνη, δειλινό και ξινό γάλα σε πήλινο. Είναι ένας από τους ελάχιστους τυροκόμους που δεν χρειάζεται να γράψει ιστορία – τη ζει καθημερινά.
Τα προϊόντα του δεν έχουν απλώς ναξιώτικη καταγωγή. Έχουν χαρακτήρα. Έχουν ρίζα. Έχουν πρόσωπο. Και πίσω από αυτό το πρόσωπο, υπάρχει ένας άνθρωπος που αγαπά τον τόπο, τους ανθρώπους και τα ζώα του.
🤲 Ένα τυροκομείο – μια φιλοσοφία
Το τυροκομείο Πιτταρά δεν είναι απλώς ένα ακόμα μικρό θαύμα της Νάξου. Είναι μια αληθινή ιστορία, μια σχέση εμπιστοσύνης με τη γη. Κι αν σήμερα η Νάξος δικαίως υπερηφανεύεται για την τυροκομική της κληρονομιά, είναι επειδή άνθρωποι σαν τον Νικόλα Πιτταρά επιμένουν να τη γράφουν καθημερινά με δουλειά και αξίες.