Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΙστορίεςΟ κούρος του Απόλλωνα

Ο κούρος του Απόλλωνα

|

Διήγημα της Μαίρη Μαργαρίτη που έρχεται από το Βόρειο Αιγαίο και δη την Λέσβο να μας θυμίσει την δύναμη που κρύβει μέσα του ο κούρος του Απόλλωνα, οι ομορφιές του τόπου μας και πόσο μπορούν να επηρετάσουν την ψυχή των επισκεπτών,αρκεί βέβαια να είναι δεκτικοί στην μαγεία του πολιτισμού 

  Ο Θεμιστοκλής  άνοιξε το βήμα του να προλάβει το τσούρμο τους τουρίστες που ανέβαιναν σχεδόν τρέχοντας τα σκαλοπάτια του αρχαίου λατομείου. Πίσω του ακολουθούσε ασθμαίνοντας η Αριστέα. Κρατούσε το σακίδιο με τα πράγματά τους και με το άλλο χέρι πάλευε να συγκρατήσει το καπέλο  να μην της φύγει απ΄το κεφάλι, έτσι όπως φυσούσε στο ύψωμα. Ο Σεπτέμβρης είχε μπει για τα καλά αλλά η ζέστη βαστούσε ακόμη. Μετά από κάμποσα σκαλοπάτια ο κόσμος στάθηκε σ΄ένα ίσιωμα να δει τον αρχαίο κούρο. Μαζεύτηκαν ένα γύρω εκεί κοντά και ο ξεναγός περίμενε μέχρι να πλησιάσουν και οι τελευταίοι. Ύστερα στάθηκε στο μέσο του κύκλου που σχημάτισαν και άρχισε να τους μιλά και να τους δείχνει το άγαλμα.

Της Μαίρης Μαργαρίτη (Φιλόλογος) 

              Η Αριστέα τρύπωσε ανάμεσα στον κόσμο και στάθηκε στο πλευρό του Θεμιστοκλή που κοίταζε απορροφημένος τον τεράστιο κούρο. Επρόκειτο για ένα άγαλμα μεγάλων διαστάσεων, μισοσκαλισμένο, ίσα που ξεχώριζαν τα γένια και τα πόδια του, γερμένο ανάσκελα με μια κλίση λόγω του ανηφορικού εδάφους που βρισκόταν. Άκουγε που και που τη φωνή του ξεναγού : «Οι κούροι της Νάξου είναι οι αρχαιότεροι στον κόσμο… Τούτος εδώ έχει μήκος έντεκα μέτρα σχεδόν και εικάζεται πως παριστάνει τον θεό Διόνυσο…Το άγαλμα δεν ολοκληρώθηκε ποτέ … βρίσκεται ξαπλωμένος  στην ίδια θέση χιλιάδες χρόνια».

              Ο κόσμος ανέβαινε πάνω στο ολισθηρό αρχαίο μάρμαρο στο πλάι για να παρατηρήσει τον κούρο από κοντά. Άλλοι τον έβγαζαν φωτογραφίες, κάποιοι είχαν ανέβει απ΄την πάνω πλευρά του υψώματος για να τον δουν από διαφορετική  οπτική γωνία, κάποιοι ρωτούσαν για τις χρονολογίες, για τα ιστορικά ευρήματα, το λιμάνι του Απόλλωνα που φαίνονταν στο βάθος κάτω,  το εμπόριο αγαλμάτων στη αρχαϊκή εποχή. Ο Θεμιστοκλής είχε πιάσει ψιλή κουβέντα με τον ξεναγό και είχε εμβαθύνει τόσο στα αρχαιολογικά ζητήματα που οποιοσδήποτε άλλος ξεναγός θα του είχε κόψει την κουβέντα από πολλή ώρα πριν. Ο Διομήδης όμως όχι. Γιατί και περίεργος ήταν και φιλομαθής και είχε ο ίδιος ερευνήσει αυτά τα ζητήματα πολύ πριν κληθεί να απαντήσει σε ερωτήματα και πολύ πριν αναλάβει αυτή την εποχιακή εργασία του ξεναγού.

              Η Αριστέα  παρατήρησε το ακατέργαστο σώμα του αρχαίου αγάλματος και από την πάνω πλευρά απ’ όπου μπορούσε κανείς να διακρίνει  το αριστερό του χέρι που το’ χε  κολλημένο στο στομάχι του,σα να κρατούσε κάτι που αποδείκνυε ανά τους αιώνες την ταυτότητά του, ίσως ένα κύπελλο κρασί. Ο ημιτελής κούρος που λένε πως παριστάνει τον Διόνυσο, σε αντίθεση με τον αεικίνητο θεό, κείτονταν  ανήμπορος ανάμεσα σε γη και ουρανό, δέσμιος της μαρμάρινης επιφάνειας απ΄τη οποία δεν αποκολλήθηκε ποτέ.  Ύστερα, όταν ο κόσμος αραίωσε,  έβγαλε κάποιες φωτογραφίες τον κούρο, και ειδικά τα πέλματα των ποδιών του που δεν πάτησαν ποτέ στο έδαφος, έτσι εγκαταλελειμμένος και ημιτελής που έμεινε για να κληρονομήσει το αρχαϊκό νταμάρι με αντίτιμο τόσους αιώνες ακινησίας.

              Όταν πλησίασε τον Θεμιστοκλή, είδε πως συζητούσε ακόμη με τον Διομήδη. Ο Διομήδης του΄λεγε την ιστορία του Διονύσου και της Αριάδνης. Έφερε ο Θησέας, καθώς λένε, την Αριάδνη στη Νάξο ως ερωμένη του και υπό την πίεση του θεού Διονύσου που την είχε ερωτευτεί, αναγκάστηκε να φύγει και να την εγκαταλείψει. Η Αριάδνη θυμωμένη για το φέρσιμο του Θησέα ενέδωσε στον έρωτα του Διονύσου που την παντρεύτηκε και την έκανε αθάνατη. Μιλούσε ο Διομήδης και η Αριστέα άκουγε τα λόγια του απ΄τον βυθό της θάλασσας, σα να κολυμπούσε μες τα γαλανά μάτια του νεαρού ξεναγού και ύστερα γλιστρούσε στη λάμψη του ιδρωμένου του προσώπου για να καταλήξει στα χείλη του που ανοιγόκλειναν μιλώντας για θεϊκούς έρωτες και αθανασία.  Τρία χρόνια σχέσης είχε με τον Θεμιστοκλή, τα πηγαίνανε καλά δηλαδή ήσυχα.

              Έγιναν έπειτα οι επίσημες συστάσεις και ο Διομήδης έσφιξε το χέρι της Αριστέας μέσα στο δικό του σα να πολεμούσε να σμίξουν οι καρδιακοί παλμοί τους. Το κορίτσι που είχε απέναντί του, του θύμιζε μια παλιά του συμμαθήτρια που είχε κρυφά ερωτευτεί και αυτή η ομοιότητα αναπαρήγαγε εκείνο το παλιό αίσθημα που ποτέ δεν έσβησε. Ξέσφιξε την παλάμη για να αποδεσμεύσει το χέρι της κοπέλας που είχε σχεδόν συνηθίσει  στην οικειότητα που της προσφέρθηκε. Του είπε πως ήρθε ως δασκάλα σε σχολείο του νησιού. Της είπε, αν θέλει, μπορεί να την ξεναγήσει στο νησί.

Κατέβαιναν αργά τα σκαλοπάτια  οι τρεις τους που είχαν απομείνει τελευταίοι πάνω στο ύψωμα. Το αεράκι ανακάτευε τα μαλλιά τους και τίναζε τα καπέλα απ΄τα κεφάλια τους. Στο βάθος κάτω ο ήλιος έλουζε με τις φθίνουσες ακτίνες του το λιμάνι του Απόλλωνα. Τα λευκά σπίτια ανέπνεαν φως και η θάλασσα γυάλιζε ακόμη καλοκαίρι. Πίσω στο αρχαίο νταμάρι ο Κούρος βυθιζόταν σιγά σιγά στη σκιά του δειλινού και της νύχτας που ερχόταν. Γερασμένος και μεγαλόσωμος αιώνες τώρα ονειρευόταν πανάρχαια μαρμάρινα πλοία να καταφθάνουν στο λιμάνι του Απόλλωνα για να τον φορτώσουν ως εμπόρευμα και να τον ταξιδέψουν στα κύματα του Αιγαίου.

              Είχε μπει για τα καλά το φθινόπωρο. Ο Θεμιστοκλής είχε γυρίσει στη δουλειά του στην Αθήνα. Η Αριστέα είχε προσαρμοστεί στο νέο της σχολείο. Πού και πού μιλούσαν από το ίντερνετ. Πού και πού συναντιόταν με τον Διομήδη σε τοποθεσίες με αρχαία της Νάξου. Η ξενάγηση δεν έλεγε να τελειώσει. Πήγαν και στον Κούρο του Απόλλωνα άλλες δυο  φορές. Η Αριστέα τα είχε μάθει όλα απέξω και ανακατωτά. Ο Διομήδης μελετούσε και μάθαινε κι άλλα για τις αρχαιότητες για να εντυπωσιάσει την κοπέλα και να μακραίνει την ξενάγηση.

Με  τις λέξεις του ζωντάνευε μυθικά και ιστορικά πρόσωπα, τους έδινε σάρκα και οστά να περιπλανιούνται στις εποχές, να βαδίζουν τις στεριές, να ταξιδεύουν τις θάλασσες, να αγαπούν και να αγαπιούνται. Μέσα στα γαλανά του μάτια περιδιάβαιναν αγάλματα με φλέβες φουσκωμένες αίμα που ‘χαν ξεφύγει από το χέρι του λαξευτή τους και ζούσαν τους έρωτες και τα πάθη τους. Η κοπέλα εκστασιασμένη άκουγε και μαγευόταν. Το πρόσωπό της έπαιρνε σιγά σιγά μια όψη θεϊκή, ολοένα και μεταμορφωνόταν σε κείνη την Αριάδνη που είχε παλιά αγαπήσει ο Διόνυσος. Αυτός ο νεαρός ξεναγός που είχε απέναντί της ήταν φερμένος από έναν αλλιώτικο τόπο και χρόνο που την ξάφνιαζε, την έκανε να νιώθει ελαφριά σαν να είναι έτοιμη να πετάξει πάνω απ΄τα βουνά, πάνω απ΄τις θάλασσες και πολύ ψηλά ακόμη στον ουράνιο θόλο, εκεί που ταξιδεύει ο ήλιος, το φεγγάρι και τα αστέρια τις νύχτες.

Ένα απόγευμα που είχαν πάει ξανά στον Κούρο του Απόλλωνα ο Διομήδης έσκυψε ξαφνικά και τη φίλησε στο στόμα. Και μετά άλλες δυο φορές απανωτά. Χωρίς κανείς τους να μιλήσει, πιάστηκαν χέρι χέρι και κατέβαιναν αργά τα σκαλοπάτια του αρχαίου λατομείου.

Πίσω τους ο μαρμάρινος ξαπλωμένος Κούρος που παριστάνει τον Διόνυσο,  μαντεύει τον Θησέα που φέρνει την Αριάδνη στο νησί. Απ΄τη λαχτάρα και απ΄τον πόθο του τα γένια του σαλεύουν. Σφίγγει τα δόντια και πασχίζει να αποκολληθεί απ΄την κρύα μαρμάρινη επιφάνεια για να γλιστρήσει στο λιμάνι να τη συναντήσει. Μάταια όμως. Κλείνει τα μάτια και αναπνέει με θλίψη.

Κάτω στο λιμάνι του Απόλλωνα το φως της πανσελήνου αντιφεγγίζει μες τη θάλασσα. Η νύχτα τρέφει τα σώματα με φλόγα. Κάτω στο λιμάνι του Απόλλωνα αιώνες τώρα ο Θησέας φέρνει ξανά και ξανά την Αριάδνη στο νησί και ύστερα πάλι την περιφέρει θνητή στις θάλασσες του Αιγαίου.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Το Δένδρο της Μνήμης: Δωρεά γλυπτού μνημείου θυμάτων Τεμπών στον Δήμο Θεσσαλονίκης

Αποτελεί μνημείο προς τιμήν των θυμάτων των Τεμπών, συντίθεται μεταξύ άλλων από έναν ασύμμετρο βράχο στον οποίο θα στηριχθεί ένα μεταλλικό δέντρο ύψους 4 μέτρων

Επιμελητήριο Κυκλάδων – Εκλογές: Μόνο επείγουσες υποθέσεις θα εξυπηρετούνται στις 15,18 & 19 Νοεμβρίου

Οι υποθέσεις που αφορούν την εκλογική διαδικασία θα εξυπηρετούνται κανονικά στα τηλέφωνα των γραφείων του Επιμελητηρίου Κυκλάδων

Νάξος – Κωμιακή: Προληπτικός – διαγνωστικός έλεγχος για τον σακχαρώδη διαβήτη

Προληπτικός – διαγνωστικός έλεγχος για τον σακχαρώδη διαβήτη στο Π.Π.Ι. Κορωνίδας αύριο Παρασκευή 15 Νοεμβρίου

Νάξος – Πετράκης: Αγάπησε το κρασί, δημιούργησε το δικό του οινικό καταφύγιο

Ο Μανώλης Πετράκης - πρώτης γενιάς οινοποιός - αγάπησε το κρασί και δημιούργησε το δικό του οινικό καταφύγιο στη Νάξο ..

Δονούσα: Ενημέρωση για την κατασκευή υπεράκτιων αιολικών πάρκων

ενημέρωση για την κατασκευή υπεράκτιων αιολικών πάρκων κοντά στη Δονούσα - Πότε και που

Σαντορίνη: Ανοιχτή επιστολή έστειλαν φορείς για τη παρουσίαση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου

Ανοιχτή επιστολή φορέων εν όψει της παρουσίασης του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου Θήρας - Τι αναφέρουν

Πρόταση Ημέρας: Μακαρονάδα με παντζάρια και πέστο ρόκας

Μία διαφορετική προσέγγιση με πρωταγωνιστές τα ζυμαρικά

Υπουργείο Αθλητισμού: Ιστορική στιγμή για την ανάπτυξη της ελεύθερης κατάδυσης

Ιστορική στιγμή για την ανάπτυξη της ελεύθερης κατάδυσης που «γεννήθηκε» στην Αμοργό - Υπογραφές

Η «Αναγέννηση» του ρόλου του Ταξιδιωτικού Πράκτορα: Μια Σύγχρονη Ανάγκη

Αρθρο του Νίκου Μάρτικα για τον τουρισμό και τις αλλαγές που έρχονται με βάση τα νέα δεδομένα...

Νάξος – Αγερσανί: Το τελευταίο “αντίο” σήμερα στον Γιάννη Καρεγλά

Το μεσημέρι της Κυριακής συγγενείς και φίλοι στον Αγιο Αρσένιο αποχαιρετούν τον αγαπητό Γιάννη Καρεγλά

Ακτοπλοϊα – Παρατηρητήριο Τιμών: Αυξήθηκε η τιμή στο εισιτήριο Πειραιάς – Ρόδος, μείωση στο Πειραιάς – Πάρος

Πώς διαμορφώνεται ο χάρτης των τιμών στην ακτοπλοΐα με βάση το Παρατηρητήριο Τιμών - Η εικόνα στις Κυκλάδες σε συμβατικά και ταχύπλοα

ΔΕΔΔΗΕ: Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα θα ξημερώσει αύριο (09/11) η πόλη της Νάξου

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα η πόλη της Νάξου, τα Αγγίδια και η Στελίδα αύριο Σάββατο

Ιος: Εγκρίθηκε η κατασκευή νέου ξενοδοχείου

Εγκρίθηκε έργο για νέο ξενοδοχείο στην Ίο – Σε ποιά περιοχή θα γίνει

Γιάννα Σταυράκη: “Τα τελευταία χρόνια δηλώνω Ναξιώτισσα” (video)

Η αγαπημένη ηθοποιός Γιάννα Σταυράκη εξηγεί στον Νίκο Σκορδιαλό γιατί αγαπάει τη Νάξο (video)

Νάξος – “Μία βραδιά κάτω από την Ελιά”: Ερχονται σεμινάρια, ο Luca Piscazzi νέος “πρεσβευτής” γαστρονομίας

Ο Luca Piscazzi είναι ο νέος πρεσβευτής των γαστρονομικών δράσεων του Φεστιβάλ Γαστρονομίας - Τι περιμένουμε τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο

Αμοργός: Τιμητική βραδιά για τον cpt Γιάννη Φωστιέρη

Η Αμοργός, ο Δήμος και ο Αθλητικός Ναυτικός Πολιτιστικός Όμιλος θα τιμήσουν τον cpt Γιάννη Φωστιέρη

Taste Atlas: Αρσενικό Νάξου, το ημίσκληρο τυρί, 2ο καλύτερο στον κόσμο

Με βαθμολογία 4.6/5: Το ελληνικό ημίσκληρο τυρί που είναι 2ο καλύτερο στον κόσμο – Το μέλλον του Αρσενικού Νάξου αβέβαιο

Νάξος – Κεραμωτή: Γερακίνα τραυματίστηκε από 11 σκάγια (!!!)

Πυροβολημένη με 11 σκάγια από κυνηγετικό όπλο βρέθηκε μία Γερακίνα – Σε σοβαρή κατάσταση η υγεία της

Κώστας Τέο: Ενιωσε αδιαθεσία, δεν πρόλαβε, η καρδιά του τον πρόδωσε στα 44 του χρόνια

Πέθανε ο αθλητικογράφος Κώστας Τέο - Κάλυπτε το ρεπορτάζ της ΑΕΚ