Τετάρτη, Ιανουάριος 22, 2025
ΑρχικήΙστορίεςΝτούμας: «Ντρέπομαι που είμαι αρχαιολόγος»

Ντούμας: «Ντρέπομαι που είμαι αρχαιολόγος»

|

Ο ομότιμος καθηγητής Χρίστος Ντούμας την προσεχή Παρασκευή (04/11) θα τιμηθεί από το Δήμο Θήρας για τη προσφορά του στο νησί ως υπεύθυνος των ανασκαφών στο Ακρωτήρι – Σε συνέντευξή του στην Κυκλαδική (16/11/14) ξετυλίγει τον μίτο των αναμνήσεων, τονίζει ότι οι νησιώτες ενδιαφέρονται μόνο για το στόχο και όχι για την …διαδρομή ενώ εξηγεί ποιοι είναι οι «σανσετάκηδες» και κυρίως «γιατί ντρέπεται που είναι αρχαιολόγος» 

Όταν έχεις την τύχη να συνομιλείς με τον Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών τον κ. Χρίστο Ντούμα, τότε το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να κρατήσεις το μυαλό σου ανοιχτό και να προσπαθήσεις να γίνεις κοινωνός της σοφίας του. Μίας σοφίας που είναι απόσταγμα χρόνων εργασίας και δουλειάς πάνω σε αρχαιολογικούς χώρους σχεδόν σε όλες τις Κυκλάδες. Από τη Κέρο έως τη Μύκονο και από τη Δήλο και τη Νάξο και τα Κουφονήσια έως την Σαντορίνη, με την τελευταία να αποτελεί και την έδρα του πλέον, καθότι ο Ντούμας είναι η ψυχή του Ακρωτηρίου κοντά στα σαράντα πλέον χρόνια, δηλαδή από το 1975 όταν πήρε τη σκυτάλη από τον καθηγητή Σπύρο Μαρινάτο και έκτοτε διευθύνει με ιδιαίτερα επιτυχία έναν αρχαιολογικό χώρο, από τους κορυφαίους στην Ελλάδα… Την προσεχή Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016 θα πραγματοποιηθεί τελετή ανακήρυξης του εν λόγω  καθηγητή ως Επίτιμου Δημότη Θήρας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο στις 20:00 και η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

Επαφή

Όμως, εμείς γυρίζουμε το χρόνο πίσω… Και μεταφερόμαστε στον Νοέμβριο του 2014 όπου ο κος Ντούμας δίνει το παρών στο Θεατρικό Μουσείο «Ιάκωβος Καμπανέλης» για την παρουσία του βιβλίου «Κορφάρι των Αμυγδαλιών (Πάνορμος) Νάξου» από τη Νατάσα Αγγελοπούλου. Κι εκεί έδειξε τις διαθέσεις του: απομυθοποίησε με χαρακτηριστική ευκολία το Μινωικό Πολιτισμό μιλώντας για το …παραμυθάκι του Άγγλου αρχαιολόγου Άρθουρ Εβανς τονίζοντας ότι «κάποια στιγμή θα πρέπει να σταματήσουμε να ασχολούμαστε με τον Μινωικό Πολιτισμό γιατί δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα παραμύθι που εφηύρε ο Εβανς και τίποτα περισσότερο. Μιλάμε για Κρητικό Πολιτισμό και όχι για Μινωικό. Οι Κρήτες δεν είχαν καλή σχέση με τη θάλασσα και αυτό το ενισχύει και η αρχαία έκφραση «ο Κρης την θάλασσαν αγνοεί»»… και λίγο αργότερα μιλώντας για τα περίφημα ανάκτορα της Φαιστού θα υπογραμμίσει «τα λεγόμενα ανάκτορα στην Κρήτη λειτουργούσαν ως κέντρα συγκέντρωσης και διαχείρισης του αγροτικού πλεονάσματος. Τα μικρά νησιά, μη έχοντας τέτοιες δυνατότητες πλούτου, δεν βρέθηκαν ποτέ στην ανάγκη να αναπτύξουν τέτοιους μηχανισμούς και να δημιουργήσουν ανάκτορα». Και προσθέτει ότι «για τους Κρήτες, η βασιλεία ήταν ανύπαρκτη και ο Μίνωας δεν ήταν τίποτα περισσότερο από ένα μυθικό πρόσωπο. Η βασιλεία έρχεται με τον Μυκηναϊκό πολιτισμό εξού και ο περίφημος θρόνος που έχει ανακαλυφθεί»… 

Η πρόταση

Αυτά έγιναν στο θεατρικό μουσείο. Την επόμενη το μεσημέρι, υπήρξε εκ νέου συνάντηση, αυτή τη φορά στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Χώρας Νάξου, εκεί που νιώθει σαν το σπίτι του… Να σημειωθεί μάλιστα εδώ ότι είναι από τους πρώτους που το επιμελήθηκαν στα μέσα της δεκαετίας του 60 όταν και εκτελούσε ανασκαφές στη Νάξο, το Πάνω Κουφονήσι και την Κέρο, «ακολουθώντας πάντα τους λαθροανασκαφείς» λέει για μία ακόμη φορά γελώντας θέλοντας να δείξει ότι οι περισσότερες ανασκαφές έγιναν όταν οι αρχαιοκάπηλοι έκαναν την εμφάνισή τους διαλύοντας τάφους σε προϊστορικά νεκροταφεία των νησιών του Αιγαίου. Κάπως έτσι, άλλωστε, βρέθηκε και στον Πάνορμο. Για το αρχαιολογικό Μουσείο της Χώρας Νάξου, παραδέχεται την ανάγκη για αλλαγή, διότι πλέον … «έχει μπουχτίσει ο χώρος. Πολλά εκθέματα μαζί, δίνουν την αίσθηση ότι είναι …μπουκωμένο. Είχα καταθέσει πρόταση» συνεχίζει, και σηκώνεται από τη θέση του, πηγαίνει προς το παράθυρο και δείχνει προς την πλευρά του Αγίου Μηνά τονίζοντας «να εδώ κάτω. Τους είχα πει να φτιάξουμε ένα μουσείο σύγχρονο. Τρεις ορόφους. Ο πρώτος και ο δεύτερος θα είχαν στην πρόσοψη τα εκθέματα και στο πίσω μέρος τα εργαστήρια συντήρησης. Θα προσέχαμε και τα δέντρα ώστε να μην γκρινιάζουμε ότι τα καταστρέφουμε. Για όλα υπάρχει η λύση. Αρκεί να το θέλουμε. Όμως, η πρότασή μου έμεινε στα χαρτιά. Και σήμερα; Είμαστε σε ένα μουσείο με πολύ σπουδαία ευρήματα, μοναδικής θα έλεγα σημασίας αλλά δυστυχώς πακτωμένα…»

Ο στόχος

Μας μιλάει με ιδιαίτερη αγάπη για τους νησιώτες… Ο ίδιος στεριανός. Πελοποννήσιος. Γεννημένος το 1933 στην Πάτρα. «Αυτό που πάντα μου έκανε αίσθηση στους νησιώτες ήταν η αδυναμία τους να συγχρονιστούν. Αδιαφορούν για τον χρόνο. Αυτό που τους νοιάζει είναι μόνο ο στόχος», υπογραμμίζει, παραφράζοντας προφανώς  το γνωστό ποίημα  του Κωνσταντίνου Καβάφη η «Ιθάκη» και παραθέτοντας ένα παράδειγμα για να δικαιολογήσει την άποψή του «Αρχικά κάθε φορά που μιλούσα με νησιώτες οι απαντήσεις τους ήταν αόριστες. Ποτέ δεν ήταν συγκεκριμένες. Τους ρωτούσα «θα πάτε Κουφονήσια;» Μου απαντούσαν «ναι, αύριο» αλλά αυτό το «αύριο» ήταν πολύ γενικό και αόριστο. Να φέρω κι ένα απλό παράδειγμα: κάποια στιγμή βρέθηκα στην Ικαρία, στον Άγιο Κήρυκο και ήθελα να πάω στον Εύδηλο. Από το ένα λιμάνι του νησιού στο άλλο δηλαδή. Είχα επιλογή να πάρω το πλοίο της γραμμής αλλά τη δεκαετία του 60 κάτι τέτοιο θα κρατούσε ακόμη και αρκετές ημέρες γιατί θα υπήρχε αλλαγή πλοίου στη Σάμο. Να πάω με αυτοκίνητο δεν το συζητάω γιατί δεν υπήρχε, και περπατώντας σίγουρα θα έκανα περισσότερο από μία μέρα. Οπότε σκέφτηκα τη λύση κάποιου ψαρά. Βρήκα κάποιον στο λιμάνι, τον ρώτησα εάν κάνει τη διαδρομή, μου απάντησε θετικά και όταν του είπα «πότε» και «τι ώρα» μού απάντησε «αύριο». Για την ώρα; «ε’ όταν είναι ώρα». Με τα πολλά μου είπε «έλα κατά τις εννιά». Τυπικός εγώ, πήγα και λίγο νωρίτερα, τον βρήκα στο καφενείο να πίνει καφέ με φίλους του. Μου είπε να καθίσω και να τον περιμένω. Ε; Φύγαμε στις 5 το απόγευμα. Για το νησιώτη αυτό που μετράει είναι να φτάσει στον προορισμό. Αδιαφορεί για τη διαδρομή και λόγω αυτής της ιδιαιτερότητας έχει αναπτύξει ιδιαίτερη σχέση με τα φυσικά φαινόμενα. Ξέρει πότε θα αλλάξει ο καιρός, πότε θα βρέξει, πότε θα έχει μπουνάτσα κ.α.»

Ιντιάνα Τζόουνς

Τον ρωτάμε εάν αισθάνεται κάπως σαν «Ιντιάνα Τζόουνς» καθώς ασχολείται με τις ανασκαφές και αρπάζεται . Τεντώνει το κορμί του και λέει «κάποιοι από τους σημερινούς ναι, λειτουργούν σαν Ιντιάνα Τζόουνς. Και στη νοοτροπία και στον τρόπο που προχωρούν στις ανασκαφές. Εγώ όχι, ποτέ». Και δικαιολογεί την άποψή του διευκρινίζοντας «εμείς μέσα από τις ανασκαφές προσπαθούμε να αναπλάσουμε την ιστορία, την καθημερινότητα του ανθρώπου. Να δούμε πως ζούσε πριν από χιλιάδες χρόνια. Πριν από αρκετά χρόνια, είχαμε βρει στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης καρβουνάκια από κλαδί ροδιάς τα οποία μαρτυρούν ότι το φυτό αυτό, που ήταν αυτοφυές στην περιοχή νοτίως της Κασπίας Θάλασσας πρωτοεμφανίστηκε στο Αιγαίο τον 20ο π.Χ. αιώνα και όχι τον 14ο όπως πίστευαν έως σήμερα. Και μόνο αυτά τα καρβουνάκια είναι ιδιαίτερα σημαντικά γιατί αποδεικνύουν ότι έξι αιώνες νωρίτερα στη Σαντορίνη υπήρχε ένα προϊόν που θεωρητικά ήταν στα βάθη της Ασίας. Άρα; Οι άνθρωποι κινούνταν…. Αυτό θέλουμε να δείξουμε μέσα από τα ευρήματα τις αρχαιολογικής σκαπάνης. Την ιστορία και τον άνθρωπο». «Και εάν βρούμε τον μειλίχιο πόθο όλων των Ελλήνων;» τον ρωτάμε. «Θα σου απαντήσω αυτό που είπα και χθες στην εκδήλωση: οι αποθήκες των μουσείων είναι γεμάτες από σπουδαίο υλικό. Μόνο εδώ που καθόμαστε, στα υπόγειά του μουσείου υπάρχουν δεκάδες κουτιά με σπουδαία ευρήματα. Όλα αυτά σου δίνουν τροφή για εργασία που θα καλύψουν μία γενιά αρχαιολόγων το λιγότερο…. Και να γίνει ανασκαφή για να βρεθεί τι; Τι; Απλά και μόνο για πολιτικούς λόγους; Όταν δεν έχεις χρήματα να συντηρήσεις μνημεία; Όταν δεν έχεις φύλακες για να τα φυλάνε αυτά τα μνημεία και τα έχεις μετατρέψεις σε σκουπιδότοπους;»

Ντρέπομαι

Και ακολουθεί το …ξέσπασμα «Ντρέπομαι που είμαι Έλληνας. Ντρέπομαι που είμαι αρχαιολόγος με όσα συμβαίνουν αυτή τη στιγμή. Μου λένε να καμαρώνω που μεταφέρω την βαριά κληρονομία των προγόνων μας. Αλλά γιατί καμαρώνουμε αλήθεια; Πού έχουμε συμβάλει εμείς σε όλα αυτά τα μνημειώδη επιτεύγματα ώστε να είμαστε υπερήφανοι; Πως έχουμε διαχειριστεί όλα αυτά που κληρονομήσαμε; Επειδή έχουμε το προνόμιο να περπατάμε ανάμεσά τους, να έχουμε τη δυνατότητα πρόσβασης ή και σπουδής, σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε υπερήφανοι; Πως διαφυλάσσουμε αυτή τη κληρονομία; Ποια φροντίδα τους προσφέρουμε; Ποιο είναι το μέλημά μας, ώστε να υπάρξει συνέχεια; Αυτές τις απαντήσεις μπορεί να μου τις δώσει κάποιος;» Μοιραία τον ρωτάμε για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα και δεν διστάζει να απαντήσει «όταν διεκδικείς κάτι πρέπει να έχεις ένα συγκεκριμένο πλάνο, ένα οπλοστάσιο επιχειρημάτων ώστε να αποδείξεις ότι μπορείς και είσαι σε θέση να διαχειριστείς μία τέτοια κληρονομιά. Δεν το κάνεις απλά για να το κάνεις. Πρέπει να έχεις προτεραιότητες. Να έχεις ιεραρχήσει τους στόχους σου όταν πας σε μία διεκδίκηση. Τις προηγούμενες δεκαετίες χάθηκαν εκατομμύρια από την Ευρωπαϊκή Ένωση που θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν ώστε να έχουμε μία καλύτερη εικόνα στον τομέα του Πολιτισμού. Και τότε ναι, θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε και στη διεκδίκηση… Αλλά με τι όπλα αλήθεια;»

Σανσετάκηδες

Και βέβαια δεν θα μπορούσε στον επίλογο της κουβέντας να μην γίνει λόγος σχετικά με την πρόταση του Δημάρχου κ. Μαργαρίτη για ανάληψη από την Τοπική Αυτοδιοίκηση της διαχείρισης των αρχαιολογικών χώρων της Νάξου… «Ναι, δεν είναι μία σημερινή πρόταση. Είναι κάτι που είχα προτείνει στα τέλη της δεκαετίας του 70, πριν ακόμη έρθει ο λαός στην εξουσία» λέει και γελάει… Το ιδιαίτερο χιούμορ του άλλωστε είναι αυτό που τον χαρακτηρίζει όταν τον γνωρίσεις και κατανοήσεις το ειδικό βάρος που κουβαλάει…. Και συνεχίζει «Αλλά ο τότε υπουργός Πολιτισμού είχε δηλώσει ότι θα αναλάμβανε αυτός να περάσει το όλο project μέσα από τους Νομάρχες και δεν έγινε ποτέ…. Αυτό που χρειάζεται είναι να αποκτήσουν οι δημότες παιδεία και να μυηθούν σιγά σιγά σε αυτό που λέμε Πολιτισμός. Να αισθανθούν ότι αυτά τα μνημεία είναι δικά τους και οφείλουν να τα προστατεύουν και να τα αναδεικνύουν και όχι απλά να τα εκμεταλλεύονται. Και αυτό θα πάρει χρόνο. Επίσης, θα πρέπει να σταματήσει το Υπουργείο και οι αρμόδιες υπηρεσίες να είναι τόσο αρτηριοσκληρωτικές απέναντι στα αιτήματα των τοπικών κοινωνιών και να υπάρχει άψογη συνεργασία ανάμεσα στην τοπική αυτοδιοίκηση και τις εφορίες αρχαιοτήτων. Και βέβαια δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το δικαίωμα χρήσης δεν δικαιολογεί την κατάχρηση.  Όλα θα πρέπει να γίνονται με μέτρο. Δεν μπορώ να δω την Πορτάρα στο όνομα του τουρισμού να γεμίζει από «σανσετάκηδες» (σ.σ. οι Κινέζοι που τρέχουν να προλάβουν το ηλιοβασίλεμα στην Οία) όπως τους λέμε στην Σαντορίνη που τρέχουν να καταχραστούν την φιλοξενία που τους παρέχουμε… Όλα με μέτρο και θα μπορέσει η τοπική αυτοδιοίκηση να διαχειριστεί σωστά τα σπουδαία μνημεία του τόπου μας».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Κυκλαδική την 17η Νοεμβρίου 2014 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Θαλάσσια Πάρκα: θεσμοθέτηση εντός 2024 σε Φολέγανδρο, Ανάφη, Μήλο και ίσως Αμοργό

Θεσμοθέτηση θαλάσσιων πάρκων εντός 2025 - Σε ποια νησιά των Κυκλάδων

ΔΕΔΔΗΕ: Αυξήσεις που …τρομάζουν ζητάει στα τέλη για τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος

Ρεύμα: Μεγάλη αύξηση τελών ζητάει ο ΔΕΔΔΗΕ - Ποιοι είναι οι λόγοι αυτών των αιτημάτων

Δημοτική Επιτροπή: Στο τραπέζι (24/01) ο προϋπολογισμός του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ποια είναι τα θέματα συζήτησης στην Δημοτική Επιτροπή Νάξου και Μικρών Κυκλάδων που θα συνεδριάσει για 2η φορά μέσα σε μία εβδομάδα

Βουλή των Ελλήνων: Με 247 “ναι” ο Νικήτας Κακλαμάνης, νέος πρόεδρος

Νικήτας Κακλαμάνης: Με 247 «ναι» νέος πρόεδρος της Βουλής - Ποιοι τον ψήφισαν

Μουσική Βραδιά με τον Γιάννη Τεργιάκη και την Άννα Μαρία Ντεληγιώργη στο AMEN Nightclub στη Νάξο

Το Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2025, η καρδιά της μουσικής χτυπά στη Νάξο! Ο Γιάννης Τεργιάκης και η Άννα Μαρία Ντεληγιώργη ενώνουν τις δυνάμεις τους για μια εκρηκτική εμφάνιση στο AMEN Nightclub, το απόλυτο hot spot του νησιού.

Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών: Το Σεπτέμβριο ανοίγει τις εργασίες του το Ε΄ Διεθνές Κυκλαδολογικό Συνέδριο

Στον Αδάμαντα της Μήλου από την Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2025 έως και το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2025 με τίτλο: ΚΥΚΛΑΔΕΣ : Αειφορία - Πολιτισμός

Μήλος: Η κίνηση της Δημοτικής Αρχή με βάση το περιβάλλον και τη προστασία του

Επείγον δημοτικό κάλεσμα για την περιβαλλοντική προστασία της Μήλου - Ποιος ο λόγος; τι θέλει να πετύχει;

Με την ηγεσία των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Εργασίας συναντήθηκε ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Φυτωρίου

Στη συνάντησή του με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Πρόεδρος έθεσε ζητήματα του πρωτογενούς τομέα της εταιρίας και ενημέρωσε τον Υπουργό για τις δραστηριότητες του φυτώριου.

Ξενοδοχεία: Επενδύσεις ύψους 8 εκ. ευρώ σε μονάδες στην Σχοινούσα και Μήλο

Πέντε (5) νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις σε Ρόδο, Κω, Μήλο, Σχοινούσα, Χαλκίδα

Εγγραφή στο «Μητρώο 11» για την αποφυγή ανεπιθύμητων κλήσεων – Η διαδικασία

Ασπίδα για τις ενοχλητικές κλήσεις αυτού του είδους αποτελεί η ένταξη των συνδρομητών στο ειδικό «μητρώο 11» των εταιρειών κινητής ή σταθερής τηλεφωνίας

Αποκλειστικό: Ο ΣΚΑΙ μετέτρεψε το λιμάνι της Νάξου σε αεροδρόμιο (video)

Απίστευτο... Ο ΣΚΑΙ μετέδωσε ρεπορτάζ από νερά που μπάζει το αεροδρόμιο της Νάξου με φωτογραφίες από το λιμάνι και μάλιστα άσκησε και κριτική (video)

Μεταφορικό Ισοδύναμο: Ερχονται αλλαγές και δη τον προσεχή Μάιο

Έρχονται αλλαγές στο Μεταφορικό Ισοδύναμο. Κατατίθεται νομοσχέδιο τον Μάιο

Νάξος – ΔΕΔΔΗΕ: Πολύωρη πρωινή διακοπή ρεύματος (17/01) στη πόλη

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για τέσσερις ώρες περίπου αύριο η πόλη της Νάξου... Δείτε σε ποιες γειτονιές

Ελληνικά Λιμάνια: Επενδύσεις σε Αμοργό, Σίκινο, Φολέγανδρο, απουσιάζει η Νάξος

Το σχέδιο για τις επενδύσεις στα ελληνικά λιμάνια - Τι προβλέπεται για τις Κυκλάδες

Ανδρος: Στα .. σκαριά ένα ακόμη 5αστερο ξενοδοχείο

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στην Άνδρο - Σε ποια περιοχή

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο Πατέρας Γεώργιος Φυρογένης

Εφυγε από τη ζωή ο παπά Γιώργης Φυρογένης - Πότε θα γίνει η εξόδιος ακολουθία

SeaJets: Τα δρομολόγια που προτείνει για το φετινό καλοκαίρι

Αυτά είναι τα δρομολόγια που έχει θέσει ως προτεραιότητα η SeaJets για το φετινό καλοκαίρι

Eurovision 2025: Στην 12αδα του τελικού το “High Road” του Ναξιώτη John Βλασερού και της Georgina Kalais (video)

Στον τελικό της 30ης Ιανουαρίου για την πρόκριση στην φετινή Eurovision ο Ναξιώτης John Vlasseros με την Georgina Kalais και το τραγούδι "High Road" (video)

Νάξος – Ευαγγελία Γατσωτή: Πρεμιέρα σήμερα (17/01) για τη παράσταση “Γιάννης το βούδι”

Δύο παραστάσεις έργων με την υπογραφή της ανερχόμενης συγγραφέα από τη Νάξο Ευαγγελίας Γατσωτή ανεβαίνουν αυτή την εβδομάδα: «Κόκκινες γραμμές ή Λέξεις που κάνουν τζιζ» (Θέατρο του Νέου Κόσμου, από 20/1) και «Γιάννης το βούδι» (Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης», από 17/1)

Νάξος – Αρχαίος μόλος: Ανάγκη για σωστή ενημέρωση μέσω πινακίδας

Ο μοναχικός αρχαϊκός μόλος στο λιμάνι της Νάξου - Η πρόταση από τον Γιώργο Καρνέζη