Πέμπτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΙστορίεςΝότιο Αιγαίο (+πλεύση): Στο "νησί της πεταλούδας" ξανανταμώσαμε (video - photo)

Νότιο Αιγαίο (+πλεύση): Στο “νησί της πεταλούδας” ξανανταμώσαμε (video – photo)

|

Οι εθελοντές γιατροί της “+πλεύσης” βρέθηκαν στην Αστυπάλαια – Οι εξετάσεις που έγιναν και οι δράσεις με πρωταγωνιστές στα παιδιά 

Οι εθοντές με φουσκωτά άφησαν τις Κυκλάδες (Σίκινος Ηρακλειά) και από το μεσημέρι του Σαββάτου είναι στα Δωδεκάνησα… Και πρώτος σταθμός της +πλευσης ήταν η Αστυπάλαια! Εξήντα εθελοντές με δέκα φουσκωτά σε δράση…. 

Και όπως διαβάζουμε στη σελίδα της οργάνωσης “Φτάσαμε στο νησί το Σάββατο, 15 Μαΐου 2020 και δέσαμε κάτω από το επιβλητικό κάστρο, ενώ μας υποδέχτηκαν οι κάτοικοι, μοιράζοντας μας λουλούδια!

Στη συνέχεια, όπως σε κάθε νησί, οι εθελοντές μετέφεραν όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο του νησιού.

Η πρώτη πλήρης ημέρα μας στην Αστυπάλαια ξεκίνησε όπως όλες οι άλλες, με τις αιμοληψίες να ξεκινούν νωρίς το πρωί. Τα δείγματα αίματος συσκευάστηκαν και εστάλησαν σε εξειδικευμένα εργαστήρια για να αναλυθούν, πριν επιστραφούν στους κατοίκους μέσω του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου, συμπληρωμένα με τις παρατηρήσεις των γιατρών της +πλευσης.

Οι γιατροί της ομάδας ξεκίνησαν να δέχονται στη συνέχεια του κατοίκους, στους χώρους του ΠΠΙ, και φάνηκε ότι η ανάγκη για εξειδικευμένες εξετάσεις ήταν μεγάλη.

Συνολικά, στα ιατρεία της +πλευσης προσήλθαν 179 κάτοικοι, στους οποίους πραγματοποιήθηκαν 412 διαφορετικές εξετάσεις, ενώ ελήφθησαν 56 δείγματα αίματος, για γενικές, αλλά και εξειδικευμένες  εξετάσεις. Οί γιατροί της +πλευσης προσέφεραν Χ εξετάσεις ως εξής:

  • 18 Αγγειοχειρουργική
  • 68 Ακτινολογία – Υπέρηχοι
  • 7 Γενική χειρουργική
  • 31 Γυναικολογία
  • 61 Δερματολογία
  • 8 Διατροφολογία
  • 25 Καρδιολογία
  • 7 Νευροχειρουργική
  • 25 Οδοντιατρική
  • 41 Ορθοπεδική
  • 51 Οφθαλμoλογία
  • 16 Παθολογία
  • 17 Παιδιατρική
  • 4 Ψυχολογία
  • 33 Ωτορινολαρυγγολογία

 

Επίσης, για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του Διάπλου, πραγματοποιήθηκαν εξετάσεις μέτρησης οστικής πυκνότητας από τον ορθοπεδικό της ομάδας, ενώ χρειάστηκε για έναν κάτοικο κατ’ οίκον εξέταση και αιμοληψία. Παραδώσαμε επιπλέον στο ιατρείο μάσκες προστασίας, καθώς και rapid test ανίχνευσης για τον Covid19.

Παράλληλα με τα ιατρεία, εθελοντές της ομάδας παρέδωσαν ηλεκτρονικό και εκπαιδευτικό εξοπλισμό και υλικά που είχε ανάγκη το νηπιαγωγείο, το δημοτικό, το γυμνάσιο και το λύκειο του νησιού.

Από το πρωί, η ομάδα εκδηλώσεων ξεκίνησε τις δράσεις της στα παιδιά του νησιού. Μια έκπληξη περίμενε τους μικρούς μας φίλους, αφού ο Γιώργος Πρίντεζης, διεθνής παίκτης του μπάσκετ, επισκέφτηκε το σχολείο, μίλησε με τα παιδιά και έπαιξε μαζί τους μπάσκετ!

Μετά τα παιδιά φύτεψαν χαρουπιές και κουτσουπιές στο παρτέρι του σχολείου, με την καθοδήγηση της We4all. Τα παιδιά του Δημοτικού έκαναν εργαστήριο ρομποτικής με τη μέθοδο STEAM (SCIENCE, TECHNOLOGY, ENGINEERING, ARTS, MATHEMATICS), σε συνεργασία με την MIT Kids, και έτσι κατασκεύασαν ένα ρομπότ από την αρχή το οποίο περπατάει και έχει αισθητήρα.. Ενθουσιάστηκαν και ζήτησαν να το ξανακανονισουμε!

Το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε βιωματικό εργαστήρι από την ψυχολόγο της ομάδας για την ενδυνάμωση εφήβων απέναντι στη βία και στην παρενόχληση, ενώ η διατροφολόγος μίλησε για τη σωστή διατροφή.

Ακόμα, η +πλευση έκανε την επίσημη παράδοση του εξοπλισμού στο γυμναστήριο του νησιού.  Η Σύμπλευση είχε εξοπλίσει το 2020 το γυμναστήριο του Δήμου με πλήρη συλλογή σύγχρονων οργάνων γυμναστικής, βαράκια και όλα τα απαιτούμενα για τη λειτουργία του. Η πανδημία μας καθυστέρησε ένα χρόνο για την επίσημη παράδοση, αλλά όπως μας ενημέρωσε ο Δήμαρχος, όσο τα μέτρα επέτρεπαν τη λειτουργία του, το γυμναστήριο πρόλαβε να γίνει σημείο αναφοράς για τους κατοίκους που αγαπούν την άθληση.

Η μέρα μας έκλεισε με γεύμα που μας παρέθεσε ο Δήμαρχος του νησιού. Το πρωί ετοιμαστήκαμε και ξεκίνησε η πλεύση μας για Νίσυρο! Θα τα ξαναπούμε, Αστυπάλαια!


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ONEX: Επενδυτικό πρόγραμμα 14 εκατ. ευρώ για την ανασυγκρότηση των Ναυπηγείων Σύρου

Νέο πενταετές σχέδιο με άξονες Ασφάλεια – Περιβάλλον – Ανταγωνιστικότητα

Ερώτηση της Κατερίνας Μονογυιού για μείωση ΦΠΑ στις Κυκλάδες

Η Βουλευτής Κυκλάδων ζητά από τον Υπουργό Οικονομικών επανεξέταση των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά

Οι “Κάλπηδες” του Στρατή Μυριβήλη ανεβαίνουν στη Νάξο

Η θεατρική ομάδα «Πτωχαλαζόνες» παρουσιάζει μια ξεκαρδιστική παράσταση στο Δημοτικό Θέατρο «Ι. Καμπανέλλης»

Νάξος: Το “Methyres – Wine Symposium” επιστρέφει για 3η χρονιά στο Avaton 1739

Οίνος, γεύσεις και πολιτισμός με φόντο το ηλιοβασίλεμα - Πότε; Που;

Υπόθεση …Νερό: Ο Σύλλογος Επαγγελματιών Δονούσας ζητά επανεξέταση της τιμολογιακής πολιτικής και δίκαιες χρεώσεις

Μετά την Ηρακλειά και τα Κουφονήσια, διαμαρτύρεται και η Δονούσα για τις αυξήσεις - Τι ζητούν οι επαγγελματίες

Κύπελλο Ελλάδος: Πάλεψε η ΕΛΛΑΣ Σύρου αλλά ηττήθηκε (4-2) από τον Ατρόμητο, περιμένει εκτός έδρας το Αιγάλεω

Οι Συριανοί έδειξαν χαρακτήρα και πέτυχαν δύο γκολ, αποσπώντας το χειροκρότημα – Τιμήθηκε ο Μιχάλης Λυγνός πριν τη σέντρα

Νάξος: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη φωλιά Πράσινης θαλάσσιας χελώνας στις Κυκλάδες

138 νεοσσοί κατάφεραν να φτάσουν στη θάλασσα – Ένα μοναδικό γεγονός για το νησί και την προστασία της φύσης

Κάρπαθος: Γεννήθηκε το πρώτο φωκάκι της χρονιάς

Η πρώτη γέννηση μεσογειακής φώκιας (Monachus monachus) για το 2025 καταγράφηκε σε θαλάσσιο σπήλαιο – Σπάνια στιγμή για το απειλούμενο είδος

Αγιο Ορος: Εκοιμήθη ο Αγιορείτης Γέροντας Βασίλειος Γοντικάκης

Η εξόδιος ακολουθία αύριο στην Ιερά Μονή Ιβήρων – Ο λόγιος και πνευματικός καθοδηγητής που σφράγισε το Άγιον Όρος και την Ορθοδοξία

«Έφυγε» ο Γιώργος Κωβαίος – Ο χορευταράς παππούς της Σχοινούσας που έγινε σύμβολο ζωής και παράδοσης

Μέχρι τα 92 του χρόνια χόρευε με πάθος στη Γιορτή Φάβας, δίπλα στην εγγονή του Ποθητή – Ένας άνθρωπος που ένωσε γενιές μέσα από τη μουσική και την αγάπη για τον τόπο του.

Αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο για την Αμοργό: Αντίδραση σε λιμενικά και οδικά έργα με χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Ο Νικόλαος Γαβαλάς, εκ μέρους περιβαλλοντικών συλλόγων και εκατοντάδων πολιτών, καταγγέλλει την καταστροφική επίδραση αναπτυξιακών έργων στην Αμοργό και ζητά παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Minoan Lines: Δύο νέα πλοία στη γραμμή Ηράκλειο–Μήλος–Πειραιάς μέχρι το 2028

«Στολίδια για το Ηράκλειο» τα χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος Λουκάς Σιγάλας – Στόχος η αύξηση της επιβατικής κίνησης και η πράσινη μετάβαση στη ναυτιλία

Γυμνάσιο Σκαδού: 22 μαθητές φέτος δίνουν ζωή στο σχολείο της Ορεινής Νάξου

Από το παλιό δημοτικό του Σκαδού στο σύγχρονο Γυμνάσιο: Ένα σχολείο που κρατά ζωντανή την εκπαίδευση στα ορεινά χωριά της Νάξου

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Νάξος – Αύγουστος 2025: περισσότερες αφίξεις, Ισχυρότερο το σύνολο του καλοκαιριού (πίνακες)

Στο λιμάνι της Νάξου οι επιβάτες αυξήθηκαν 5,2% τον Αύγουστο σε σχέση με πέρυσι, ενώ το τρίμηνο Ιουνίου–Αυγούστου έκλεισε με +6,5% συνολικά. Τι δείχνει η δεκαετία.

Χώρα Νάξου: «Πάγωσε» το αίτημα κατοίκων για αλλαγή κυκλοφοριακού στη Μικρασιατών Προσφύγων

Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες κατοίκων για επικίνδυνες συνθήκες, ο Δήμος Νάξου απάντησε αρνητικά στο αίτημα αλλαγής κατεύθυνσης της ημικεντρικής οδού.

Νάξος: “Στάση” Σινούκ για παραλαβή ασθενούς από άλλο νησί, πριν αναχωρήσει για Αττική

Το είδαμε κι αυτό... Ελικόπτερο Σινούκ έμεινε στη Νάξο για αρκετά λεπτά περιμένοντας το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ ώστε να παραλάβει άλλο ασθενή και να τον μεταφέρει στην Αττική

Με την Ιωάννα Συνοδινού από την Αμοργό, η νέα σύνθεση του Δ.Σ. του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας

Με απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού Γιάννη Βρούτση, ανανεώθηκε η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του Σ.Ε.Φ., με συμμετοχή του παλαίμαχου μπασκετμπολίστα Σταύρου Ελληνιάδη και της φοιτήτριας Μαρούσας Σιδέρη.

Ηρακλειά: Με έναν μαθητή ξεκίνησε το Δημοτικό Σχολείο, δύο στο νηπιαγωγείο, τη Δευτέρα (15/09) ο αγιασμός (video)

Η νέα σχολική χρονιά βρίσκει τη μικρή Ηρακλειά με μόλις τρία παιδιά σε σχολική τάξη – Ο πρόεδρος της κοινότητας Δημήτρης Γαβαλάς μιλά για τη μοναξιά του ενός μαθητή και τις προκλήσεις της νησιωτικότητας (video)