Πέμπτη, 4 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΙστορίεςΝότιο Αιγαίο - Χρυσικόπουλος: Κολύμπησε Ρόδο - Καστελόριζο σε 64 ώρες (!!!)

Νότιο Αιγαίο – Χρυσικόπουλος: Κολύμπησε Ρόδο – Καστελόριζο σε 64 ώρες (!!!)

|

Σπύρος Χρυσικόπουλος… Κάλυψε την απόσταση Ρόδο – Καστελόριζο κολυμπώντας σε 64 ώρες. Τι ανέφερε για το κατόρθωμά του  

Τετάρτη, 7 Σεπτεμβρίου, 6.15 π.μ, Ρόδος. Ο υπεραθλητής Σπύρος Χρυσικόπουλος ετοιμάζεται να προβεί σε ένα απίστευτο εγχείρημα που από καιρό είχε «σφηνωθεί» στο μυαλό του. Να κολυμπήσει από τη Ρόδο στο Καστελόριζο αδιάκοπα, διανύοντας μία απόσταση 130 χιλιομέτρων!

Παρασκευή, 9 Σεπτεμβρίου, 10.20 μ.μ., Καστελόριζο. Έπειτα από 64 ώρες και 5 λεπτά ο Σπύρος Χρυσικόπουλος καταφέρνει να κάνει το αδιανόητο. Να διανύσει 130 χιλιόμετρα κολυμπώντας και να πατήσει στο ακριτικό νησί. Η εξάντλησή του είναι τεράστια, δεν συγκρίνεται όμως διόλου με τη χαρά και τον ενθουσιασμό που νιώθει να του κατακαίνε την ψυχή. Το όνειρο του μόλις έχει γίνει πραγματικότητα. 

Για το εγχείρημα ο Χρυσικόπουλος προετοιμαζόταν από καιρό, ωστόσο, όπως λέει και ο ίδιος μιλώντας στο kathimerini.gr, για τέτοιες αποστάσεις δεν υπάρχει συγκεκριμένη προπόνηση, αλλά ουσιαστικά πρόκειται για ένα μείγμα επιμονής και διανοητικής προετοιμασίας.

«Δεν υπάρχει προπόνηση που να σε καθιστά έτοιμο να κολυμπήσεις 64 ώρες. Ακόμα και οι 24ωρες προπονήσεις που έχω κάνει δεν είναι αρκετές. Προπονούμαι καθημερινά, αλλά από ένα σημείο και μετά συνεχίζεις με τη δύναμη του μυαλού και την ψυχή. Οπότε η προετοιμασία μου ήταν και ψυχολογική. Σκεφτόμουν ότι εκείνες τις ώρες θα πονέσω πάρα πολύ και είχα προετοιμαστεί». 

Στην ερώτηση πώς του ήρθε η ιδέα να προβεί σε αυτόν τον «άθλο», ο αθλητής απαντά πως άρχισε να ζυμώνεται μέσα του πριν αρκετά χρόνια, όταν έβλεπε στους χάρτες ότι το Καστελόριζο είτε δεν υπήρχε καθόλου, είτε το τοποθετούσαν σε ένα κουτάκι χαμηλά στον χάρτη για να είναι πιο εμφανές. 

«Δεν μου άρεσε η εικόνα να λείπει ένα νησί από την Ελλάδα λόγω της γεωγραφικής του θέσης, οπότε αποφάσισα να κολυμπήσω από τη Ρόδο μέχρι το Καστελόριζο, να κάνω αυτή τη συμβολική διαδρομή για να δείξω τη σημασία αυτού του ακριτικού νησιού».

«Ο στόχος είναι η μεγαλύτερη κινητήριος δύναμη»

rodos-kaster.jpgΑπό τη στιγμή που έπεσε στη θάλασσα την Τετάρτη το πρωί ο 31χρονος ήταν ουσιαστικά μόνος του καθώς δεν έλαβε καμία βοήθεια και δεν σταμάτησε ούτε μια στιγμή να κολυμπά. «Άρχισα να κολυμπώ χωρίς διακοπή, χωρίς καμία βοήθεια πλεύσης και χωρίς να κρατηθώ από κάπου. Ο ανεφοδιασμός μου γινόταν από ένα σκάφος που με ακολουθούσε με ένα κοντάρι που είχε στο πλάι ένα καλάθι στο οποίο έβαζαν να πιω νερό και κάποια τρόφιμα. Έχω κάνει πολλά εγχειρήματα που διαρκούν πάνω από 24 ή 30 ώρες. Ωστόσο αυτό είναι ότι πιο δύσκολο έχω κάνει ποτέ. Για πρώτη φορά βρήκα και ξεπέρασα τα όρια μου».

Η κύρια δυσκολία που αντιμετώπισε ο Χρυσικόπουλος ήταν το κόντρα ρεύμα της θάλασσας καθώς και η αυξημένη αλατότητά της. «Υπήρχε συνέχεια κόντρα ρεύμα, άρα ουσιαστικά κολύμπησα πολύ περισσότερο από 130 χιλιόμετρα λόγω του ρεύματος. Η δεύτερη μεγάλη δυσκολία που αντιμετώπισα ήταν η αλατότητα της θάλασσας.

Σε αυτό το σημείο είναι πολύ υψηλή εν συγκρίσει με το υπόλοιπο Αιγαίο. Οπότε από τις πρώτες ώρες πρήστηκε το στόμα μου από το αλάτι και πια δεν μπορούσα ούτε να φάω, ούτε να καταπιώ, ούτε να ανασάνω καλά. Ενώ σωματικά ήμουν έτοιμος και πολύ δυνατός, είχε πρηστεί τόσο το στόμα μου που υπέφερα από τον πόνο, όμως έκανα υπομονή και συνέχιζα.

Σκεφθόμουν την προετοιμασία που έχω κάνει, το πόσο πολύ το θέλω, τις προπονήσεις μου που ξεκινούσαν ξημερώματα. Από τη στιγμή που έχεις τον στόχο στο μυαλό σου είναι η μεγαλύτερη κινητήριος δύναμη». 

«Στις 54 ώρες έφθασα στα όριά μου»

Ήταν λίγο μετά τις 50 ώρες αδιάκοπης κολύμβησης που, όπως λέει ο υπεραθλητής στο kathimerini.gr, άρχισε να νιώθει πως φθάνει στα όρια του, χωρίς όμως να σκεφθεί ούτε μία στιγμή να τα παρατήσει. 

«Γύρω στις 54 ώρες σκέφθηκα πως βρίσκομαι στα όριά μου, ειδικά όσον αφορά στον πόνο στο στόμα. Πόναγα τόσο πολύ που έλεγα ξεπερνώ τα όρια μου αυτή τη στιγμή αλλά θα συνεχίσω με την ψυχή μου. Αυτά τα εγχειρήματα ξεφεύγουν από τα όρια του αθλητισμού. Είναι σε άλλο επίπεδο. Έχει διαφορετική υπόσταση ο χρόνος και αλλάζουν συνεχώς τα συναισθήματα. Δεν σκέφθηκα ούτε στιγμή να τα παρατήσω».

Όσον αφορά στα επόμενα σχέδια του, ο 31χρονος αναφέρει πως έχει ακόμη πολλούς στόχους που αφορούν σε μεγάλες αποστάσεις που επιθυμεί να διανύσει τόσο στη χώρα μας, όσο και στο εξωτερικό, χωρίς όμως να ανοίγει ακόμη τα χαρτιά του. «Μου αρέσει να μιλάω με πράξεις και όχι με λόγια» λέει χαρακτηριστικά. 

Να σημειωθεί πως ο Σπύρος Χρυσικόπουλος είναι ο μοναδικός, εν ενεργεία, Έλληνας κολυμβητής υπερ-αποστάσεων, με πλήθος διεθνών διακρίσεων και μοναδικών επιτευγμάτων. Αποκορύφωμα της καριέρας του, η συμπερίληψη του ονόματός του στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες, καθώς τον Μάιο του 2021 κολύμπησε 358.2 χλμ. σε μια εβδομάδα, στην εσωτερική πισίνα του Ο.Α.Κ.Α. 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Έντονες αντιδράσεις για την ακύρωση μίσθωσης ακινήτου και το μέλλον σχολικών μονάδων (video)

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με αιχμές για «σπατάλη» 120.000 ευρώ, προτάσεις για τρεις νέες σχολικές μονάδες και διαφωνίες για το Δικαστικό Μέγαρο.

Κύθηρα: Κάμπινγκ πρόσφερε διαμονή με 1€ σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

Μια συμβολική πρωτοβουλία φιλοξενίας στο Κάμπινγκ Καψάλι έγινε viral στα social media, αναδεικνύοντας το ζήτημα στέγασης των δασκάλων και καθηγητών στα νησιά.

Το «χρηματιστήριο στέγης» στα νησιά και οι εκπαιδευτικοί: από τη Σαντορίνη στη Πάρο και τη Μήλο

Όταν η τουριστική σεζόν δεν πάει καλά, τα σπίτια ανοίγουν για δασκάλους και καθηγητές – Οι αντιθέσεις ανάμεσα σε Κυκλάδες και άλλα νησιά.

Νάξος: Ουρολογικό Ιατρείο (06/09) στο Naxos Medical

Με εξειδικευμένο ιατρό, σύγχρονο εξοπλισμό και έμφαση στην πρόληψη για την υγεία των ανδρών.

Πέμπτη πιο καταστροφική αντιπυρική περίοδος της 20ετίας το 2025

Από την Άρτα μέχρι τη Χίο, οι πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού προκάλεσαν τεράστιες απώλειες σε δάση και καλλιέργειες, με 260.000 στρέμματα να καίγονται σε μόλις οκτώ μεγάλες εστίες.

Η ΔΥΠΑ και η ONEX εγκαινιάζουν για 2η χρονιά την ΕΠΑΣ Σύρου – Με το σύνθημα «Επιλέγω το μέλλον μου!»

Νέα ειδικότητα Τεχνίτη Εργαλειομηχανών (CNC), μαθητεία στα ναυπηγεία και σημαντικές παροχές για τους νέους 15-29 ετών.

Πρωταθλητές Ευρώπης στα έσοδα ανά δωμάτιο (216 ευρώ) οι Έλληνες ξενοδόχοι τον Ιούλιο

Με μέσο RevPAR στα 216,8 ευρώ, η Ελλάδα ξεπέρασε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική της ως κορυφαίου καλοκαιρινού προορισμού.

Νόμος του Κράτους η τροπολογία Φόρτωμα για συνυπηρέτηση τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών

Λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα: οι οικογένειες δημοσίων υπαλλήλων μπορούν πλέον να ζουν ενωμένες, ακόμη κι αν ο ένας σύζυγος εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα.

Πολύαιγος κηρύχθηκε εξ ολοκλήρου αρχαιολογικός χώρος – Σε καθεστώς απόλυτης προστασίας το νησί

Ομόφωνη απόφαση του ΚΑΣ για την προστασία του μοναδικού νησιού των Κυκλάδων – Σύντομα Α’ Ζώνη αδόμητη, με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού.

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Σε εξέλιξη η συνεδρίαση (video)

Με 15 θέματα στην ημερήσια διάταξη, το Συμβούλιο συζητά από την πρόωρη λύση μίσθωσης του ακινήτου που είχε ενοικιαστεί για Παιδικό Σταθμό έως τη ΜΠΕ για τον νέο λιμένα Σχοινούσας.

Νάξος: Η «Αξιώτισσα» απαντά για το επεισόδιο με τους Βρετανούς τουρίστες – «Έσκισαν το αυτοκόλλητο, δεχόμαστε απειλές»

Ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας Γιάννης Βάσιλας δίνει τη δική του εκδοχή: οι τουρίστες αποχώρησαν αφού πρώτα προκάλεσαν, ενώ μετά το δημοσίευμα της Daily Mail η επιχείρηση καταγγέλλει μπαράζ συκοφαντιών και απειλών.

Νάξος: «Μαμά με καρότσι σε πόλη αφιλόξενη», η κραυγή αγωνίας μιας νέας μητέρας

Το σχόλιο του Στράτου Φουτάκογλου και η ανοιχτή επιστολή μαθήτριας του που φωτίζει την αδιαφορία για πεζούς, μητέρες και ΑμεΑ

Άδωνις Γεωργιάδης: «Ντροπή για το επεισόδιο στη Νάξο – Οι Εβραίοι πολίτες είναι ασφαλείς στην Ελλάδα»

Σαφή θέση υπέρ των βρετανών τουριστών πήρε ο υπουργός Υγείας, καταδικάζοντας το περιστατικό αντισημιτισμού και μιλώντας για επιλεκτικές «ευαισθησίες» στην ελληνική κοινωνία.

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος το πρωί της Τρίτης 2 Σεπτεμβρίου, δείτε τις περιοχές

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών σε κεντρικές περιοχές της Χώρας Νάξου.

Νομική εκπροσώπηση για την «Αξιώτισσα» – Κ. Παπαδάκης: «Δεν θα περάσει ο εκφοβισμός και η συκοφαντία»

Ο γνωστός δικηγόρος αναλαμβάνει την υπόθεση της ταβέρνας στη Νάξο που βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς εκστρατείας συκοφαντιών και απειλών.

Blue Star Naxos: Φήμες για πώληση σε καναδική εταιρεία – Τι απαντά η Attica Group

Συζητήσεις στην ακτοπλοϊκή πιάτσα για τίμημα 36 εκατ. ευρώ – Η ιστορία του πλοίου που έγινε «σύμβολο» για τις Κυκλάδες

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Αλυκό Νάξου: Ύστερα από μισό αιώνα, κατεδαφίζεται το ξενοδοχείο–φάντασμα της χούντας

Μια ιστορική δικαίωση για το μοναδικό κεδρόδασος και όσους τόλμησαν να αντισταθούν στην αυθαιρεσία

Νάξος: Διαδικτυακή επίθεση από Ισραηλινούς στη «Ταβέρνα Αξιώτισσα»

Μετά το επεισόδιο της 25ης Αυγούστου, το εστιατόριο δέχεται συντονισμένη επίθεση με fake reviews από το εξωτερικό, ενώ ο ιδιοκτήτης καταγγέλλει έλλειψη προστασίας από την Google.

Σίφνος: Βαρύ πένθος για τον μικρό Λευτέρη

Ανείπωτη θλίψη στη Σίφνο για τον ξαφνικό χαμό του μικρού Λευτέρη. Το νησί πενθεί σαν μια οικογένεια και αποχαιρετά το παιδί του με αγάπη και δάκρυα.