Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήΙστορίεςΝότιο Αιγαίο - Χρυσικόπουλος: Κολύμπησε Ρόδο - Καστελόριζο σε 64 ώρες (!!!)

Νότιο Αιγαίο – Χρυσικόπουλος: Κολύμπησε Ρόδο – Καστελόριζο σε 64 ώρες (!!!)

|

Σπύρος Χρυσικόπουλος… Κάλυψε την απόσταση Ρόδο – Καστελόριζο κολυμπώντας σε 64 ώρες. Τι ανέφερε για το κατόρθωμά του  

Τετάρτη, 7 Σεπτεμβρίου, 6.15 π.μ, Ρόδος. Ο υπεραθλητής Σπύρος Χρυσικόπουλος ετοιμάζεται να προβεί σε ένα απίστευτο εγχείρημα που από καιρό είχε «σφηνωθεί» στο μυαλό του. Να κολυμπήσει από τη Ρόδο στο Καστελόριζο αδιάκοπα, διανύοντας μία απόσταση 130 χιλιομέτρων!

Παρασκευή, 9 Σεπτεμβρίου, 10.20 μ.μ., Καστελόριζο. Έπειτα από 64 ώρες και 5 λεπτά ο Σπύρος Χρυσικόπουλος καταφέρνει να κάνει το αδιανόητο. Να διανύσει 130 χιλιόμετρα κολυμπώντας και να πατήσει στο ακριτικό νησί. Η εξάντλησή του είναι τεράστια, δεν συγκρίνεται όμως διόλου με τη χαρά και τον ενθουσιασμό που νιώθει να του κατακαίνε την ψυχή. Το όνειρο του μόλις έχει γίνει πραγματικότητα. 

Για το εγχείρημα ο Χρυσικόπουλος προετοιμαζόταν από καιρό, ωστόσο, όπως λέει και ο ίδιος μιλώντας στο kathimerini.gr, για τέτοιες αποστάσεις δεν υπάρχει συγκεκριμένη προπόνηση, αλλά ουσιαστικά πρόκειται για ένα μείγμα επιμονής και διανοητικής προετοιμασίας.

«Δεν υπάρχει προπόνηση που να σε καθιστά έτοιμο να κολυμπήσεις 64 ώρες. Ακόμα και οι 24ωρες προπονήσεις που έχω κάνει δεν είναι αρκετές. Προπονούμαι καθημερινά, αλλά από ένα σημείο και μετά συνεχίζεις με τη δύναμη του μυαλού και την ψυχή. Οπότε η προετοιμασία μου ήταν και ψυχολογική. Σκεφτόμουν ότι εκείνες τις ώρες θα πονέσω πάρα πολύ και είχα προετοιμαστεί». 

Στην ερώτηση πώς του ήρθε η ιδέα να προβεί σε αυτόν τον «άθλο», ο αθλητής απαντά πως άρχισε να ζυμώνεται μέσα του πριν αρκετά χρόνια, όταν έβλεπε στους χάρτες ότι το Καστελόριζο είτε δεν υπήρχε καθόλου, είτε το τοποθετούσαν σε ένα κουτάκι χαμηλά στον χάρτη για να είναι πιο εμφανές. 

«Δεν μου άρεσε η εικόνα να λείπει ένα νησί από την Ελλάδα λόγω της γεωγραφικής του θέσης, οπότε αποφάσισα να κολυμπήσω από τη Ρόδο μέχρι το Καστελόριζο, να κάνω αυτή τη συμβολική διαδρομή για να δείξω τη σημασία αυτού του ακριτικού νησιού».

«Ο στόχος είναι η μεγαλύτερη κινητήριος δύναμη»

rodos-kaster.jpgΑπό τη στιγμή που έπεσε στη θάλασσα την Τετάρτη το πρωί ο 31χρονος ήταν ουσιαστικά μόνος του καθώς δεν έλαβε καμία βοήθεια και δεν σταμάτησε ούτε μια στιγμή να κολυμπά. «Άρχισα να κολυμπώ χωρίς διακοπή, χωρίς καμία βοήθεια πλεύσης και χωρίς να κρατηθώ από κάπου. Ο ανεφοδιασμός μου γινόταν από ένα σκάφος που με ακολουθούσε με ένα κοντάρι που είχε στο πλάι ένα καλάθι στο οποίο έβαζαν να πιω νερό και κάποια τρόφιμα. Έχω κάνει πολλά εγχειρήματα που διαρκούν πάνω από 24 ή 30 ώρες. Ωστόσο αυτό είναι ότι πιο δύσκολο έχω κάνει ποτέ. Για πρώτη φορά βρήκα και ξεπέρασα τα όρια μου».

Η κύρια δυσκολία που αντιμετώπισε ο Χρυσικόπουλος ήταν το κόντρα ρεύμα της θάλασσας καθώς και η αυξημένη αλατότητά της. «Υπήρχε συνέχεια κόντρα ρεύμα, άρα ουσιαστικά κολύμπησα πολύ περισσότερο από 130 χιλιόμετρα λόγω του ρεύματος. Η δεύτερη μεγάλη δυσκολία που αντιμετώπισα ήταν η αλατότητα της θάλασσας.

Σε αυτό το σημείο είναι πολύ υψηλή εν συγκρίσει με το υπόλοιπο Αιγαίο. Οπότε από τις πρώτες ώρες πρήστηκε το στόμα μου από το αλάτι και πια δεν μπορούσα ούτε να φάω, ούτε να καταπιώ, ούτε να ανασάνω καλά. Ενώ σωματικά ήμουν έτοιμος και πολύ δυνατός, είχε πρηστεί τόσο το στόμα μου που υπέφερα από τον πόνο, όμως έκανα υπομονή και συνέχιζα.

Σκεφθόμουν την προετοιμασία που έχω κάνει, το πόσο πολύ το θέλω, τις προπονήσεις μου που ξεκινούσαν ξημερώματα. Από τη στιγμή που έχεις τον στόχο στο μυαλό σου είναι η μεγαλύτερη κινητήριος δύναμη». 

«Στις 54 ώρες έφθασα στα όριά μου»

Ήταν λίγο μετά τις 50 ώρες αδιάκοπης κολύμβησης που, όπως λέει ο υπεραθλητής στο kathimerini.gr, άρχισε να νιώθει πως φθάνει στα όρια του, χωρίς όμως να σκεφθεί ούτε μία στιγμή να τα παρατήσει. 

«Γύρω στις 54 ώρες σκέφθηκα πως βρίσκομαι στα όριά μου, ειδικά όσον αφορά στον πόνο στο στόμα. Πόναγα τόσο πολύ που έλεγα ξεπερνώ τα όρια μου αυτή τη στιγμή αλλά θα συνεχίσω με την ψυχή μου. Αυτά τα εγχειρήματα ξεφεύγουν από τα όρια του αθλητισμού. Είναι σε άλλο επίπεδο. Έχει διαφορετική υπόσταση ο χρόνος και αλλάζουν συνεχώς τα συναισθήματα. Δεν σκέφθηκα ούτε στιγμή να τα παρατήσω».

Όσον αφορά στα επόμενα σχέδια του, ο 31χρονος αναφέρει πως έχει ακόμη πολλούς στόχους που αφορούν σε μεγάλες αποστάσεις που επιθυμεί να διανύσει τόσο στη χώρα μας, όσο και στο εξωτερικό, χωρίς όμως να ανοίγει ακόμη τα χαρτιά του. «Μου αρέσει να μιλάω με πράξεις και όχι με λόγια» λέει χαρακτηριστικά. 

Να σημειωθεί πως ο Σπύρος Χρυσικόπουλος είναι ο μοναδικός, εν ενεργεία, Έλληνας κολυμβητής υπερ-αποστάσεων, με πλήθος διεθνών διακρίσεων και μοναδικών επιτευγμάτων. Αποκορύφωμα της καριέρας του, η συμπερίληψη του ονόματός του στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες, καθώς τον Μάιο του 2021 κολύμπησε 358.2 χλμ. σε μια εβδομάδα, στην εσωτερική πισίνα του Ο.Α.Κ.Α. 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Βατικανό: “Κρίσιμη” χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του Πάπα Φραγκίσκου

Η Αγία Εδρα ανακοίνωσε ότι ο ποντίφικας υπέστη «παρατεταμένη αναπνευστική κρίση που μοιάζει με άσθμα» και ότι, λόγω χαμηλών αιμοπεταλίων, χρειάστηκε να του γίνει μετάγγιση αίματος

Ελληνικός Στίβος: Στα 6,01 μ. “πέταξε” ο εντυπωσιακός Εμμανουήλ Καραλής (video)

Ο Εμμανουήλ Καραλής πέτυχε αρχικά πανελλήνιο ρεκόρ στο επί κοντώ με άλμα στα 5.95μ και μέσα σε λίγα λεπτά το κατέρριψε αφού πέρασε τα 6.01μ (video)

Σεισμική ακολουθία: Κλειστά τα σχολεία έως 28 Φεβρουαρίου σε Αμοργό, Ανάφη, Ιο και Σαντορίνη

Σε ύφεση η σεισμική ακολουθία - Η απόφαση μετά από την κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών για τη σεισμική δραστηριότητα στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού

Μ. Μαυρογιάννης: Γιατί μιλάει για πολιτική .. παράσταση μέσω social media

Μάκης Μαυρογιάννης: “Θεσμικοί έλεγχοι στα σχολεία – Πολιτική παράσταση στα social media” - Σε ποιους αναφέρεται και γιατί;

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Στη δημοσιότητα το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων Νάξου και Μικρών Κυκλάδων - Πότε ξεκινούν, οι διαδρομές των Κορδελάτων και το Καρναβάλι

Σύρος: Συνάντηση Χατζηδάκη – Αθανασίου και το αεροδρόμιο που πάει σύντομα σε ιδιώτες

Στον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης ο Κωστής Χατζηδάκης - Ποια ήταν τα θέματα που έπεσαν στο τραπέζι - Τι ανέφερε ο κος Αθανασίου

Κυκλάδες: Ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος τραγουδάει “Λατρεμένη Σαντορίνη” (video)

"Λατρεμένη Σαντορίνη " Το τραγούδι του Βαγγέλη Κονιτόπουλου (σε στίχους Θανάση Περιστεράκη) για την δοκιμαζόμενη Σαντορίνη (video)

Δωδεκάνησα – Νίσυρος: Ο Δήμος δημιουργεί ενεργειακή κοινότητα

Ο Δήμος Νισύρου δημιουργεί ενεργειακή κοινότητα - Τι επιδιώκει

Νάξος: Έρχονται (25/02) τα “Άγουρα κεράσια” με τους Καζάκο – Τρύπη

Πότε και που θα δούμε τη παράσταση "Αγουρα Κεράσια" στη Νάξο - Ποιοι είναι οι πρωταγωνιστές

Νάξος – Δημοτική Επιτροπή: Η Ναυαγοσωστική κάλυψη στο τραπέζι της συζήτησης

Συνεδριάζει την Τρίτη 25 Μαρτίου η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Νάξου – Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης

Ολυμπιακός: Ένα ποδοσφαιρικό διαμάντι από τη Νάξο γεννιέται στον “Θρύλο”

Ποιος είναι ο 13χρονος που φοράει τη φανέλα του Ολυμπιακού και κάνει τα πρώτα του βήματα

Άκης Τσελέντης: “Ας ελπίσουμε ότι πιθανή εκροή λάβας τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες να είναι ήπια “

"Μπορεί τα τελευταία δύο 24ωρα να βιώσατε μια δραστική μείωση των σεισμών, αυτοί όμως εξακολουθούν να συμβαίνουν με μεγέθη που δεν τους καταλαβαίνετε."

Νάξος – Αεροδρόμιο: Τον Μάρτιο θα κλείσει για τρεις εβδομάδες λόγω εργασιών αναβάθμισης

Οι εργασίες καλά κρατούν στο αεροδρόμιο της Νάξου - Ερχεται αναστολή λειτουργίας λόγω εργασιών στο διάδρομο προσγείωσης - απογείωσης για δια πλάτυνση

Κυκλάδες (Σαντορίνη – Αμοργός): Παγώνουν οι κρατήσεις, τι λένε οι αρμόδιοι

Μείωση 15% από τους tour operators και 50% από τους μεμονωμένους τουρίστες - Τι λένε σε Σαντορίνη - Αμοργό και Πάρο

Η μεγάλη απόδραση: 27.000 σολομοί το «έσκασαν» από ιχθυοτροφείο

Οι περιβαλλοντολόγοι εκφράζουν ανησυχία για τις επιπτώσεις στο οικοσύστημα.

Κακοκαιρία “Coral”: Η Νάξος ξύπνησε με 0 βαθμούς θερμοκρασία και αίσθηση ψύχους στους – 4

Πως ξύπνησαν σήμερα (21/02) οι Κυκλάδες - Με αίσθηση ψύχους στους -4 βαθμούς η Απείρανθος και Κωμιακή... Πως είναι οι υπόλοιπες Κυκλάδες

Νάξος: Παγετός στο δρόμο προς Κεραμωτή, προσοχή στους οδηγούς (video)

Ορεινή Νάξος.. Χιόνισε τα ξημερώματα του Σαββάτου, η θερμοκρασία στους μηδέν βαθμούς και παγετός στο δρόμο. Προσοχή (video)

Sea Jets: Σε Σχοινούσα και Ηρακλειά φέτος θα δούμε το “Champion Jet 3” (pinakas)

To "Champion Jet 3" αναλαμβάνει να καλύψει τις δρομολογιακές ανάγκες του καλοκαιριού σε Σχοινούσα - Ηρακλειά ενώνοντας με Νάξο και Κουφονήσια (πίνακας)

Σαντορίνη – Λέκκας: Δύο τα σενάρια “Σταδιακή αποκλιμάκωση ή σεισμός 6 Ρίχτερ”

Επίσκεψη Λέκκα - Ευελπίδου στην Σαντορίνη - Οι συζητήσεις, οι διαπιστώσεις και τα δύο βασικά σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι από ΕΚΠΑ

Ε. Νομικού: «Να μην μπερδεύουμε την ηφαιστειακή δραστηριότητα με τις μαγματικές διεργασίες που συμβαίνουν στα έγκατα της γης»

"Δεν είναι όλοι αυτοί οι μεγάλοι σεισμοί μέσα στο κέντρο της καλντέρας της Σαντορίνης, όπου πραγματικά έχεις ένα ηφαίστειο που λέγεται Νέα Καμένη"