Τετάρτη, 10 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΙστορίεςΝεκρή χελώνα στην Νάξο

Νεκρή χελώνα στην Νάξο

|

Η 3η νεκρή χελώνα (καρέτα καρέτα) για το 2016 είναι δυστυχώς γεγονός και αυτή τη φορά βρέθηκε στην Γρότα της Νάξου – Νεκρό δελφίνι στο στενό ανάμεσα σε Σύρο και Τήνο – Κολυμβητής έπεσε πάνω σε νεκρό «Σαπουνά» 

Πέμπτη 19 Μαΐου και δεν ήταν η καλύτερη ημέρα στις Κυκλάδες για τα θαλάσσια κήτη αλλά και ερπετά… Ξεκινώντας από τη Νάξο να αναφέρουμε ότι βρέθηκε 3η νεκρή χελώνα καρέτα καρέτα για το 2016 (σ.σ. το 2015 είχαμε συνολικά 16 αλλά 10 ήδη στο πρώτο τετράμηνο) αυτή τη φορά στη Γρόττα σε ένα παράξενο γεωγραφικό ταξίδι. Η πρώτη αρχές Απριλίου στον Αμμίτη, βόρεια της Νάξου, η 2η στη παραλία του Αγίου Προκοπίου μερικές ημέρες αργότερα και η 3η σήμερα στη Γρόττα. Μάλιστα, είναι η 3η φορά που βρίσκεται νεκρή χελώνα τόσο κοντά στη πόλη, οι δύο προηγούμενες ήταν πέρυσι το καλοκαίρι. Ποια είναι η ιδιαιτερότητα σε σχέση με τις δύο φετινές χελώνες που είχαν βρεθεί νεκρές; Αυτή δεν είχε ίχνος τραυματισμού… Όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο που εξέδωσε ο Σύλλογος Naxos Island wildlife protection «Σήμερα 19/5/2016 ενημερώθηκε ο Σύλλογος μας, από ερασιτέχνη ψαρά, για νεκρή θαλάσσια χελώνα στη θαλάσσια περιοχή της Γρόττας. Αφού μεταφέραμε τη χελώνα στην ακτή, διαπιστώσαμε ότι πρόκειται για ενήλικη θηλυκή Καρέτα Καρέτα, συνολικού μήκους ενός μέτρου. Το ερπετό δεν φέρει κανένα ίχνος τραυματισμού και αύριο το πρωί θα πραγματοποιηθεί νεκροψία για τα αίτια θανάτου».

Σαπουνάς

Κι από τη Νάξο στη Σύρο όπου είχαμε την εμφάνιση ενός …καρχαριοειδούς, το οποίο έστω και νεκρό προκαλεί τρόμο. Νεαρός κολυμβητής που βρίσκονταν στην περιοχή «Μάπας» της Σύρου τα χρειάστηκε όταν είδε μπροστά του… ένα καρχαριοειδές. Όταν όμως συνειδητοποίησε ότι το καρχαριοειδές βρισκόταν σε σήψη, οι παλμοί του επέστρεψαν σε φυσιολογικά πλαίσια. Αμέσως ειδοποιήθηκε το Λιμεναρχείο Σύρου όπου και ξεκίνησε επιχείρηση για την μεταφορά του. Σύμφωνα με εκτιμήσεις το καρχαροιειδές , γνωστό στους ψαράδες και ως «σαπουνάς» είχε μήκους 2,20 μέτρων άλλα σύμφωνα με ειδικούς ξεπερνούσε τα 3 μέτρα καθώς έλειπε ένα κομμάτι από το σώμα του. Σημαντική ήταν και η βοήθεια του Δήμου με το συνεργείο καθαριότητας να επιστρατεύει έναν υπάλληλο για να βγάλει και μεταφέρει το καρχαριοειδές!

Δελφίνι

Και τέλος, είχαμε ένα ακόμη νεκρό κήτος, αυτή τη φορά το απόγευμα της Πέμπτης… Μιλάμε για ένα νεκρό δελφίνι, μήκους περίπου 2.5 μέτρων το οποίο βρήκε ψαράς καθώς ερχόταν από την Τήνο στην Σύρο. Ο Ψαράς, είδε το νεκρό κήτος να επιπλέει 5 μίλια μακριά της Τήνου και αναγκάστηκε να το δέσει με σχοινί και να το φέρει σιγά-σιγά στην Σύρο. Στο σημείο έσπευσαν Λιμενικοί και διαπίστωσαν ότι το Θηλυκό δελφίνι ήταν νεκρό εδώ και λίγες μέρες. Για το συμβάν ενημερώθηκε η Εταιρεία Μελέτης Προστασίας Κητωδών ενώ πριν την αποκομιδή και υγειονομική ταφή του θα το εξετάσει Κτηνίατρος καθώς υπάρχει περίπτωση το  συγκεκριμένο δελφίνι να ήταν σπάνιο είδος.

Με πληροφορίες από το Cyclades24.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εκτάκτο – Αλλαγή απόφασης: Αύριο 11/09 κανονικά, ο αγιασμός στο ΕΕΕΕΚ Νάξου

Μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί θα δώσουν το παρών στον προαύλιο χώρο για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

«Οι Νοσηλευτές δίνουν ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» – Κάλεσμα στους πολίτες να γίνουν εθελοντές δότες

Το ΓΝ-ΚΥ Νάξου συμμετέχει στην 4η Πανελλήνια Εθελοντική Δράση Δωρεάς Μυελού των Οστών

Ενοικιάζεται Μεζονέτα στο Καστράκι Νάξου

Άνεση, λειτουργικότητα και μοναδική θέα σε προνομιακή τοποθεσία

Ενισχύεται το Κέντρο Υγείας Αμοργού – Μόνιμη χειρίστρια στο ακτινολογικό τμήμα

Με την πρόσληψη μόνιμης χειρίστριας, το ακτινολογικό τμήμα αποκτά σταθερή καθημερινή λειτουργία, προσφέροντας σημαντική ανακούφιση στους κατοίκους του νησιού.

Χατζημάρκος σε Πιερρακάκη: «Θέλουμε τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ σε όλα τα νησιά μας»

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου εξέφρασε ικανοποίηση για την επιστροφή του μέτρου, αλλά ζήτησε την καθολική εφαρμογή του σε Ρόδο, Κυκλάδες και σε όλη τη νησιωτική Ελλάδα.

ΓΣΕΕ: 24ωρη Πανελλαδική Απεργία την 1η Οκτωβρίου – «Όχι στο 13ωρο»

Ομόφωνη απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής – Αντίδραση στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας που «διαλύει τις συλλογικές συμβάσεις»

Επιμελητήριο Κυκλάδων: Επανεξέταση της εξαίρεσης από το μέτρο του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά

Επιστολή του Γιάννη Ρούσσου προς τον Πρωθυπουργό – «Η εξαίρεση των Κυκλάδων συνιστά ιστορική αδικία και παραβιάζει την αρχή της νησιωτικότητας»

Σοβαρό τροχαίο στον Πειραιά: Τραμ προσέκρουσε σε λεωφορείο – Αναφορές για 30 τραυματίες

Το ατύχημα σημειώθηκε στη Μικράς Ασίας – Ερευνώνται οι συνθήκες της σύγκρουσης

Δημοτικό Ραδιόφωνο στην Αμοργό – Επιτυχία το συνέδριο του Δ.Σ. Ραδιοφωνικών Μέσων Ελλάδος

Η Αμοργός φιλοξένησε τη συνεδρίαση του Δ.Σ. Ραδιοφωνικών Μέσων – Δέσμευση για ίδρυση Δημοτικού Σταθμού και ενίσχυση της τοπικής ενημέρωσης

Επιστολή Δικηγορικού Συλλόγου Νάξου: «Ισότιμη εφαρμογή μειωμένου ΦΠΑ και στις Κυκλάδες»

Απορία και προβληματισμός για τον αποκλεισμό του νομού από τη ρύθμιση – Κάλεσμα σε παρέμβαση των βουλευτών Κυκλάδων

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

ΑΜΠΕΛΙΦΕΣΤ 2025: Η Νάξος γιορτάζει με κρασί, μουσική και χορό στον αμπελώνα Τρανάμπελο

Δύο βραδιές (5 & 6 Σεπτεμβρίου) γεμάτες ρυθμούς, γεύσεις και φεγγαρόλουστες εμπειρίες στο πιο μεθυστικό φεστιβάλ του Αιγαίου.

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας

Ι. Μητρόπολη Παροναξίας: «Η Μονή Τιμίου Σταυρού Σαγκρίου δεν είναι χώρος εκδηλώσεων αλλά ιερός τόπος λατρείας»

Με σκληρή ανακοίνωση, η Μητρόπολη Παροναξίας απαντά σε δημοσιεύματα για το Φεστιβάλ Νάξου, θέτοντας ζήτημα σεβασμού της ιστορικότητας και ιερότητας της Μονής.

Το «Τσικάλι» της Νάξου: Εκεί όπου το μαγειρείο γίνεται εμπειρία

Σπιτικά φαγητά, ντόπιες πρώτες ύλες και η τέχνη του σεφ Διομήδη Ανέστη σε ένα μαγειρείο που μυρίζει Ελλάδα και θαλασσινή αύρα Αιγαίου.

Μ. Κουτουλάκης: «Ιστορική μείωση ΦΠΑ 30% στα νησιά έως 20.000 κατοίκους»

Ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής σχολιάζει τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και μιλά για «μια νέα αρχή» στην ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική.