Πέμπτη, 1 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΙστορίεςΝαυμαχία στην Αντίπαρο για τα «Θαλασσινά αγγούρια»

Ναυμαχία στην Αντίπαρο για τα «Θαλασσινά αγγούρια»

|

Καταγγελίες από τους ψαράδες της Αντιπάρου προς Λιμεναρχείο, Περιφέρεια, Υπουργείο και Εισαγγελία Σύρου ελέω διαμάχης με τους ψαράδες της Καλύμνου για την αλιεία ων Θαλασσινών αγγουριών» – Τι απάντησε το Λιμεναρχείο Πάρου – Στα 1100 ευρώ το κιλό τα προϊόντα των …αγγουριών – Σε Αντίπαρο και στενό Παροναξίας τα μεγαλύτερα αλιεύματα 

Και έχουμε ναυμαχία στις Κυκλάδες και δη στην Παροναξία για τα …αγγούρια και δη τα θαλασσινά. Απίστευτο; Κι όμως αληθινό. Και όπως διαβάζουμε στην εβδομαδιαία εφημερίδα της Πάρου «Φωνή της Πάρου» η αλιεία των «θαλασσινών αγγουριών» από Καλύμνιους ψαράδες στο στενό της Αντιπάρου, έχει φέρει διαμάχη με τους ψαράδες της Αντιπάρου. Έτσι, αλιείς από την Αντίπαρο, υπέγραψαν μία ανοιχτή επιστολή – διαμαρτυρία για παράνομη αλιεία και καταγγέλλουν τους συναδέλφους τους από την Κάλυμνο. Πιο συγκεκριμένα, οι αλιείς της Αντιπάρου, έστειλαν στο λιμεναρχείο Πάρου, το υπουργείο Ναυτιλίας, στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, στο λιμενικό ταμείο Πάρου Αντιπάρου, στην εισαγγελία Σύρου και τους βουλευτές Κυκλάδων, την παρακάτω επιστολή με τίτλος «Ανοιχτή επιστολή – διαμαρτυρία για παράνομη αλιεία»

Τι αναφέρει; «Με την παρούσα επιστολή επιθυμούμε να σας μεταφέρουμε τις ανησυχίες μας για αυτό που γίνεται από τις αρχές του Νοεμβρίου (όπως και τα προηγούμενα έτη…) στο θαλάσσιο στενό μεταξύ Πάρου – Αντιπάρου. Παρατηρούμε σε καθημερινή βάση μία δεκάδα αλιευτικών σκαφών από το νησί της Καλύμνου, να βόσκουν – οργώνουν όλο το θαλάσσιο στενό από Βορρά ως Νότο. Οι ίδιοι με αρκετό θράσος ισχυρίζονται ότι τάχα αλιεύουν ένα είδος εχινόδερμου σκουληκιού που ανήκει στην μεγαλύτερη οικογένεια των ολοθουροειδών (θαλασσινά αγγούρια).

Τα προηγούμενα 2-3 χρόνια οι συγκεκριμένοι ψαράδες σχεδόν ξεχειμώνιαζαν στο νησί μας και πραγματικά μας είναι απίστευτο ότι ασχολούνται αποκλειστικά με την αλιεία αυτού του αλιεύματος, αλλά πραγματικά σκουπίζουν το βυθό της θάλασσας από κάθε ίχνος ζωής και όχι μόνο. Εφέτος διαπιστώνουμε ότι έχουν ορμητήριο το μικρό λιμανάκι της Αλυκής – Πάρου.

Όλοι μας γνωρίζουμε, ότι το συγκεκριμένο θαλάσσιο στενό είναι από τους λιγοστούς τόπους στη χώρα μας που υπάρχει μεγάλος πληθυσμός χταποδιών και πραγματικά είμαστε σίγουροι ότι με αυτό τον συνεχή και εντατικό τρόπο ψαρέματος, αλλά και με την αφαίρεση της τροφής των, είναι ζήτημα χρόνου ο αφανισμός τους. Γνωρίζοντας ότι το συγκεκριμένο είδος είναι υπό προστασία και ότι  το θαλάσσιο στενό μας είναι τόπος βοσκής και αναπαραγωγής των ψαριών, χταποδιών, αχινών, πινών, διαφόρων οστράκων, πρέπει να προστατευθεί άμεσα από την παράνομη αλιεία και υπεραλεία και άμεσα να γίνει έλεγχος και παύση στα συγκεκριμένα σκάφη, πριν είναι πολύ αργά και μείνουν στο βυθό των νησιών μας, μόνο τα βράχια και τα λαγόψαρα.

Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 109/2002 – ΦΕΚ 92/Α/29-04-2002, η αλιεία του συγκεκριμένου είδους αφορά μόνο τον σκοπό του δολώματος και όχι την παράνομη εμπορεία και εξαγωγή του σε χώρες εκτός Ελλάδος. Επίσης, στο συγκεκριμένο Διάταγμα αναφέρεται ότι απαγορεύεται η αλιεία τους σε προστατευόμενες περιοχές στις οποίες λογικά πρέπει να ανήκει και το συγκεκριμένο θαλάσσιο στενό των νησιών μας. Σας επισυνάπτουμε έγγραφα και αναφορές από άλλες περιοχές της χώρας που είχαν παρόμοια κρούσματα παράνομης αλιείας και την σταμάτησαν έγκαιρα. Αναμένουμε το συντομότερο τη συνδρομή και τις κατάλληλες ενέργειες σας».

Λιμεναρχείο: έχει γίνει έλεγχος

Τι απαντάει το Λιμεναρχείο Πάρου; Τα στελέχη του λιμεναρχείου Πάρου διαβεβαίωσαν τα στελέχη της εφημερίδας ότι έχουν γίνει έλεγχοι για τα αλιεύματα των Καλύμνιων ψαράδων και δεν έχει πέσει στην αντίληψή τους κάτι παράνομο για την ώρα. Ομοίως, οι Καλύμνιοι αλιείς έχουν κληθεί στο λιμεναρχείο και τους έχει γίνει ενημέρωση για το ποια αλιεύματα έχουν δικαίωμα να ψαρέψουν και συστάσεις. Επίσης, όλοι έχουν νόμιμες άδειες και είναι εντός χρονικής περιόδου για το συγκεκριμένο αλίευμα του εχινόδερμου σκουληκιού. Σημειώνουμε ότι στις θάλασσες των νησιών μας αυτή την εποχή δραστηριοποιούνται περίπου 12 σκάφη από την Κάλυμνο. Τα μισά ελλιμενίζονται στην Αλυκή και τα άλλα μισά στο Πίσω Λιβάδι».

Τιμή στα 1100 ευρώ το κιλό

Οσο για το παράδοξο της ιστορίας με δεδομένο οι περισσότεροι από εμάς δεν γνωρίζουμε καν το …θαλασσινό αγγούρι, να πούμε ότι η τιμή του εχινόδερμου σκουληκιού, που ζει στη λάσπη του βυθού, μετά από επεξεργασία φτάνει στη λιανική πώληση τα 1100 ευρώ το κιλό, για ορισμένα είδη του (!!!)  Σημειώνουμε ότι τα ανωτέρω αλιεύματα είναι βρώσιμα στην ασιατική κουζίνα, ενώ παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση και σε άλλες χώρες του εξωτερικού, αφού δεν τα χρησιμοποιούν μόνο ως ένα ακριβό έδεσμα, αλλά φτιάχνουν και κρέμες καλλυντικών από αυτά. Ειδικά σε Μαλαισία και Ινδονησία χρησιμοποιούνται για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Από αυτά φτιάχνουν επίσης λάδια, κρέμες και καλλυντικά. Πιστεύεται μάλιστα ότι τα ζώα περιέχουν όλα τα λιπαρά οξέα που είναι απαραίτητα στην επανόρθωση των ιστών. Ερευνάται η χρήση των ολοθουροειδών και στη θεραπεία της ελονοσίας.

Και να προσθέσουμε ότι στην Ελλάδα το είδος απαντάται στο στενό της Αντιπάρου, στον κόλπο της Νάουσας στις Κολυμπήθρες, στον Παγασητικό κόλπο, στον Κορινθιακό κόλπο και στο στενό της Παροναξίας. Λόγω του ότι στον Παγασητικό κόλπο υπήρχε υπεραλίευση (προ μηνών υπήρχαν και συλλήψεις παράνομου κυκλώματος εμπορίας από Κινέζους στην περιοχή), για το στενό της Αντιπάρου υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον. Η αλιεία όμως, του παραπάνω είδους, απαιτεί δύτες και εξειδικευμένο εξοπλισμό από τα σκάφη. Τέτοια τεχνογνωσία δεν υπάρχει σε ντόπιους αλιείς της Αντιπάρου, ενώ το αντίθετο συμβαίνει στους αλιείς της Καλύμνου. Η καταγγελία των Αντιπαριωτών εστιάζει ουσιαστικά στο αν τηρούνται οι κανόνες αλίευσης για τα «θαλάσσια αγγούρια», αν αυτό γίνεται με τους κανόνες του Προεδρικού Διατάγματος και αν εκτός από τα συγκεκριμένα είδη, αλιεύονται και άλλα βρώσιμα θαλασσινά εδέσματα. Το λιμεναρχείο Πάρου –για την ώρα- δεν βρίσκει καμία παρανομία στα αλιευτικά σκάφη από την Κάλυμνο. Η καταγγελία της Αντιπάρου όμως πρέπει να διερευνηθεί, κάτι που προφανώς κάνουν τα αρμόδια όργανα.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Aegean Air: Ιστορικές επιδόσεις το 2024, ισχυρή εκκίνηση και στρατηγική ανάπτυξης για το 2025

Αύξηση επιβατικής κίνησης, ενίσχυση στόλου και επενδύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό και υπηρεσίες χαρακτηρίζουν την πορεία της AEGEAN, σύμφωνα με την παρουσίαση του CEO Δ. Γερογιάννη.

Ο «Τυφώνας» που καθαρίζει τις ελληνικές ακτές – Μια θαλάσσια αποστολή ελπίδας και αλλαγής

Με 17,8 εκατομμύρια σκουπίδια λιγότερα, το επιχειρησιακό πλοίο του Ιδρύματος Λασκαρίδη ταξιδεύει από νησί σε νησί για να αποκαταστήσει το φυσικό μας περιβάλλον και να δώσει νέα πνοή στις παραλίες της Ελλάδας.

Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Παγώνουν, τι είπε ο Κικίλιας από τη Σύρο (video)

Η μείωση των λιμενικών τελών συγκράτησε το μεταφορικό κόστος. Αποφεύχθηκαν αυξήσεις έως και 15%, ύστερα από τις πρωτοβουλίες του υπουργού Nαυτιλίας. Πίνακας με παραδείγματα

Ανδρος: Η Μονή Παναχράντου εγκαινιάζει τη μόνιμη συλλογή «Τέχνης Φυλακτήριον»

Ένας νέος πνευματικός και καλλιτεχνικός θεσμός με τη συμμετοχή 46 σπουδαίων Ελλήνων δημιουργών, στην καρδιά της μοναστικής ζωής.

Δραματικές ελλείψεις διασωστών στο ΕΚΑΒ: Στο «κόκκινο» τα νησιά ενόψει καλοκαιριού (video)

Ο πρόεδρος των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ προειδοποιεί για σοβαρούς κινδύνους σε Κυκλάδες και ηπειρωτικές περιοχές λόγω αδυναμίας 24ωρης λειτουργίας των ασθενοφόρων.

Κώδικα Αυτοδιοίκησης: Ενίσχυση γονεϊκότητας και κοινωνικής πολιτικής από τους δήμους

Επιδοτήσεις έως 3.000€ για κάθε γέννηση, στήριξη εκπαιδευτικών και δομών υγείας φέρνει το νέο θεσμικό πλαίσιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση – Ζητείται αναδρομική ισχύς για αδικημένες οικογένειες.

Ανάσα στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Μειώσεις μέσω λιμενικών τελών ανακοίνωσε ο Β. Κικίλιας

Μεσοσταθμική μείωση 3,2% και σημαντικές εκπτώσεις για οικογένειες υπόσχεται η κυβέρνηση, με στόχο πιο προσιτά ταξίδια στα νησιά για το 2025.

Η 10η γενιά Pokémon εμπνέεται από τις Κυκλάδες

Η θρυλική σειρά Pokémon φαίνεται να στρέφει το βλέμμα της στο Αιγαίο, αντλώντας έμπνευση από το κυκλαδίτικο τοπίο και τις θαλάσσιες μετακινήσεις μεταξύ νησιών.

Σίφνος – Κινητές Ιατρικές Μονάδες: Ολιστική Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας το τριήμερο 8-10 Μαΐου

Δωρεάν εξετάσεις από 12 ειδικότητες, σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών και πρόγραμμα πρόληψης πτώσεων για άτομα άνω των 65 ετών – Μόνο ηλεκτρονικά τα ραντεβού.

Κίνα: Από την ανάβαση με ιδρώτα, στην άνεση με κυλιόμενες σκάλες

Στην Κίνα, ένα φιλόδοξο έργο μεταμορφώνει την παραδοσιακή ανάβαση στο βουνό Lingshan, ύψους 1.500 μέτρων, με την εγκατάσταση κυλιόμενων σκαλών που επιτρέπουν στους επισκέπτες να φτάσουν στην κορυφή με άνεση.

Νάξος – Αστυνομία: Σύλληψη έξι ατόμων για διακίνηση κοκαΐνης και κάνναβης

Συνελήφθησαν στη Νάξο από Αστυνομικούς του ΑΤ Νάξου έξι άτομα για διακίνηση κοκαΐνης και κάνναβης

Αλλοίωση αποτελέσματος στο Πανναξιακός – Θύελλα (1-1): Δεν δόθηκε καθαρό πέναλτι στο 90’!

Σε φάση εντός περιοχής, ο Μανούσος της Θύελλας έκανε ξεκάθαρο χέρι, με τον διαιτητή να υποδεικνύει φάουλ εκτός περιοχής — παρότι το σημείο της παράβασης ήταν ξεκάθαρα μέσα στη μεγάλη περιοχή.

Αμοργός – Νέα Πνοή: Κίνδυνος απαξίωσης της περιουσίας από το Π.Δ. 129/2025

Ο κίνδυνος απώλειας οικοδομησιμότητας στους οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων προκαλεί αναστάτωση και έντονες αντιδράσεις στην Αμοργό - Δελτίο Τύπου από την παράταξη "Νέα Πνοή"

Blue Star Ferries – Πρωτομαγιά: Δεμένα τα πλοία, το “Blue Star Naxos” θα ταξιδέψει λίγο πριν τα μεσάνυχτα

Απεργία των πλοίων την Πρωτομαγιά με βάση την απόφαση της ΠΝΟ - Πως θα κινηθούν τα πλοία της Blue Star Ferries;

Κυκλάδες: Κατασκευαστικά παράδοξα σε Πάρο – Σέριφο προκαλούν αντιδράσεις

Δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις σε νησιά των Κυκλάδων οι οποίες προκάλεσαν τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών

Blue Star Naxos: Ο Cpt Πολυχρόνης Ραπτάκης μιλά για τη ζωή στη θάλασσα και τις δυσκολίες της ακτοπλοΐας (video)

Ο cpt Πολυχρόνης Ραπτάκης άνοιξε την καρδιά του στην κάμερα της ΕΡΤ3, περιγράφοντας τη μοναξιά του ναυτικού και τα προβλήματα των λιμενικών υποδομών. (video)

Νάξος: “Fast & Furious” στις Αμμοθίνες της Πλάκας

Επεισόδιο με όχημα μέσα σε προστατευόμενη περιοχή Natura 2000 στη Νάξο – Καταγγελία πολιτών και άμεση παρέμβαση της Αστυνομίας

Κίνηση για τη Προστασία των Νησίδων – Νάξος: “Όχι στη θυσία της Δονούσας”, έρχονται ενημερωτικές συναντήσεις

Δύο εκδηλώσεις στη Νάξο για την απειλή που συνιστούν τα πλωτά αιολικά στη Δονούσα και οι νέες ανεμογεννήτριες στο Αιγαίο - Πότε και Που ;

Blue Star Ferries: Τροποποίηση δρομολογίων σε πλοία προς Βόρειο Αιγαίο και Δωδεκάνησα

Με την ένταξη των ανέμων να αγγίζει και τα 9 μποφόρ έχουμε τροποποίηση δρομολογίων από τον Πειραιά προς Δωδεκάνησα και Βόρειο Αιγαίο