Γυρίζουμε στο 480 χρόνια π.Χ. Μια μέρα σαν σήμερα – λένε – 22 Σεπτεμβρίου, ο ελληνικός στόλος με επικεφαλής τον Θεμιστοκλή καταστρέφει τον στόλο του βασιλιά των Περσών Ξέρξη Α΄ στη θρυλική ναυμαχία της Σαλαμίνας. Θεωρείται και όχι άδικα ως η πιο σημαντική ναυμαχία στην Αρχαιότητα γιατί “κράτησε” τη ροή της ιστορίας όπως την γνωρίζουμε σήμερα…
Ποιος ξέρει τι θα είχε συμβεί εάν είχε επικρατήσει οι Πέρσες; Πόσο διαφορετικός θα ήταν ο κόσμος μας σήμερα; Καλύτερος ή όχι; Και γυρίζοντας στα τοπικά ζητήματα, η Νάξος είχε παρουσία στην συγκεκριμένη Ναυμαχία; Ποιος γνωρίζει ότι ο τριήραρχος Δημόκριτος βύθισε πέντε πλοία;
Η απάντηση μέσα από ανάρτηση του Ορεινού Αξώτη και με την αρωγή δημοσιεύματος από την δεκαετία του 60. Σχεδόν εξήντα χρόνια πίσω, στο “Ναξιακό Μέλλον” υπάρχει άρθρο που υπογράφει ο Ν.Π. Πολυχρόνης και ο οποίος μας λέει
“Το 490 π.χ. ο Αρταφέρνης ο νεότερος έφθασε στη Νάξο με 400 πλοία και τον στρατηγό Δάτη με μόνο σκοπό την κατάκτηση και καταστροφή της Νάξου μετά την ταπεινωτική ήττα των Περσών 14 χρόνια πριν από τους Ναξίους. Παρόλο που οι Νάξιοι πολέμησαν τελικώς δεν μπόρεσαν να προστατεύσουν τη πόλη τους και οι κάτοικοί της είτε σφαγιάστηκαν είτε πιάστηκαν αιχμάλωτοι, ενώ τα ιερά κάηκαν και λεηλατήθηκαν .
Για 10 χρόνια η Νάξος προσπαθούσε να ανασυνταχθεί και έπεισε τους Πέρσες να κατασκευάσει πολεμικά πλοία με την υπόσχεση αυτά να πολεμήσουν με τους Πέρσες όποτε αυτοί τα χρειαστούν. Επικεφαλής της ναυτικής ανασυντάξεως βρισκόταν ο τολμηρός και συνετός νεαρός Τριήραρχος ο Δημόκριτος, ο οποίος κατάβαλε ιδιαίτερη προσπάθεια για τη τελειοποίηση των εμβόλων και την προστασία της επιφάνειας των πλοίων .
Έτσι κατά το 480π.χ. , οπότε ανέλαβε ο Ξέρξης τη δεύτερη και πολύ μεγαλύτερη εκστρατεία κατά της Ελλάδος , ο Δημόκριτος είχε στις διαταγές του εκτός των αρκετών μεταγωγικών και πέντε πολεμικά πλοία με υπέροχη ευελιξία τα οποία ναι μεν έπλευσαν με τον Περσικό Στόλο στη Σαλαμίνα, αλλά κατά τη διάρκεια της νύχτας ενώθηκαν με τον Αθηναϊκό Στόλο .
Όταν το επόμενο πρωί οι σύμμαχοι στόλοι των Ελλήνων πλην των Αθηναίων τρόμαξαν μπρος στον επιβλητικό όγκο του Στόλου των Περσών, ο Αθηναίος Αμειψίας, αδερφός του Κυναιγείρου και του Αισχύλου, τόλμησε να αποσυρθεί της γραμμής και όρμησε με την τριήρη του εναντίον Φοινικικού πλοίου με τοξότες .
Δυστυχώς παρόλο που ήταν επιτυχής ο εμβολισμός δεν μπόρεσε να αποκολληθεί και αναγκάστηκε με τους οπλίτες του πλοίου του να ανέβει στο εχθρικό πλοίο για να σκοτώσει τους τοξότες. Δεύτερος, εξορμά ο Θεμιστοκλής βλέποντας τον κίνδυνο που διέτρεχε ο Αμεινίας με τα Περσικά πλοία που τον πλησίαζαν. Ο Θεμιστοκλής έρχεται σε σύγκρουση με τα Περσικά πλοία και τον ακολουθεί ο Αμεινίας, ο οποίος είχε αποκολληθεί από το Φοινικικό πλοίο .
Τότε εξορμά ο Νάξιος Δημόκριτος για να βοηθήσει και τους δύο. Εμβολίζει το ποιο κοντινό περσικό πλοίο στους δύο Αθηναίους ναυάρχους. Με την ευελιξία του πλοίου του καταφέρνει να αποκολληθεί από το περσικό πλοίο, το οποίο βυθίζετε αύτανδρο , απομακρύνεται λίγο και εφορμά στα ύφαλα δεύτερου πλοίου το οποίο χτυπάει στα ύφαλα και το πλοίο αυτό μετά το χτύπημα αρχίζει να γέρνει και βυθίζεται.
Οι υπόλοιποι έλληνες κοιτάζουν απολιθωμένοι. Ο φοβερός Νάξιος τριήραρχος επανέρχεται και βυθίζει και τρίτο πλωτό μεγαθήριο των Περσών διατηρώντας πάντα την ελευθερία των κινήσεων .ΕύοΪ Ευάν !! ακούγεται από όλα τα ελληνικά πλοία τα οποία πλέον ξεκινούν ολοταχώς εναντίων των περσικών .
Ο Δημόκριτος απτόητος βυθίζει και τέταρτο περσικό πλοίο . Το πέμπτο πλοίο που κυνηγά ο Δημόκριτος καταφέρνει αρχικά να ξεφύγει, αλλά τελικά δέχεται τον εμβολισμό του ναξιακού πλοίου από τα πλάγια και βυθίζεται μαζί με όλο το ανθρώπινο φορτίο του. Πριν προλάβει να εφορμήσει σε άλλο πλοίο ο Δημόκριτος βλέπει ένα δωρικό πλοίο να κινδυνεύει και σπεύδει για βοήθεια, στη θέα όμως του Ναξιώτικου πλοίου το περσικό τρέπεται σε φυγή .
Τα ελληνικά πλοία είχαν μπει όλα πια στη μάχη κατατροπώνοντας τους Πέρσες και μεγάλο μερίδιο σε αυτή την επιτυχία έφερε ο Νάξιος Τριήραρχος Δημόκριτος ο οποίος και αποθεώθηκε για την ορμή τη δεξιοτεχνία και το θάρρος του”.