Τετάρτη, 4 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΙστορίεςΝαυμαχία Σαλαμίνας: Ο ρόλος της Νάξου στην πιο σημαντική ναυμαχία της Αρχαιότητας

Ναυμαχία Σαλαμίνας: Ο ρόλος της Νάξου στην πιο σημαντική ναυμαχία της Αρχαιότητας

|

Γυρίζουμε στο 480 χρόνια π.Χ. Μια μέρα σαν σήμερα – λένε – 22 Σεπτεμβρίου, ο ελληνικός στόλος με επικεφαλής τον Θεμιστοκλή καταστρέφει τον στόλο του βασιλιά των Περσών Ξέρξη Α΄ στη θρυλική ναυμαχία της Σαλαμίνας.  Θεωρείται και όχι άδικα ως η πιο σημαντική ναυμαχία στην Αρχαιότητα γιατί “κράτησε” τη ροή της ιστορίας όπως την γνωρίζουμε σήμερα…

Ποιος ξέρει τι θα είχε συμβεί εάν είχε επικρατήσει οι Πέρσες; Πόσο διαφορετικός θα ήταν ο κόσμος μας σήμερα; Καλύτερος ή όχι;  Και γυρίζοντας στα τοπικά ζητήματα, η Νάξος είχε παρουσία στην συγκεκριμένη Ναυμαχία; Ποιος γνωρίζει ότι ο τριήραρχος Δημόκριτος βύθισε πέντε πλοία;

Η απάντηση μέσα από ανάρτηση του Ορεινού Αξώτη και με την αρωγή δημοσιεύματος από την δεκαετία του 60. Σχεδόν εξήντα χρόνια πίσω, στο “Ναξιακό Μέλλον” υπάρχει άρθρο που υπογράφει ο Ν.Π. Πολυχρόνης και ο οποίος μας λέει

“Το 490 π.χ. ο Αρταφέρνης ο νεότερος έφθασε στη Νάξο με 400 πλοία και τον στρατηγό Δάτη με μόνο σκοπό την κατάκτηση και καταστροφή της Νάξου μετά την ταπεινωτική ήττα των Περσών 14 χρόνια πριν από τους Ναξίους. Παρόλο που οι Νάξιοι πολέμησαν τελικώς δεν μπόρεσαν να προστατεύσουν τη πόλη τους και οι κάτοικοί της είτε σφαγιάστηκαν είτε πιάστηκαν αιχμάλωτοι, ενώ τα ιερά κάηκαν και λεηλατήθηκαν .

Για 10 χρόνια η Νάξος προσπαθούσε να ανασυνταχθεί και έπεισε τους Πέρσες να κατασκευάσει πολεμικά πλοία με την υπόσχεση αυτά να πολεμήσουν με τους Πέρσες όποτε αυτοί τα χρειαστούν. Επικεφαλής της ναυτικής ανασυντάξεως βρισκόταν ο τολμηρός και συνετός νεαρός Τριήραρχος ο Δημόκριτος, ο οποίος κατάβαλε ιδιαίτερη προσπάθεια για τη τελειοποίηση των εμβόλων και την προστασία της επιφάνειας των πλοίων .

Έτσι κατά το 480π.χ. , οπότε ανέλαβε ο Ξέρξης τη δεύτερη και πολύ μεγαλύτερη εκστρατεία κατά της Ελλάδος , ο Δημόκριτος είχε στις διαταγές του εκτός των αρκετών μεταγωγικών και πέντε πολεμικά πλοία με υπέροχη ευελιξία τα οποία ναι μεν έπλευσαν με τον Περσικό Στόλο στη Σαλαμίνα, αλλά κατά τη διάρκεια της νύχτας ενώθηκαν με τον Αθηναϊκό Στόλο .

Όταν το επόμενο πρωί οι σύμμαχοι στόλοι των Ελλήνων πλην των Αθηναίων τρόμαξαν μπρος στον επιβλητικό όγκο του Στόλου των Περσών, ο Αθηναίος Αμειψίας, αδερφός του Κυναιγείρου και του Αισχύλου, τόλμησε να αποσυρθεί της γραμμής και όρμησε με την τριήρη του εναντίον Φοινικικού πλοίου με τοξότες .

Δυστυχώς παρόλο που ήταν επιτυχής ο εμβολισμός δεν μπόρεσε να αποκολληθεί και αναγκάστηκε με τους οπλίτες του πλοίου του να ανέβει στο εχθρικό πλοίο για να σκοτώσει τους τοξότες. Δεύτερος, εξορμά ο Θεμιστοκλής βλέποντας τον κίνδυνο που διέτρεχε ο Αμεινίας με τα Περσικά πλοία που τον πλησίαζαν. Ο Θεμιστοκλής έρχεται σε σύγκρουση με τα Περσικά πλοία και τον ακολουθεί ο Αμεινίας, ο οποίος είχε αποκολληθεί από το Φοινικικό πλοίο .

Τότε εξορμά ο Νάξιος Δημόκριτος για να βοηθήσει και τους δύο. Εμβολίζει το ποιο κοντινό περσικό πλοίο στους δύο Αθηναίους ναυάρχους. Με την ευελιξία του πλοίου του καταφέρνει να αποκολληθεί από το περσικό πλοίο, το οποίο βυθίζετε αύτανδρο , απομακρύνεται λίγο και εφορμά στα ύφαλα δεύτερου πλοίου το οποίο χτυπάει στα ύφαλα και το πλοίο αυτό μετά το χτύπημα αρχίζει να γέρνει και βυθίζεται.

Οι υπόλοιποι έλληνες κοιτάζουν απολιθωμένοι. Ο φοβερός Νάξιος τριήραρχος επανέρχεται και βυθίζει και τρίτο πλωτό μεγαθήριο των Περσών διατηρώντας πάντα την ελευθερία των κινήσεων .ΕύοΪ Ευάν !! ακούγεται από όλα τα ελληνικά πλοία τα οποία πλέον ξεκινούν ολοταχώς εναντίων των περσικών .

Ο Δημόκριτος απτόητος βυθίζει και τέταρτο περσικό πλοίο . Το πέμπτο πλοίο που κυνηγά ο Δημόκριτος καταφέρνει αρχικά να ξεφύγει, αλλά τελικά δέχεται τον εμβολισμό του ναξιακού πλοίου από τα πλάγια και βυθίζεται μαζί με όλο το ανθρώπινο φορτίο του. Πριν προλάβει να εφορμήσει σε άλλο πλοίο ο Δημόκριτος βλέπει ένα δωρικό πλοίο να κινδυνεύει και σπεύδει για βοήθεια, στη θέα όμως του Ναξιώτικου πλοίου το περσικό τρέπεται σε φυγή .

Τα ελληνικά πλοία είχαν μπει όλα πια στη μάχη κατατροπώνοντας τους Πέρσες και μεγάλο μερίδιο σε αυτή την επιτυχία έφερε ο Νάξιος Τριήραρχος Δημόκριτος ο οποίος και αποθεώθηκε για την ορμή τη δεξιοτεχνία και το θάρρος του”.

 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Η 15χρονη Τόνια Κορρέ από τη Νάξο κατακτά τις πίστες των Βαλκανίων!

Με εντυπωσιακές επιδόσεις στο BMU στις Σέρρες, η νεαρή αναβάτρια ανεβαίνει στο βάθρο και στοχεύει σε διεθνείς διακρίσεις.

Θηρασία: Σημαντική ανακάλυψη (σφραγίδες) που αλλάζει την ιστορία της γραφής στο Αιγαίο

Σφραγίδες 4.500 ετών φέρνουν στο φως ένα άγνωστο κεφάλαιο επικοινωνίας και εμπορίου ανάμεσα σε Κυκλαδικά νησιά – Με προέλευση από τη Νάξο το πήλινο αγγείο

Πειραιάς σε οριακό σημείο – SOS για τις υποδομές από τον Θεόδωρο Κόντε

Ο επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων προειδοποιεί: το λιμάνι δεν αντέχει άλλες αφίξεις χωρίς σχέδιο και υποδομές

Σεισμός 5,3 Ρίχτερ ανοιχτά της Ιεράπετρας: Αισθητός σε όλη την Κρήτη

Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι Λέκκας και Τσελέντης – Αναμένονται μετασεισμοί, συστάσεις για προσοχή στις παραλίες

Θα καούμε φέτος το καλοκαίρι; Ο Γιώργος Τσατραφύλλιας απαντά

Οι εποχικές προγνώσεις δείχνουν θερμοκρασίες πάνω από τα κανονικά επίπεδα, αλλά χωρίς έντονα καύσωνα, σύμφωνα με τα κλιματικά μοντέλα

Σαντορίνη: Seatrack σε Καμάρι και Περίσσα. Πρόσβαση στη θάλασσα για όλους

Εγκαθίστανται νωρίτερα φέτος τα συστήματα αυτόνομης πρόσβασης για άτομα με αναπηρία στις παραλίες της Σαντορίνης

Δυναμική παρουσία της Π.Ν.Αι. στο 10ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς στη Καλαμάτα

Στο περίπτερο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου είχαν την ευκαιρία να γευτούν δημιουργίες των σεφ πάνω στις νησιώτικες συνταγές

Έναρξη ναυαγοσωστικής κάλυψης στις πολυσύχναστες παραλίες της Πάρου

Ο Δήμος Πάρου εξασφαλίζει έγκαιρα την προστασία λουομένων για τα έτη 2025 και 2026

«Παίρνει σύνταξη» και κρεμάει το γιλέκο του ο Όσκαρ της ΕΛ.ΑΣ

Μετά από οκτώ χρόνια δράσης, ο σκύλος περιπολίας που «διάβαζε» τα σήματα και εντόπιζε κινδύνους, αποχωρεί με τιμές και συγκίνηση

Σαντορίνη: Το Santorini Experience επιστρέφει 10-12 Οκτωβρίου 2025 για 8η χρονιά

9 βραβεία για την κορυφαία αθλητική διοργάνωση του Αιγαίου

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

Νάξος: Αναβολή στη συζήτηση για τις θερινές οικοδομικές εργασίες, παράταση διαβούλευσης έως 10 Ιουνίου

Δεν θα ισχύσει από φέτος η ρύθμιση για περιορισμούς στις κατασκευαστικές δραστηριότητες. Συνάντηση διαβούλευσης με οικοδόμους και νέα προθεσμία για προτάσεις.

Νάξος – Σύλλογος Μηχανικών: “Όχι σε οριζόντιους περιορισμούς, Ναι, σε στοχευμένο πλαίσιο για τις θερινές οικοδομικές εργασίες”

Ο Σύλλογος εκφράζει έντονο προβληματισμό για την αιφνιδιαστική πρόθεση του Δήμου να επιβάλει οριζόντιους περιορισμούς, χωρίς επαρκή διαβούλευση – Προτείνει στοχευμένο και ρεαλιστικό πλαίσιο που προστατεύει τόσο τον τουρισμό όσο και τον κατασκευαστικό κλάδο.

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

«Αχ πανάθεμά σε Αθήνα»: Ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος τραγουδά για τα νησιά και τη νοσταλγία (video)

Μια νέα νησιώτικη μελωδία-ύμνος από τον μετρ του Αιγαίου, με τη συμμετοχή της οικογένειας Κονιτοπούλου (video)

Νάξος – Αεροδρόμιο: Πραγματοποιήθηκε νυχτερινή αεροδιακομιδή με τα νέα φορητά φώτα

Ένα 24ωρο μετά την τοποθέτηση του προσωρινού φωτισμού, το νησί απέκτησε ξανά τη δυνατότητα νυχτερινής αερομεταφοράς ασθενών με ελικόπτερα AW-109

Νάξος: Δυναμική παρέμβαση εργαζομένων και αναβολή της συζήτησης για απαγόρευση οικοδομικών εργασιών το καλοκαίρι

Μετά από κινητοποίηση της Επιτροπής Εργαζομένων στις Κατασκευές, η Δημοτική Αρχή Νάξου υποχρεώθηκε να αποσύρει το θέμα από το Δημοτικό Συμβούλιο