Ο φωτογραφικός φακός αποτυπώνει τη σκληρή πραγματικότητα στα Αστυνομικά τμήματα των Κυκλάδων
Το αδιαχώρητο επικρατεί στα αστυνομικά τμήματα των Κυκλάδων, καθώς ο αριθμός των συλληφθέντων μεταναστών έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Λόγω των ανύπαρκτων υποδομών, ανήλικα μαζί με τους γονείς τους αναγκάζονται να κοιμούνται σε καρέκλες και αποθήκες και μάλιστα για διάστημα μεγαλύτερο της μίας εβδομάδας.
Στις φωτογραφίες-ντοκουμέντο, που δημοσίευσε το «Έθνος της Κυριακής», την περασμένη Κυριακή (14/06) εικονίζονται Σύροι πρόσφυγες που συνελήφθησαν στη Σαντορίνη και κρατούνται στο αστυνομικό τμήμα της Νάξου. Χαρακτηριστικό είναι ότι στις εικόνες διακρίνονται δύο μικρά κορίτσια, μαζί με τους γονείς τους, τα οποία ζουν τουλάχιστον επί 10 ημέρες στην αίθουσα αναμονής του τμήματος. Στη μία φωτογραφία το κοριτσάκι έχει κουρνιάσει κοιμισμένο στην αγκαλιά της μητέρας του, η οποία κάθεται σε μία πλαστική καρέκλα, σε χώρο προσβάσιμο από τους πολίτες. Το μόνο που έχει απομείνει στις προσφυγικές οικογένειες είναι η αναμονή, ενώ τραγική ειρωνεία είναι το γεγονός ότι θα πρέπει να ζήσουν σε μία αίθουσα αναμονής, ώσπου να επεξεργαστούν τα χαρτιά τους.
Αστυνομικοί που υπηρετούν στη Νάξο εξηγούν στο «Έθνος της Κυριακής» ότι οι υποδομές των κρατητηρίων του τμήματος επαρκούν για 8 άτομα, το πολύ 10. Ωστόσο, έχει γίνει πλέον καθημερινό το φαινόμενο να στεγάζεται διπλάσιος -ακόμα και τριπλάσιος- αριθμός ανθρώπων.
Τα δουλεμπορικά κυκλώματα που θησαυρίζουν από την εκμετάλλευση προσφύγων και μεταναστών, τους διοχετεύουν σε κοσμοπολίτικα νησιά, όπως η Σαντορίνη και η Μύκονος, διότι διαθέτουν διεθνή αεροδρόμια. Τους χορηγούν με πλαστά έγγραφα και τους υπόσχονται ότι θα καταφέρουν να τους επιβιβάσουν σε πτήση τσάρτερ με προορισμό χώρα της βόρειας Ευρώπης. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική και πάντα σε βάρος των μεταναστών. Όσοι συλληφθούν με πλαστά έγγραφα, μετάγονται στη Νάξο, όπου εδρεύει η Εισαγγελία Πρωτοδικών. Ώσπου να εκδικαστεί η υπόθεσή τους, κρατούνται προσωρινά στα τμήματα. Συνήθως, η Εισαγγελία ορίζει τακτική δικάσιμο για το ποινικό σκέλος, που είναι η κατηγορία των πλαστών εγγράφων και έπειτα αφήνονται ελεύθεροι.
Γραφειοκρατία
Μετά εφαρμόζεται το διοικητικό μέτρο της ΕΛ.ΑΣ., που προβλέπει την επεξεργασία των στοιχείων των μεταναστών. Λαμβάνονται δακτυλικά αποτυπώματα, φωτογραφίες και καταγράφονται τα στοιχεία τους στην αίτηση ασύλου που συμπληρώνουν. Στη συνέχεια αποστέλλονται στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Εργαστηρίων (ΔΕΕ) της ΕΛ.ΑΣ. για να ταυτοποιηθούν τα αποτυπώματά τους.
Όμως, οι φάκελοι των μεταναστών φεύγουν από τη Νάξο για Αθήνα με τακτική αλληλογραφία, αφού δεν υπάρχει πρόβλεψη για υπηρεσίες ταχυμεταφορών. Έπειτα, η ΔΕΕ, που λαμβάνει αντίστοιχους φακέλους απ’ όλη τη χώρα, βγάζει αποτελέσματα ύστερα από περίπου 10 ημέρες. Όλο αυτό το διάστημα, οικογένειες προσφύγων από τη Συρία, όπως στις φωτογραφίες που δημοσιεύει το «Έθνος της Κυριακής», είναι αναγκασμένες να κοιμούνται σε καρέκλες ή ακόμη και στο έδαφος, ώσπου να αφεθούν ελεύθεροι και να ξεκινήσει ο νέος Γολγοθάς τους.
Για τους μετανάστες που δεν έρχονται από εμπόλεμη ζώνη και κατ’ επέκταση δεν αναγνωρίζονται de facto ως πρόσφυγες που δικαιούνται άσυλο, ο εφιάλτης συνεχίζεται, αφού στη δική τους περίπτωση δεν έχουν να περιμένουν τίποτα, παρά μόνο μία εξάμηνη άδεια παραμονής και ύστερα… απέλαση.
Πηγή: Έντυπη έκδοση «Έθνος της Κυριακής»