Ιστορικός Περίπατος Νο 2…. Μετά την 14η Οκτωβρίου και η 27η Οκτωβρίου αποτελεί μία καλή ευκαιρία με …ξεναγό τον ιστορικό φιλόλογο Νίκο Λεβογιάννη (με την ομπρέλα του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων) να γνωρίσουμε δέκα σημεία της Νάξου που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ιστορία του νησιού κατά τη διάρκεια της Κατοχής του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου – Ποια είναι αυτά;
Αντιγράφουμε από την προσωπική ιστοσελίδα του Στράτου Φουτάκογλου – Γυμνασιάρχης στο 1ο Γυμνάσιο Νάξου – με την ευκαιρία του ιστορικού περιπάτου της 14ης Οκτωβρίου που έγινε πραγματικότητα για πρώτη φορά… ” Νάξος 14 Οκτωβρίου: Ένας περίπατος ιστορικός μετά από τη σχολική γιορτή, με τους μαθητές του Α΄ Γυμνασίου Νάξου σε μερικά από τα σημεία που δόθηκε η μάχη για την απελευθέρωση της Νάξου (13-15 Οκτωβρίου 1944), αλλά και σε σημεία της πόλης που συνέβησαν τραγικά γεγονότα στη διάρκεια της κατοχής.
Τμήμα του Ιερού Λόχου και τοπικές ανταρτικές οργανώσεις (ΕΛΑΣ Νάξου-ΣΤΝ) πολιόρκησαν επί τρεις μέρες τη γερμανική φρουρά της Νάξου που κλείστηκε και οχυρώθηκε στο απόρθητο φράγκικο φρούριο της Χώρας. Η μάχη ήταν σκληρή και το καταδεικνύουν οι συνέπειες, δυο νεκροί, ένας σοβαρά τραυματίας από τη μεριά των πολιορκητών και δύο νεκροί επίσης γερμανοί στρατιώτες. Το κάστρο υπέστη τεράστιες καταστροφές από τους βομβαρδισμούς των συμμαχικών αεροπλάνων την τελευταία μέρα της μάχης. Καταστράφηκε το κτίριο της Σχολής Ουρσουλινών και μαζί μ’ αυτό πολύτιμα κειμήλια της πολιτιστικής ιστορίας της Νάξου, αγγεία, το αρχείο και η βιβλιοθήκη του πρώτου ορθόδοξου Σχολείου Αγίου Γεωργίου Γρόττας, που ιδρύθηκε το 1775″.
Γιατί το αναφέρουμε αυτό αν και έχει περάσει μία εβδομάδα; Μα πολύ απλά γιατί θα επαναληφθεί… Αυτή τη φορά υπό την ομπρέλα του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και με αφορμή την 28η Οκτωβρίου, την ημέρα ουσιαστικής εμπλοκής της Ελλάδας στο “μεγάλο” πόλεμο. Ξεναγός και πάλι ο ιστορικός φιλόλογος Νίκος Λεβογιάννης, που ουσιαστικά είναι μία πρότασή του που έγινε αποδεκτή από την παρούσα Δημοτική Αρχή και με την ευχή τα επόμενα χρόνια να βγει από τα όρια της πόλης και μέσα από τη δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ να αποτελέσει ιστορική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές των Ναξιωτών…
Με βάση το σχετικό πρόγραμμα που ανακοινώθηκε χθες, ο ιστορικός περίπατος (Νο 2 για τους λάτρεις των αριθμών, αν και είναι διαφορετική η αφορμή) θα γίνει την προσεχή Κυριακή 27 Οκτωβρίου και σε δέκα σημεία στάσεις… Σημείο συνάντησης και έναρξης του ιδιαίτερου αυτού περιπάτου, ο προαύλιος χώρος του Ιερού Ναού Αγίου Νικοδήμου, στις 10.30 το πρωί..
Ποιες είναι;
1) Προαύλιος χώρος Α΄ Παιδικού Σταθμού (πρώην βίλα Έλλης),
2) Εκκλησία Αγίας Κυριακής,
3) Προαύλιο Α΄ Γυμνασίου (οδός Παπαβασιλείου),
4) Οικία Πετρόπουλου (οδός Παπαβασιλείου),
5) Οικία Κομνηνού (έναντι τράπεζας ALFA),
6) Μικρός μώλος (παραλία),
7) Πόρτα γιαλού (παραλία),
8) Ηρώο Πεσόντων (παραλία),
9) Πλατεία Μητρόπολης,
10) Λόφος Απλωμάτων (Ιερολοχίτης)
Κάθε μία εξ αυτών έχει την δική της σημασία στην ιστορική μνήμη… Μας φέρνει πιο κοντά στο ένδοξο παρελθόν μας. Θα είναι κρίμα να μην ακολουθήσουμε τα βήματα ανθρώπων που ανεξαρτήτου ηλικίας, πολιτικής τοποθέτησης και φύλου δεν δίστασαν να ορθώσουν (όσο μπορούσε ο καθένας) το ανάστημά τους κόντρα στους κατακτητές… Και νίκησαν…
Υ.γ. Η κεντρική φωτογραφία είναι από τον πρώτο περίπατο.. Στην Πόρτα Γυαλού, στην είσοδο της Παλιάς Πόλης, όπου ο κος Λεβογιάννης εξηγεί στους μαθητές του 1ου Γυμνασίου πως ήταν οικοδομικά διαμορφωμένη η περιοχή και πως σε εκείνο το σημείο, σκοτώθηκαν από τα αντιαεροπορικά πυρά των γερμανικών πλοίων δύο παλικάρια, ενώ παρακολουθούσαν μαζί με πολύ κόσμο τους βομβαρδισμούς από 4 συμμαχικά αεροπλάνα στις 30.10.1943. Ήταν ο καθηγητής Νικηφόρος Λεγάκης και ο νεαρός Δημ. Βάλβης.