Τετάρτη, 5 Μαρτίου, 2025
ΑρχικήΙστορίεςΝάξος – Πύργος Κόκκου: Μνήμες θανάτου και άνοιγμα στο παρελθόν

Νάξος – Πύργος Κόκκου: Μνήμες θανάτου και άνοιγμα στο παρελθόν

|

Με τη βοήθεια της Μαρίας Διαμαντάρα κάνουμε ένα ταξίδι στο παρελθόν και στις ιστορίες που γεννάει η επίσκεψη στο Πύργο Κόκκου στη Νάξο

Ταξίδι στο χρόνο άλλη μια φορά…

Από τη στιγμή που παρκάραμε το αυτοκίνητο ο Ιχνηλάτης μου έπιασε δουλειά.

Δια χειρός Μαρίας Διαμαντάρα (και οι φωτογραφίες της Μαρία Διαμαντάρα)

“Ακούω το ποτάμι ” φώναξε ενθουσιασμένος!

“Οδήγησε μας”, αποκρίθηκα.

Άρχισε να κατηφορίζει τον κεντρικό δρόμο που το διακοσμούσαν μυγδαλιές μεθώντας μας με τ άρωμα τους. Έπειτα μπήκαμε στα στενά σοκάκια του χωριού, τόσο στενά που δυο άτομα δίπλα δίπλα ίσα που περπατούσαν. Πέτρινοι τοίχοι παντού.. Κισσοί σκαρφάλωναν πάνω τους, σαν να ζήλευαν την ομορφιά τους προσπαθούσαν να κυριαρχήσουν καλύπτοντας όση περισσότερη επιφάνεια μπορούσαν.

“Να το” !!!! Ουααααάου, αναφώνησε. Γάργαρο νερό έρεε άφθονο, γέρικα δέντρα έστεκαν επιβλητικά μπροστά μας – φύλακες στο χρόνο- πορτοκαλιές και λεμονιές έδιναν τη χειμερινή τους νότα στο μόνιμα φθινοπωρινό τοπίο. Ακολουθήσαμε το πέτρινο μονοπάτι και το νερό μας συντρόφευε διπλά μας, τραγουδώντας δικές του μελωδίες, δημιουργώντας μικρούς καταρράκτες ή γλιστρούσαν χορευτικά πάνω στις πέτρες.

Η καμάρα πρόβαλε μπροστά μας, σαν πύλη – εισιτήριο σε άλλη εποχή. Όχι άδικα…. Βλέπαμε το λαμπερό πράσινο στην άλλη άκρη του τούνελ και θέλαμε να διασχίσουμε το ποτάμι όσο το δυνατόν πιο σύντομα… Βρέξαμε τα παπούτσια μας στο ρύακα στην προσπάθεια μας να περάσουμε απέναντι. Κανείς μας δεν ενοχλήθηκε. Στεκόμασταν πλέον μπροστά του και ήταν ακόμα πιο εντυπωσιακός. Πέτρινος, τριώροφος, ερειπωμένος.

Και το ταξίδι άρχισε..

kokkos.jpg

Τα παράθυρα του έλουζαν με φως τα δωμάτια σε κάθε όροφο, άκουγες την Αννούσα να παίζει ανέμελη στον κήπο και τη χαρά διέκοψαν τα ουρλιαχτά της Κόκκενας στο άκουσμα του θανάτου του αγαπημένου της Κωνσταντίνου. Έτρεξε να τον βρει και τον αντάμωσε λουσμένο στο αίμα, κατακρεουργημένος.  Κατάρες έσκιζαν τα βουνά, ανείπωτος πόνος έσκιζε τα σωθικά της. Μέχρι και τα δέντρα σάστισαν και  σταμάτησαν το θρόισμα τους… Μια το όνομα του Μπαρότσι φονιά έβγαινε απ τα χείλη της και μια λόγια αγάπης για τον Κωνσταντίνο της, που τέτοιο θάνατο δεν άξιζε. Ενέδρα θανάτου του έστησαν και αφού τον πυροβόλησαν, τον κομμάτιασαν με μαχαίρια και αξίνες. Δεν είχε το θάρρος να τον αντιμετωπίσει ένας προς έναν ο άνανδρος.

Εκδίκηση η Κόκκενα πήρε, τον τέλειωσε με τον ίδιο τρόπο κι από τότε, έβγαινε στον κήπο και κάρφωνε το βλέμμα κάτω από το οικόσημο τους. Ο Κωνσταντίνος είχε γράψει : «Μνήμη θανάτου χρησιμεύει τω βιω». Εκείνη δεν αναθεώρησε ποτέ.

Ούτε όταν ο γιος του άνανδρου πλησίασε την Αννούσα της.. Κρυφά ερχόταν τα βράδια και έβλεπε την κόρη της στο νερόμυλο. Ούτε όταν την αφέγγαρη νύχτα την έκλεψε και την πήρε μαζί του στον Πύργο του. Και τότε η φωνή της έσκισε για δεύτερη φορά την κοιλάδα.  «Καλύτερα να σπάσω και τα δυο μου πόδια, παρά να περάσω το κατώφλι του σπιτιού τους»… Κι ύστερα σιωπή..

Ενημερωτικά…

Πύργος Κόκκου

Στο Λιεράδο, ένα από τους συνοικισμούς της Ποταμιάς, βρίσκεται ο εντυπωσιακός πύργος του Κόκκου που κτίστηκε τον 17ο αιώνα από την ορθόδοξη οικογένεια των Κόκκων.

Στο υπόγειο του σώζεται νερόμυλος, ενώ στα υπέρθυρα του, διακρίνονται ενδιαφέρουσες επιγραφές όπως «Μνήμη θανάτου χρησιμεύει τω βίω 1686» κ.α. Σύμφωνα με την παράδοση, στον πύργο του Κόκκου, που κάποτε ανήκε και στην οικογένεια Μπαρότσι, διαδραματίσθηκε και μια ιστορία αγάπης ανάλογη με αυτήν του Ρωμαίου και της Ιουλιέττας, ανάμεσα στις οικογένειες Κόκκου και Μπαρότσι.

Ο πύργος ήταν για πολλά χρόνια ημιερειπωμένος και πρόσφατα αναστηλώθηκε από τον τωρινό ιδιοκτήτη του πύργου, Στράτο Φουτάκογλου.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Αύξηση 20% στις φυτεύσεις πατάτας, φετινός στόχος τα 55 λεπτά

Αύξηση 20% στις φυτεύσεις πατάτας Νάξου και Αχαΐας, φετινός στόχος τα 55 λεπτά

Χωρίς τέλη τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα

Απαλλάσσονται από τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού που επιβάλλουν οι δήμοι

Επιθετική ασιατική σφήκα αποδεκατίζει τα έντομα της Ευρώπης

Η ξενόφερτη σφήκα επιτίθεται σε εκατοντάδες είδη μικρότερων εντόμων, ορισμένα από τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο ως επικονιαστές.

Βατικανό – Πάπας Φραγκίσκος: Νοσηλεύεται χωρίς μηχανική αναπνευστική υποστήριξη

Νοσηλεύεται χωρίς μηχανική αναπνευστική υποστήριξη, ανακοίνωσε το Βατικανό - Επιφυλακτικοί οι γιατροί που αποφεύγουν να κάνουν εκτίμηση της κατάστασης

Στους 6,4 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο ο φετινός χειμώνας – Τι δείχνουν τα στοιχεία του Meteo

Ο φετινός χειμώνας ήταν μόλις ο 13ος θερμότερος που έχει καταγραφεί στην Ελλάδα

Περισσότερα από 3000 χιλιάδες φυτά διέθεσε σε φορείς των νησιών το Περιφερειακό Φυτώριο Νοτίου Αιγαίου

Το Φυτώριο διέθεσε περισσότερα από 3000 χιλιάδες φυτά, ζαρντινιέρες, φυτόχωμα και διαφορά αλλά υλικά   σε διάφορους φορείς των νησιών.

Σε Πάρο και Νάξο ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Φιλήμονας Ζαννετίδης

Σε συνεργασία με τους Επάρχους Βαζαίο Πετρόπουλο και Γιάννη Μαργαρίτη είχε επαφές με τους φορείς του πρωτογενή τομέα των νησιών, με τις δημοτικές αρχές και παρευρέθηκε μετά από  πρόσκληση στην γενική συνέλευση αλιέων Πάρου.

ΑΠΑΣ Νάξου: Ανέλαβε προπονητής ο Μανώλης Ιμπραημάκης

Ο Μανώλης Ιμπραημάκης με θητεία στο Αιγάλεω αναλαμβάνει το δύσκολο έργο της παραμονής του ΑΠΑΣ Νάξου στη κατηγορία

Σέριφος: Ατύχημα με απορριμματοφόρο, τρεις τραυματίες

Ατύχημα με απορριμματοφόρο στη Σέριφο – Τρεις τραυματίες από το περιστατικό - μεταφέρθηκαν στην Σύρο με διακομιδή

Εύη Νομικού – SANTORY: Οι μετρήσεις στην καλδέρα της Σαντορίνης θα εμπλουτίσουν τη βάση δεδομένων των Επιτροπών

Θα συνδυαστούν με τις μετρήσεις που θα γίνουν στο ενεργό υδροθερμικό πεδίο του Κολούμπου κ στη ΒΑ πλευρά της καλδερας της Σαντορίνης με ρομποτικό όχημα κ ειδικούς δειγματολήπτες τις επόμενες ημέρες

Τέμπη : Ηχηρό μήνυμα από την πανέμορφη Ηρακλειά (photos)

Ούτε στην Ηρακλειά ξεχνούν - Και το Μήνυμα τους ηχηρό προς κάθε κατεύθυνση (Photos)

Εκτακτο: Black out στη πόλη της Νάξου

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα η πόλη της Νάξου λόγω προβλήματος σε πυλώνα της ΔΕΗ κοντά στο Δημαρχείο

Απόκριες – Νάξος: “Πάρκινγκ” ο χώρος μπάσκετ δίπλα στο Δημαρχείο;

Μία εικόνα ... χίλιες λέξεις και αρκετές αντιδράσεις δημιουργήθηκαν από το γεγονός ότι δεκάδες αυτοκίνητα γέμισαν τον ανοιχτό χώρο μπάσκετ δίπλα από το Δημαρχείο

Ενδοκυκλαδικά: Το “Αρτεμις” φεύγει, το “Hellenic HighSpeed” έρχεται

Για την ετήσια ακινησία του το “Άρτεμις” ξεκινάει στις 10 Μαρτίου – Στη θέση του το “HELLENIC HIGHSPEED”

ΑΜΣ Φιλωτίου: Αγιοβασιλόπιττα αφιερωμένη σε Δημήτρη Ημελλο και Μαργαρίτα Οικονομοπούλου

Την Αγιοβασιλόπιττα του Α.Μ.Σ. Φιλωτίου ευλόγησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Καλλίνικος - Ποιοι έδωσαν το "παρών" (φωτογραφίες)

Υπόθεση “Blue Horizon”: Ποινές κάθειρξης 12 και 7 ετών σε Υπαρχο και Πλοίαρχο για το θάνατο του Αντώνη Καργιώτη

Θάνατος Αντώνη Καργιώτη: Πολυετείς ποινές στους καταδικασθέντες - Απορρίφθηκε το αίτημα αναστολής της ποινής έως την εκδίκαση της έφεσης

Δυτικές Κυκλάδες: Χωρίς πλοίο (“Αικατερίνη Π”) για δύο ημέρες λόγω τεχνικού προβλήματος

Ανεκτέλεστα θα παραμείνουν τα δρομολόγια του ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Π. το χρονικό διάστημα 4-5 Μαρτίου λόγω τεχνικού προβλήματος

Τέμπη – Νάξος: Χιλιάδες κατέκλυσαν την πλατεία Μανδηλαρά, ανατριχίλα όταν ακούστηκαν τα ονόματα των θυμάτων (video – photos)

Χωρίς προηγούμενo η πρωτοφανής σημερινή (28/02) συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Νάξο για την τραγωδία των Τεμπών (δείτε φωτογραφίες και video)