Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΙστορίεςΝάξος - Προστασία Αγριας Ζωής: "Oργή και θλίψη για όσα συμβαίνουν...

Νάξος – Προστασία Αγριας Ζωής: “Oργή και θλίψη για όσα συμβαίνουν στην Αλυκή”

|

Σύλλογος Προστασίας Αγριας Ζωής Νάξου ” Δηλώνουμε την θλίψη την οργή και την απογοήτευσή μας για τα όσα συμβαίνουν στην Αλυκή και θα κάνουμε τα παντα ώστε του χρόνου τα πανέμορφα αυτά πτηνά να βρουν ένα πιο φιλόξενο περιβάλλον, όπως άλλωστε επιβάλει η νομοθεσία …” 

“…. Μετά από όλα αυτά, το ζευγάρι των Κύκνων που όλοι καμαρώναμε αποχώρησε αδυνατώντας πλεον να ανταπεξέλθει στον ρόλο των γονέων. Δηλώνουμε την θλίψη την οργή και την απογοήτευσή μας για τα όσα συμβαίνουν στην Αλυκή και θα κάνουμε τα παντα ώστε του χρόνου τα πανέμορφα αυτά πτηνά να βρουν ένα πιο φιλόξενο περιβάλλον, όπως άλλωστε επιβάλει η νομοθεσία …”

Ποιος το αναφέρει; Μα τα μέλη του Συλλόγου Προστασίας Αγριας Ζωής Νάξου, που είδαν με θλίψη την προσπάθειά τους να ανεύρεση του δεύτερου κύκνου στη Νάξο να αποβαίνει άκαρπη. Κι αυτό γιατί εντοπιστηκε νεκρό. Κι όπως διαβάζουμε στην σχετική τους ανάρτηση 

kikknosss.jpgΜια θλιβερή ιστορία, πόσο σκληρή είναι η επιβίωση των άγριων ζώων και πόσο την δυσχαιρένουμε, με την άγνοια, την αδιαφορία και την απληστία μας. Νεκρό βρέθηκε τελικά το δεύτερο κυκνάκι στη Λαγκούνα.

Δυστυχώς παρά τις προσπάθειές μας, το κατά τα άλλα Καταφύγιο Άγριας Ζωής δεν αποδείχθηκε φιλόξενο για το ζευγάρι των Κύκνων, αλλά ένας χώρος τρόμου από αυτούς που θεωρούν ότι μπορούν να κάνουν το κέφι τους αδιαφορώντας για τα άλλα πλάσματα που προσπαθούν να επιβιώσουν.

Μετά από όλα αυτά, το ζευγάρι των Κύκνων που όλοι καμαρώναμε αποχώρησε αδυνατώντας πλεον να ανταπεξέλθει στον ρόλο των γονέων. Δηλώνουμε την θλίψη την οργή και την απογοήτευσή μας για τα όσα συμβαίνουν στην Αλυκή και θα κάνουμε τα παντα ώστε του χρόνου τα πανέμορφα αυτά πτηνά να βρουν ένα πιο φιλόξενο περιβάλλον, όπως άλλωστε επιβάλει η νομοθεσία …”

Οπως είχαμε διαβάσει μερικές ημέρες νωρίτερα, η ιστορία ξεκίνησε κάπως έτσι ,

“Από τις αρχές Ιανουαρίου ένα ζευγάρι Κύκνων (Βουβόκυκνοι Cygnus olor) έχει εγκατασταθεί στην ευρύτερη περιοχή της αλυκής εντός του Καταφυγίου Άγριας Ζωής στη Χωρα της Νάξου. 
Όλο το χειμώνα παρατηρούσαμε διακριτικά αυτά τα υπέροχα πτηνά, ένα μοναδικό φαινόμενο για το νησί μας που για άλλη μια φορά επιβεβαιώνει την σημαντικότητα αυτού του υγρότοπου.
kiknoss.jpgΤην άνοιξη μας περίμενε μια πολύ ευχάριστη έκπληξη, καθώς  αυτό το ζευγάρι Κύκνων ξεκίνησε την φωλεοποίηση και στις 14 Μαϊου η χαρά μας ήταν μεγάλη όταν είδαμε 6 μωρά κυκνάκια να κολυμπούν με τους γονείς τους στην αλυκή. Όλο αυτό το διάστημα παρατηρούσαμε καθημερινά την οικογένεια και την εξέλιξη των μικρών και δεν κάναμε καμία ανακοίνωση προς αποφυγή όχλησής τους.
Τελικά 2 μικρά κατάφεραν να επιβιώσουν και δυστυχώς σήμερα προσπάθησαν να κινηθούν προς την θαλάσσια περιοχή “Λαγκούνα”, πιθανόν προς αναζήτηση τροφής και χαμηλότερης θερμοκρασίας νερού, όπου περαστικοί τα εντόπισαν και μας ενημέρωσαν.
Η όχληση από τους γνωστούς παράγοντες ήταν τέτοια στο, κατά τα άλλα, “Καταφύγιο” Άγριας Ζωής, που ανάγκασε τους γονείς να φύγουν εγκαταλείποντας τα μικρά στην περιοχή της Λαγκούνας. 
Με την συνδρομή όλων ξεκινήσαμε την έρευνα για τον εντοπισμό των μικρών, αλλά βρέθηκε μόνο το ένα το οποίο μεταφέραμε άμεσα στο σημείο όπου βρίσκονταν οι γονείς του και παραμείναμε εκεί μέχρι την επανασύνδεσή τους. Εώς αυτή τη στιγμή το δεύτερο κυκνάκι αγνοείται, ενώ παρατηρούμε την πορεία της εναπομείνουσας οικογένειας”.

Μήπως ήρθε η ώρα να μπουν κανόνες…. 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Μύκονος: Στροφή προς τον αθλητικό τουρισμό και την ευεξία

Το συνέδριο “Sports Tourism & Sustainable Destinations" πραγματοποιήθηκε στη Μύκονο στο πλαίσιο του δεύτερου Mykonos Running Festival.

ΑΠΑΣ τα Φανάρια: Αγώνας κυπέλλου στο Γιάννενα σήμερα (30/09) και έλευση Νεοφύτου

Δύσκολη αποστολή του ΑΠΑΣ τα Φανάρια απόψε ( 30/09, 15:00) στα Γιάννενα κόντρα στον Βίκο για το Κύπελλο - Νέα προσθήκη ο γκαρντ Γιώργος Νεόφυτος

Νάξος – Βίβλος: Τελετή αποκαλυπτηρίων στη μνήμη Αργύρη Σοφικίτη

Τελετή αποκαλυπτηρίων στη Βίβλο Νάξου - Πότε και στη μνήμη ποιου η όλη δράση από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

SEAJETS – Διαγωνισμός:Ταξίδεψε και κάνε δικό σου ένα ολοκαίνουριο αυτοκίνητο!

Μεγάλος διαγωνισμός: Ταξίδεψε με τη SEAJETS και κάνε δικό σου ένα ολοκαίνουριο αυτοκίνητο!

Παρμενίων 2023: Συμμετοχή και της Νάξου, “απόβαση” στρατιωτικών οχημάτων

Μεσημέρι Παρασκευής (29/09) και στο λιμάνι της Νάξου είχαμε .. απόβαση στρατιωτικών οχημάτων. Ποιος ο λόγος; (photo)

Πέντε επενδύσεις σε Σαντορίνη, Μύκονο και Αμοργό που δίνουν ώθηση στον τουρισμό

Τα μεγάλα deals και οι επενδύσεις που αλλάζουν τον τουρισμό χάρτη. Τι γίνεται στις Κυκλάδες και την Ρόδο

Εύβοια – Πτώση ελικοπτέρου: Αναγνωρίστηκε η σορός του πιλότου

Εύβοια - Ολοκλήρωση ερευνών - Δεν αποκλείεται να επιχειρηθεί η ανέλκυση του ελικοπτέρου τις επόμενες ημέρες (video)

Γλυκά Νερά: Ισόβια και 11,5 χρόνια στον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο

Ισόβια και 11,5 χρόνια στον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο η ποινή του Εφετείου - Πρόκειται για την ίδια ποινή που του είχε επιβληθεί και πρωτοδίκως

Πρόστιμο σε εταιρεία γιατί πουλούσε σχολικά είδη με υψηλότερο περιθώριο κέρδους

Πρόστιμο 230.000 ευρώ στη BIC – Πουλούσε σχολικά είδη με υψηλότερο περιθώριο κέρδους

Πειραιάς: Ελεύθεροι οι τρεις συλληφθέντες για το πρόσφατο ατύχημα σε ταχύπλοο

Ελεύθεροι οι τρεις συλληφθέντες για το ατύχημα με την πτώση δύο ναυτικών στη θάλασσα - Τι γίνεται με τους δύο τραυματίες

Πάρος – Travel+Leisure: Ιδανικός προορισμός για τον γαμήλιο τουρισμό

Προβολή της Πάρου ως γαμήλιου προορισμού από το Travel+Leisure

Κλιματική κρίση: Το πράσινο Κοινωνικό Σχέδιο Δράσης για τη Σίφνο

To ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ για τη Σίφνο διαμορφώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος GRAPE – COSME στο οποίο συμμετέχουν ο ΑΝΕΜΟΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ και ο Δήμος Σίφνου

Εκλογές 2023 – “Δύναμη Αλλαγής”: Πρόταση για δημόσιο διάλογο, θα έχει απάντηση;

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Δύναμη Αλλαγής" Λεονάρδος Χατζηανδρέου μεκάθε επισημότητα ζητάει δημόσιο διάλογο...

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος & Σχοινούσα: Πρωινή (27/09) δίωρη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος αύριο Τετάρτη (27/09) - Για πόση ώρα και σε ποιες περιοχές Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο: Καθηγήτρια η Ναξιώτισσα Ελένη Στάη

Η Ναξιώτισσα Έλενα Στάη καθηγήτρια στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Σαντορίνη: Ξεκινούν οι εγγραφές στο «Dappos Sunday League 2023-2024»

Οι αγώνες του πρωταθλήματος θα διεξάγονται και φέτος στο γήπεδο ποδοσφαίρου στον Αγ. Γεώργιο

Σαντορίνη – Νοσοκομείο: Διαμαρτυρία κατοίκων, τι ζητούν

Πορεία διαμαρτυρίας με τη συμμετοχή εκατοντάδων πολιτών για τη σοβαρή υποστελέχωση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή

Κακοκαιρία Elias: Εφτασε από χθες (27/09) το απόγευμα και στη Νάξο

Εντονη βροχόπτωση χθες το απόγευμα στην Ορεινή Νάξο - Από νωρίς το πρωί σήμερα βροχή και τα πεδινά

ONEX: Το εγχείρημα για αναβάθμιση του Νεωρίου και περιβαλλοντική προστασία της περιοχής

Η πρωτοβουλία της ΟΝΕΧ προς απομάκρυνση πετρελαιοειδών αποβλήτων που για χρόνια παρέμεναν συγκεντρωμένα σε δεξαμενή στο Νεώριο Σύρου, είναι περιβαλλοντικά ασφαλής