Δευτέρα, 22 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΙστορίεςΝάξος: Ποιος είναι ο τσαγκάρης του... Διόνυσου;

Νάξος: Ποιος είναι ο τσαγκάρης του… Διόνυσου;

|

Γνωρίζετε ποιος είναι ο τσαγκάρης του Διόνυσου; Η απάντηση μέσα από το κείμενο του Γιάννη Βασαλάκη….  

Τσαγκάρης… Ενα από τα επαγγέλματα που τείνουν να εξαφανιστούν. Βλέπετε όλοι ψάχνουμε το τυποποιημένο, το έτοιμο… Εδώ το κάνουμε στο φαγητό, δεν θα το κάνουμε στα παπούτσια; Κι όμως υπάρχουν κάποιοι που αντιστέκονται. Και ένας εξ αυτών είναι και ο “δικός” μας, ο Νικηφόρος Τσακωνιάτης. Ενα από τα πλέον αναγνωρίσιμα της Νάξου. Και ο Γιάννης Βασαλάκης τον ανακάλυψε.

Οχι, όταν ήταν δύσκολο, αλλά όπως κι εάν έχει, ο Γιάννης έχει μοναδική ικανότητα μεταφοράς στο χαρτί αυτά που βλέπουμε εμείς και αδυνατούμε να τα κάνουμε … γραπτό λόγο. Διαβάστε την αναφορά μέσα από τη σελίδα του Βασαλάκη στα social media… με τίτλο “Ο τσαγκάρης του …Διόνυσου”  

«Να σου πω ένα ανέκδοτο;» με κοιτά πονηρά.

«Άκουσα αρκετά στην εκπομπή, του απαντώ γελώντας. «Που έχεις τα ξώραφα;»

«Να», μου δείχνει, «έτσι φτιάχνονταν, με χοντρό λάστιχο για σόλα. Τα φορούσαν οι βρακάδες και τα φορούν ακόμη κάμποσοι κάτοικοι των ορεινών κυρίως χωριών. Ξέρεις πόσο ανθεκτικά είναι; Στα κατσάβραχα δεν παθαίνουν τίποτα!».

Ο Νικηφόρος είναι ένας από τους τελευταίους τσαγκάρηδες του νησιού που κατασκευάζουν τα «ξώραφα», τα παραδοσιακά αξώτικα χειροποίητα παπούτσια που έχουν έξω τις ραφές. Τα καθημερινά, για τις αγροτικές εργασίες, τα λένε και «αγριοδέτες»: είναι φτιαγμένα με δέρμα μοσχαριού, λάστιχο για σόλα και «συρίμι», λεπτό λουρί για δέσιμο δηλαδή, από δέρμα κατσικιού. Είναι άτρωτα, οι βοσκοί που τρέχουν μ’ αυτά στις πλαγιές του Ζα μπορούν να το επιβεβαιώσουν. Αλλά εκτός από αυτά υπάρχουν και παραλλαγές πιο «καλές» -όπως το παπούτσι που κρατά στη φωτογραφία ο Νικηφόρος- ακόμη και ξώραφες μπότες.

Τρίτη γενιά τσαγκάρης είναι ο Νικηφόρος, την τέχνη την έμαθε από τον Κυνιδαριώτη πάππο και τον κύρη του. Το μαγαζί του θα το βρεις κέντρο της Χώρας -επιβιώνει παρά τη… μυκονοποίηση που ζει ειδικά τα τελευταία χρόνια η αξώτικη πρωτεύουσα. Φιγούρα χαρακτηριστική ο «Νίκη», ξεχωρίζει και από το μπόι (μικρός μάλιστα είχε εκπαιδευτεί για τζόκεϊ). Πρώτος στα αστεία και στα σκετς για το καρναβάλι, ερασιτέχνης ηθοποιός, μέγιστο πειραχτήρι και φανατικός λάτρης του ωραίου φύλου. Είπαμε, ο Διόνυσος και οι ακόλουθοί του, στη Νάξο, ζουν και βασιλεύουν.

«Καθημερινά λέει ανέκδοτα στο τοπικό ραδιόφωνο (σ.σ. Aegean Voice 107.5, η Φωνή του Αιγαίου) με αποτέλεσμα η δουλειά του να πηγαίνει πίσω και στο μαγαζί του να υπάρχουν παπούτσια για επισκευή από το 1984», λένε γνωστοί του. Ονόματα δε λέμε, οικογένειες δε θίγουμε. Μπορεί κάτι να ξέρουν!


 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

«Δύσκολος Φλεβάρης» στο Αιγαίο: τι λέει η Εύη Νομικού για Κολούμπο, σεισμούς και το να είμαστε tsunami ready

Η καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας του ΕΚΠΑ ξεδιαλύνει τι συνέβη στη Σαντορίνη, γιατί το Κολούμπο παραμένει το πιο «ζωντανό» ηφαίστειο της χώρας, ποιες περιοχές χρειάζονται σχέδιο τσουνάμι.

Αθηνιός σε φόρμα, Νάξος σε… προσπέραση: ο Αύγουστος γύρισε το παιχνίδι στη Σαντορίνη

Μετά από μήνες πτώσης, ο Αύγουστος ’25 έφερε άνοδο στην κίνηση του λιμανιού της Σαντορίνης (+6% συνολικά)· Ηράκλειο Νο1 προορισμός και η Νάξος… πάνω από τη Σαντορίνη σε Ιούλιο & Αύγουστο!

Κυκλάδες: «Η παιδεία δεν είναι κόστος» — Κοινή παρέμβαση συλλόγων εκπαιδευτικών και κάλεσμα σε απεργία 1/10

Δεκάδες κενά σε δασκάλους/νηπιαγωγούς, ελλείψεις στην Παράλληλη Στήριξη, στέγαση–μετακίνηση στα νησιά: τι ζητούν οι Σύλλογοι ΠΕ Άνδρου, Νάξου–Αμοργού, Πάρου–Αντιπάρου, Σύρου–Τήνου–Μυκόνου.

Αμοργός (Ενωση Ξενοδόχων και Ενοικιαζομένων δωματίων) στο πλευρό του Πάνου Ρούτσι: «Είμαστε με τον Άνθρωπο»

Συγγενείς θυμάτων Τεμπών δηλώνουν στήριξη στον απεργό πείνας (7η μέρα) και καλούν σε συγκέντρωση στο Σύνταγμα. Η Ένωση Ξενοδόχων & Ενοικιαζόμενων Δωματίων Αμοργού συνυπογράφει: «Δεν μας στερούν την ψυχή και την αξιοπρέπεια».

Ρευματοκλοπές στα νησιά: Έκρηξη 67% – πρόστιμα-μαμούθ και βάρος στους συνεπείς

Ιαν–Αυγ 2025: 15.554 περιστατικά, ζημιά 58,5 εκατ. €. Στο «κόκκινο» τουριστικοί προορισμοί – από ξενοδοχεία μέχρι σούπερ μάρκετ. Νέα αυστηρότερα μέτρα.

Κέα: Αναβάθμιση του δρόμου Κορρησίας–Ξύλων με χρηματοδότηση από το ΕΠΑ (1,45 εκατ. €)

Έργο βελτίωσης 4,78 χλμ. με ασφαλτόστρωση 6,5 μ., έργα απορροής και διορθώσεις καμπυλών — έναρξη 1/10/2025, ολοκλήρωση 30/09/2027.

Βοιωτία: 62χρονη φέρεται να έθαψε τη μητέρα της για να παίρνει τη σύνταξη (!!!)

Η γυναίκα, στέλεχος σε ΚΕΠ, φέρεται να ομολόγησε ότι έκρυψε τον θάνατο το καλοκαίρι του 2023 και έθαψε τη μητέρα της σε χώρο δίπλα στο σπίτι· οδηγείται στον Εισαγγελέα Θηβών.

Κυκλάδες: Ένα έμφραγμα, τρία νησιά, μία σωτηρία στο Ιπποκράτειο (video)

Σίφνος → Σύρος (4–5 μέρες) → Μύκονος → Αθήνα: καταγγελίες της οικογένειας για χαοτικές διακομιδές και κενά στο σύστημα υγείας των νησιών.

Φθινοπωρινό reset στη Νάξο: Κλινική Διατροφή με επίκεντρο το Naxos Medical

Ο Κλινικός Διατροφολόγος Εμμανουήλ Νιάος επιστρέφει για συνεδρίες δύο ημερών — ιδανική ευκαιρία να «μεταφράσουμε» τις καλοκαιρινές συνήθειες σε ισορροπημένη καθημερινότητα.

Σαντορίνη: Η 5η Μαΐου καθιερώνεται επίσημη αργία προς τιμήν της Αγίας Ειρήνης

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 160/Α/18-9-2025. Από το 2026 και κάθε χρόνο, οι υπηρεσίες του Δήμου Θήρας θα παραμένουν κλειστές την 5η Μαΐου.

Blue Star Naxos: από 19/9 αναχώρηση 11:05 από Νάξο για Πειραιά — αρχίζει το χειμερινό πρόγραμμα

Σύμφωνα με το Naxos Blue Travel, το νέο ωράριο θα ισχύει όλο τον χειμώνα. Δείτε αναλυτικά τη διαδρομή Αστυπάλαια–Κατάπολα της επόμενης ημέρας.

Κουφονήσια: «Νερό από χρυσάφι», λογαριασμοί έως 10€/m³, τι απαντά ο Βαγγέλης Κατσαράς (video)

Εστίαση, διαμονή και μικρά καταστήματα μιλούν για ασφυξία – Ο Δήμος Νάξου κάνει λόγο για «εξορθολογισμό» βάσει κόστους αφαλάτωσης και αποτροπή υπερκατανάλωσης (video)

Ηρακλειά: Αντίδραση επαγγελματιών για τις αυξήσεις στο νερό, τι αναφέρουν, ποια απάντηση πήραν

Ο Σύλλογος Επαγγελματιών Ηρακλειάς εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τις αυξήσεις στο κόστος ύδρευσης και ζήτησε δίκαιο επιμερισμό δαπανών ανά νησί.

Σκοπελίτης: Αλλαγές δρομολογίων 19–21/09/2025 λόγω κακοκαιρίας

Το ταξιδιωτικό πρακτορείο Zas Travel Νάξου ενημερώνει: το δρομολόγιο της Παρασκευής μεταφέρεται για Σάββατο και του Σαββάτου για Κυριακή — δείτε αναλυτικά τις ώρες.

Υπόθεση …Νερό: Ο Σύλλογος Επαγγελματιών Δονούσας ζητά επανεξέταση της τιμολογιακής πολιτικής και δίκαιες χρεώσεις

Μετά την Ηρακλειά και τα Κουφονήσια, διαμαρτύρεται και η Δονούσα για τις αυξήσεις - Τι ζητούν οι επαγγελματίες

Νάξος – Αύγουστος 2025: περισσότερες αφίξεις, Ισχυρότερο το σύνολο του καλοκαιριού (πίνακες)

Στο λιμάνι της Νάξου οι επιβάτες αυξήθηκαν 5,2% τον Αύγουστο σε σχέση με πέρυσι, ενώ το τρίμηνο Ιουνίου–Αυγούστου έκλεισε με +6,5% συνολικά. Τι δείχνει η δεκαετία.

Απαγορευτικό: Στις 9.30 το βράδυ απόψε αναχωρεί το “Blue Star Naxos” (Πίνακας)

Λόγω κακοκαιρίας αλλάζουν αναχωρήσεις/ακυρώνονται δρομολόγια. Τι ισχύει ανά πλοίο, πότε χρειάζεται αλλαγή εισιτηρίων και ποιες μεταφορές επιβατών έγιναν.

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Σε ποιες περιοχές θα έχει αύριο το πρωί (20/09) διακοπή ρεύματος

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση «Προσωρινή Διακοπή», θα επηρεαστούν Μπαούζι Δαμαριώνα, Αυλωνίτσα, Άγιος Δημήτριος και Αγ. Ανάργυροι Σαγκρί.

Ανεκτέλεστα δρομολόγια για Supercat Jet, Superjet και Superjet 2 λόγω κακοκαιρίας

Η κακοκαιρία που πλήττει το Αιγαίο φέρνει σημαντικές ακυρώσεις στην ακτοπλοΐα – Αναλυτικά ποιες γραμμές επηρεάζονται

Χώρα Νάξου: «Πάγωσε» το αίτημα κατοίκων για αλλαγή κυκλοφοριακού στη Μικρασιατών Προσφύγων

Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες κατοίκων για επικίνδυνες συνθήκες, ο Δήμος Νάξου απάντησε αρνητικά στο αίτημα αλλαγής κατεύθυνσης της ημικεντρικής οδού.