Κυριακή, 18 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΙστορίεςΝάξος - Παναγία Αργοκοιλιώτισσα: Η δεύτερη (2η) εύρεση της εικόνας το 1930

Νάξος – Παναγία Αργοκοιλιώτισσα: Η δεύτερη (2η) εύρεση της εικόνας το 1930

|

Παρασκευή της Διακαινησίμου και οι δρόμοι οδηγούν στο Αργοκοίλι, λίγο έξω από την πανέμορφο Κόρωνο και με θέα το απέραντο γαλάζιο… Εκεί όπου βρίσκεται το σπουδαιότερο προσκύνημα του νησιού, αυτό της Παναγίας Αργοκοιλιώτισσας.

Η ιστορία του σχετίζεται με την ανεύρεση, το 1836, της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας και μίας δεύτερης, της Ζωοδόχου Πηγής, κοντά σε μικρό σπήλαιο που πρέπει να χρησίμευε ως παρατηρητήριο στους βυζαντινούς χρόνους και ήταν διαμορφωμένο με λαξευμένες βαθμίδες.

Στον χώρο ανεγέρθηκε αρχικά ένα πρόχειρο μικρό κελί για τη φύλαξη των εικόνων και αργότερα, το 1851, ναός της Παναγίας. Η θαυματουργή εικόνα που φυλάσσεται στο μοναστήρι είναι πολύ μικρή σε διαστάσεις, κατασκευασμένη από κηρομαστίχη και εικονίζει στη μία πλευρά τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και στην άλλη τη Βάπτιση του Ιησού.

Με την βοήθεια του Ορεινού Αξώτη κάνουμε μία ακόμη βουτιά στην ιστορία. Αφορά την εύρεση της εικόνας το 1930 μέσα από την τοπική εφημερίδα “Φωνή Νάξου και Πάρου” με πρωταγωνιστή τον ιερέα και πρόεδρο του Εκκλησιαστικού συμβουλίου Κορώνου πατέρα Γεώργιο Παυλόπουλο…

Οπότε.. ας δούμε την ιστορία μας

“Τη νύχτα της 31ης Ιανουαρίου 1930 η μικρή μαθήτρια του γυμνασίου Νάξου Αικατερίνη Λεγάκη (φωτογραφία) του Γεωργίου από την Κόρωνο, δισέγγονη του πάτερ Γιάννη (=Ιωάννης Μαγγιώρος ο άνθρωπός που έπιασε πρώτος την εικόνα της Αργοκοιλιώτισσας όταν βρέθηκε το 1837) πληροφορείται από όραμα που είδε ότι η εικόνα της Παναγίας της Αργοκοιλιώτισσας βρίσκεται στην Νάξο και συγκεκριμένα στην οικία της Ειρήνης Αντ. Ξένου και ότι η εν λόγω κυρία έχει υποστεί και θα υποστεί ακόμη πολλά ατυχήματα, αν δεν παραδώσει το εικόνισμα το οποίο κατέχει εν αγνοία της και δεν επιτρέψει να μεταφερθεί αυτό στην αρχική θέση της ευρέσεως του.

Η μικρή μαθήτρια μετά ανακοίνωσε στον αδερφό της την οπτασία της. Ο αδερφός της Νικηφόρος Λεγάκης του Γεωργίου ή Γίγαντας, υπηρετούσε σαν καθηγητής γυμναστικής στο Γυμνάσιο Νάξου. Μετά την ανακοίνωση της αδερφής του μετέβηκε στην κ. Ξένου και της είπε για την οπτασία της αδερφής του.

Η ευσεβής κ. Ξένου άκουσε για το όνειρο, αισθάνθηκε βαριά συγκίνηση και κλαίγοντας αμέσως παρακάλεσε ιερέα να έρθει στην οικία της και να τελέσει παράκληση. Στην  παράκληση παρέστησαν και αρκετοί ευσεβείς πολίτες της Νάξου οι οποίοι προσκύνησαν το ιερό εικόνισμα.

Μετά από όλα αυτά ο Νικηφόρος Γ. Λεγάκης παρέλαβε από τα χέρια της κ. Ξένου το εικόνισμα με την παρουσία των επιτρόπων του ναού της Αργοκοιλιώτισσας Νικ. Γ. Λεγάκη, Ι. Στ. Σιδερή, Ι. Π. Γλέζου και Ι.Γ. Χουζούρη και αναχώρησαν για την Κόρωνο. Την ιερή εικόνα προέπεμψαν έως έξω από την πόλη της Νάξου η κ. Ξένου, ο ιερέας και άλλοι πολλοί κάτοικοι της πόλεως.

Η εικόνα κατέφθασε στις 2 μετά το μεσημέρι και σύμπασα η κωμόπολη της Κορώνου με Σταυρό, εξαπτέρυγα, σημαίες, φανούς και λαμπάδες, με συνεχείς κωδωνοκρουσίες υποδέχθηκαν γονυπετώς την περιπόθητη και περισπούδαστη ιερή εικόνα και την ενθρόνισαν στον ιερό ναό όπου όλη τη νύχτα έψαλαν παρακλήσεις, δεήσεις και ικεσίες και δόξαζαν και ευχαριστούσαν τον θεό για την ανεύρεση του ιερού ανεκτίμητου θησαυρού της σεπτής εικόνας της Παναγίας της Αργοκοιλιώτισσας.

Την επόμενη Κυριακή 9 Φεβρουαρίου τελέσθηκε πάνδημος ιερή λειτουργία έξω από την Αργοκιλιώτισσα από όλους τους ιερείς του τέως δήμου Κορωνίδος και παρέστησαν άπαντες οι κάτοικοι των κοινοτήτων καθώς και από όλες τις άλλες κοινότητες της Νάξου.

Φωτογραφίες: Μιχάλης Φραγκουλόπουλος – Πληροφορίες: ΟΡΕΙΝΟΣ ΑΞΩΤΗΣ 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Eurovision 2025: Η Κλαυδία ενθουσίασε τους θαυμαστές του διαγωνισμού (video)

Η Κλαυδία ενθουσίασε τους θαυμαστές του διαγωνισμού - «Ύμνος», γράφουν για την Αστερομάτα - Διαγωνίστηκε στην 17η θέση του τελικού και αποθεώθηκε για την εμφάνισή της

Πανναξιακός ΑΟ: Μονόδρομος η νίκη στη Λέσβο κόντρα στον Ολυμπο

Αύριο στις 13:00 με τον Όλυμπο Αγιάσου η ομάδα της Νάξου για την 5η αγωνιστική των μπαράζ ανόδου στη Γ’ Εθνική – Με απουσίες αλλά και αισιοδοξία ταξιδεύει στη Μυτιλήνη

200 Χρόνια Ερμούπολη:: Ένα Φεστιβάλ Αφιερωμένο στη Γλυκιά Κληρονομιά της Σύρου

Από 31 Μαΐου έως 2 Ιουνίου, η Ερμούπολη τιμά τη ζαχαροπλαστική της παράδοση με ένα μοναδικό φεστιβάλ γεύσης, πολιτισμού και δημιουργικότητας

Πάρος: Η τουριστική έκρηξη και οι φόβοι για την αλλοίωση της ταυτότητας

Ξενοδοχειακές επενδύσεις εκατομμυρίων αλλά και τοπικές αντιδράσεις για την υπερδόμηση – Σε μια λεπτή ισορροπία κινείται η τουριστική ανάπτυξη του νησιού

Ο Παναθηναϊκός εξετάζει τον Χοακίν Κορέα

Ξανά στο προσκήνιο για την Ελλάδα ο Αργεντινός που ήθελε και η ΑΕΚ

Eurovision 2025: Η «Αστερομάτα» της Κλαυδίας λάμπει απόψε στον τελικό της Βασιλείας

Η Ελλάδα διαγωνίζεται στη 17η θέση με τη συγκινητική ερμηνεία της Κλαυδίας – Τηλεοπτική μετάδοση από την ΕΡΤ1 και ραδιοφωνικά μέσω του Δεύτερου Προγράμματος

Χειραποσκευές και έξτρα χρεώσεις

Νομικό χάος στην Ευρώπη και προβληματισμός στην Ελλάδα: για τις χειραποσκευές στα αεροπλάνα

Νάξος – Αποχαιρετισμός με αγάπη: Η Ιωάννα Καραμανή – Φραγκίσκου αποχαιρετά τη μητέρα της, Κυριακή Δημητροκάλλη

Η Κυριακή Δημητροκάλλη «έφυγε» σε ηλικία 69 ετών, αφήνοντας πίσω της βαθιά αγάπη, μνήμες και αξιοπρέπεια – Η Εξόδιος Ακολουθία θα τελεστεί τη Δευτέρα στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου

Formoula 1: Σοκαριστικό ατύχημα για τον Γιούκι Τσουνόντα στην Ίμολα (video)

Ο πιλότος της Red Bull Racing γλίτωσε τα χειρότερα μετά από θεαματική ανατροπή στο Q1 του Grand Prix Εμίλια-Ρομάνια – Αποχώρησε χωρίς τραυματισμό

Tortuga: Το γαστρονομικό καταφύγιο της Πλάκας που συνδυάζει πολυτέλεια και αυθεντικότητα

Στην καρδιά της Πλάκας, το Tortuga προσφέρει μια μοναδική εμπειρία που συνδυάζει τη μεσογειακή κουζίνα με μποέμ αισθητική, δημιουργώντας τον απόλυτο προορισμό για τους λάτρεις της καλής ζωής.

Νάξος – Αποχαιρετισμός με αγάπη: Η Ιωάννα Καραμανή – Φραγκίσκου αποχαιρετά τη μητέρα της, Κυριακή Δημητροκάλλη

Η Κυριακή Δημητροκάλλη «έφυγε» σε ηλικία 69 ετών, αφήνοντας πίσω της βαθιά αγάπη, μνήμες και αξιοπρέπεια – Η Εξόδιος Ακολουθία θα τελεστεί τη Δευτέρα στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου

Νάξος: Περιπέτεια για το “SuperRunner Jet” – Απώλεσε άγκυρα και παραμένει αρόδου για ώρες

Το ταχύπλοο παρέμεινε εκτός λιμανιού της Νάξου από τις 7.30 περίπου το απόγευμα – Περιμένει ρυμουλκό για ασφαλή πρόσδεση

Μια δεύτερη ζωή για το “Πρέβελης”; Μετατρέπεται σε πλωτό ξενοδοχείο;

Το ιστορικό πλοίο της ΑΝΕΚ ίσως μετατραπεί σε πλωτό ξενοδοχείο στη Σάμο, χαρίζοντας του έναν νέο ρόλο γεμάτο μνήμες και φιλοξενία.

Νότιο Αιγαίο: Μήνυμα από το 112 για κίνδυνο εκδήλωσης τσουνάμι

Σεισμός 6 Ρίχτερ στα ανοιχτά της Κάσου - Μήνυμα από το 112 για κίνδυνο εκδήλωσης τσουνάμι

Θλίψη στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την απώλεια του Κώστα Αρτσάνου, το “αντίο” από τον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό

Συγκλονισμένος ο Δήμαρχος Δημήτρης Λιανός αποχαιρετά τον ακούραστο υπάλληλο του Δήμου και αγαπητό συμπολίτη

“Ξέφρενη σοροκάδα” σαρώνει την Παροναξία, η ένταση των ανέμων έφτασε τα 117 χιλ την ώρα (!!!)

Ριπές έως 117 km/h σε Πάρο και Νάξο – Πτώση δέντρου στον Άγιο Προκόπιο, ακυρώσεις πτήσεων και δυσκολίες πρόσδεσης πλοίων

Έκτακτα δρομολόγια του Blue Star 1 από Πειραιά προς Κυκλάδες στις 13 και 15 Μαΐου

Διπλές προσεγγίσεις σε Πάρο και Νάξο, αλλά και σύνδεση με Χίο και Μυτιλήνη περιλαμβάνει το πρόγραμμα του ταχύπλοου πλοίου για τις ημέρες Τρίτη και Πέμπτη.

Πάνος Βαλαβάνης: Εφυγε από τη ζωή ο άνθρωπος που κοιμήθηκε δίπλα στη “Βασίλισσα των Απλωμάτων”

Έφυγε από τη ζωή ο διεθνώς αναγνωρισμένος αρχαιολόγος και καθηγητής Πάνος Βαλαβάνης – Στενή η σχέση του με τη Νάξο και τους Δελφούς, πλούσιο το επιστημονικό του αποτύπωμα.

Ο Γρηγόρης Σαμόλης στη Νάξο: Μια αυθεντική μουσική στιγμή στο πανηγύρι του Αγίου Παχωμίου (video)

Ο Κρητικός λυράρης επισκέφθηκε το νησί για ζωντανή εμφάνιση και συμμετείχε στο πανηγύρι του Τσικαλαριού, προσφέροντας συγκίνηση και παραδοσιακή μουσική.

Ιωνικός Ν – Πανναξιακός ΑΟΚ: Τελικός ανόδου κεκλεισμένων των θυρών;

Την Κυριακή 18 Μαΐου ο 5ος και τελευταίος τελικός της National League 2 στη Νίκαια, χωρίς την παρουσία φιλάθλων, μετά από απόφαση της ΔΕΑΒ για άναμμα πυρσού στον 3ο αγώνα.